Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Mamabev

Mamabev

14-01-2009 om 12:59

Zoontje 3,5 durft alleen in de luier te poepen

Mijn zoontje van 3,5 is helemaal zindelijk (overdag en 's nachts), maar durft niet zonder luier te poepen. Wel zindelijk omdat hij keurig aan komt geven dat hij moet poepen. We gaan dan samen naar het toilet, daar krijgt hij een luier om, en gaat dan met luier aan op het toilet zitten. Als hij klaar is gooien we zijn poepje in het toilet (want daar hoort hij tenslotte) en zwaait hij zijn poepje nog even uit voordat ie verdwijnt bij het doorspoelen. Op zich niets mis mee, maar ik ben wel benieuwd hoelang dit gaat aanhouden. Dit gaat al een aantal maanden zo. Ik heb al een keer een gat in de luier geknipt en toen heeft ie dus wel rechtstreek op het toilet gepoept (zonder dat ie het wist dus). Hij was daarna, net als wij, reuze trots op zichzelf, maar helaas nog steeds een luier om. Ik weet dat ze op deze leeftijd de ontlasting vaak zien als onderdeel van het lichaam, en het idee dat te verliezen lijkt me ook erg raar, dus ik begrijp hem wel. Ik ben alleen heel erg benieuwd wanneer en hoe dit overgaat? Is er nog iets wat we kunnen doen buiten het afwachten? Allerlei beloofde cadeautjes hebben ook nog niet het gewenste effect.

Ik ben benieuwd of er nog iemand een tip heeft.

Hij heeft geen angst voor het toilet, want plassen gaat dus wel zonder luier op het toilet.

Groetjes Mamabev

Hier ook

Hier precies hetzelfde. Zoon is ook 3,5 jaar en sinds mei vorig jaar is hij dag en nacht zindelijk wat plassen betreft. Als hij moet poepen geeft hij goed aan dat hij een luier aan wil, op de wc wil hij echt niet. Als hij een luier aan heeft gaat hij rondrennen en ondertussen poepen, hij zegt ook zelf dat hij niet zittend kan poepen maar alleen maar rennend.......
Sinds een tijdje moet hij het wel in de wc blijven, zodat niet het hele huis zo gaat stinken, dus zijn rondjes zijn wel een stuk kleiner die hij kan rennen.
Kadootjes, stickers ed. wil hij wel graag krijgen, het kadootje staat al in de kast, maar dat is toch niet genoeg om op de wc te gaan poepen. Hij moet van mij ook altijd eerst even op de wc proberen en dat wil hij ook wel als ik hem beloof dat hij daarna een luier omkrijgt.
Ik heb ook wel eens gedreigd (misschien niet zo pedagogisch?) dat hij niet naar school mag als hij niet op de wc poept maar dat maakt geen indruk. Dat speelt ook pas in augustus dus ik hoop dat het voor die tijd wel voor elkaar is.
Ik lees met je mee en hoop dat er iemand is die nog een goede truc weet want het is best lastig.

Groetjes, Lionne

Mamabev

Mamabev

14-01-2009 om 14:23

Lionne

Rare kereltjes he! Mijn zoontje kan dus wel zittend poepen, want dat doet ie keurig op de WC. Alleen zit er een stukje luier tussen. De keer dat ik een gat in de luier had geknipt heeft ie zijn poepje ook rechstreeks in de WC gelegd en was daar niet van geschrokken ofzo.
Ook het feit dat we zijn poepje in de WC gooien als ie klaar is, vind ie niet eng, integendeel.

Ach, wij hebben ook nog tot augustus. Uhhhh september, want hier laat vakantie dit jaar ;)))

Marloes.

Marloes.

14-01-2009 om 20:10

Herkenbaar

Klinkt heel herkenbaar. Mijn dochter van (ook al) 3 1/2 plast al geruime tijd op de wc, maar poepen wil ze alleen in de luier. Ze heeft twee keer een periode van een paar dagen gehad waarin ze wel op de wc heeft gepoept. Helaas raakte ze daarna allebei de keren mega verstopt en hebben we ontzettend lang moeten wachten tot ze weer wilde/kon poepen. Het lijkt echt iets "tussen de oren". Zal dat gewoon met de tijd overgaan......?
En hier hopelijk ook de gang naar groep 1 zonder luier paraat in augustus.

Zus

Zus

14-01-2009 om 22:32

Overgegaan

Mijn oudste dochter heeft ook lang in haar luier gepoept. Op een gegeven moment hadden we geen luiers in huis en toen ging ze toch maar op de wc. Dat ging goed en sindsdien geen problemen meer.
Bij de jongste was het lastiger, want die durfde helemaal niet te poepen, ook niet in een luier. Die deed het in haar onderbroek, dus wees maar bij dat je zoon het in een luier doet tenminste, haha. Maar dat is ook overgegaan, zonder beloningen of andere dingen. Even afwachten dus.

