Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Merel78

Merel78

06-02-2010 om 22:07

Tractatievraagje

Over anderhalve week ben ik uitgerekend van nummer 2. Dochterlief is ruim 2.5 en zit op peutergym. Daarvoor wil ik tegen de tijd dat de baby er is wel een tractatie maken, het lijkt me leuk om wel iets met muisjes te doen, maar ik weet niet zo goed wat. Verder dan besmeerde biskwietjes met muisjes kom ik niet. Iemand nog een leuk idee?

Merel

p.s. geen idee in welke rubriek ik dit moet plaatsen, maar vooruit, laten we het hier maar doen :) Dochter is tenslotte een peuter

Hanne.

Hanne.

06-02-2010 om 22:16

Chocokoekjes

hier chocolade koekjes met muisjes

koekjes met een laagje chocolade een paar seconden (echt seconden) in de oven onder de hete gril leggen. Muisjes er overen laten afkoelen.

Groot voordeel is dat er tijdens het eten ook (bijna) geen muisjes meer op de grond vallen

Lekkernijen

He Merel!
Hier ook nagedacht over wat te trakteren. Wij zijn uitgekomen op slagroomsoesjes. Beetje glazuur erover en dippen in de muisjes. Thuis geven we plakjes cake met slagroom en muisjes. Ook leuk zijn lange vingers met muisjes. Even dippen in de slagroom of boter.
Ben benieuwd waar je voor kiest!

Rafelkap

Rafelkap

07-02-2010 om 09:33

Ja!

gewoon beschuit!
(Een kliederzooi wordt het sowieso met muisjes)

Beetje verantwoord...

Waarom koekjes, soesjes, glazuur, chocola, etc.
Ik zou een plakje honingkoek nemen, uitsnijden of stansen in een leuke vorm (taartvormpje oid), besmeren met roomboter (zoutloze, is beter voor ze) en dan de muisjes er op. Ze vinden het heerlijk, ze genieten er net zo van als van de chocoladekoekjes en glazuur, maar het is een stuk verantwoorder.

Beschuit met muisjes!

Ik dacht dat het de traditie is om bij de geboorte van een kind beschuit met muisjes uit te delen. Dus geen andere dingen (koek, koekjes, soesjes, weetikveel) met muisjes. Hoe komen jullie op het idee?! Het enige wat ik me kan voorstellen is dat je zoekt naar een oplossing die minder knoeit...

Massi Nissa

Massi Nissa

07-02-2010 om 18:50

Prinsessencakejes

Er is zo'n pak om zelf prinsessencakejes te maken, ik denk van Oetker. Die cakejes maak je in minder dan vijf minuten (plus baktijd). Het glazuur zit er al bij. Smeer de iets afgekoelde cakejes in met glazuur, muisjes erop, klaar. Het zijn echt hele kleine cakejes op peuterformaat en onze dochter en haar vriendjes vinden ze heerlijk.
Ook leuk: je peuter kan al veel zelf doen bij het maken van de cakejes (als jij nog zin in rommel hebt nu je zo op het eind loopt).
Groetjes
Massi

Merel78

Merel78

07-02-2010 om 19:15

Hennah

inderdaad, wat pelle noemt is voor mij precies de reden dat ik voor peuters wat anders zoek. het is behoorlijk groot, een beschuit, en - in een gymzaal - knoeit dat behoorlijk. Dus ik denk dat ik toch voor iets anders ga kiezen, toch de biskwietjes of de lange vingers, dat vind ik ook wel een heel goed idee :) De soesjes en plakjes cake neem ik mee gewoon voor thuis, alhoewel ik daar natuurlijk ook gewoon een halve beschuit kan doen voor degenen die een hele niet op krijgen. Geknoei bij mij thuis vind ik niet erg. En die chocoladekoekjes, ook leuk idee, maar wat voor koekjes neem je dan? of doop je ze zelf in de chocola??

Ik denk nog even verder :) maar alvast bedankt voor jullie input!

