Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!
Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
ief

ief

09-02-2024 om 19:47

Peuter plast ineens heel vaak kleine beetjes

Sinds een paar dagen plast mijn peuter van net drie zo’n acht tot tien keer per dag. Het zijn steeds maar heel kleine plasjes, tussen de 13 (!) en 60 cc. Soms gaat ze wel twee keer in een uur. 
Als ze zegt dat ze moet plassen en ik leid haar af ipv haar meteen naar potje/wc te begeleiden, dan kan het zo een uur duren voor ze er weer aan denkt dat ze plassen moet. Dan kan ze het dus wel ophouden. 
Ze eet en drinkt normaal. Ze gedraagt zich ook normaal, heeft energie, is vrolijk en lijkt nergens pijn te hebben. Ze is wel verkouden en hoest flink. Ze is al ruim een halfjaar zindelijk. 
Iemand hier ervaring mee? Kan ik iets doen? 


Misschien toch een blaasontsteking? Heb ik geen ervaring mee, dus ik weet niet of je dat ook kan hebben zonder veel pijn te hebben. 

Hoe meet je trouwens 13 cc plas.....

ief

ief

09-02-2024 om 20:12 Topicstarter

troelahoep schreef op 09-02-2024 om 20:01:

Misschien toch een blaasontsteking? Heb ik geen ervaring mee, dus ik weet niet of je dat ook kan hebben zonder veel pijn te hebben.

Hoe meet je trouwens 13 cc plas.....

Gewogen 🙂 Het is dus eigenlijk 13 gram. 
Ik heb zelf vaak blaasontsteking gehad, en dat was wel heel pijnlijk. En volgens mij komt het niet zo vaak voor bij jonge meisjes. 

Plast ze wat in haar broek door het hoesten ?  Of krijgt ze daardoor aandrang?

ief

ief

09-02-2024 om 20:18 Topicstarter

Nee ze plast niet in haar broek. En het hoesten is vooral ‘s nachts. Dus er is in ieder geval niet een direct verband. 

Ik zou vooral naar de huisarts gaan hiermee. Eerste keer dat ik een blaasontsteking had merkte ik niks tot ik daarna een nierbekkenontsteking had. Dus ik zou eerst iets medisch uitsluiten, sterker nog, wellicht even de HAP bellen voor overleg want met een blaasonsteking wil je niet te lang laten doorlopen

Ik zou haar plasje wel op een blaasontsteking laten nakijken. Het is een kleine moeite en kan een hoop ellende voorkomen. Niet elke blaasontsteking gaat gepaard met pijn. Het vele plassen is afwijkend van haar normale gedrag dus even laten nakijken.

Kan het een reactie op een emotionele gebeurtenis zijn? Gaat ze naar de crêche? Of reeds naar school?

Ik zou ook laten controleren op blaasontsteking. Ik heb drie keer een blaasontsteking gehad in mijn leven. De eerste keer als kind hoefde ik alleen vaak te plassen. Daarna een keer een blaasontsteking met pijn. De laatste keer echter deed geen pijn en ik moest wel iets vaker plassen maar ook weer niet zo vaak als je zou verwachten met een blaasontsteking. Ik kwam er pas achter toen ik bloed in mijn urine had, en het bleek al best ver gevorderd. Moraal van het verhaal, het hoeft niet altijd pijn te doen.

Ik zou maandag haar eerste ochtendurine bij de huisarts brengen om te laten controleren op een blaasontsteking. Komt zeker wel voor bij jonge kinderen en vooral bij meisjes en dit wordt veelal veroorzaakt door verkeerd afvegen.
Let erop dat ze genoeg drinkt, dan wordt de blaas voller en plast ze beter uit.
Mocht ze pijn krijgen of koorts dan zou ik het bij de HAP laten controleren.
Hopelijk wordt het snel beter.

ief

ief

10-02-2024 om 10:41 Topicstarter

Hartelijk dank voor jullie reacties. Ik had daar eigenlijk helemaal niet aan gedacht. Ik sta inmiddels in de wachtrij bij de huisartsenpost (telefonisch). Ben nr. 38. 

Is het niet gewoon nieuwsgierigheid van haar? Zo van: ‘hé wat leuk ik kan zelf op het potje’.  En dan heeft ze niet per se aandrang. Heb ik een tijdje met 1 van mijn kinderen gehad (lang geleden).

Is ze net begonnen met zindelijk worden? Zo ja, dan kan ze het ook heel interessant vinden om steeds op het potje te gaan zitten. Helemaal als jij haar dan veel positieve aandacht geeft. Maar het is natuurlijk verstandig om eerst een blaasontsteking uit te sluiten.

ief

ief

10-02-2024 om 12:50 Topicstarter

Nee ze is al een halfjaar zindelijk. 
De dokter vond het niet nodig om langs te komen omdat ze niet ziek is en geen koorts heeft. Dit kan tot maandag wachten zei ze, dan even een plasje naar de huisarts brengen. 

Gaf het plasje duidelijkheid?

ief

ief

14-02-2024 om 01:11 Topicstarter

madee schreef op 13-02-2024 om 21:42:

Gaf het plasje duidelijkheid?

Nee. Eerst in de middag urine ingeleverd, geen blaasontsteking gedetecteerd maar wel eiwitten en verhoging 37,7. Moest toen de volgende dag ochtendurine inleveren en die was helemaal schoon, ook geen eiwitten meer. Ze plast nog steeds vaak kleine plasjes, vooral in de avond. Ze lijkt verder helemaal niet ziek (wel veel hoesten). 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.