Luiers op

Hee zus!

Ja, dat heb ik ook geprobeerd, alvast een paar weken van te voren aangekondigd dat ik geen nieuwe meer zou kopen en zoon zag het helemaal zitten.
Maar het moment dat ze echt op waren werd 1 groot drama, ik was een weekje weg en papa redde het niet om zoonlief te overtuigen. Helaas dus. Het volgende pak luiers is weer op de helft ofzo, met om de dag poepen en zo nu en dan op het kdv gaat dat niet zo hard;-)
Maar inderdaad, het gaat vast over voordat ze 18 zijn!!

groetjes, Lionne

Roosje Katoen

Roosje Katoen

15-01-2009 om 10:42

Hier ook

Laatste waren we bij het tuincentrum en ik was een luier vergeten, dus toen hij moest poepen moest hij wel op de wc. Dit lukte, maar thuis wilde hij weer in zijn luier. Maar omdat ik wist dat hij het wel gewoon kon op de wc, hebben we hem met lichte dwang (en een stickertje als beloning) toch steeds op de wc kunnen laten poepen. Uiteindelijk heeft het een paar weken geduurd, nu gaat hij gewoon op de wc, maar vraagt nog steeds om een sticker. Ben benieuwd hoe lang dat duurt ;-)

Bekend

Dames, ik volg met grote interesse deze posting en ben ook op zoek naar een oplossing... Mijn zoontje is wel pas 2j8mnd, maar gaat al naar school (België). Na tijden van forse obstipatie met echt ziek zijn, boven de 40°C koorts, zijn we zover dat hij stoelgang maakt in een luier en braafjes wacht tot na het klasje en dan zelf om een luier komt vragen. Hij zelf zegt dat hij alleen stoelgang kan maken als hij staat en zich vasthoudt aan zijn garage (zijn vaste plekje). Ik vraag me ook elke dag af, hoe daar van af geraken... Belonen doet hem niks. Ik durf de dwang om op wc te gaan voor zijn stoelgang ook niet meer opdrijven omdat we nu eindelijk uit de vicieuze cirkel zijn van niet kunnen stoelgang maken, obstipatie, pijn bij het duwen en helemaal geen stoelgang meer kunnen maken uit angst... Hier is het ook vooral mijn omgeving die me te zacht vindt en vindt dat ik teveel mee ga in zijn wil om een luier aan te doen. Zelf heb ik er minder moeite mee, en denk dat het wel zal overgaan.
Dus als iemand tips heeft, ik lees aandachtig mee!!!
Groetjes Linda

Zus

Zus

15-01-2009 om 21:27

Precies brent

Ik denk niet dat je te zacht bent, maar dat je mee gaat in iets dat blijkbaar belangrijk is voor je kind. Op een gegeven moment wil een kind ook zo zijn als de rest van het gezin en zal het zelf van de luier afwillen.

Zus

Zus

15-01-2009 om 21:30

Haha lionne!

Er schijnen 18 jarigen te zijn die graag een luier om willen, maar dat is een ander verhaal :-)
Maar er komt een moment dat hij zelf ook het voordeel van een wc boven een luier ziet. Bij mijn dochter viel dat net op het moment dat we echt geen luiers in huis hadden, net dat duwtje dat ze nodig had. Voor je zoon dus net te vroeg!

Mamabev

Mamabev

20-01-2009 om 12:05

Luiers op

Heb ik ook een keer geprobeerd. Maar meneer trapte er niet in. Ik had hem expres in zijn blote kontje laten lopen met de hoop dat hij uiteindelijk wel naar de WC zou gaan. Nou, mooi niet. Hij ving de poep op in zijn handje. Nou dat vond ik dus echt te zielig voor woorden.
Voor mij een teken dat hij dus echt bang is.

Ach, we blijven dan maar hopen dat het vanzelf over gaat hé.

Bedankt en groetjes,
Mamabev.

lukke

lukke

24-01-2009 om 22:31

Precies hetzelfde

Dochter van een vriendin van mij had precies hetzelfde. Ze heeft het heel lang zo gelaten, en uiteindelijk toen ze naar school moest, heeft ze haar iets moois (in haar geval een rose kinderwagen) belooft als ze op de wc zou gaan poepen en dat lukte.

succes!
Lukke

Mamabev

Mamabev

28-01-2009 om 16:39

Lukke

Meneer wil dolgraag een ridderpak, dus die belofte staat. Maar helaas helpt ook dat niet om hem zonder luier te laten poepen.

We houden geduld!

