Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lampje om aan te geven dat hij (dan pas) zijn kamer uit mag

Mijn zoontje is nu 3,5 en is steeds vroeger wakker. Nu hoorde ik dat er lampjes gebruikt worden om aan te geven wanneer een kind zijn kamer uit mag.
Hoe werkt dit?
Moet ik een lampje ergens neerzetten dat op een bepaald tijdstip aanspringt? En hoe laat dan? Hij wordt nu iedere ochtend om 6 uur (of eerder) wakker. En hoe houd je je kind daadwerkelijk op zijn kamer? Eerst met stickers gaan werken of zo?

En hoe doe ik dat met onze dame van 20 maanden? Die zal nog niet braaf stil blijven tot het lampje aanspringt. Wat als zij om 630 krijsend in bed ligt en ik haar er dus uithaal, moet ik de oudste dan laten wachten tot zijn lampje aanspringt? Hoe doen jullie dat?

Beetje veel vragen, sorry. Ben er inmiddels aan gewend om 's ochtends om 6 uur beneden te zitten (manlief heeft zelfs de verwarming vroeger gezet zodat het in ieder geval niet koud is) maar zou graag weereens tot 7 uur in bed willen liggen. Even lekker "uitslapen" ;-)

Juulia

Celine*

Celine*

16-11-2008 om 15:13

Hier

Onze situatie is niet helemaal gelijk maar ik kan wel vertellen hoe het bij ons werkt.

Ten eerste slaapt onze dochter een verdieping hoger met een traphekje dus ze kan sowieso niet zelf naar beneden. Ze is 3,3 jaar en heeft een Ernie-bedlampje in een digitale tijdschakelaar (praxis) zitten. Deze gaat om 8:00 aan en ze wacht braaf tot dat ie aan is. Onze dochter is wat dat betreft heel makkelijk. Als hij nog niet brandt gaat ze nog lekker liggen, spelen of boekjes lezen en zodra hij brandt dan komt ze eruit, doet boven de lamp aan en roept zachtjes: mama, Ernie brandt! :-) Op de dagen dat ze naar de peuterspeelzaal moet gaat ie om 7:00 aan maar eigenlijk is ze dan bijna nooit wakker. Dan moet ik haar wakker maken.
Haar broertje van 4 maanden is meestal rond 7 uur wakker maar die ligt lekker te brabbelen en om zich heen te kijken dus zodra onze dochter zich meldt gaan we met z'n allen eruit. (behalve mijn man, die moet vaak een uur eerder). Ik ben zelf vaak dan ook wel wakker maar kan zo veel relaxter mijn dag beginnen omdat ik dan echt even kan wakker worden en bijkomen en dat is in ieders belang :-)). Ik weet ook dat wij in een luxe positie zitten met een kind wat heel makkelijk is en dus braaf wacht. :-)) Het werkte ook meteen de eerste dag.

Geen idee of het ook zo goed gaat werken bij haar broertje over 3 jaar hahaha.

Wat betreft je jongste...tja, dat is moeilijk. Kan je die niet snel bij je in bed nemen zodat hij dat niet doorheeft? Ik kan me voorstellen dat je het sneu vindt als hij niet mag en zij wel. Ik zou ook niet zo goed weten hoe dat aan te pakken maar wellicht is er hier iemand die daar wel ervaring mee heeft.

In ieder geval succes!

Groetjes Celine

mijk

mijk

16-11-2008 om 17:39

Je neemt

een programmeerbare tijdklok en een mooi nachtlampje. Dat hang je zo op dat zoonlief het uit bed kan zien en dan mag hij eruitkomen als het lampje aangaat. Idee is dat ze zo in ieder geval weten of het kan. Als je drie bent kun je nu eenmaal niet klokkijken dus misschien is het om 5 uur wel ochtend, weet hij veel. Als het lampje niet aan is, weet hij in ieder geval dat het niet kan en hij heeftiets te doen. Namelijk wachten tot het aangaat ;) Toen wij het lampje introduceerden hebben wij dat telkens iets verschoven dus toen hij om 6 uur wakker werd het eerst een paardagen op 10 over 6 toen twintig over. Tot het aceptabel was. Hoe we het toen met de baby gedaan hebbne weet ik niet meer eigenlijk (onze jongste is bijna 4). Volgens mij werd werd die meestal alleen gevoed en ging ze ook weer terug dus die mocht er ook niet echt uit zo vroeg..

