Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op

Wel woorden, geen zinnen

Dag allemaal,

Ik heb twijfels waar ik graag jullie visie bij kan gebruiken. Mijn zoontje is zeer binnenkort twee jaar en een vrolijk en sociaal mannetje. Qua taalontwikkeling kwam hij wat later op gang maar in de Corona tijd, zo’n 4 maanden geleden is zijn woordenschat enorm uitgebreid (ik schat zo’n 150-200 woorden). Hij maakt nog geen echte 2 woord zinnetjes lijkt het. Wel zo’n 4 tal vaste combi’s (Bijv. ik ook) maar geen variatie daar in. Soms lijkt het alsof het een zin is, maar het kan ook losse woorden zijn (“vis.... (3 sec Pauze) water...... (3 sec Pauze) zwemmen“). Hij begrijpt overigens goed wat wij zeggen.
Nu las ik dat ze bij het consultatiebureau gaan vragen of je kind al 2 woordzinnen spreekt. Wat vinden jullie, iets om goed in de gaten te houden en vragen om hulp, of heeft het tijd nodig?
Ps. Mijn zoontje is geboren met lage spierspanning en heeft daarvoor fysio gehad. Sindsdien ben ik erg alert op achterstanden, misschien wel onnodig bezorgd.
Bedankt alvast

Stickertje

Stickertje

22-07-2020 om 11:32

Vul in wat ze willen horen.

Mijn oudste kletste met 2 jaar al ruim boven haar niveau. Die sprak hele volzinnen.
Mijn jongste niet en zeker niet tegen vreemden. Ik heb gewoon ingevuld dat hij 2 woord zingen sprak en kort na zijn 2e verjaardag is het goed gekomen.
Toen sprak hij meteen op het niveau dat zijn zus ook had met haar bijna 5 jaar.
Lage spierspanning was hier ook aan de hand dus ik was alert op achterstanden en het cb ook.
Als ik jou was zou ik mij niet zoveel zorgen maken hij praat en hij begrijpt jullie. Misschien is hij heel gefocust op iets dat hij wil leren en laat hij dat praten even voor wat het is.
De jongste van mij was problematisch laat zindelijk, omdat hij daar niet zo het niet van inzag. Leren fietsen zonder zijwieltjes had zijn prioriteit.
Dat kon hij uiteindelijk voor hij op de wc kon plassen. Dat hij met die prop luier niet op het zadel komijn blijven zitten was lastig. Pas toen ik dat aan elkaar koppelde (Als jij op de wc kan plassen dan kan je luier uit een dan val je niet steeds van de fiets) viel bij hem het kwartje en was hij binnen 2 dagen zindelijk.

MickeyM

MickeyM

24-07-2020 om 19:31 Topicstarter

Stickertje

Dankjewel voor je opbeurende woorden Stickertje. Ik ga het nog even aankijken inderdaad. Hij is inderdaad druk bezig met van alles. En vandaag zei hij ineens “mama poep!”, toen ik net even richting de wc liep, haha.

Is nog jong

Hij snapt je,dus het woordbegrip is er, dat is al heel goed. Hij praat soms 2 woorden achter elkaar, prima! Ook losse woorden is het goede verband is prima. Ik zou me niet druk maken. Lees lekker voor, benoem de dingen die je doet en biedt taal aan. Hij pikt daar zo veel van op.
Lekker genieten samen.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.