Merel

p.s. ik weet niet wat er precies bedoeld wordt met 'honingkoek', hetzelfde als ontbijtkoek? volgens mij zit daar namelijk net zoveel suiker in als in een gewoon koekje :) maar misschien is het wel iets anders

Merel78

Merel78

07-02-2010 om 19:17

Oh en massi

die prinsessecakejes klinken echt als wat dochterlief helemaal geweldig zal vinden. Volgens mij heb ik ze wel eens gezien. Alleen, ik weet niet wanneer ik precies beval, ben de 17e uitgerekend en ik weet niet wanneer de eerste keer is wanneer ze weer gaat gymen (er is ook nog een week vakantie namelijk), dus ik kan ze niet te ver vooruit maken en ik weet niet hoeveel zin ik na de bevalling heb om flink te gaan bakken ;) papa maar eens polsen hahahaha!

Merel

Massi Nissa

Massi Nissa

07-02-2010 om 20:29

Merel

Of de kraamverzorgster? Het is echt een recept van niks, gewoon alles door elkaar roeren en dan in elk papieren bakje een theelepel deeg.
Ik wens je een fijne bevalling toe en een gezond kindje!
Groetjes
Massi

Alternatief

Ja dat knoeien kan ik me voorstellen, zullen ze in de gymzaal niet blij mee zijn - maar biskwietjes of lange vingers met muisjes zullen toch ook knoeien?
Mij lijkt de combinatie van koek(jes), cake e.d. met muisjes erg zoet. Misschien heb je wat aan het volgende idee:
Stukjes brood (zonder korst) met neutrale roomkaas o.i.d. dik besmeren en daar de muisjes in drukken. Eventueel leg je de stukjes in feestelijke papieren cakevormpjes. Kruimelt niet, muisjes zitten "vastgelijmd", porties zijn zo klein als je wilt, makkelijk te maken, en veel minder zoet...
Succes met alles!!

Kadonaj

Kadonaj

08-02-2010 om 09:02

Ik neem ook even alle ideeen in me op ;)

ik zat toevallig over hetzelfde na te denken, ik denk dat ik voor ontbijtkoek, roomboter en muisjes ga... nu eerst maar muisjes zien te vinden, die zijn ineens nergens te zien... ja blauwe...maarree.. die moet ik nu net niet hebben ;)

Soesjeservaring

Omdat ik ook had bedacht dat een hele beschuit veel te groot is voor een kind, en rottig uitdeelt, en erg snel breekt, en enorm krummelt, had ik dus ook die soesjes bedacht. Glazuur erop van poedersuiker en water, en dan in de muisjes dopen.

Nu ben ik nogal onhandig en maak snel ergens een rommeltje van, dus misschien kwam het daardoor dat het een beetje een troepje werd. Hoe dan ook, ik zat aan het einde van deze exercitie met plakkerige vingers van het glazuur, en er vielen vrij veel muisjes van de soesjes af.
Ik zou me kunnen voorstellen dat die chocoladekoekjes beter blijven plakken. Lange vingers eerst in de gesmolten chocola en dan in de muisjes dopen kan dan natuurlijk ook. Alleen vind ik zelf de combinatie van chocola en muisjes geen succes.
Ik denk dat de met boter en muisjes besmeerde lange vinger het simpelst is. Neem dan wel boter he, niet van die smerige halvarine (sorry, stokpaardje)

Groeten

Temet

Morgana Fata

Morgana Fata

08-02-2010 om 10:11

Lange vingers

Men neme een pak lange vingers, een kuipje boter een een bakje muisjes. De boter niet in de koelkast zetten. Dan de lange vingers aan beide kanten in de boter dopen, daarna in de muisjes en hoppa op een groot bord. Het is zo klaar, ziet er feestelijk uit en niet te groot voor kleine kinderen. Over rommel in de gymzaal zou ik me niet druk maken.

Er is suiker en suiker.....