Andersom

Wij hebben dit bij onze zoon van 3j 4m een paar weken ook geintroduceerd maar dan net andersom. Hij heeft altijd al een nachtlampje aan en die hebben we in een schakelklok gestopt. Als het lampje uitgaat mag hij bij ons op de kamer komen. Het werkt wel, hij doet nu onze slaapkamerdeur open en roept: mijn lampje is nog niet uit ik mag nog niet bij jullie komen.... Ahum, dat moet hij ook nog leren dus.

Sterkte, groetjes, Lionne

Nasha the first

Nasha the first

16-11-2008 om 21:57

Tot

ze doorkrijgen met welke knopje ze de tijdklok zelf kunnen uitschakelen....:-))

Hier

Hier zijn we met het lampje begonnen toen zoon 2,5 was, want hij werd vaak al om half zes wakker, we namen hem dan bij ons in bed maar hij bleef daar keten. Daar kon ik niet tegen ('ga nou nog even slaaa-pen').
Lampje dus. Uitgelegd dat hij pas uit zijn bed mocht komen als de lamp aanging. Hij werd natuurlijk vroeger wakker en riep ons. 'Nee, je moet in je bedje blijven tot de lamp aangaat' Bleren, maar dat hebben we genegeerd. Na 3 dagen had hij het trucje door.
NU hebben wij de mazzel dat zoon ten eerste heel goed aanspreekbaar is en ten tweede dat hij nog altijd niet lijkt te snappen dat hij gewoon zelf uit zijn bed kan en naar ons toe kan komen. Jouw zoon is wat slimmer, maar je kan hem natuurlijk gewoon terugbrengen. Je kan inderdaad ook een stickersysteem invoeren: als je braaf blijft liggen tot de lamp brandt, heb je een sticker verdiend.

Ik zou uitleggen dat je jongste nog heel klein is en dat die daarom het nog niet kan snappen, van die lamp, maar dat hij nu een grote jongen is en dus wel gewoon in zijn bed kan blijven. Ik zou die klein-groot tegenstelling uitspelen, hopelijk helpt dat. Met 3,5 zou hij in principe in elk geval oud genoeg moeten zijn om het systeem van zo'n lamp te snappen.

Succes ermee

Temet

Rafelkap

Rafelkap

17-11-2008 om 09:38

Lotgenoot

Hier een weinig hoopvol verhaal:
Onze oudste (3j9m) is altijd al een vroeg vogeltje geweest. Soms helpt het lampje, soms ook niet, ondanks consequent terug leggen. Wij hebben trouwens een wekker/lampje met een konijntje dat slaapt en konijntje dat wakker is (instelbare tijd)
Het schijnt dat kinderen pas met 7 jaar rekening kunnen houden met een ander, dus je waant je onder lotgenoten met wakkere peutertjes die niet meer willen slapen en de hele wereld niet meer willen laten slapen.
6 uur is hier trouwens opstaantijd, bij ons is het allemaal NOG vroeger (ook altijd goed om te lezen, dat het ergens anders ERGER is :-) )
Ik heb wel begrepen dat je niet meteen de klok om 7 uur moet zetten, maar steeds een beetje later.
Als onze oudste zachtjes kan doen, wil de jongste (net 2) nog wel eens "uitslapen". Jongste bij jou blijft een probleem, met 20 maanden heeft een lampje echt helemaal geen zin. Ik vrees dat je er voorlopig nog vroeg uit moet, alleen al voor haar. Wij "overleven" door vroeg naar bed te gaan..

Rekening houden met

Het lijkt me niet nodig dat het kind in staat is zich in te leven in een ander, eerlijk gezegd (inderdaad komt dat later pas, begreep ik) Als een kind zich in kan leven en zich om die reden rustig houdt, is dat prachtig. Maar dat hoeft ouders er niet van te weerhouden om gewenst gedrag aan te leren (althans, dat te proberen) ook al kan het kind zich niet inleven.

