Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Elisabeth B.

Elisabeth B.

12-05-2012 om 12:16

Time: borstvoeding voor 3 jarige

In de VS ligt de nieuwe Time magazine in de schappen met een foto van een jonge moeder met haar zoontje van drie die op een krukje staat om te drinken uit de borst van zijn moeder. De foto heeft tot een felle discussie.
Mensen moeten zich realiseren dat dit biologisch normaal is, zegt de 26 jarige moeder. Zij hangt attachement parenting waarbij de nadruk wordt gelegd op de (fysieke) band tussen ouder en kind, 20 jaar geleden bedacht door dr. Sears.
Voor mij is het volstrekt normaal, mijn bijna driejarige drinkt nog af en toe bij mij, we zijn zo ongeveer afgebouwd. Hoewel het niet iets waar je mee te koop loopt, mensen reageren er verbaasd en soms afwijzend op, maak ik er ook geen geheim van.
Wat vinden jullie? Ik denk dat dit onderwerp ook in NL tot veel discussie zal leiden.

Limi

Limi

12-05-2012 om 12:52

Hier

Ik ben bij 2,5 jaar gestopt en ik heb er nog nooit rare opmerkingen over gehad, hoewel ik het toen ook nog best af en toe deed waar mensen bij waren.
Hoe minder vaak mensen het zien, of hoe minder ze ervan weten, hoe meer commentaar ze er volgens mij op hebben. Want hoe kun je het nou afkeuren als je een moeie peuter even ziet bijkomen aan de borst, zodat hij daarna weer wat energie heeft en niet meer jengelt?
Ik denk ook dat mensen helemaal niet precies weten wat ze afkeuren. Volgens mij zijn er veel die denken dat een peuter die nog aan de borst drinkt, altijd zelf bepaalt waar en wanneer, en dan zijn moeder uitkleedt en aanvalt.

Vic

Vic

12-05-2012 om 12:59

Rare foto

http://www.time.com/time/covers/0,16641,20120521,00.html
Ik vind niet zoveel van langvoedende moeders, dat moet iedereen voor zichzelf uitmaken, maar de foto op Time magazine is wel een beetje apart. Het ziet er wat neppig uit, en lijkt puur gemaakt om een statement te maken.

Biene M.

Biene M.

12-05-2012 om 12:59

Zal of zou?

Ik denk niet dat het onderwerp hier tot veel discussie zal leiden naar aanleiding van een artikel in Time. Ik denk ook dat het tot minder discussie zou leiden als het bijvoorbeeld een artikel in vrij nederland of elsevier zou zijn, al was het maar omdat Nederlanders volgens mij minder snel "appalled" zijn dan Amerikanen (vergeef me de generalisatie).

Verder vind ik het volkomen normaal dat kinderen op een leeftijd waarvan iedereen vindt dat ze melk nodig hebben borstvoeding krijgen. En dan in het bijzonder kinderen die anders nog een flesje of speentje zouden hebben.

Tot slot vraag ik me bij dit onderwerp steeds weer af waarom je er iets van zou vinden wat een ander doet terwijl niemand er last van heeft. Leven en laten leven.

Mooie foto's

http://www.huffingtonpost.com/2012/05/10/jamie-lynne-grumet-breastfeeding-time-magazine-cover_n_1506096.html
In de Huffington Post staan nog een paar van de foto's. Ik vind ze toch wel erg mooi.

Thursday Next

Thursday Next

12-05-2012 om 23:16

Tja...

