Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lang haar bij peutermeisjes

Even dachten we erover om het haar van peuterdochter (2,5) langer te laten groeien. Maar ik heb me bedacht: teveel gedoe. Die lange natte pieken na het wassen, en dan mag ik niet drogen met de föhn maar bij het drogen met de handdoek gaat ze ook muiten; en ze wil geen speldjes in, dus dat wordt natuurlijk een dagelijks gevecht om er enig model in te krijgen. En je zal zien dat het nog gaat klitten ook.
Kortom: de schaar gaat er weer in en als ze zelf over lang haar begint is het vroeg zat.

Maar volgens mij heeft eigenlijk de meerderheid van de peutermeisjes relatief lang haar. Zijn al die andere meisjes dan zoveel makkelijker in de omgang, of zijn die moeders gewoon veel kordater, vroeg ik me ineens af. Ik vermoed het tweede, want hoewel dochter nogal een felle tante is, is ze daarin vast niet erg bijzonder.

Hoe doen andere moeders dat? gewoon elastiekjes erin ook als het wicht begint te brullen?

Groeten,

Temet

Temet

Temet

30-08-2011 om 14:29 Topicstarter

Overigens

Er zijn hier natuurlijk ook ouders die geen peuterdochters meer hebben maar wier dochters wel peuter zijn geweest. Vandaar dat ik dit in algemeen heb gepost (nu maar afwachten wat Forumbeheer doet...)

Groeten,

Temet

Kobalt

Kobalt

30-08-2011 om 14:37

Niet zo lang

Bij mijn peutermeisjes liet ik het haar nooit zo lang worden. Afknippen net onder de oren, was de regel.
Tegen de tijd dat ze geduldig elke dag de borstelbeurt kunnen weerstaan, mag het langer.
Nu is er ook een groot verschil in doorkambaarheid van haar. Het haar van het ene kind zit echt veel eerder in de klit, dan dat van een ander. Wij hadden een buurmeisje dat altijd met een klittenbos liep. Toen kwam ze bij ons logeren en ik dacht eigenwijs/triomfantelijk: 'Ah, nu zal ik dat haar eens een keer normaal kammen.' Mooi niet, het haar ging gelijk weer in de klit. Ook creme-pjes en zalfjes hielpen niet.

Kort!

Ik hoor het haar nog zeggen. Wel duizend keer heeft ze het gezegd. Mijn moeder: "Kind, wat een prachtig haar".
Daar moesten vlechten in, of staarten. Het moest op een knotje met spelden. Het moest in de krul bij gelegenheid. En daar zat ik dan, met mijn moeder in mijn haar.
Tot ik 8 was en van een paard af viel. Hersenschudding. Het toen nog geldende advies van donkere bedrust heeft mij verlost van dit probleem. Door de bedrust ontstond achter in mijn nek een vilten mat van klit. Ik heb het er eigenhandig uitgeknipt en, hoppeta, uit het raam geknikkerd. Heerlijk!
Ik had natuurlijk niet bedacht dat dat raam precies boven de keukendeur zat, zodat mijn daad niet lang geheim bleef. Moeder was in tranen. De kapper kon maar één oplossing bedenken: Snip, alles kort.
En zo is het nog.
Als jouw dochter dat getut aan haar hoofd maar niks vindt, dan zou ik er zo min mogelijk aan zitten. Mijn dochter was ook niet blij met uitkammen, maar het haar mocht er absoluut niet af. Zeuren en klagen beperkte ze tot uiterste noodzaak. Bovendien ging ze zelf steeds op zoek naar zachtere handen dan de mijne, om haar haar te doen.
Toen ze 8 was hing het al tot ver over haar billen.
Mij best.
Groet,
Miriam Lavell

ayla

ayla

30-08-2011 om 14:44

Niet lang

toevallig deze week nog de foto’s van ons oh zo toen nog schattige peutermeisje bekeken, blonde krulletjes tot aan haar oren. Zo lief!!! Maar ze had dus kort haar, als wij het niet deden afknippen dan nam madam zelf wel de haar en knipte ze het af ;-) Op die manier hebben we het vrij lang kort kunnen houden. Maar ik kan je vertellen, met 4 is dat over, dan komen ze tot de ontdekking dat meisjes echt wel lang haar moeten hebben en het eerste wat ze dan bij de kapper roepen is : alleeennnnnnn de puntjes….Dan wordt het dus veel crèmespoeling en gewoon onder luid gekrijs en af en toe dreigen met de kapper de haren drogen en kammen.