Honingkoek is geen ontbijtkoek. Net zoveel suiker betekent niet net zo slecht.
Honing bevat van nature enzymen en mineralen die niet in geraffineerde suiker zitten.
In geraffineerde (kort door de bocht alle witte) suiker zitten geen vezels, mineralen, enzymen en vitaminen die in ongeraffineerde zuiker wel zitten. Dus, een ontbijtkoek uit de supermarkt waarin geraffineerde suiker is gebruikt (is namelijk het goedkoopst) is echt een stuk minder goed voor je dan een honingkoek, zeker als je er eentje in de natuur- of biologische winkel haalt waar men mijns inziens nog wat oog heeft voor goede ingrediënten.
Bij geraffineerde suiker zijn alle ‘goede’ stoffen tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker.
Al die glazuren, cakejes en lange vingers zitten vol geraffineerde suiker. En kinderen krijgen er al zoveel van.
Dus als het kan, en volgens mij bij een traktatie maken kan dat best, is het toch beter als je voor de meer verantwoorde keuze gaat?
Misschien een erg botte vraag, maar waarom zou je bewust die kids iets geven wat slecht voor ze is? Waar ligt de grens, zou je ze ook een sigaret aanbieden....? Ik weet het wel, natuurlijk niet, maar met iets meer moeite kun je iets goeds voor ze doen.

Hanne.

Hanne.

08-02-2010 om 11:38

'gezond'

Met alle respect, maar wat denk je dat het hoofdingredient van muisjes is? Precies: suiker.

De chocolade koekjes zijn hier prima bevallen. Groot voordeel is dat je het ook (ruim) van te voren klaar kan maken. In een afgesloten trommel blijft het een paar dagen goed. Ik gebruik gewoon standaard chocolade koekjes, bv digestive.

Svdveen

Even kort gezegd (en ik ga naarstig op zoek naar een hapklaar en betrouwbaar citaat): suiker is suiker. Honing, biet, riet, diksap: allemaal suiker, allemaal dikmakend en slecht voor de tanden.

Als jij er een beter gevoel van krijgt om je kinderen honingkoek te geven ipv andere koek is daar natuurlijk niets tegen, maar het is niet per se gezond.

Overigens wordt honing ernstig ontraden voor kinderen onder de 1 jaar, maar dat wist je waarschijnlijk al (al zou ik trouwens niet weten hoe dat zit als de honing verhit is geweest, ik zou me kunnen voorstellen dat het dan geen kwaad meer kan)

Dat je lichaam goede stoffen zou opgebruiken voor het verwerken van foute suiker, terwijl het die stoffen niet zou gebruiken voor het verwerken van 'goede'suiker lijkt mij onzin. Heb je een bron voor die bewering?

En nu rap op zoek naar een bron voor mijn bewering, al is er in het archief van dit forum ook het nodige over te vinden.

Groeten,

Temet

Beter of minder slecht

Denk dat we het wel eens kunnen zijn dat kinderen over het algemeen te veel 'lege' caloriën binnen krijgen. Daarmee bedoel ik voeding waarin de kwantiteit van de calorietjes wel goed zit, maar de kwaliteit van de voedingsstoffen (aanwezigheid van mineralen, vitaminen, enzymen, vezels, etc) ver te zoeken is.

Dat suiker slecht voor je tanden is is duidelijk, maar ja, dat is fruit ook. Het gaat meer om het aantal momenten per dag waarop je suikerhoudende voeding (maar ook drinken!) aanbiedt.
Suiker is alleen dikmakend als je er te veel van gebruikt of in combinatie met een overdaad van andere soorten consumptie.

Suiker is trouwens op zichzelf een gezonde stof, zelfs levensnoodzakelijk. De hersenen kunnen immers geen vetten verbranden en zijn dus afhankelijk van glucose.

Suiker is een smaakstof die intussen wel is ingeburgerd. Dus gebruiken doen we het bijna met z'n allen. Dan kun je eens gaan kijken of er manieren zijn om het minder slecht te maken.