Ik heb meer bezwaar tegen de tekst "are you mom enough" dan tegen de foto's of tegen het langvoeden van kinderen. Iedereen moet dat maar voor zichzelf weten. Ik ben zelf gestopt met borstvoeding na 4 tot 6 maanden, omdat ik vrij snel weer ongesteld werd met bijbehorende terugloop van voeding en migraineaanvallen. Daar wilde ik toch wel graag medicijnen voor nemen en die gaan nou eenmaal niet samen met borstvoeding. Maar blijkbaar ben ik daardoor dus niet "mom enough".
Verder denk ik net als Biene, leven en laten leven. Ik denk trouwens wel dat sommige mensen zich wel erg snel aangevallen voelen. Een vraag stellen als "goh, geef je je 2-jarige nog borstvoeding" hoeft niet bedoeld te zijn als veroordeling, en degene die je zit aan te staren als je je peuter voedt zit er misschien wel van te genieten, en fluistert geen veroordeling tegen haar vriendin maar "kijk eens wat leuk dat die moeder nog steeds borstvoeding geeft"

Hombre

Hombre

13-05-2012 om 08:24

Discussie gevoerd

Die discussie is hier al uitgebreid (en heftig) gevoerd hoor.

Ik vind het persoonlijk vrij geschift, maar anderen vinden mij geschift. ;)

Elisabeth B.

Elisabeth B.

13-05-2012 om 08:55

Mooi

Milde reacties en idd: aandacht is niet per definitie slecht. Enige jaren geleden vond ik medewerking aan een documentaire over langvoeden een stap te ver en ook nu zou ik dat niet doen. Maar dat is meer omdat ik het toch wel iets privé vind (hoewel ik overal gevoed heb). Het voeden van een oudere baby, dreumes of peuter is ook iets heel anders dan een jonge baby aan de borst. Veel minder frequent en daardoor ook meer binnenkamers.
De reacties hier op het forum waren voorheen ook niet mals, er is dus wel wat veranderd.

Anne

Anne

13-05-2012 om 09:37

Vindt werkelijk niemand het vreemd dat je zulke foto's van je 3/4 jarige kind laat maken met naam en laat publiceren terwijl mensen het al vreemd vinden als je teveel over je kind op internet zet?

Biene M.

Biene M.

13-05-2012 om 09:42

Kennis en wat is normaal

Vroeger vond ik langvoeden wel raar. Ik vond dat het moment dat een kind tandjes krijgt een logisch moment was om te stoppen met borstvoeding. Eigenlijk komt het vooral doordat ik van wat vrouwen op dit forum, die ik hoogacht, weet dat ze langer hebben gevoed, dat dat idee bij mij ging wankelen.

Was dat het niet geweest, dan was het wel kind 2 geweest, wat zich niet wilde laten spenen. At niet goed, was vaak ziek en dronk dan alleen aan de borst. Die borst was dan ook zijn enige troost. Dan ga je als moeder niet denken dat het toch maar tijd is om ermee te stoppen.

Ondertussen heb ik op mijn werk en in mijn vriendenkring niet onder stoelen of banken gestoken dat ik nog bv gaf (geef). En ik weet van een aantal vrouwen dat dat ervoor gezorgd heeft dat ook zij het idee loslieten dat een kind gespeend moet worden als (... het zoveel maanden oud is, tandjes krijgt, vast voedsel krijgt, gaat lopen, vulmaarin).

Overigens valt het me op dat huisarts, consultatiebureau en medisch specialisten nooit iets als "nu nog?" hebben gezegd als ze hoorden dat kind nog de borst kreeg. Hooguit kreeg ik positieve feedback bij het CB.

Biene M.

Biene M.

13-05-2012 om 09:42

Anne

Absoluut, zou ik niet doen.

Elisabeth B.

Elisabeth B.

13-05-2012 om 11:39

Precies

Anne, een van de redenen waarom ik geen medewerking heb verleend aan een tv programma over langvoeden.
Los daarvan, heb ik geen negatief oordeel over de moeder op de foto, ik voed mijn bijna driejarige ook nog af en toe. Hij zit daarbij wel bij mij op schoot, staand op een krukje heeft hij nog nooit geprobeerd :-)

Debate

De titel is misschien wel expres provocatief maar het artikel is gewoon een interessant artikel over het effect van Will Sears en attachment parenting op ouders voor de afgelopen 20 jaar of zo. Helemaal niet gek. En leuk dat het gewoon in een blad staat dat door een algemeen publiek gelezen wordt.
Maar dit is blijkbaar een onderwerp waar iedereen zo zijn haar eigen obsessies in kan projecteren, dus Time heeft met dit onderwerp wel even raak geschoten en de oplage weten te verhogen.:-)