Sja

Eigenlijk mag ik niet meepraten, want mijn dochter had als peuter kort haar. Maar nu heeft ze het lang en ook hier is het credo: jij wilde lang haar, dus geen gepiep bij borstelen enz.
Mijn zus heeft drie dochters, die als peuter wel lang haar hadden/hebben - in elk geval tot over de schouderbladen. Die zijn alledrie wat makkelijker in de tut-omgang, zo heb ik geconstateerd. Ze lieten zich gewillig kammen en allerlei elastiekfrutsels in het haar breien. Andere moeders met langhaarmeisjepeuters heb ik er ook wel eens naar gevraagd, op de psz. Die hadden ofwel in dat opzicht makkelijke meisjes, zoals mijn nichtjes, ofwel ze namen de miniatuurdame in de houdgreep en borstelden en vlochten en staartten tegen het brullen in. En dan de elastiekjes extra strak, zodat dochterlief ook niet in de verleiding zou komen ze eruit te halen...

ayla

ayla

30-08-2011 om 15:03

Trouwens nu nog hoor

Ayladochter van 7 is verknocht aan haar lange haar maar heeft een enorme hekel aan iets in haar haar, tot grote frustratie van mij. Elastiekjes, speldjes etc verdwijnen gewoon en dan loopt ze weer rond met haar dat rond haar gezicht hangt en waar klitten in zitten. Ze heeft ook niet echt het benul het opzij te schuiven als ze eet (hoe moeilijk kan het zijn???) dus haar haar is ’s avonds plakkerig en klit aan elkaar, wat dus weer huilen geeft als het uitgekamd moet worden. Van afknippen kan echter absoluut geen sprake zijn, ze is toch geen jongen!!! ;-)

Die van mij

zijn een peuter en ex-peuter van mannelijke kunne, dus ik kan er niet echt over meepraten. Van wat ik zie in mijn omgeving aan buurmeisjes en nichtjes weet ik in ieder geval wel dat lang haar veel gedoe is. Als je het alleen maar kamt en er geen strikjes, speldjes, elastiekjes en anti-klit crèmespoeling tegenaan gooit, hangt het vooral lamlendig langs het gezicht.

Friemelen met haar leek me altijd erg leuk, zou ik een meisje hebben gekregen. Maar als ik eerlijk ben, weet ik niet of ik er in het echt wel het geduld voor zou hebben gehad. Zelf ben ik ook een peuter geweest en ik had altijd een gruwelijke hekel aan het kammen van mijn haar.

Als je je dochters haar kort laat knippen hoeft ze er toch niet meteen uit te zien als een jongen? Een leuke korte bob ofzo kan ook heel meisjesachtig zijn. (Moet ze natuurlijk wel het haar voor hebben.)

Chris

toja

toja

30-08-2011 om 16:12

Als peutertje

Had mijn dochter een Bob. Daarna heeft ze het laten groeien en het was al aardig lang. Nadat ze een groot litteken had op haar voorhoofd kwam er een pony. Nu is ze zeven en was het gefriemel, het kammen, klitten en staartjes enz helemaal zat. Het haar is dus weer afgeknipt en nu heeft ze een leuke Bob-lijn. Voordeel is nu dat ze het zelf veel makkelijker kan kammen. Zelf vindt ze het fijn dat haar haar sneller droog is.
Ik vind het prima zo; al mis ik het invlechten, staartjes maken enz. wel.
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ayla

Hier ligt altijd wel een "eet-elastiek" in de vensterbank. Gewoon een dik elastiek, zodat ik gauw haar lange losse haar in een staart kan binden. Dat scheelt een boel gedoe aan tafel. Meteen na het toetje mag het er weer uit.

