Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

JanineB

JanineB

13-02-2011 om 15:46

Haren

Mijn dochter van 3 kreeg pas op haar 2e een beetje haar op d'r hoofd. Eindelijk! Sindsdien wordt ze echter elke ochtend en na elk middagslaapje wakker met zo'n enorme geklitte warboel op haar achterhoofd. Haar haren borstelen is een drama; ze gilt al als ik met de borstel naar haar hoofd wijs. Met zo'n baby-borstel met zachte haren lukt het gelukkig een beetje, maar het blijft een droge dorre warrige boel. Ik heb al anti-klit-spul gekocht (voor op droog haar), maar dat werkt slecht en is volgens mij ook niet echt goed voor kinderharen? Haren wassen is ook een hele klus elke week (vaker doe ik haar maar niet aan), dus cremespoeling gebruiken zie ik niet echt zitten, want dan moet ik het 2x wassen.
Iemand een tip?
Alvast dank.

Olie in bad?

Is het een idee om net als bij babies wat olie in haar badwater te doen? Verder kan ik me niet heugen dat haren wassen, in bad, zo'n probleem is. Ik deed het mischien 1x in de week en zo'n toch al nat kinderhoofd waar je dan met een hand met een beetje babyshampoo over aait is toch niet zo'n ingreep?
En anders maar knippen? Wel jammer, als je net blij bent dat kind haren heeft.

In bad

Het voordeel in bad, boven douchen, is dat kind dan door kan gaan met en speeltje en daar even door afgeleid is terwijl jij de haren doet.

rozenstruikje

rozenstruikje

13-02-2011 om 19:16

2 in 1

Er is ook shampoo en cremespoeling in één. Dan hoef je maar 1x de haren in te smeren en uit te spoelen. Je hebt ook hele mooie flessen van de disney prinssessen, misschien kun je haar daar mee omkopen?
Hier werkt cremespoeling echt heel goed. Gebruik je wel genoeg dan, en niet extreem goed uitspoelen natuurlijk want dan is alles er weer uit.
Wat ook kan, is dat vooral de onderste puntjes van haar haren dor en oud zijn. Dat gaat erg snel klitten. Je kunt dan de puntjes laten bijknippen bij de kapper.

Met 3 jaar kun je het vast ook al uitleggen aan haar. Geef haar een keuze: ze mag lang haar en dus leuke speldjes en elastiekjes maar dan moet het 2x per dag geborsteld. Of niet meer borstelen en dan wordt het een kort koppie. Mijn dochter koos voor borstelen. En als dat niet werkt, kun je er nog een stickerbeloningskaart opzetten. Dat deed ik hier toen ze luis kreeg met 4,5 jaar. Ze weigerde stil te zitten en bij elke haal met de kam kreunde en gilde ze van de zogenaamde pijn. Goed stil zitten en niet zeuren leverde dan een snoepje op. Dat werkte heel erg goed.

Rozenstruikje

Nog minder wassen

Mijn zoontje heeft wat langer haar (voor een jongen) en heeft ook vaak klitten. Een beetje laten bijpunten helpt enorm goed! Ga vooral naar een leuke kinderkapper, zodat dat geen trauma wordt.. Regelmatig laten knippen in ieder geval.

Ook minder wassen - hij heeft eczeem en krijgt gauw jeuk van shampoo - helpt goed. We spoelen dan zijn haar om de dag uit met schoon water, en gebruiken alleen shampoo als zijn haar niet meer lekker ruikt, of als hij bijvoorbeeld in de zandbak heeft gespeeld. Als je shampoo gebruikt was je de natuurlijke olie (= verzorging) uit het haar en gaat 't klitten.

Verder niet met vochtig haar naar bed, maar lauw fohnen en glad borstelen voor het slapen gaan. Mijn zoontje heeft intussen bedacht dat hij kort haar wil, dus dat wordt dan een stuk makkelijker...

Alleen conditioner

Dochters haar wasten we bijna nooit. Pas sinds ze op zwemles zit (5,5 was ze toen) wordt het elke week gewassen, doet ze zelf bij het douchen na het zwemmen.
Ik gebruikte wel af en toe conditioner bij haar, heb je ook maar 1 keer drama, maar dat was echt niet elke week.
Het werd wel 1 of 2 keer in de week schoongespoeld met alleen water als ze aan het douchen/badderen was.

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

14-02-2011 om 02:36

Niet wassen

Mijn zoontje is nu drie en een half en we wassen zijn haar vrijwel nooit. Hij heeft buisjes en dan kan er beter geen water en al helemaal geen zeep in zijn oren komen. Bij de eerste keer buisjes lukte dat niet zo goed, en had hij veel een loopoor. Nu blijven zijn oren droog omdat hij nu ook zelf daarop let, en hij heeft nog geeneen keer een loopoor gehad. Gelukkig, want dit is niet het enige probleem dat hij met zijn gehoor heeft dus we zijn zo voorzichtig mogelijk.

