Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Knuffel

Tot hoe oud heeft een kind een knuffel?
Op de crèche zeiden ze vandaag dat ons dochtertje overdag niet meer zoveel met haar knuffel mag spelen, omdat ze met de andere kindertjes moet spelen.
Ze is 3 jaar en 4 maanden.

Guinevere

Guinevere

24-02-2009 om 19:38

Huh?

Wat een gekke opmerking, zolang een kind behoefte heeft aan een veilig gevoel met een knuffel moet je dat gewoon toelaten. Hier ging knuf bij de oudste zoon niet meer mee vanaf 2,5 jaar, maar dat verschilt natuurlijk per kind. Ik zou 'm alleen niet zo snel meegeven als een kind naar school gaat, dat is een te groot risico (kwijtraken, klooien met knuf door andere kinderen).

Overdag

Overdag lopen mijn kinderen (bijna 2, 4 en 6) niet met knuffels maar dat is vooral gemakzucht omdat het anders 's avonds zo'n gezoek is naar die dingen. Maar 's nachts hebben ze er alledrie wel een paar in bed liggen en ze hebben ook alledrie een lieveling die altijd bij ze moet liggen en die meegaat op logeerpartijtjes e.d.

Naar een psz of school zou ik de knuffel ook niet meegeven maar op een kdv moet dat toch kunnen? Daar zijn ze uren aaneengesloten en soms doen ze er ook nog een dutje. Als het jouw dochter ervan weerhoudt om met kinderen te spelen zou je haar misschien kunnen leren dat haar knuffel alleen voor bepaalde momenten is ipv van voor de hele dag. Maar als jij er geen probleem mee hebt dat ze er de hele dag meeloopt kun je het ook gewoon zo laten natuurlijk.

MLN

MLN

24-02-2009 om 20:20

Bumba

Hier wordt geen stap gezet zonder Bumba. Bumba gaat ook mee naar psz. Pure veiligheid voor kind (2,5 jaar). B. gaat eigenlijk overal en altijd mee naar toe, behalve in bad! Gelukkig een klein klasje en juffrouwen houden een oogje in het zeil zodat B. niet kwijtraakt. Want als kind eenmaal aan het spelen is dan is B. geen issue meer. Pas tegen het einde, als hij moe wordt, dan gaat hij weer op zoek naar B. Ga binnenkort wel proberen om B. in het tasje bij de kapstok te laten zitten en niet meer mee naar binnen te nemen. Aan de andere kant: ze zijn nog maar zo 'klein'. Kan me goed voorstellen dat je een security blanket bij de hand wilt hebben in deze grote wereld!

mama van Linde

mama van Linde

24-02-2009 om 20:22

Vreemd

hoor, dat je zo'n opmerking op de crèche krijgt. Als jou kind graag haar knuffel bij zich heeft en jullie vinden dat prima, dan hoeven zij daar toch zeker geen punt van te maken?
Ik zou wel zelf even met mijn dochter in gesprek gaan over waarom ze niet met de andere kindjes wil spelen denk ik.

Hier bleven de knuffels van het begin af aan in bed. Ze gaan dus wel mee naar de oppas voor het middagslaapje.

En tot welke leeftijd een knuffel? Tja, ik slaap zelf ook nog steeds met een knuffel, dus wellicht gaat die behoefte nooit meer weg ;-)

zon

zon

24-02-2009 om 20:33

Niet

Ik ben absoluut geen voorstander van kinderen die de hele dag met een knuffel lopen. Ik vind dat knuffels in bed horen net zoals dat een speen in bed hoort. Onze kinderen van 3,5 en net 2 hebben allebei een knuffel waar ze gek op zijn en zonder knuffel gaan ze echt niet slapen maar daar blijft het bij, net zoals dat zoon van 6 maand zijn speen ook alleen in bed krijgt. Overdag moeten ze inderdaad gewoon spelen en niet met een knuffel lopen. Alleen als ze eind van de middag of na het eten erg moe zijn wil ik nog wel eens hun knuffel ophalen zodat ze daarmee lekker op de bank kunnen.
Overigens vind ik het niet aan de leidster van het kdv om dit van jullie te vragen als het thuis een gewoonte is. Wel vind ik het goed als ze jou dochter stimuleren haar knuffel op vaste tijden weg te leggen.