Thursday Next

Thursday Next

30-08-2011 om 18:04

Hier

2 meiden, van 9 en 5. Als peuter hadden ze het haar meestal redelijk kort. Oudste heeft het haar nu bijna tot de billen. Prachtig haar, beetje krullend, en het zit altijd goed ookal hangt het los en is het een dag niet geborsteld. Ze heeft ook niet veel klitten.
Jongste heeft steil nogal slap haar. Ze heeft het nu iets langer, wel met een pony. Bij haar is het niet echt mooi als het los hangt. Kort haar staat haar beter, maar nu wil ze het zelf graag lang. Als ze over borstelen gaat mopperen dan kan ze kiezen: stoppen met mopperen of weer korte haren.

Kiki

Kiki

30-08-2011 om 19:02

Mogen moeders van peuterjongens ook reageren

die van mij hebben ook lang(er) haar. Blond krullend haar tot (over) hun schouders.

Het kammen gaat redelijk, mijn jongste heeft heel glad haar, dus dat kamt makkelijk door. Dat is mooi, want daar zit nogal een kop op :)

Mijn oudste is wat gezeglijker en laat zich dus ook redelijk makkelijk kammen.

Bij de kappersbeurt bij mijn oudste heeft hij zo een stennis getrapt bij de kapper dat hij de boel onderspuugde. Sindsdien heb ik alle kappersbezoeken beperkt tot het uiterste minimum. (ook uit luiheid)

Maar goed, het zijn prachtige kinderen (al zeg ik het zelf) en duidelijk herkenbaar als jongens

Vic

Vic

30-08-2011 om 19:06

Kort

Jongste had als peuter lang haar, maar dat vond ik niet altijd een succes. Het klit ontzettend snel dus we hadden elke ochtend drama's. Bovendien wil ze geen vlechtjes en staartjes, maar draagt altijd een diadeem. Vorig jaar was ik het gemopper zat. Ze heeft nu een bob tot vlak boven haar schouders. De diadeem kan nog steeds, en we zijn in ieder geval van de ergste klitten af. Oudste heeft haar haar altijd lang gehad, over het algemeen zonder gemopper.

Prakje

Prakje

30-08-2011 om 19:26

Hier nog een jongensmoeder :-)

Hier 3 jongens met lang jaar, allemaal hebben ze slag/krullen. Kammen doen we 2x per week als ze in bad zijn geweest (met shampoo en cremespoeling). Rest van de week schudden de krullen vanzelf naar de juiste stand :-)

Knippen doen wij 2x per jaar, inmiddels zonder problemen, ze zijn nu 12, 10 en 8...

lia vlaswinkel

lia vlaswinkel

30-08-2011 om 20:48

Half lang haar

hier een hele pittige tante, ze is nu bijna 4, maar ze heeft al sinds het haar groeit, lang haar, en de laatste tijd half lang haar, tot op de schouders zeg maar. ik mag het wel kammen, met antiklit spray, en fohnen, maar alleen omdat ze geen kort haar wil. verder heeft ze het wel altijd los, zonder speldjes, elastiekjes etc. dat wil ze niet. en af en toe begint ze weer dat het niet gekamd mag worden. dan is het prima, dan bellen we de kapper en knippen we het af, ook goed.

groetjes
louise

Massi Nissa

Massi Nissa

30-08-2011 om 20:58

Hier halflang

Ik vind loshangend haar nogal zwervertjesachtig staan bij dochter van vier (haar met slag tot op de schouders), dus ben ik elke ochtend druk in de weer om er iets van te maken (vlechten, staarten, telefoonknotjes, van alles). Als ze teveel zeurt dat het pijn doet bij het kammen, dreig ik met 'jongenshaar' (millimeteren). Werkt nog steeds.
Groetjes
Massi

Asa Torell

Asa Torell

30-08-2011 om 21:01

Ja dat vraag ik me ook altijd af

waar toch al dat nette peuter- en kleuterhaar vandaan komt! Hier is het bij dochter van 4 direct na het kammen al meteen weer een warboel en het is ook nog steeds te kort voor een echte vlecht of staart. Daarentegen is het inmiddels wel lang genoeg om op een pluk te sabbelen zoals dochter recent heeft ontdekt :-( dus het ziet er naar uit dat er hier binnenkort weer een stukje af gaat. Ik vind het wel leuk als het niet helemaal kort is, omdat dochter ook vaak jongenskleding draagt en er dan meteen als een jongen uitziet. Wat ik wel een beetje stom van mezelf vind dan weer... en als ze het zelf echt kort zou willen zou ik het gewoon goed vinden maar het maakt haar niet echt iets uit, geloof ik.

