Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Hanne.

Hanne.

16-09-2008 om 21:28

Slaapdrama's

sinds de vakantie 5 weken geleden wil mijn 2 jarige 's avonds niet meer gaan slapen.

Sinds vorige week komt ze daarbij iedere 2 minuten gierend van de lag haar bed uitgekropen om naar haar broer toe te gaan. Ik zit inmiddels al vanaf half acht bij haar deur om haar steeds weer terug te stoppen. En dat al voor de 5e avond op een rij.

Dat ze niet wil slapen zal me eerlijk gezegd een zorg zijn, maar dat ze haar bed (en kamer) uit komt wel. Al is het maar omdat mijn avonden zo goed omzeep geholpen worden.

Wat ik doe is de 1e keer dat ze er uit komt zeggen, nee, het is slaaptijd, je moet in bed blijven en haar vervolgens terug in bed leggen. Bij de 2e keer zeg ik alleen nog maar 'het is slaaptijd' en bij de 3e en volgende keren zeg ik niets meer. Bij de oudste hielp deze methode altijd feilloos, maar bij de jongste niet. Wie heeft de gouden tip om deze draak in bed te houden?

Yta Chalne

Yta Chalne

16-09-2008 om 21:58

Middag

Slaapt ze 's middags nog lang? Daar zou je op kunnen korten, eventueel. Bij sommige kinderen helpt dat. En verder níet op de gang blijven zitten maar elke keer naar boven lopen, zodat het duidelijk is dat het niet het gedrag is wat je van haar verwacht had.

Klink omhoog

heb je de deurklink omhoog? Kan ze de deur niet meer zelf open doen (als het goed is) En tja anders een haakje op de deur?

Hanne.

Hanne.

17-09-2008 om 08:48

Steeds naar boven lopen

gaat het helaas niet worden. Zij kan sneller haar bed uit klimmen dan dat ik naar beneden kan gaan. Ik zit overigens niet echt voor haar kamer, maar ik ben in m'n eigen slaapkamer (was vouwen oid).

Deurklink omhoog kan ik proberen, al creeer ik daarmee vermoedelijk een ander probleem, want ze slaapt altijd met de deur open...

Kettinkje

dan zou ik voor een kettinkje op de deur gaan. Dan kan de deur wel op een kier maar niet helemaal open.
En misschien de oudste later naar bed toe laten gaan? Zodat ze iig niet meer naar de oudste toe kan lopen?

Puck2

Puck2

17-09-2008 om 10:40

Klink omhoog, kettinkje?

Ik lees hier dingen als klink omhoog en kettinkje op de deur. In mijn ogen is dat dus gewoon opsluiten en dat zou ik nooit doen. Als peuter is me dat zelf 1 keer overkomen en ik heb er nog geen trauma aan overgehouden, maar het heeft zoveel indruk gemaakt dat ik het na 40 jaar nog zo voor de geest kan halen. In een vakantiehuisje hebben mijn ouders mij toen in een slaapkamer te slapen gelegd en om te voorkomen dat ik in die vreemde omgeving de hort op zou gaan zonder dat ze er erg in hadden hadden ze ook de deur op slot gedrtaaid. Ik ben toen vreselijk in paniek geraakt. Ik zou dat dan ook nooit toepassen bij mijn eigen kinderen.

Puck

Maar Puck, jij verwachtte het waarschijnlijk niet, en was in een vreemde omgeving. Als je het uitlegt aan je kind zal ze niet schrikken.

Mijn zoontje klom met 14 maanden uit z'n bed en had dus al heel vroeg een kleuterbed. En toen wilde ik niet dat hij al overal naartoe zou wandelen, veel te gevaarlijk. Dus de deur ging dicht, en die kon hij niet zelf openmaken. De vrijheid was toch al groot, want daarvoor kon hij nog helemaal niet uit z'n bed. Toen hij wat groter werd hebben we ook de klink omhoog gezet. Ik geloof niet dat ik 'm daar kwaad mee gedaan heb, hij is nooit boos of bang geweest.

