Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Hoe vaak en lang naar buiten met kind?

ik ben benieuwd hoe vaak jullie naar buiten gaan met een jullie kind. 

Ik heb een peuter die het liefst alleen maar buiten is, ik zelf ben meer een huismus dus het tegenovergestelde 😂🙈. 

In omgeving hoor ik dat je het beste paar uur iedere dag naar buiten moet gaan omdat ze de energie kwijt moeten. 

Maar zo lang lukt mij echt niet. Voel mij er schuldig over. 

Vaak na een uurtje weet ik niet meer wat ik moet doen. Ook loopt ze iedere keer weg of wilt gedragen worden. Buggy is helemaal een drama. 

Ze is 20 maanden. 


Ooh heerlijk!
Ik werk bij een natuur en buiten bso en we zijn dan echt uren buiten. Maar die kinderen zijn natuurlijk ook een stuk ouder dan jouw peuter. 

Toen dochter peuter was konden we ook lang buiten zijn, in het bos op onderzoek, spelen op het strand of in het park. Ook speelde ze dan alleen en las ik een boek terwijl ik ondertussen keek wat ze deed. (echt lezen lezen was niet haha). Maar in tegenstelling tot jou ben ik een buitenmens. 

Hebben jullie een beetje een tuin? Is het een mogelijkheid dat je daar een plekje voor jezelf maakt waar je bv kunt lezen/spelletje doen/handwerken enz terwijl zij speelt? Dan is zij buiten en kun jij toch iets voor jezelf doen en af en toe met haar mee spelen. 

Probeer altijd in de ochtend 1,5 tot 2u naar buiten te gaan en smiddags ook. 
Ligt aan het weer ook natuurlijk. Fietsen, wandelen of naar speeltuintjes.

Alleen die van mij zijn al ouder, 3 en 5.

Toen ze nog klein waren in de leeftijd als die van jouw hadden we nog een hond en wandelde we dus wat af. Dus in de wandelwagen met iets te eten (fruit, soepstengel ofzo) of iets te spelen en naar mate ze dat konden met een loopfiets, stepje mee of kleine stukjes mee wandelen.
En toch de route niet altijd t zelfde dat leuk bleef.  Soms met de auto naar het bos ook.
Plus, de tijd hebben dat het dus niet uitmaakt dat het op slakkentempo gaat sommige stukjes haha

heb je vrienden met kinderen in dezelfde leeftijd?
Wij gingen met de kinderen naar een omhaagde speeltuin zodat ze konden rommelen maar niet weglopen.  Thermos thee mee, boek mee en dan met 2 of 3 volwassenen zodat je zelf ook wat gezelschap hebt en je ook op elkaars kinderen een oogje kon houden.

Mijn kinderen waren op het kdv en de BSO minstens drie dagen per week uren buiten, ook later op school. In het weekend hoefde ik dus niet per se maar we gingen altijd wel een keer per week een uur of twee naar de kinderboerderij.

======"In omgeving hoor ik dat je het beste paar uur iedere dag naar buiten moet gaan omdat ze de energie kwijt moeten.

Maar zo lang lukt mij echt niet. Voel mij er schuldig over."=====

Even iets uit je openingspost dat mij opviel gekopieerd.

Laat je niet gek maken door de mede-moeders in je omgeving.  Zoals zij het doen is niet de enig juiste weg!

Ik probeerde iedere dag even buiten te zijn met mijn peuters maar dat lukte niet altijd.  Buiten spelen in de tuin als ik in de keuken het eten voorbereidde was ook prima.  Iedere dag naar een speeltuintje/ kinderboerderij hoeft echt niet. 
Zeker nummer 2 kwam hier wel wat buitentijd tekort volgens de terreur van veel naar buiten met je kind.  Even gauw mee heen en weer om oudste naar en van school te krijgen was het absolute minimum en soms zelfs dat niet eens, sliep hij nog als ik kind moest halen aan de overkant van de straat dan liet ik hem weleens liggen. Jammer dan. Ik hou zelf erg van buiten zijn maar in de stromende regen toch liever niet. 

ik probeer dagelijks met mijn dochter naar buiten te gaan, soms is het lang soms maar een kwartiertje en er zijn ook dagen dat we niet buiten komen. Ik kan me daar werkelijk niet druk om maken. Wat anderen doen moeten ze zelf weten maar ik neem dat niet als maatstaf.

Ik ben iedere dag buiten met mijn peuter, soms 15 minuten soms 4 uur. Ik merk dat iets doen buitenhuis ervoor zorgt dat ze binnen weer even door kan. Als ik zelf weinig "buiten-fut" heb wandelen we naar de eendjes en weer terug. Dan zijn we zo thuis, maar is thuis weer een stuk interessanter om mee te spelen. 