Hier ook 3 stuks langharig tuig

Peutermeisje is inmiddels 9 maar heeft het altijd lang gehad. Gelukkig wilde ze altijd wel een kapsel, al had (en heeft) ze nog steeds een voorkeur voor snelklaarkapsels zoals '1 staartje enderestlos' (wat ik vroeger een franse paardestaart noemde) of de variatie daarop '2 staartjes boven elkaar' (dus zo'n franse, en daarna alles daaronder nogmaals in een staart)

Overigens heb ik ook nog 2 al jaren langharige zonen met kamaversie. Waarbij ok moet opmerken dat middelste met dik golvend halflang blond haar eigenlijk wel gelijk heeft. Zijn haar zit mooier als je het niet kamt. Als compromis kammen we het nu alleen 's avonds zodat het 's morgens weer 'gewoon' leuk zit. Maar als ik niet oplet kamt ie zo een week zijn haren niet zonder dat het opvalt...hahaha!

Oudste van 14 probeert dat ook wel eens, maar hij heeft steiler haar dat in een scheiding 'valt', en dat ziet er na 2 dagen niet kammen zo 'mattig' uit dat ie echt wel door de mand valt. Maar bij hem is het meer vergeetachtigheid dan onwil, dus als ik hem even herinner pakt ie wel een kam

Ingrid (ultrakort, kam nooit. heerlijk)

Tango

Tango

30-08-2011 om 21:40

Lang

Tangodochter heeft tot haar kleuterjaren redelijk kort haar gehad, beetje bob-lijn. Als peuter had ze ook nog schattige krullen, maar die verdwenen helaas steeds meer. Nu is ze 10 en heeft het al weer sinds groep 3 lang. Het moet nog langer van haar, maar helaas groeit het op een gegeven moment niet meer verder en moeten er dan weer puntjes af. Vreselijk vindt ze dat. Toen ze in groep 3/4 zat heb ik nog regelmatig met de kapper moeten dreigen als ze protesteerde bij het haren kammen. Nu kamt ze al weer enige tijd zelf en maakt ook prachtige creaties. Alleen vlechten moet ik nog bij haar doen. Liefst invlechten, maar dat kan ik dus helaas nog steeds niet (schaam, schaam). Heeft ze vorige week nog in de klas opgebiecht ook. Ze moest haar haar namelijk ingevlochten van de juf, want ze zijn nu 3 dagen op prehistorisch kamp. Dat kan mijn moeder niet, had ze dus doodleuk gezegd. Gelukkig was er nog een meisje die dat toegaf.
Tangozoon zou overigens ook wel lang haar willen, maar als het bij hem iets te lang groeit is er weinig mee te beginnen vanwege kruinen op de verkeerde plek. Ik laat het dan maar weer afknippen.

amk

amk

30-08-2011 om 21:41

Met 5 maanden

zaten we al bij de kapper en sindsdien is het alleen maar even in model geknipt.
Als peuter had ze nauwelijks klitten en ook nu is het prima door kambaar.
Gelukkig hebben ze daar dan ook antiklit en haarserum voor.

Op school en bij zwemles moet het in een staart of vlecht verder is het vaak los. Ze wil het net zo lang als haar tante. Daarbij hangt het op de billen, wij zijn nu ruim halverwege haar rug.

Tip

die van mij (3,5) wilde ook nooit iets in of met haar prachtige blonde lange krullende lokken... Dus ook hier vaak de afweging om het eraf te halen. Tot ze fervent pippi fan geworden is en nu elke dag 2 vlechten wil :) Ik kan mijn lol op. Alleen die ijzerdraadjes erin bewaren we voor bijzondere gelegenheden, daar heb ik nu wel genoeg van. Vorige week kon ik haar overhalen vier vlechtjes te nemen ("heeft pippi ook wel eens vier vlechtjes?") Ja hoor. Dus, mijn tip: koop een pippi dvd!
Ik vind het nog te moeilijk, haar haar korter... die puntjes, das haar baby haar nog... (maar ben dan ook nooit zo'n ster in loslaten).
Groetjes lunamaya