Je vraagt naar een bron die mijn bewering bevestigd dat geraffineerde suiker slechter is dan ongeraffineerde suiker. Google maar even, er is meer dan voldoende te vinden. Over het algemeen is wel bekend dat de Westerse consumptie met een overdaad aan suiker één van de belangrijke veroorzakers is van auto-immuunziekte. Niet dat je dit direkt krijgt van het eten van suiker, maar bij het innemen van geraffineerde suiker moet je lichaam hard werken om het te verteren. Daar zijn mineralen, enzymen, etc. voor nodig. Deze stoffen heeft je lichaam nodig om suiker goed te verteren. Al deze ‘goede’ stoffen worden tijdens het raffineren uit de suiker gehaald, waardoor je lichaam ze uit z’n eigen reserves moet halen. Die stoffen had je lichaam eigenlijk opgeslagen voor onder meer een goed werkend immuunsysteem. Door het eten van geraffineerde suiker moet je lichaam die stoffen echter gebruiken voor het verwerken van de suiker. Hierdoor kan je immuunsysteem verzwakt raken. Bovendien brengt de onttrekking van deze stoffen uit het lichaam allerlei andere processen in je lichaam door de war, zoals de hormoonhuishouding.

Als je het over de tijd genomen neemt en realiseert dat onze Westerse 'normale' consumptie verre van normaal (wat ons lichaam nodig heeft) is, kun je beter ongezuiverde suiker nemen. Hiermee wordt het plotseling niet gezond, maar het is wel beter. Honing is beter voor je dan witte suiker, honingkoek is beter dan glazuur of cakejes. Natuurlijk mogen kinderen zoetigheid, maar ik vond het onvoorstelbaar toen ik zag wat er getrakteerd wordt op de kinderopvang. Ik hoop dat er meer ouders zijn die er bij het maken van traktaties rekening mee houden.

PS. Bij het verhitten van honing gaan alle enzymen verloren. Er treedt dus kwaliteitsverlies op, of het daarmee opeens wel ok is voor kinderen onder de 1 jaar weet ik niet. Kan me niet voorstellen dat het verhitten van honing (wat vaak rond de 40 graden plaats vindt) voldoende is om alle schadelijke stoffen onschadelijk te maken.

Tink

Tink

08-02-2010 om 12:52

Ronde melbatoastjes

Dat werkte hier prima. Besmeren met wat boter en dan dippen in de muisjes. Valt weinig af en het kruimelt ook niet zo enorm als beschuiten (die ook nog in tweeën kunnen breken, met alle rotzooi vandien :))

Rafelkap

Rafelkap

08-02-2010 om 12:55

Peutergym

Die peuters trainen die teveel aan suikers er meteen af:-) Het is toch voor de peutergym? Ik zou daar zelf niet trakteren. Veel teveel gedoe. Ik weet niet of een gymjuf blij is. Wordt daar wel getrakteerd, dat is toch meer iets voor peuterspeelzaal of kinderopvang?
Beschuiten zijn idd wel groot voor peuters, ik zag trouwens een keer bij de bakker (die is nu failliet) koekjes met muisjes erop, kant en klaar.

Trouwens: nog een fijne laatste loodjes toegewenst en een goede bevalling!

Peutergym

Ik zou daar eerlijk gezegd ook niet tracteren. Alleen op het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Hier wordt er trouwens alleen (niet altijd) getracteerd bij een verjaardag - niet bij een geboorte oid.

Merel78

Merel78

08-02-2010 om 19:51

Nou...

nou ik maak wel wat los :) Over suikers, tja, ik ben het eens met diegene dat suiker suiker is, ook honing en diksap en al die andere dingen. Maar tegelijkertijd vind ik het er ook wel bij horen bij een geboorte, en daarom ben ik op zoek naar iets wat niet zo groot is. Bedankt voor alle goeie ideen, koekjes, lange vingers en zeker ook die melba toastjes, da's ook een slimme.
Wat betreft het tracteren op peutergym: er wordt vaker getracteerd en mijn dochter gaat niet naar de peuterspeelzaal. Ze ging naar een gastouder (niet zoveel kindjes daar), maar omdat mijn man zijn baan kwijt is, is dit maar heel beperkt. Dus eigenlijk vind ik het ook gewoon heel leuk om het hier met haar te doen, niet omdat het moet, maar omdat ik denk dat ze er ook gewoon van geniet.