Thuis wel, elders minder of niet

"Onze" creche hanteert ook (wij kwamen daar met 1,5 dus weet het niet van de babies) dat de knuffel wel mee mag, maar na verloop van tijd in het bakje van het kind gelegd moet worden. Dus zonder knuffel spelen, maar slapen natuurlijk wel. Maar na het slapie weer in het bakje. Als een kind ziek is of van slag of een andere uitzondering mag het ook, maar gewoon op de dag niet. De knuffel werd niet (toen hij daar nog mee binnenkwam) uit zn handen getrokken, maar er wordt wel naar gestreefd dat hij hem uiteindelijk zelf weglegd en gaat spelen.

Het was soms wel lastig voor hem, maar uiteindelijk was het wel een duideljke regel. Inmiddels gaat hij (nu 3 jaar en 9 mnd) zonder knuffel naar de creche en heeft hij hem ook niet nodig. Thuis daarentegen loopt hij er af en aan mee rond te sjouwen, en zit hij er me te spelen en te duimen wanneer hij maar wil. Dat vind ik ook prima. Ik probeer de knuffel soms naar buiten niet mee te nemen en vertel dan dat ie thuis op hem blijft wachten. Want ja: als ie kwijtraakt of vies wordt... Bovendien vind ik dat mijn zoon inmiddels wel de leeftijd heeft om zonder zijn steun en toeverlaat de wijde wereld in te gaan. Ik vermoed dat als ik het aan hem laat hij gewoon tot zn 18e nog met knuffel op pad gaat, en ikzelf heb mijn favo knuffel van vroegah ook nog doodleuk op mn nachtkastje liggen dus ik herken de intense vriendschap met zo'n knuffel volledig maar ja... het staat zo lullig bij solliciitatiegesprekken.

Dat een KDV de regel hanteert (buiten ziek, zwak of misselijk) van 'knuffel we' snap ik wel. Als alle kinderen met knuffels komen en daar de hele aan vastgeplakt zitten, knuffels die kwijtraken, knuffels die vergeten zijn/worden, knuffels die vies worden en alle aanverwante drama's is veel te veel gedoe.

Tiep en zpelvouten

Voordat spellingspolitie-agente Almonde weer op patrouille is: Excuus voor de spellingsfouten -sollicitatiegesprek, weglegT en vast nog wat meer...

Laatste regel moet zijn: Dat een KDV de regel hanteert (buiten ziek, zwak of misselijk) van 'knuffel weg' snap ik wel. Als alle kinderen met knuffels komen en daar de hele dag aan vastgeplakt zitten, knuffels die kwijtraken, knuffels die vergeten zijn/worden, knuffels die vies worden en alle aanverwante drama's is veel te veel gedoe.

Bumba maar niet de hele dag

hoi,
hier ook bumba favoriet met vriendje bumbalu, ze heeft er 6;-)
maar...ze slaapt ermee en als we rustig tv kijken heeft ze hem vast.
op kdv vind ik het logisch dat een kind niet de hele dag met een knuffel mag spelen.
Het is absoluut een veiligheid,maar een kind moet ook leren zich veilig te voelen met de knuffel af en toe..

Jesse_1

Jesse_1

25-02-2009 om 09:40

Een knuffel of een knuffel

Een knuffel kun je houden tot je 105 bent ;-), maar als kind overdag eigenlijk alleen maar oog heeft voor de knuffel i.p.v. de wereld om haar heen, kan ik (heel) goed begrijpen dat het KDV zegt dat niet zoveel meer met haar knuffel mag spelen.
Het ligt er een beetje aan op wat voor manier ze dat doen, maar een goede crèch stimuleert het kind om de knuffel op bepaalde tijden weg te leggen. ("En nu zetten we knuffel hier neer om te kijken hoe leuk jij met X in het keukentje aan het koken bent" oid).
Jesse