Aagje Helderder

Aagje Helderder

30-08-2011 om 21:49

Ha ha

Ik moest zo lachen bij het lezen van jouw posting. Heel herkenbaar.
Hier drie dochters. Oudste twee hadden tot ze 8 en 6 waren kort haar omdat ik dat wilde. Ik ben niet goed in tutten met haren. De juffen op school konden ook altijd zien als de oppas de kinderen 's morgen had aangekleed en klaargemaakt: dan hadden ze in hun korte haren nog allerlei kleine staartjes enzo. Ik vond dat die korte haren hen geweldig stonden. Weer eens wat anders dan al die meisjes met dezelfde staartjes. Ze hadden er zelf overigens niet echt een probleem mee. Als ik wel eens hoorde dat ze misschien toch wel lang haar wilden, wees ik ze op de gevolgen: klitten, uitkammen enzo. Dan hoefden ze niet meer. Tot een keer een nieuwe kapster op mijn 'het moet kort' hun haren nog korter had geknipt dan ze al gewoon waren. Toen waren ze het zat: ze wilden geen kort haar meer, maar lang. Sinds die tijd hebben de dames hele bossen haar gekweekt. Oudste hoef ik niet meer te helpen, tweede nog wel.
Jongste is een heel ander verhaal. Die was nog maar net geboren of ik had al gezien: deze wil vlechtjes. En ja hoor, jongste kan het niet tuttig genoeg zijn. Heeft ze pech met mij, want ik kom niet verder dan huis-tuin-en keuken vlechtjes en paardestaarten.
Ik heb overigens een hekel aan loshangend lang haar.Ik bedoel zonder haarband, haarbeugel of iets anders. Oudste, nu puber in de brugklas vindt het geweldig, maar ik vind het 'zo jaren zeventig....'
Aagje

Jillian

Jillian

30-08-2011 om 21:56

Lang

Hier hadden de meisjes als peuter ook halflang tot lang haar. De jongens trouwens ook. De meisjes hadden vaak vlechtjes of staartjes. Kammen vonden ze niet altijd leuk maar als ze eenmaal weer een leuk kapsel hadden dan viel het wel mee.

Ze hadden zelf op die leeftijd nog niet echt een mening over hun kapsel. Ze hebben nooit gevraagd of het geknipt mocht of zo. Ik denk dat die mogelijkheid niet bij ze op kwam. Alleen de oudste had overigens echt lang op die leeftijd. Bij de jongste groeide het niet zo vlug en zij had als peuter een page kapsel. De jongens half lang haar. Nu hebben de meisjes het lang en de jongens kort en half lang.

Om te zorgen dat kammen geen drama is gebruiken we crème spoeling. Verder kammen we het haar voor het slapen gaan en 's ochtends. Haar kamen voor het slapen gaan lijkt nutteloos maar het scheelt echt heb ik gemerkt met hoe makkelijk het 's ochtends kammen gaat. Net zoals haar kammen voor het haar wassen. Dan is het uitkammen na afloop ook makkelijker.

Lol berber....

Lees ik je posting, zit ik me net als jij af te vragen wat kama-versie in hemelsnaam is. Proest. Da's wel heeeel erg.

Ingrid

Ook verkeerd gelezen (nog meer ot)

Ik las ook kama-versie. Of eigenlijk: "Kama-versie".
En hoewel Kamagurga en flinke bos zwart haar heeft, kwam bij mij toch vooral het kale hoofd van Herr Seele bovendrijven. En wat dat nu weer met kammen te maken kon hebben.....

Maar ik heb 'm nu ook hoor :-)

Kraanvogel.

Rosase

Rosase

30-08-2011 om 23:22

Eeen warboel

Kammen(nou ja borstelen) ging nog wel. Zeker met een flinke fles antiklitspray achter de hand. Maar echt no way dat ik daar elastiekjes in kreeg. En als dat wel lukte, dat ze dan een hele dag bleven zitten.

Iedereen kende mijn dochter dus als dat meisje met haar haren in haar gezicht. Ik heb wel eens met de schaar in mijn handen gestaan nadat ik gedreigd had dat ik het zou afknippen als ze nog een keer... Maar op het moment zelf kon ik het echt niet. Mijn enige meid en dan ook nog eentje met goudblond haar en een beetje van haar moeders krullen erin. Dan maar een ragebol. En zo liep ze dan ook meestal rond.