Verdere discussies over suiker, prima, maar misschien in een ander draadje?
En massi, goed idee, als ik een leuke kraamverzorgster tref, zal ik dat zeker vragen. Trouwens, papa is ook aan de 'bak' momenteel, dus misschien vindt hij het ook wel leuk! En bedankt, ik hoop ook op een vlotte bevalling (en vooral gauw :S), want na de vorige keer zie ik er toch wel een beetje tegenop. We gaan het zien. Bedankt voor al jullie tips in elk geval, ik heb leuke ideeen op gedaan en ook wat praktisch is.

Merel

Merel78

Merel78

08-02-2010 om 20:02

Kadonaj

p.s. kadonaj, mocht je nog zin hebben je laatste weken mee te kletsen bij het februari / maart draadje in gezellig (bovenaan), wees dan welkom!

3 kids mam

3 kids mam

08-02-2010 om 20:19

Peutergym

Leuk, trakteren bij de peutergym maar ik zou echt niet iets met muisjes doen of cakekjes of koekjes, dat wordt echt een zooitje in de gymzaal. Onze gymjuf zou er in elk geval echt niet blij mee zijn. Zou eerder iets van roze spekjes bij een meisje en blauwe bij een jongetje doen. Voor bijv. kdv zijn de tips wel erg leuk.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

08-02-2010 om 21:27

Geboortespekkies

Toen onze zoon geboren is heeft onze dochter op school getracteerd op geboortespekkies. Heerlijk onverantwoord, maar geen grote hap, kant en klaar te koop bij de snoepwinkel en maakt geen rommel.

Dendy

Pelle: bah

"Natuurlijk... Hennah het is een tractatie hoor, die mag heus wel eens zoet. Let gewoon op de hoeveelheden.

Doe jij fijn een boterham (hoezo zonder korst, ik zou niet willen dat mijn kinderen bedenken dat je brood ook zonder korst kan eten: dat vind ik nou ongezond) met roomkaas (lust ook niet iedereen als je denkt dat het halvarine is) met muisjes."

Bah Pelle, wat een vervelende reactie. Ik gaf gewoon een suggestie aan de vraagstelster, zij kan zelf wel bepalen welke suggesties haar geschikt lijken, daar heeft ze jouw afkeuring niet voor nodig.
Zoet op zoet lijkt mij gewoon erg zoet, veel te zoet. Ik vind dat niet lekker. En op ons kdv hebben ze een suikerarm beleid, daar zullen ze niet blij zijn met zulke suikerbommen (al zijn ze zeker zo aardig en attent om er niets van te zeggen tegen de ouders die zich er niet aan houden, er worden alleen algemene aanwijzingen gegeven).
Koekjes en lange vingers kruimelen bovendien, dat was toch het probleem? Wat is er mis met brood? Er zijn zoveel soorten, daar kan toch wat lekkers mee te maken zijn? Er bestaan zelfs dure delicate borrelhapjes die gemaakt zijn van brood (met nog van alles erbij natuurlijk)...
En glazuren en chocolade smelten lijkt mij ook nog eens een enorm gedoe.
Iets monchou-achtigs lijkt mij handig en lekker. Ik denk dat die muisjes op boter minder goed blijven plakken. En echt niet iedereen houdt van halvarine, daar heb ik nou een hekel aan.
En hoezo zijn broodkorsten gezond? Ik begrijp dat je wil dat je kinderen ze niet laten liggen, dat wil ik ook, maar het lijkt me onzin dat de korst gezonder is dan de binnenkant van het brood (eerder andersom, door het bakken kunnen er ongezonde stoffen ontstaan, vooral bij te hard bakken). En jij denkt dat na een klein feestelijk korstloos broodhapje je kinderen nooit meer broodkorst zullen eten?!