Verder kunnen we het eerste stuk van de tuin afsluiten, met mooi weer deuren open en ik op een stoel bij de openstaande deuren, terwijl peuter rond rent/fietst. Werkt het beste bij mooi weer want dan kan ze "uren" zoet zijn met bakjes water en een schepje. Nu het soms wat kouder is, is het nog even zoeken. Denk dat ik misschien nog wat specifiek buitenspeelgoed aanschaf (mooi Sint/verjaardag cadeau). 

Een stukje fietsen, naar de speeltuin, wandelen, kinderboerderijtje, naar de winkel.  Maar wel in stukjes opgehakt. Dus niet twee uur achtereen. 

Op die leeftijd was het trybike mee en gaan. Lopend naar supermarkt en kind op trybike, naar speeltuin idem, bos, rondje lopen etc. 

Tja ik ben echt niet elke dag uren met peuter buiten. Wel komt hij elke dag buiten maar de ene keer dus langer als de andere keer. 
Soms gaan we alleen even naar de winkel. Nou scheelt het wel dat hij nu zelf wil lopen dus hierdoor zijn we automatisch langer buiten. Soms gaan we ook nog naar het bos/speeltuin/kinderboerderij.
Heb je ook een tuin? Kind mag hier ook altijd graag in de tuin spelen. 

vond het net hondjes en deed ze regelmatig uitlaten.  Maar ik ben ook geen buitenmens hoor.  Probeerde het te infiltreren in mijn dagelijkse bezigheden. Dus met de fiets boodschappen ipv auto zodat kind buiten is en even flesjes naar glasbak wegbrengen apart moment.  Of rond de thee even naar de speeltuin idd.  Maar als ik bij elkaar op een uur kwam is het veel denk ik

bepaald moment kunnen ze lekker zelf buitenspelen en dat is heerlijk. Toen waren ze uren buiten en ik lekker rustig binnen

Zoveel mogelijk lekker naar buiten maar wij zitten zelf ook niet graag binnen.

absor schreef op 08-10-2023 om 11:18:

vond het net hondjes en deed ze regelmatig uitlaten. Maar ik ben ook geen buitenmens hoor. Probeerde het te infiltreren in mijn dagelijkse bezigheden. Dus met de fiets boodschappen ipv auto zodat kind buiten is en even flesjes naar glasbak wegbrengen apart moment. Of rond de thee even naar de speeltuin idd. Maar als ik bij elkaar op een uur kwam is het veel denk ik

bepaald moment kunnen ze lekker zelf buitenspelen en dat is heerlijk. Toen waren ze uren buiten en ik lekker rustig binnen

Haha dit vind ik ook!! Het bos is echt het beste voor een drukke 2 jarige. Dan kan hij rennen voor zn leven, alles pakken en gooien (behalve drollen), in plassen stampen. Speeltuin e.d. is toch lastiger want daar zijn regels; niet de speeltuin uit, niet boven mijn macht het klimrek in want dan kan ik je niet redden, etc.

kind komt 2 dagen bij het KDV, daar wordt veel buiten gespeeld. Is 1 dag bij oma, waar ze samen uren bezig zijn met de stallen schoonmaken en paardjes verzorgen. Heeft 1 papadag en 1 mamadag waarop hij mee naar het bos gaat, even de speeltuin in, boodschapjes op de fiets, stoepkrijt in de tuin, dat soort dingen. In het weekend zijn we veel op pad. De kinderboerderij, de (binnen)speeltuin, het bos, in de tuin werken…. Ja, ik denk dat hij genoeg buiten komt. Maar ik time het niet. En ik weet ook niet wat de algemeen geaccepteerde duur is
Wij letten er vooral op dat hij genoeg ruimte krijgt om te rausen, anders wordt hij gillend gek. Als hij genoeg beweging krijgt is hij daarnaast prima in staat om zich netjes te gedragen, dus het helpt.

Wat is er mis met (als je een tuin hebt) je kinderen daarin te laten spelen? 
Toen mijn kinderen klein waren ben ik echt nooit met hen naar een kinderboerderij geweest. Er is er zelfs geen in mijn omgeving. Heel af en toe ging ik met hen naar een buitenspeeltuin. Mss 4-5 keer/ jaar. 

Mijn kinderen vermaakten zich prima in de tuin, vooral op de schommels en ook in de zandbak. Ze vermaakten zich echt urenlang! 
Ze mochten ook lekker klieren met modder, slakken zoeken, putten graven in de tuin, kampen bouwen (toen ze ouder waren natuurlijk); geen probleem voor mij.

Ik begrijp uiteraard wel ouders die geen tuin hebben.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.