Totdat een kleuterjuf zei dat ze zo'n mooi gezichtje had, maar dat je dat bijna niet zag doordat haar haren er altijd voor zaten. Vanaf dat moment moest het altijd in een staart. Ben dat mens nog altijd dankbaar.

DE echte truc was hier trouwens om er 's avonds een vlecht in te leggen. Dat scheelt een hoop gestress 's morgens, want uitkammen is dan een eitje en als ze eens ee keertje niets wil dan heeft ze in ieder geval nog de wat uitgezakte vlecht van de vorige avond in haar haren.

Ze is nu ruim 9 en loopt er meestal wel redelijk verzorgd bij. En doet haar haren 's morgens meestal helamaal zelf. Dus houd moed: het komt goed. Ooit. Echt waar.

Kaaskopje

Kaaskopje

31-08-2011 om 00:19

Haarzaken

Beide dochters hadden als kleuter en net op de basisschool nog redelijk kort haar. Wel meisjesachtig in een bob, maar kort dus. Gedurende de basisschooltijd is het toen gaan groeien. Oudste heeft mijn steile haar geërfd. Helaas zat dat héél makkelijk in de war met klitten tot gevolg. Ze liet zich ook niet makkelijk kammen. Maar het moest nu eenmaal lang, dus knippen zat er niet in. Toen ze eenmaal op het VO zat heb ik behoorlijk vaak op haar ingepraat dat het haar beter zou staan en de verzorging minder lastig zou zijn als ze het korter liet knippen. Ik weet niet meer precies hoe oud ze was, maar het zal rond de 16 jaar geweest zijn, maar toen ging de schaar er toch in. Oh wat stond haar dát leuk. Ze vond het zelf net iets te kort en dus heeft ze haar lengte nu wat laten zakken, maar nog steeds véél beter dan lang haar.
De jongste heeft het ook gedurende de basisschool langer laten groeien. Zij heeft het golvende/krullende haar van haar vader. Ze verzorgde het al vrij snel zelf, ik had er al snel geen omkijken meer naar. Zij draag het nog steeds wat langer. Het hangt op haar schouders en op haar rug iets langer. Ze heeft een leuke staart als ze het bij elkaar bindt.
Ik ben overigens nooit zo'n moeder geweest die met plezier vlechtjes en andere kunstwerkjes op de hoofden van de kinderen maakte. Ik was er nooit handig in. Ik heb zelf ook nooit lang haar gehad. Zodra het wat langer wordt gaat het mij irriteren en ren ik snel weer naar de kapper.

Kamaversie (ot)

Ik had het ook. Is er hier eigenlijk iemand die niet eerst kama-versie las voordat het doordrong dat het kam-aversie was?

Chris

Fiorucci

Fiorucci

31-08-2011 om 09:45

Tip

Mijn dochter met lang, fijn haar zweert bij de Tangleteezer. Eindelijk uitklitten ZONDER pijn. Het is een soort borstel te koop bij de kapper voor een euro of 13.

Asa Torell

Asa Torell

31-08-2011 om 09:46

Chris

Ja ik! Zal wel door mijn eigen jeugd met eindeloos kamgedoe komen ;-), mijn moeder had hier enthousiast mee kunnen schrijven...

Merel

Merel

31-08-2011 om 12:15

Lang haar

Hier heeft dochter altijd lang haar gehad. Het kammen was wel eens een crime, maar we hadden spray van jip en janneke (anti-klit) en dan ging het wel. Slapen ging ze meestal met een vlecht of knot in.
Helaas ben ik niet zo'n handig typ met speciale vlechtjes en dingetjes, dus wij varieerden vooral met hogestaart, lage staart en knotjes. Maar het lange haar ging eigenlijk altijd prima hoor. Ze had het trouwens ook vaak los.
Een keertje had ze zo'n enorme klit die er niet meer uit wilde dat ik met haar naar de kapper ben gegaan, die heeft hem er uiteindelijk uitgeknipt en toen had ze dus korter haar, (tot op haar schouders) korter heeft ze het eigenlijk nooit gehad. En echt een tut-kind is het niet hoor, altijd wel gemopper om het kammen, maar we kwamen er meestal redelijk snel doorheen, en anders schakelden we papa in (die heeft meer geduld dan mama met kammen ;-))

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.