Mijn obsessie is een reactie onder het artikel in de Huffington Post waar een Engelse jeugdzorgwerker maar niet kan besluiten of ze dit nou mooi en goed moet vinden of de moeder aan moet klagen voor ' sexual abuse'.:-)
...I personally love the idea of breastfeeding but working in a field where children are being sexually abused I look at this picture and it just makes my stomach turn

Radio 1 weer

.. Daar ging het vd week ook over dit artikel. Wat daar werd aangehaald is dat gekeken was naar zowel dhr Sears als de rouw dienhet artikel schreef: beiden hebben een trauma eevaren in hin vroege jeugd: iets met afwezige ouders (weet het niet precies).
Hiervanuitgaand zou het niet vreemd zijn dat deze mensen zo pro- attachment parenting zijn.
Dan ging het dus niet alleen over het langvoeden maar het geheel van attachment Parenting. Wat vinden jullie van die theorie?

Gr vertigo

Sexual abuse

"...I personally love the idea of breastfeeding but working in a field where children are being sexually abused I look at this picture and it just makes my stomach turn". Huh? Hoe kan voeden nou als sexueel misbruik gezien worden? Denkt die jeugdzorgmedewerker dat de moeder lang voedt omdat ze het sexueel opwindend vindt en haar zoon gebruikt om haar dat genot te geven? Of denkt ze dat die peuter er hitsig van wordt? Wat een ontzettend ongezonde visie op borstvoeding. Jammer ook. Als er normaal tegen langvoeden aangekeken zou worden zou die moeder ook niet op de cover van het tijdschrift hoeven te staan.

skik

Jillian

Jillian

13-05-2012 om 19:36

Foto

de foto vind ik wat vreemd en is duidelijk deels gemaakt om te provoceren. De manier van voeden is vreemd, het jochie is aangekleed in oa een camouflage broek waardoor hij groter lijkt dan hij is...

Ik heb tegen lang voeden op zich geen bezwaar maar jochie op de foto is al wel 3 jaar en 11 maanden dus bijna 4. Geheel persoonlijk zou ik dat te lang vinden.

In het openbaar voeden zou ik zelf ook niet doen als de baby eenmaal ouder is.

Vertigo

Zal het eens opzoeken op radio 1. Ik luister ook wel vaak naar die zender maar dit is me ontgaan.
Welke theorie bedoel je eigenlijk?
Dat zowel Sears als de journaliste afwezige ouders hadden en daarom zo verzot zijn op attachment parenting klinkt wel logisch hoor. Maar zelf had ik een zeer geattachte ouder en borstvoeding en ik ben ook van de attachment parenting en de borstvoeding.
Toch zou ik dat niet dwingend op willen leggen via het CB of zo. Er zijn zoveel manieren waarop kinderen groot kunnen worden en dat heeft allemaal wel wat. En belangrijk is dat het bij je moet passen en bij jou gezin en de manier waarop je wil leven. Het heeft allemaal zijn haar voordelen en valkuilen denk ik. Ik vind ook dat we daar vooral tolerant in moeten zijn naar elkaar.

Oeps

vergeten gewoon. Borstvoeding is bij mij als enige kind in het gezin niet goed gegaan door omstandigheden. Maar ik denk dat dat flesje met net zoveel liefde en op schoot gegeven werd.

dc

dc

14-05-2012 om 23:28

Leuk

Ik vind het een leuke foto, maar duidelijk gemaakt voor de cover. Veels te onhandig om zo te voeden!