Vic

Vic

25-02-2009 om 09:43

Ons kdv

Op ons kdv mochten baby's tot 1 jaar alleen maar SKON-goedgekeurde knuffels (in bed). Alle eigen knuffels waren streng verboden i.v.m. het risico op wiegendood. Enigszins overdreven vond ik, maar ik heb mijn jongste dochter sowieso vanaf het begin veel verschillende knuffels gegeven zodat ze zich niet aan een zou hechten. Dat had ik met mijn oudste ervaren, die compleet hysterisch werd als we 'konijntje' een keer waren vergeten. Knuffels blijven hier thuis tegenwoordig in bed, hooguit 's morgens mogen ze even mee naar beneden.

Yaron

Yaron

25-02-2009 om 10:01

Hier

Hier gaan de knuffels op het kdv ook gelijk in het mandje, ze komen eruit om mee naar bed te gaan en daarna weer terug in het mandje. Ik vind dit een goede regel, want anders loopt jongste de hele dag met haar duim en knuffel in de mond. Thuis krijgt ze hem alleen als ze naar bed gaat of aan het eind van de ochtend/middag als ze moe is, maar toch nog een tijdje wakker moet blijven.

hvsteentje

hvsteentje

25-02-2009 om 13:14 Topicstarter

Streng..

Dank voor de vele reacties, leuk!
Toch vind ik het af en toe wel wat streng hoor.. Het is niet zo dat ze de hele dag met de knuffel rondloopt, ook thuis ligt hij soms de hele dag gewoon nog in bed, maar het is 'toevallig' wel haar vriendje! Ik merk de laatste tijd dat ze ook spelletjes met hem speelt en hele conversaties met hem heeft. Knuffel doet ze dan na met een gek stemmetje. Ik vind dat juist fantastisch!
Ik weet ook niet in hoeverre ze op de crèche met knuffel rondloopt, papa had het bericht ontvangen. Ik kon ook niet doorvragen dus. Ik was echter wel verbaasd waar dit nu plotseling vandaan komt.
Ach, ik zal wel een te soft hartje hebben, en ik snap het aan de ene kant ook heus wel, natuurlijk is het ook goed om met andere kinderen te spelen, en dat gebeurt ook heus wel, en natuurlijk kan ze niet op sollicitatiegesprek met knuffel, en ja, het is vast goed om haar voor te bereiden dat knuffel ook niet mee naar de basisschool kan, maar aan de andere kant ga ik haar knuffel echt niet afpakken. Van mij mag ze lekker nog even een knuffelkind zijn..!

Hmm

Zoon heeft een vaste knuffel maar die gaat niet mee naar buiten en dus ook niet het kdv. Thuis mag de knuffel wel mee naar beneden en knuffelt hij er af en toe mee. Trouwens, naast zijn knuffel is zoon helemaal gek van labeltjes, dus als hij moe/verdrietig is, haalt ie z'n truitje omhoog en gaat met het labeltje friemelen. Dat vind ik iets minder, maar ja, om ze er nou allemaal uit te knippen.

hvsteentje

hvsteentje

25-02-2009 om 13:38 Topicstarter

Labeltjes

hihi
Nu ja, als hij dat niet meer doet als hij 18 is valt dat toch ook reuze mee, toch?!
Je hebt trouwens van die (wel erg dure) labeldoekjes. Echt iets voor hem lijkt me..