Hij heeft prachtige haren, je ziet niet dat ze niet gewassen worden. Wel heeft hij nog een beetje korstjes op zijn hoofdhuid, dat had hij sterk als baby, maar dat wordt juist erger met wassen.

Dus tja wij nemen de makkelijke weg: geen haren wassen. (Nou ja wel een keer nadat hij vis in zijn haar had gesmeerd bijv....).

Hij is ook bang voor haren wassen, dus ik wil niet forceren, maar moedig hem wel aan om in bad of met de douche zijn haar nat te maken. Dat is dus het enige wat nog enigszins op "wassen" lijkt: dat delen van zijn haar af en toe nat worden...

Is dit slecht? Zijn wij nu slechte ouders met een vervuild kind?

Wisse L. Nik

Wisse L. Nik

14-02-2011 om 02:40

Klitten

Mijn zoontje heeft al lang veel en mooi haar. Maar in het begin had hij inderdaad veel last van klitten achterop zijn hoofd, nu nog wel eens. Kammen en borstelen doen we af en toe, en dan voorzichtig. Als de klitten echt erg waren, knipte ik ze er gewoon uit. En het haar bijknippen/punten, dat helpt tegen het klitten. En niet wassen....

Het zijn bepaalde haren die klitten, ik heb het idee dat die haren zo worden van het vele liggen en rollen van het hoofd (hij was toen nog veel jonger).

Ik heb ook wel eens een beetje antiklit-spray van mezelf op mijn hand gedaan en in zijn klitten gewreven, dat hielp best goed. Kan toch geen kwaad een enkele keer? Maar ik zou niet direct op het kind gaan sprayen...

ayla

ayla

14-02-2011 om 07:52

Vaak knippen en cremespoeling

dochter heeft dat ook gehad, ik heb een hele tijd haar haren heel vaak laten knippen. En minder wassen maar wel cremespoeling, dat werkt het beste

Anti klit voor kinderen

Ik had van de hema anti klit van jip en janneke (met aardbeienlucht helaas) flink spuiten en dan kammen. Haren wassen doen wij 1 a 2 keer per week, maar die klittenbol blijft dan, dus daarom dat spuitspul.

Hoe lang is het haar?

Als er genoeg is, zou je een vlechtje kunnen maken voor 's nachts, zodat het geen klit wordt? Al dat lukt tenminste, ik mag al amper aan het haar van mijn zoontjes komen :/

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

JanineB

JanineB

18-02-2011 om 13:17

Dank voor tips

Dank voor al jullie tips!!!!
Moeilijke is dat ze dus never nooit haar haren uit zichzelf nat laat worden. Ze weigert onder de douche te gaan en zelfs in bad blijven ze kurkdroog (hoe doet ze t, vraag je je af). Ergens toch een traumaatje opgelopen of 'gewoon' een erg gevoelige hoofdhuid? Anyway, ik was het haar nu door het met een zeer nat washandje nat te maken, dan shampoo en weer met washandje uitspoelen, dat lijkt nog het beste te werken. Hoofd achterover houden zodat het water er niet in loopt doet(snapt/wil?) ze niet. Ik vind eigenlijk dat ze niet zo moet zeuren, maar ja, ik wil het ook niet forceren, want op deze manier is het al zo'n drama. Ook met een washandje voor haar ogen om die niet nat te laten worden (dat lijkt ze er het ergste aan te vinden), werkt niet, het blijft gillen. Ik vind het wel een goed idee om alleen cremespoeling te gaan gebruiken en dat spul van de Hema ga ik ook eens proberen. En inderdaad, nog iets minder wassen kan geen kwaad misschien. Hou je de luizen ook mee op afstand, heb ik begrepen :)) Knippen doe ik zelf, beetje bijpunten af en toe, dat staat ze gelukkig wel goed toe. Ze geeft niet veel om speldjes enzo, en elastiekjes rukt ze er binnen 2 minuten weer uit, het haar valt ook maar net boven haar schouders, dus heel lang is het niet. Maar ik ben bang dat als ik het ècht knip of laat knippen, dat die paar te schattige krulletjes aan de onderkant dan direct verdwenen zijn......ijdel van mij ja.
Als ik het zo terug lees, is ze wel èrg hoofdgevoelig hè?

Geen tip

..maar een mooi woord:
"vogelnestje" noemde een kennis het. Sindsdien ging ik heel anders kijken naar dat achterhoofd dat na het middagslaapje aan tafel schoof voor zijn fruit ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.