Wat ik altijd zeg als mensen verbaasd reageren dat ik nog voed, is te zeggen dat je niet begint met het voeden van een peuter, maar met een baby. Het groeit. Ik heb pas een reden om te stoppen als het kind niet meer wil, en tot nu toe was dat rond de 2 jaar. Als kind nr korter of langer wil vind ik dat ook prima. Maar ik moet zeggen dat ik er bij nr 3 veel minder over praat en minder mee bezig ben, behalve dan het voeden zelf. Ik maak me ook veel minder druk om wat anderen doen. Ik denk zo dat ik er over 5 jaar ofzo helemaal niets meer van vind :-)

Ook leuke foto

ik voed mijn zoontje van 3,3 ook nog. Mijn oudste heb ik ook tot 3,5 jaar borstvoeding gegeven. Jongste probeert dit soort 'standjes' als op de time-cover wel uit als ik zonder bh rondloop tijdens het omkleden, onder de douche en dergelijke:-D Moet wel zeggen dat ik er zo langzamerhand een beetje klaar mee ben. Mijn zoontje begint naar mijn 'melkjes' (zoals hij ze noemt:-) te happen zodra hij een stukje bloot in het oog krijgt en tegenwoordig drinkt hij ook niet meer erg serieus maar speelt hij meer als hij aan de borst zijn. Het zal binnenkort wel vanzelf ophouden denk ik:-)

Toch wel opvallend altijd dat er meer moeders zijn die een peuter aan de borst hebben dan je denkt! Ik moet zeggen dat ik ook nauwelijks buiten de deur voedt hoor, maar dat is ook omdat zoontje vooral melk krijgt voor het slapen gaan en 's ochtends in bed en dat is natuurlijk thuis.

Hombre

Hombre

20-05-2012 om 13:12

More sexual abuse

"Dear Prudence,

My mom let me and my brother breast-feed until we were each about 5 years old. She let us touch and play with her breasts for years after that. She never told us what sex was, and later when I found out, I felt revulsion at the memories of how I touched, and wanted to touch, my own mother. Now I'm 18, a senior in high school, and I have a little sister who’s 9 years old. Mom breast-fed her until really late, and now my sister feels my mother's breasts the way my brother and I did. My sister is my mom's last child, and my mother persists in treating her as a baby. My mother refuses to consider she could be encouraging inappropriate impulses in my sister. When I tell my mother that I'm grossed out and that my sister's too old for this, she won't listen. But I don't want my sister to have the same revulsion at her own memories and confused feelings that I suffered. I'm so disgusted it's keeping me up at night. What should I do?

—No More Mother Love"

http://www.slate.com/articles/life/dear_prudence/2012/05/dear_prudie_my_mom_let_me_play_with_her_breasts_for_years_now_she_s_doing_it_to_my_sister_.html

Een extreem voorbeeld, maar het bevestigt voor mij wel de indruk dat er iets niet klopt in de hele discussie.

Er wordt door de dames langvoeders geen rekening gehouden met wat het kind er later van zal vinden dat zijn of haar moeder hem extreem lang aan haar borst heeft laten drinken. Ik zou het persoonlijk een zeer genant idee vinden.

Pubers (en vooral jongens) vinden het ueberhaupt een creepy idee dat ze aan hun moeders borst gedronken hebben en als het dan ook nog veel langer was dan nagenoeg alle andere kinderen zullen ze dat niet leuk vinden. Misschien zeggen ze het niet tegen je, maar de kans lijkt mij zeer reeel.

Ik heb het gevoel dat het in deze discussie vooral om de noden van de moeders gaat en niet om de kinderen. Een bepaalde stroming moeders is zo dol op het 'natuurlijke' en 'intieme' van de borstvoeding dat ze het belang van jhet kind, het recht op een 'normale' opvoeding en het recht op het ontwikkelen van zelfstandigheid even vergeten.

Normaal

Wel, de crux is het woordje normaal. Wat normaal is, is natuurlijk onderhevig aan maatschappelijke, culturele en persoonlijke opvattingen en de veranderingen daarin. En ja, hier wordt weer gesuggereerd dat de lichamelijkheid tussen moeder en kind, hoewel ik beslist toegeef dat het een plezierige zaak kan zijn, zo werkt dat in de biologie, een normale sexuele ontwikkeling en zelfstandigheid in de weg staat.
Lijkt me niet. Dat is het uitvergroten en apart zetten en verdacht maken van biologisch gestuurd menselijk gedrag.