zon

zon

25-02-2009 om 16:48

Dat is nou juist het probleem

dat knuffel 'toevallig' wel haar vriendje is en ze veel spelletjes met hem speelt. Dat beperkt haar denk ik inderdaad in het contact met andere kinderen. Geweldig die conversaties en het fantasiespel met knuffel maar omdat het alleen met haar knuffel is kan ze het niet samen met andere kinderen doen.
Ik heb twee dochters van 3,5 en 2 die ook heel veel op een dergelijke manier spelen. Wij hebben een bak met poppen en knuffels (niet hun slaapknuffels) waar ze de meest spannende dingen mee beleven. Ze kunnen uren zoet zijn met de poppen aan en uitkleden, in bed leggen, flesje geven, wandelen en boodschappen doen met de pop, etcetera. Omdat ze een bak vol poppen hebben kunnen ze dit erg goed samen doen en leren ze op elkaar in spelen. Zijn er andere kinderen op bezoek of zijn ze bij de kinderopvang dan kunnen die ook mee doen. Hierdoor leren ze samen spelen, samen communiceren, brengen ze samen hun fantasie tot uitvoer en leren ze weer nieuwe dingen van elkaar.
Als jou dochter dergelijk spel wel leuk vindt dan lijkt het mij echt zonde dat ze dit vooral met knuffel doet. Ik ben benieuwd of ze als knuffel er niet zou zijn dit spel op een andere manier en eventueel met andere kinderen ook tot uitvoer zou brengen. Dat lijkt me toch een verrijking voor haar.

liora

liora

25-02-2009 om 18:23

Heel goed

Hoi,

Ik vind het juist heel goed van het kdv dat ze hierop letten. Mijn zoontje had ook een periode dat hij altijd zijn knuffel op het kdv had, ook tijdens het spelen. Ze hebben hem toen aangemoedigd de knuffel in zijn bakje te leggen, en ook vaak zat de knuffel op een krukje te kijken, terwijl mijn zoon speelde.

Dat hele argument dat het haar vriendje is, vind ik dus echt niet zo denderend. Ze moet juist leren om met echte kindjes te spelen en echte vriendjes te krijgen!!

Overigens is mijn zoon nu 5,5 en nog steeds enorm gehecht aan dezelfde knuffel. Daar is niks mis mee, maar zoals alles in het leven moet je ook hierin grenzen stellen.

Liora

hvsteentje

hvsteentje

26-02-2009 om 09:20 Topicstarter

Beetje opgeblazen

Volgens mij heb ik de situatie toch ietwat verkeerd voorgesteld: uit jullie reacties zie ik zo langzamerhand een kind voor me dat de hele dag helemaal alleen in een hoekje met haar knuffel zit. Nou, zo is ze totaal niet! En wat is er mis, NAAST andere vriendjes/kindertjes dat je jouw knuffel als jouw vriendje hebt? Er komen nog genoeg momenten in het leven waar die zekerheid ontbreekt. Mag ze nog éven kind zijn - MET haar knuffel - zonder dat er meteen van alles bij wordt gehaald?
Dat is een beetje wat ik bedoel. Nogmaals, de reactie van de crèche kwam als verrassing, juist omdát ze naar mijn idee niet de hele dag met knuffel speelt. Ik ga zelf gewoon nog eens goed vragen hoe het met het spelen gaat. (We hebben 2 maanden geleden haar voortgangsgesprek gehad en daaruit bleek trouwens dat ze het prima doet, en ook uit haar weekschriftje blijkt dat ze met andere kindertjes speelt, al heeft ze ook behoeft aan alleen spelen.)
Maar toch bedankt voor de reacties en tips.

Guinevere

Guinevere

26-02-2009 om 11:56

Eens, hvsteentje

Ja, vind ik ook Hvsteentje! De knuffel is bij mijn zoontje een onderdeel van het spel, dat belemmert hem helemaal niet om met anderen te spelen. En al zou hij de hele dag in een hoekje willen zitten, juist dan zou ik willen dat hij zijn knuffel erbij mag, als extra troost en veiligheid.
Zoon van 22 mnd legt zijn Nijn trouwens zelf weg als hij iets anders wil spelen. Hij wil hem weer terug hebben als we ergens naar toe gaan, als hij verdriet heeft of als hij wil slapen. Of als hij Nijn eten wil geven (bijvoorbeeld). Op deze manier voelt het helemaal goed, daar hoeft geen leidster in te interveniëren.

liora

liora

26-02-2009 om 12:39

Leeftijd

Hoi,

Een kind van bijna 2 is iets anders dan een kind van ruim 3, echt waar. Dus ik vind het heel goed dat de creche er aandacht aan besteedt.
Bij mijn zoon in de klas is er een meisje dat elke dag haar knuffel meekrijgt van haar moeder. Ik vind dat niet goed en zou het nooit doen. Mijn zoon heeft ook weleens gevraagd of zijn knuffel mee mocht naar school maar toen heb ik gezegd dat dat niet mag.