Maargoed, iedereen doet het op z'n eigen manier. :-)

Hanne.

Hanne.

17-09-2008 om 11:16

Oudste later geen optie

Oudste later is helaas geen optie. Die heeft het echt nodig om klokje rond te kunnen slapen.

Middagslaapje van de jongste inkorten zou ik eens kunnen proberen. Momenteel slaapt ze meestal ongeveer 1,5 uur. (is dat lang als je net 2 bent?)

Waar ik een beetje bang voor ben is dat ze (als dat niet werkt), straks helemaal niet meer gaat slapen tussen de middag. Oma heeft bij de oudste op die leeftijd eens toegegeven, en die heeft sindsdien daar nooit meer geslapen, maar kwam wel altijd mega chagerijnig terug. (en thuis nog 2 jaar wel geslapen).

Ander idee dat ik vanmorgen op het KDV te horen kreeg is om haar juist eerder naar bed te doen. Misschien dat ze om 19.30 al te moe is om lekker te gaan slapen. Is ook het proberen waard

Hanne en puck

das indd ook een idee, haar eerder naar bed toe doen.
En puck hier is vanaf de geboorte al de deur dicht geweest wanneer de kleine lag te slapen. Dit omdat ik veels te bang ben dat de kat op hem gaat liggen. Dus hier is de klink bij 2 jaar omhoog gegaan toen hij zelf uit zijn bed kon komen. Ook weer omdat ik veels te bang ben dat hij van de trap af zou vallen. Hier weet hij niet beter dan dat de deur dicht gaat. (hij doet zelfs overal en nergens hekken,deuren en kastjes dicht. Haha het moet dicht bij hem.

Ef

Ef

17-09-2008 om 21:06

Middagslaapje

Het heeft zijn nadelen maar stoppen met de middagdut was hier wel de oplossing. Onze zoon had nooit problemen met slapen gehad maar ineens was het bal: 's avonds niet gaan slapen, 's morgens heel vroeg wakker en soms midden in de nacht wakker en huilen. Hij sliep toen nog tussen de middag 1,5 tot 2 uur. We hebben de middagslaap helemaal afgeschaft en nou slaapt hij weer van 19.00 tot 7.15, rolt 's avonds zo zijn bedje in en slaapt meteen. Hij houd het overdag ook redelijk vol moet ik zeggen, al heeft hij om 17.00 vaak wel een dipje. 's middags houd ik wel vaak even een rustig uurtje met hem, op de bank zitten en voorlezen of teletubbies kijken. Nadeel is dat ik overdag wat minder tijd heb voor mezelf, maar daar hebben we de avond voor terug!

Hanne.

Hanne.

17-09-2008 om 21:45

Middagslaapje

houd ik er toch nog maar even in denk ik. Van vroeg wakker worden is absoluut geen sprake, ik moet m'n best doen om d'r 's morgens wakker te maken en dan zit ze nog een flinke tijd enigzins wazig voor zich uit te staren.

Vanavond ging het gelukkig 'beter' was om 20.45 al klaar. Ze bleef vandaag wat beter liggen, (slechts 4x terug hoeven stoppen) maar lag vervolgens wel verschrikkelijk te brullen (mamma instoppen, deur open, deur dicht, licht aan, licht uit etc etc). Maar zodra ik haar in probeerde te stoppen liet ze het dan niet toe.

Uiteindelijk heeft ze 20 minuten gebruld en is toen in slaap gevallen.

Daphne mv Jochem

Daphne mv Jochem

18-09-2008 om 08:50

Nog even volhouden

Hoi Hanne,

Volgens mij doe je het gewoon goed en heb je alleen een langere adem nodig dan je dochter. Hou vol, dan kun je dit "overwinnen". Het kan alleen wel even duren.

