Home » Forum » Mes

Mes

Heeft je baby moeite met doorslapen?

Met deze tips heb je gauw weer een fijne dromer in huis!

11 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Kaatje
Mes

Vanaf welke leeftijd (ongeveer) laten jullie je kind meehelpen in de keuken met een scherp snijmesje?

Mijn man vindt dat onze peuter van net 3 dat wel kan. Ik vind zijn motoriek en concentratie nog niet voldoende en laat hem met een broodmes champignons snijden biivoorbeeld.

@Emma
Champignons

Mijn dochter liet ik op die leeftijd liever de champignons wassen dan snijden. Verder had ze de beschikking over een paar pollepels en de pannen en deksels uit de onderste lades. Zo was ze voor mij al een geweldige en supergezellige keukenhulp ;-)
En als ze echt perse wilde snijden (wat best kan als je 3 bent) dan zo'n mesje uit het Nijntje-couvert ofzo, meer niet.

Niki73
Vanaf 2 a 3 jaar

Op die leeftijd konden ze bijvoorbeeld komkommer en (door mij schoongemaakte) paprika snijden. Ik had wel een strenge regel: zodra er met mesjes gezwaaid werd, was het uit met de pret.

Lilian1
leren snijden

Met een peutermes gaan ze vaak duwen en uitschieten naar de zijkant wat dus als ze een echt mes krijgen dan mis gaat. Hele zachte dingen kun je leren "zagen" met een peutermesje, zo gauw t wat harder is dan een beter mesje.
Ik werk graag met de kiddikutter( ja sorry heet echt zo ;) ) een soort krokodilbekachtig gekarteld mesje. Is wel duur,helaas. Dat zaagt wel door de groenten en de appel bv maar niet in t vel. ( heb ik geprobeerd ) Ze moeten echt de zaagbeweging doen om t te laten werken.

specht
3 jaar

Kleinkind van drie kan al aardig met een mes overweg.
Snijdt inderdaad net zo als Nickey haar kind al allerlei groentes, met een redelijk scherp mes.
Juist met een mes dat haast niet snijdt krijg je ongelukken.
Ook smeert ze haar brood al zelf, dat laatste wel met een vrij bot mes.
Natuurlijk liggen de messen wel veilig opgeborgen, zodat ze ze niet zelf kan pakken.

Tango
Broodmes

Ik vermoed dat je met broodmes bedoelt een mes waar je brood mee smeert en niet snijdt. Want dat laatste is een groot gekarteld mes dat zeker niet geschikt is voor 3-jarigen. Het eerste is zeker niet geschikt voor champignons. Ik zou dan inderdaad toch kiezen voor het aardappelschilmesje en er naast gaan zitten als hij aan het snijden is. Dan kan het niet gauw mis gaan. Ligt er ook nog aan hoe je de champignons gesneden wil hebben, in stukjes of plakjes. Stukjes is misschien veiliger.
Wat ik deed in die tijd is bijvoorbeeld zelf de partjes snijden van de appel en dan het kind de partjes in kleine stukjes laten snijden, voor appelmoes o.i.d.

Flavia
2,5 - 3

En dan met een scherp mes, onder begeleiding.
Scherp maakt het gecontroleerder en ze leren gelijk dat ze voorzichtig moeten doen.

Botte messen en snijden gaat niet samen.

Kaatje
Goed om te lezen

Goed om te lezen.

Een aardappelschilmesje gaan we dan proberen en onder toezicht. Volgens mij mogen ze op peutergroep ook soms appels in stukjes snijden daarmee.

Man gaf kartelmes en stond zelf iets anders te doen. Dat vind ik toch nog te veel kans op een vingertje bij de spaghetti..

Brood ‘smeren‘ deed hij inderdaad al heel jong. Zo’n broodmes lijkt me niet gevaarlijk.

Kiddicutter ga ik even opzoeken. Bedankt voor de reacties.

Triva
Hmm

Je kunt prima met een gekarteld of ongekarteld broodmes champignons in stukjes snijden. Daar zijn mijn zonen ook mee begonnen. Als ze de habdigheid hebben geef je ze een ander mesje. Daarna reepjes paprika in kleinere stukjes of een dikke pkak ham.

Phryne Fisher
Broodmes

Ik heb zelf twee jaar geleden mijn vinger bijna afgesneden met een broodmes. Gelukkig was het net niet scherp genoeg om door het bot heen te gaan, maar er zit nog steeds een deuk in mijn vinger en het topje is gevoelig. Een klein peutervingertje met kraakbeen was waarschijnlijk door geweest.
Dat zou ik dus niet doen.

Zonne
Messen

Ik kreeg toevallig deze tip:

https://www.amazon.nl/Rikon-kinderkitchen-Kinderhondenmes-tanden-zwart/d...

En wat betreft broodmessen. Ik denk dat de een het heeft over een smeermes en de ander om een brood in sneetjes te snijden.

Wij hebben tot nu toe een smeermes gebruikt, onder toezicht een aardappelschilmesje en ik ga bovenstaande aanschaffen.

Je hebt ook nog deze messen, golfsnijders, maar daar leren ze de snijtechniek niet mee. Montessori opvang gebruikt ze ook volgens mij bij de peuters.

https://www.amazon.nl/Tescoma-Golfsnijder-kunststof-groen-zilver/dp/B005...

Begrijpend lezen: zo wordt het weer leuk

Lees hier tips voor thuis om je kind erbij te helpen.