Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

maria68

maria68

30-09-2008 om 17:22

Verlatingsangst

hallo,

Mijn dochter van 2 is nooit eenkennig geweest en heeft zelden moeite gehad met "vreemde' gezichten. Tot nu toe. Ze gaat sinds kort naar de psz en het afscheid nemen is een groot drama, krijsen over haar toeren aan mijn been plakken etc. Als ik eenmaal weg ben gaat het redelijk maar vraagt ze wel de hele tijd om bevestiging dat ik weer terug kom. Maar het is nu met elke situatie zo dat als ik weg wil zij volledig in paniek is (niet een beetje dreinen maat echt paniek en overstuur ) We gaan samen naar gym maar als ik dan naar het toilet moet , moet de juf mee anders gilt ze de hele boel bij elkaar en is echt overstuur. Bij alles moet ik meedoen en meespelen en een stap zonder mama (buiten huis) is drama. is dit een fase? Ik ken het helemaal niet van haar, het was eerder altijd andersom. Ik had vaak het gevoel dat het haar niet zo veel uitmaakte of ik er was of niet . Nu troost ik haar en zeg dat ik altijd weer terug kom etc.maar ja dat is natuurlijk voor haar een abstract begrip. of moet ik het negeren? .

Herkenning en/of tips????

dank maria

Pippie

Pippie

30-09-2008 om 18:58

Maria

Het is wel een fase, maar het is duidelijk dat zij deze extreem ervaart. Zo krijgt ze wat moeilijk gelegenheid om daar lekker door heen te komen.
Het is natuurlijk per kind verschillend maar het kan helpen als je het van tevoren al aankondigt en gaat vertellen dat je weggaat, vooral ook waar je naar toe gaat (in de auto naar het werk) en dat je gaat zwaaien etc. Dus vertellen wat komen gaat. Ook wat ze zal voelen: je voelt je dan wat verdrietig als mama weg gaat (leren omgaan met de emotie, niet laten verrassen).

Vertel ook, en dat kunnen de leidsters ook doen als jij weg bent (gedurende de dag), waar je heen gaat. Zo begrijpt ze dat je niet 'weg' bent maar ergens anders. Het klinkt misschien wat basaal, maar zo plaatst ze je ergens.

Ook achteraf nog even vertellen als je elkaar weer ziet. Mama was naar het werk he, nu ben ik weer bij je.
Het gaat er dan om dat je het echt heel kort vertelt he. Voor echte gesprekken is ze natuurlijk nog wat klein?

Je kan dat bijvoorbeeld ook thuis spelen he. Ik weet niet hoever zij in de 2 jaar is? Hoe is ze thuis eigenlijk als je uit zicht gaat, als je even weg gaat?

In een keer zal het niet over gaan he. Sterkte!

Pippie

maria68

maria68

02-10-2008 om 09:48

Dank

bedankt voor de reacties en tips!

Ik ga het uitproberen!

Groeten
maria

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.