Daphne

Hanne.

Hanne.

18-09-2008 om 10:19

Volhouden ja

Maar helaas weet ik dat deze dame een héle lange adem heeft als het over zulke dingen gaat.

Hoop maar dat ik een nog langere adem heb

Gnome

Gnome

20-09-2008 om 05:52

Houten kop

Die van ons heeft ook zo´n houten kop, doorzetten hoor, wij zijn er ook gekomen, duurde even en ik heb vaak de neiging gehad hem achter het behang te plakken, maar het gaat nu goed (klopt dit heel snel weer af :P)

Hanne.

Hanne.

21-09-2008 om 20:52

Nog geen verbetering

ondanks consequent terugstoppen is er hier nog weinig effect te zien.

Middagslaapje is de afgelopen dagen ook komen te vervallen omdat mevrouw dan natuurlijk ook uit bed komt.

Vanavond mocht pappa aan de bak en die heeft uiteindelijk het matrasje op de grond gelegd met het bed er ondersteboven overheen, als een soort huisje zeg maar.

Na 15 min brullen bed weer rechtopgezet, en ze is zo gaan slapen. Hopelijk onthoudt ze het, en is morgen dreigen genoeg

Gnome

Gnome

22-09-2008 om 22:15

Succes

Ik hoop dat het werkt voor je!

Ons zoontje klom met 11 maanden uit bed, en bij omdraaien tilde hij dat ding gewoon omhoog! Deed me denken aan Bambam, van de flinstones ;)

succes

Hanne.

Hanne.

23-09-2008 om 08:26

Helaas

gisteren vroeg ze zelf om het omgekeerde bed.

Om er vervolgens mee door de kamer te gaan schuiven.... (net aan schildpad)

Mamvantwee

Mamvantwee

24-09-2008 om 11:20

Wat wij deden/doen

Hanne, slopend he, die peuters die maar doorgaan?
Onze zoon wordt volgende maand 3 en maakte er ook een potje van 's avonds. Wij merkten wel dat als hij 's middags geslapen had, al was het maar een half uurtje, dan werd het 's avonds feest. Normaal gesproken slaapt hij al sinds zijn 2e verjaardag 's middags niet meer. Dus als je het aandurft: schaf de middagslaap af.

En verder: probeer bij jezelf de knop om te zetten. Het niet willen slapen van je dochter moet háár probleem worden en vooral niet het jouwe.

Wij hebben op een rustig moment 's middags tegen onze zoon gezegd dat hij 's avonds in zijn bed moet blijven (slapen hoeft niet - wel in bed blijven). En als hij dat niet doet, pakken we zijn (favoriete) knuffels af, die komen pas weer terug als hij in bed blijft. 's Avonds begon hij weer en heb ik zijn knuffel meegenomen (en ook gezegd waarom). Ik heb daarna anderhalf uur lang de klink van de deur van mijn zoontje vastgehouden, terwijl hij probeerde die open te maken vanaf de binnenkant. Verder heb ik niets gedaan: niet mopperen, niet steeds gaan kijken, en vooral niet reageren op zeuren en dreinen: dat is géén mishandeling, je peuter probeert gewoon hoe ver ze kan gaan bij jou!
Uiteindelijk zei zoonlief zomaar opeens "nou oké dan...mama! ik lig in bèhèd!" Zonder poeha heb ik de knuffel teruggegeven. En de volgende morgen heb ik nog even met hem hierover gepraat, hem de hemel ingeprezen dat hij is gaan slapen.

En sindsdien is het óver! We blijven consequent hetzelfde gedrag vertonen op zijn grenzen-zoeken: het is zijn probleem, ons krijgt hij niet boos. En ook overdag gaat het met andere dingen opeens veel beter en veel kalmer.

Lang verhaal, maar misschien kun je er je eigen tips uithalen. Heel veel succes en kalmte toegewenst!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.