Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Carolien

Carolien

26-11-2008 om 11:41

Kind van twee jaar loopt nog niet!

Mijn buren hebben een dochter van nu ruim twee jaar. Ze loopt nog steeds niet, schuift op haar billen, heeft nooit gekropen.

De ouders hebben haar onlangs laten onderzoeken door een kinderfysiotherapeut om te kijken of er wellicht lichamelijke beperkingen waren die haar zouden weerhouden om te gaan lopen. De fyiotherapeut ontdekte dat het kind hypermobiel is in haar heupen, enkels en voetjes. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat ze zich onstabiel voelt met het staan en het daardoor "eng" vindt. Ze heeft wat balans oefeningetjes gegeven, maar het schiet niet echt op.

Is er iemand die hier ervaring mee heeft en kan vertellen hoe dit zich bij zijn/haar kind ontwikkelde?

mamatess

mamatess

26-11-2008 om 14:39

Ja, hier

Mijn dochter (nu 25 mnd) trok zich met 15 mnd nog niet op, schoof op haar billen en kon nog niet staan. Met 16 mnd heb ik een kinderfysiotherapeut laten komen, die hypermobiliteit constateerde. Ook ik heb wat tips en trucs van de fysio gekregen. De fysio vertelde dat mijn dochter in feite een dubbele 'handicap' had: én billenschuiven én hypermobiel. De meeste van deze kinderen zouden ergens tussen de 20 en 22 mnd hun eerste losse stapjes zetten.

Ik kreeg de tip stevige schoenen aan te trekken (vooral het enkeldeel verstevigd). Dit soort kinderen heeft de stevigheid nodig om stabieler te kunnen staan. De enkeltjes zakken dan niet meteen te ver door, wat vertrouwen geeft. Bij mijn dochter werkte dat meteen: ze stond steviger op de vloer en kon zo oefenen met stevig staan en stapjes zetten. Andere tips: heuveltjes laten op-en aflopen ter versterking van de spieren, met de rug tegen de muur staan en blijven staan, en bij het leren lopen niet de handen, maar de heupen vasthouden om haar zelf haar balans te laten zoeken.
Uiteindelijk trok mijn dochter zich met 16,5 mnd op, ging heel langzaamaan aan de hand lopen, langs tafels e.d. lopen en met 20 mnd en 1 dag zette ze haar eerste losse stapjes. Nu klimt ze overal op en af, loopt trappen en begint ze te rennen. Het gaat dus prima en ze heeft geen fysio nodig.

Gevolg van haar hypermobiliteit is dat haar enkels nog steeds erg slap zijn en naar binnen zakken. Toch zien de huisarts en ik wel dat de enkels zich langzaam corrigeren, dus er is goede hoop dat de enkels over een paar jaar weer zo goed als recht staan.

Hopelijk kun je iets met dit ervaringsverhaal!

Carolien

Carolien

26-11-2008 om 17:10

Jazeker!

Daar kan ik zeker wat mee, met jouw ervaringen, dank je wel! De buren twijfelden al of ze haar misschien toch maar een paar (enkelhoge) schoentjes zouden laten aanmeten. Als ik jouw verhaal zo lees, is dat waarschijnlijk inderdaad een goed idee. Ook het vasthouden bij de heupjes ipv bij de handjes zal ik doorgeven. Dank je wel!

Jopi

Mijn zoontje was ook een kontschuiver en een late loper met een lichte vorm van hypermobiliteit.

We hebben met hem fysiotherapie gedaan om het te leren kruipen, met succes. En met 18 maanden stuurde het CB ons terug naar de fysio omdat hij toen nog niet los liep. Hij kon toen wel staan en lopen langs tafelrandjes etc. Fysio stuurde ons weer naar huis na diagnose en een maand later zette hij zn eerste losse stapjes en inmiddels doet ie alles wat bij een jongetje van zijn leeftijd hoort: rennen, klimmen, klauteren etc.

Wij hebben geen speciale oefeningen gedaan voor het lopen, wel ook hoge schoenen gekocht. We hebben hem ook bij zijn heupen vast gehouden als hij gestimuleerd werd om tussen zijn vader en mij 'over te steken'. Eerst zette hij dan maar 1 stapje om vervolgens in onze armen te vallen, en dat breidden we zo uit naar een steeds grotere afstand. Hard juichen, positief blijven en veel complimentjes geven!

Pippie

Pippie

27-11-2008 om 09:48

Hier ook

Mijn dochtertje zette haar eerste stapjes iets voor haar 2e verjaardag. Ook fysiotherapie. Wij kregen het advies om haar vooral met handen en voeten contact met materie te laten hebben. Haar voetjes waren blijkbaar wat overgevoelig. Ook wat massages op de voet. We hebben haar bij de zandbak gezet (erin vond ze echt te naar voor haar voetjes). Maar uiteindelijk pakte ze het wel en ging er mee spelen. Ook op de voetjes mocht het zand toen.