Bot gezegd: het is mij een biet of mijn zoon sympathie heeft voor mijn slaapgebrek, hij moet zich gewoon rustig houden! Net zoals hij niet moet smakken bij het eten en zijn hand voor zijn mond moet houden als hij hoest.

Africhten, eigenlijk ;-). Of dat ook altijd lukt is natuurlijk de vraag.

Groeten,

Temet

Juulia

Juulia

17-11-2008 om 16:46 Topicstarter

Meer vroege vogels

Ben in ieder geval heel blij om te horen dat er meer vroege (en nog vroegere) vogels zijn. Ik krijg soms weleens het idee dat ik de enige ben. Als ik al een keer verzucht dat zoonlief zo vroeg was, krijg ik reacties als; "gewoon terug leggen" of "die van mijn zijn/waren nooit zo vroeg wakker".
Maar goed, ik ga het omgekeerde systeem maar eens toepassen: lampje uit als zoon uit zijn kamer mag komen. Wacht wel even tot de ergste sinterklaas-angst (hij is echt bang van de goede sint) voorbij is.

Juul

Speciale wekker

Mijn zoon heeft sinds hij 3 is een speciale wekker met een lampje dat brandt bij een slapend konijntje als het nacht is en op een zelf instelbare tijd verspringt naar een lopend konijntje. Zie:
http://www.online-babyshop.nl/index.asp?main=kidsleep.html

Ding is belachelijk duur, maar ik had het als kraamcadeau gevraagd van mijn collegas bij de geboorte van mijn tweede zoon. Ik had toch alles al eigenlijk!

Maar gewoon zo'n schakelklok met nachtlampje werkt natuurlijk ook prima.

Wekker

Ik zag die wekkers vorige week geloof ik bij kruidvat liggen, voor niet zo belachelijk veel geld dacht ik, kan je altijd even kijken.

groet krik

Rafelkap

Rafelkap

20-11-2008 om 18:55

0.t. krik

naar krik de eekhoorn?
Zijn we net aan het lezen :-)

Rafelkap

Rafelkap

20-11-2008 om 18:57

Konijnenlampje

Het "konijnenlampje" werd hier door mij en nog een keer genoemd. Ik kan het het lampje trouwens niet echt aanraden, ik vind het nogal een fragiel ding en vrees dat het geen lang leven heeft bij onze wildebrassen.
gewoon een timer met een leuke lamp zou ik proberen.

O.t rafelkap

Yep, geweldige verhalen, vind je ook niet?

groet krik

Rafelkap

Rafelkap

21-11-2008 om 18:45

O.t. krik

Jaaa. We zijn het dus nu aan het lezen vandaar dat je nick me opviel :-)

Bij ons...

Onze zoon wordt ook zo rond 6.00 uur wakker vroeger was dit zelfs veel eerder zo rond 5 uur...kreun. Wij hebben nu sinds een paar maanden een nachtlampje van Cars en deze gewoon in een tijdschakelaar staan. Om 19.00 uur gaat hij aan en om 6.40 uur gaat hij uit. Onze zoon is heel makkelijk hij heeft een juniorbed gekregen en omdat wij nooit gezegt hebben "wel in je bed blijven liggen hoor" heeft hij dus nooit bedacht dat hij er ook zelf zonder ons uit mag hahaahahha. En we hebben met dat klokje heel simpel gezegt. Als je wakker wordt en het lampje brand nog draai je je nog maar lekker een keer om. Als het lampje uit gaat mag je ons roepen" Dit doet hij braaf. Tussendoor was het dan "mama ik moet plassen" nou OK dan ging ik hem halen, liet hem plassen en zei verder niks, legde hem weer terug in zijn bed, zei alleen maar "als het lampje uit is mag je roepen" en klaar. Heerlijk ! Nou heeft mijn man vorige week wel een stunt uiteghaald die heeft stiekum de lamp op 7.15 ur gezet hahahahaah tja dat vind ik dan niet Ok, zo lang hoeft hij nou ook weer niet in zijn bed te wachten hoor ;-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.