Enne... ik zal geen tweede kind krijgen, dus "doe jij fijn een boterham met roomkaas en muisjes" is hier niet aan de orde.

O.t.: honing in koek geen probleem onder 1 jaar

"Overigens wordt honing ernstig ontraden voor kinderen onder de 1 jaar, maar dat wist je waarschijnlijk al (al zou ik trouwens niet weten hoe dat zit als de honing verhit is geweest, ik zou me kunnen voorstellen dat het dan geen kwaad meer kan)"
Fabrieksmatig verwerkte honing in koek e.d. is niet gevaarlijk voor kinderen onder 1 jaar. Door het verhitten zijn de eventuele ziektekiemen (botulisme) onschadelijk gemaakt.
Ik weet trouwens niet hoe het zit als je zelf koekjes bakt met honing, dat ligt misschien anders.

Kadonaj

Kadonaj

09-02-2010 om 09:46

Terug naar topic :p

Ja, toatjes is ook wel wat, waarom is er eigenlijk geen fabrikant die kleine beschuitjes maakt...

ik vond afgelopen jaar ook die beschuit met muisjes kant en klaar het beste idee van nederland, echt jammer dat die niet heeft gewonnen ;)

O.t.: nog even over honing

Het antwoord staat op de site van het voedingscentrum, zag ik gisteren: honing is veilig als het boven de 120 graden wordt verhit. Bakken gebeurt meestal op minimaal 180 graden, dus dat is ok, ook thuis. Oplossen van honing in thee daarentegen is niet veilig (want niet heet genoeg).

Groeten,

Temet

O.t. honing/suiker

Wat een enorm onzinverhaal van svdveen. Suiker is gewoon suiker maakt niet uit in welke vorm. En dat er mineralen en enzymen in honing en ongeraffineerde suiker zitten klopt wel, maar die enzymen in honing helpen echt je eigen spijsvertering niet om de honingsuiker te verteren. Anders zou de honing zelf ook worden afgebroken door diezelfde enzymen. Verder schrijft ze dat je lichaam energie verliest omdat het extra enzymen zou moeten inzetten om geraffineerde suiker te verteren. Dat is onzin omdat enzymen nou juist de eigenschap hebben om na de reactie onveranderd te blijven. Ze raken dus niet "op" bij de vertering.

Ik heb niks tegen honing of ongeraffineerde suiker, maar ze zijn precies even ongezond als gewone witte suiker.

En nog een verduidelijking: Honing moet je niet aan kinderen jonger dan 1 jaar geven, tenzij verhit boven 120 °C. Ze kunnen er infantiel botulisme van oplopen door sporen van de bacterie Clostridium botulinum die via de honing in de darmen van de baby terecht kunnen komen en daar kunnen ontkiemen. Het door de bacterie gevormde toxine is 15000-100000 keer zo toxisch als Sarin, het gif gebruikt bij aanslagen in de ondergrondse van Tokio enkele jaren geleden. De sporen van de bacterie worden pas boven 120 °C vernietigd. Zie:

http://www.rivm.nl/infectieziektenbulletin/bul1110/infantiel_botulisme.html

Merel78

Merel78

09-02-2010 om 11:56

mijn dank voor alle tips, brood zal het niet worden, maar ws. dus lange vingers of een biskwietje (is misschien nog het gezondst haha als we die discussie aangaan), gewoon met boter (margarine of room maakt niet uit, heb beiden in huis) en met muisjes. Het probleem met honing onder de 1 is geen punt, omdat de kinderen tussen pakweg 1.5 en 4 jaar oud zijn (de meesten al 2 jaar), maar ik vind honing zelf vreselijk plakkerig, dus dat ga ik niet gebruiken.
En bedankt voor de uitleg waarom honing ook al weer niet goed was onder een jaar, zal het aan mijn man vertellen, die vindt dat soort richtlijnen vaak 'onzin' (vooral als ik niet precies weet hoe het ook alweer zat) :D weten we dat dus ook weer.

Merel die de discussie verder met belangstelling volgt :)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.