Het blijft bijzonder, die billenschuivertjes ;-)

Pippie

En hier

Hier twee hypermobiel kindjes die wonderbaarlijk wel netje gingen lopen enzo. Door de hypermobiliteit wel andere klachten. De fysio kan niks voor ons betekenen omdat ze gelukkig motorisch voldoende zijn en sterk genoeg. Wat bij onze beide kinderen een enorme verbetering heeft gegeven op de manier van lopen zijn schoenen en zooltjes. Ik heb erg goede ervaring met schrijvers uit Utrecht. Zowel voor me zelf als voor de kinderen.

http://www.schrijverorthopedie.nl/

Mijn oudste zoon is nu 5 jaar en onlangs beoordeelde de fysio dat zijn gewrichten stijver worden.

Hypermobiele kinderen kunnen wat vermoeider zijn doordat ze meer hun spieren moeten gebruiken. Voordat ze gaan bewegen moeten ze eerst hun spieren aanspannen om hun gewrichten op hun plek te houden (stabiliteit creëren) en daarbij komt dan bovenop dan de inspanning van het bewegen. Sterke spieren is belangrijk voor ze zodat ze goed de bewegingen kunnen maken en minder vermoeid zijn.

Mijn beide broers zijn pas ruim na hun 2e gaan lopen en ook een 3 tal neefjes. Een broer daarvan is overduidelijk hypermobiel. Hij ondervind hiervan geen echte hinder. Platvoeten en iets blessure gevoeliger en voor de rest leniger dan anderen. Zijn grove motoriek is denk ik wel wat minder. Voor de rest zijn ze sportief en ondervinden geen hinder in het dagelijks leven.

Ook latertje

Mijn dochter loopt ook pas sinds 2 weken en ze is nu 2jr en 3 mnd
Ook bij fysio gelopen,
maar uiteindelijk moeten de kindjes het zelf doen,
en het is gelukt
hopelijk bij jullie buren ook

Carolien

Carolien

01-12-2008 om 19:58

Doorgemaild naar de buren!

Ik heb jullie ervaringen aan de buren doorgemaild. Ze waren blij te zien dat ze niet de enige zijn. Vooral de tip van de stevige schoentjes hebben ze direct in praktijk gebracht èn het vasthouden bij de heupjes met het "lopen".
Hopelijk volgt de rest vanzelf, bedankt allemaal!

Marie-Louise

Marie-Louise

05-12-2008 om 13:43

Meegelezen met een billenschuifster...

Op de een of andere manier vond ik het altijd een bijzonder manier van voortbewegen, toch ben ik met 16 maandjes naar de fysio toegestapt waar ze sindsdien veel heeft geleerd, ze is nu bijna 2 jaar oud.
Ze lootp nog niet en ik maak me best zorgen over de restv an hara ontwikkeling ook omdat haar drink techniek nog moeizaam is d.w.z. ze drinkt nog uit een babayflesje, mede daarom lopen we nu ook bij de logopedie.
Ik vraag me maar af hoe zou het verder gaan, mede omdat de oudste (nu 7 jaar) zoveel sneller was met veel dingen ook al is dat alweer 5 jaar terug.
iemand een idee, want ook zindelijkhied is bij ons een issue, wanneer zou dat dan komen?
er zijn vast meer mensen met billenschuivers die inmiddels ervaring hebben toch?

Marie-Louise

Zindelijk met 2 niet nodig, billenschuiver of niet

Hi Marie Louise,

zoals je boven kunt lezen was mijn zoontje ook een billenschuiver, maar die is uiteindelijk alsnog gaan kruipen en liep met 19 maanden. Verder geen achterstand in ontwikkeling op andere gebieden, dus ik kan je daar niet in adviseren.

Wel lijkt het me enorm vroeg om nu al - met 2 jaar- te praten over dat zindelijkheid een "issue" is. Kinderen hoeven met 2 jaar nog helemaal niet zindelijk te zijn. Mijn zoontje begon na zn 3e verjaard interesse in het potje te krijgen en was vrij snel daarna dag en nacht zindelijk. We hebben gewacht totdat ie er zelf aan toe was en toen snapte hij het ook snel.

Ik zou het zindelijik worden niet koppelen aan billenschuiven of slechte mondmotoriek, en er zeker geen probleem van maken als ze dat nu nog niet kan. Zoek eens in het forum op dit onderwerp en dan krijg je 1001 goeie adviezen om vooral niet te vroeg te willen pushen.

Verder sterkte met het lopen en drinken, fijn dat je daar goeie hulp bij hebt.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.