Enige wat ik van de foto vind

is dat ik de moeder opvallend mooi en slank vind en het kind op dat krukje opvallend ordinair gekleed, maar goed ik heb iets tegen legerprints.

goh die moeder is wel heel slank, ik viel pas af nadat ik gestopt was met voeden ;-)

Jeetje hombre

Borstvoeding is gewoon eten en bijkomend soms troost. Er zullen vast wel uitzonderlijke gevallen zijn van moeders zijn die bv 'gebruiken' om en ongezonde band met hun kind te bewerkstellingen, maar ik vind het kortzichtig om alle langvoedsters als egoisten te beschouwen die hun kind tegen hun wil aan de borst houden. Ik heb mijn kinderen redelijk lang gevoed omdat de kinderen het (nog) wilden en ik het prima vond. Ik geloof dat ik het net iets eerder zat was dan zij maar het stoppen ging gemakkelijk en natuurlijk. En vooralsnog generen ze zich niet voor hun bv-periode, ook de puberella's niet. Ze vinden het eigenlijk heel gewoon en dat is het ook.

skik

Tijgeroog

Tijgeroog

20-05-2012 om 21:27

Manda (afvallen)

Hmm... Ik viel juist af van de bv, helaas komt het er nu langzaam allemaal weer aan. Op de lange termijn is jouw aanpak handiger. Ik heb ook lang bv gegeven (ruim 6 jaar aaneengesloten, voor 2 kinderen), maar ik wilde er op een bepaald moment toch wel een keer mee stoppen.

Hmm afvallen beetje ot

3 jaar na stoppen met bv kan ik alleen mezelf maar de schuld geven van niet afvallen ben ik bang haha.

Rosase

Rosase

20-05-2012 om 23:59

Tja gut

Wat is normaal? Ik heb mijn jongste 3 jaar bv gegeven en ik ken inderdaad een heleboel mensen die dat niet zo lang hebben volgehouden of helemaal niet begonnen zijn aan die borstvoeding.

Maar ach, wat is dan normaal? Het draait uiteindelijk toch om gemiddelden en dan heb je altijd uitschieters naar boven en naar beneden. En verder vraag ik me ook sterk af of het hier niet toevallig de zoon is die hier niet normaal mee om kan gaan.

Ken namelijk ook wel wat langgevoede kinderen zonder trauma. Je kunt niet aan de hand van een willekeurig voorbeeld een hele groep beoordelen.

En verder stel ik eigenlijk voor dat we gewoon met zijn allen langvoeden normaal gaan vinden (ook al doe je dat zelf niet). Dan lost dit peerpressureprobleem zich vanzelf wel op :-)

Mea Proefrok

Mea Proefrok

21-05-2012 om 16:13

Hombre en afvallen

Ik ken veel langgevoede kinderen, maar geen enkele puber die daar achteraf problemen mee heeft zoals in het (extreme) verhaal dat jij aanhaalt. Kinderen van twee, drie en vier jaar zijn nog hartstikke klein, die krijgen echt geen psychologische problemen van hier en daar een likje borst.
En ik viel ook niet af van de bv. Helaas.

Tietennijd?

Ik denk dat Hombre zelf vroeger geen borstvoeding heeft gehad en hierdoor tietennijd heeft ontwikkeld ;-)
G

Ely

Ely

21-05-2012 om 23:38

Hmmmm

Ik ken wel een puber die er moeite (understatement) mee had dat haar kleuterzusje nog bij mama dronk want daar in het openbaar om vroeg, meestal non-verbaal...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Hombre

Hombre

22-05-2012 om 11:05

Tietennijd

"Ik denk dat Hombre zelf vroeger geen borstvoeding heeft gehad en hierdoor tietennijd heeft ontwikkeld ;-)"

Nee, helaas, weer een poging tot Hombre-duiding mislukt. Gewoon borstvoeding gehad.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.