Bij het betreffende klasgenootje wordt de knuffel ook meteen in de la van de juf gelegd tot het einde van de dag.

Liora

Idd leeftijd

hoi,
idd 2 jaar is anders dan ruim 3, mee eens.

Pippie

Pippie

26-02-2009 om 13:50

Leeftijd

Jeetje, 3 jaar zeg, da's nog zo klein. Juist dan hebben ze misschien een knuffel nodig, als een soort hulpje. Met 3 worden kinderen zich heel bewust van de wereld om zich heen. Zo krijgen ze angsten, worden ze wat verlegen. Juist dan die knuffel lekker bij het kind. Waar gaat het over joh. Laat zo'n kleintje toch lekker. Het is speelgoed en steun. Als het een autootje was.. wat dan?

Ik ga er dan vanuit dat hvsteentje's kind inderdaad niet in zichzelf gekeerd, de hele dag in een hoekje met knuffel zit.

Laat het kind toch lekker. En op school, ook lekker mee. Als het kind steun voelt daarmee. In de la van de juf is nog altijd binnen bereik. Helemaal okee.
Kind geeft zelf wel aan als het de knuffel niet meer nodig heeft. Op een gegeven moment wordt het meer 'vergeten'.
Pippie

Guinevere

Guinevere

26-02-2009 om 13:52

Ja, maar

Ja, dat is wel zo, maar....als een kind van 3,5 niet zonder knuffel kán, zich er echt aan vastklampt etc etc,
dan ben je er niet met het ontmoedigen van het "knuffelen". Volgens mij is er dan méér aan de hand, en moet dat uitgeplozen worden. Overigens is dat bij Hvsteentje's kind natuurlijk niet aan de orde!
Een knuffel meenemen naar school vind ik sowieso niet zo handig. Alleen op speelgoedmiddag...

hvsteentje

hvsteentje

26-02-2009 om 15:05 Topicstarter

Precies pippie!

Dat bedoel ik nou!
3 is ouder dan 2 ja dat weet ik ook wel.
Maar het is nog steeds heel klein.
Ik ben het helemaal met jouw reactie eens.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de veranderingen die op komst zijn: na een jaar in een bungalowpark gaan we eindelijk bijna naar het 'nieuwe huis'. We zijn daar natuurlijk veel mee bezig op dit moment. Ook voor haar een spannende tijd.
Geen haar op mijn hoofd die er NU over piekert om eventueel teveel knuffelgebruik - nogmaals: wat ik dus trouwens helemaal niet vind - aan banden te leggen.

Zomersproet

Zomersproet

27-02-2009 om 11:17

Hvsteentje

Ik ben het helemaal met je eens. Mijn jongste dochter van 3 jaar en vier maanden heeft ook een vaste knuffel die overal mee naar toe gaat, ook naar het KDV. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om haar alvast te laten wennen om zonderof beperkter met die knuffel door het leven te gaan. Ook zij speelt gewoon met andere kinderen op het KDV maar het biedt haar wel troost, vooral als ze wat moe wordt wil ze altijd die knuffel en die krijgt ze ook gewoon. Ik zou toch tegen de leidsters melden dat jij hier anders overdenkt. Ze zijn nog zo jong, ook al zijn ze de 3 gepasseerd. Gewoon je eigen gevoel volgen hierin.

Succes met de verhuizing.

Mathilde

Mathilde

27-02-2009 om 11:18

Overleg gewoon

Ik zou gewoon even overleggen met de leidsters en aangeven dat het volgens jou geen probleem is. Dan kun je daarna een afspraak maken over hoeveel knuffeltijd en wanneer op een kdv-dag.
Op het kdv van mijn jongste mogen de kinderen wel knuffels meenemen, maar na een uurtje acclimatiseren moeten die in hun bakje want dan gaan ze buiten spelen of een andere activiteit doen. Bij het slaapje komen de knuffels weer tevoorschijn en daarna worden ze ook weer opgeborgen. Maar als een kind tussendoor nog erg behoefte heeft aan een knuffel, mogen ze daar wel even rustig mee zitten. De regels zijn dus niet zo strak.
Mijn jongste (3) heeft thuis een absoluut superfavoriete knuffel, al sinds hij een week oud was. Die knuffel mag het pand dus niet verlaten ;-). Op het kdv heeft hij ook een vaste knuffel om mee te slapen en die gaat niet mee naar huis. Met oudste heb ik drama's om knuffels meegemaakt, daar heb ik echt geen zin meer in.
Mathilde

Hvsteentje

Ha, ik heb idd zo'n echt labeldoekje gekocht. Maar meneer blieft het niet. Nou ja, hij heeft liever het labeltje van zijn knuffel (heb ik pas een nieuwe aan moeten naaien, de oude was helemaal weg) en zijn dekentje. Heel erg, want 's nachts wil hij nog wel eens wakker worden en als hij het labeltje van zijn deken niet kan vinden gaat ie schreeuwen. Dan nog liever gewoon een knuffel!

bobbit

bobbit

27-02-2009 om 20:58

Hvsteentje

Bij ons op de PSZ is juist PUK geintroduceerd omdat hij de taal en fantasie van de kinderen stimuleert. Puk doet met alles mee, de kinderen mogen hem meeslepen, in de kring zetten ,mee naar de bouwhoek,mee op de fiets ,mee naar huis om te logeren. Dus als je kind haar eigen knuffel heeft ,is dat niet slecht voor haar ontwikkeling. Past zeker nog bij peuters of is er wat anders aan de hand. Sluit ze zich af van de anderen? raakt de knuffel steed zoek en moet er dan naar gezocht worden ? Ga eens in gesprek zou ik zeggen

hvsteentje

hvsteentje

28-02-2009 om 09:04 Topicstarter

Labeldoekje en meer..

Dat zal je net zien, dat het doekje niet wordt geaccepteerd.. Wel jammer, want zoals je ziet heeft het wel meer labels dan een dekentje. Wel handig als je midden in de nacht op zoek bent. Ik zou het doekje 's nachts gezellig bij de kleine in bed leggen, misschien dat het dán wel troost geeft!

Dinsdag ga ik zelf naar de crèche. Ik zal dan eens terloops vragen waar die opmerking vandaan kwam.

En PUK: die is er bij ons ook op de crèche, maar daar hoor ik mijn dochtertje weinig over.
Trouwens: wij hebben destijds, toen bleek dat deze knuffel van oma favoriet werd, nog 4 extra gekocht. Om af te wisselen en voor als er 1 kwijt zou raken. Intussen zien 2 er zo afwijkend uit dat die niet meer kunnen, en zijn er 2 nog in omloop. De 5de houden we nieuw; die krijgt ze als ze 18 is om te laten zien wat haar lievelingsknuffel vroeger was!

liora

liora

28-02-2009 om 11:25

De vijfde

Hoi,

Waarom laten zien op haar achttiende wat haar lievelingsknuffel was? Dat weet ze waarschijnlijk nog wel. En anders zijn er toch foto's?
Moet ze die knuffel dan op een plankje in haar studentenkamer zetten of zo?

Sorry hoor.... ik kan hier totaal niet bij, andere planeet!

Liora

Rafelkap

Rafelkap

28-02-2009 om 12:19

Liora

Ben het met je eens. Ik vind een afgekloven knuffel ook leuker om op een 18e verjaardag te geven. Hier ligt een versleten beertje van mijn man, dat heeft veel meer dan een nieuw exemplaar.
De kans is ook groot dat jij als moeder dit cadeau leuker zal vinden dan je kind, op die leeftijd.
Maargoed, ieder z'n heug.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.