Groetjes Mamabev

Meenemen als je zelf gaat

Ons zoontje is nu 3 jaar en 7 en halve maand en doet sinds ruim vier weken alles op de wc. We zijn er heel lang mee bezig geweest en ik had al visioenen van een broekpoepende kleuter die straks naar school moet in mei/jun, maar uiteindelijk hielpen twee dingen:
- Omkopen met ijsjes en leuke activiteit
- Meenemen als je zelf gaat

Vooral dat laatste vond meneer erg interessant dus we hebben er echt het 'taboe' afgehaald in huis door het heel gewoon te maken en hem elke keer mee te laten gaan als we zelf gingen en te laten kijken en doorspoelen. Voordeel was wel dat hij het inmiddels zelf ook wel vies vond in de luier. De eerste keer dat hij echt in de WC ging poepen hebben we het fototoestel klaargezet en er een historische gebeurtenis van gemaakt. Vervolgens mocht hij die foto's aan iedereen laten zien. En trots dat hij was! Vanaf dat moment gaat het van een leien dakje.
Je moet jezelf er misschien even overheen zetten om zo met poep om te gaan, maar voor je peuter helpt het wel als je het helemaal uitkleedt tot iets onbenulligs waarvoor niemand bang hoeft te zijn of zich voor hoeft te schamen. De beloning met (water)ijsjes was de eerste weken natuurlijk ook een hot item maar nu vraagt hij er alleen nog maar in het weekend om, of als hij er aan denkt dus dat lost zichzelf ook wel weer op.

Veel succes en het komt vast goed!

Gr, Ingeborg

Consultatiebureau

We waren met zoon vanmiddag op het cb en we hebben het even gehad over het in de luier poepen. De arts had veel tips die hier ook al genoemd zijn van belonigssystemen en vooral geen drama's maken.
Wat ze ook vertelde en toevallig had ik dat van de week ook uitgeprobeerd is dat een voetenbankje heel belangrijk is omdat als de beentjes bungelen een kind moeilijker kan poepen. Het moet zijn evenwicht bewaren en heeft zodoende geen ontspanning om te poepen.
Bij mijn zoon had het geen effect, maar misschien iets om te proberen voor jullie?
Groetjes, Lionne

Heel herkenbaar!

Zo herkenbaar ! Mijn dochter van bijna 6 jaar wilde tot een maand of 5 geleden ook alleen maar in haar luier poepen. Ze was overdag al zindelijk maar weigerde om de wc te poepen. Van alles probeerde ik maar niets hielp tot ik dacht nou laat maar het komt vanzelf wel. Het duurde even maar nu poept ze zonder problemen op de wc !.

Heb haar wel een zetje in de richting gegeven , op een gegeven moment vond ik het prima dat ze in haar luier het deed maar wel op de wc (dus met luier om). Zo kon ze wennen aan de wc en om daar te poepen , uiteindelijk is het probleem vanzelf weg gegaan !

Sterkte !

Niet meer willen plassen en dan...

Mijn dochtertje (3jr. 3 mnd.) geeft ook aan dat ze moet poepen maar op een andere manier...
Ze wil dan niet meer op de wc plassen, haast tot het paniekerige af.
Ze is sinds een week of 3 vrijwel zindelijk, vrij laat dus, en is altijd al een moeilijke poeper geweest, maar nu is het extreem. Van de week zat er 8 (acht!) dagen tussen 2 poepbeurten. Bij de tweede zagen ze het op de creche, dat ze 'in de houding' ging staan en vroegen ze of ze een luier om wilde. Ja dus en daar ging ze.
Net weer: ze wilde absoluut niet op de wc plassen. Mijn man weet nog niet zo goed dat dit een 'teken' is, dus had haar even in bedje gezet toen hij iets moest pakken. Vrijwel meteen paniekerig gehuil. Ik naar binnen, en ja hoor, in bed gepoept.. En meteen daarna op de wc een flinke plas. Dan wil ze dus wel weer.
Niet fijn hoor, die angst voor poepen. We worden totaal niet boos natuurlijk, en zeggen dat dit kan gebeuren, maar intussen zit ik er wel mee. Hoe gaat dit over?

n.b. Een paar maanden geleden heeft ze in bad gepoept. Wil sindsdien niet meer in bad. Gaat dus sindsdien onder de douche, maar het gaat me wel aan het hart, ze had het altijd zo naar haar zin in badje. Ze heeft het er nu nog over...

Als iemand tips of opbeurende woorden heeft.. graag!

Hvsteentje...

Het gaat over (zie berichtje boven jouw berichtje) maar moeilijk is het wel !
Heeft ze last van verstopping ?. Want dat was dus het probleem bij mijn dochter , waar door poepen iets vreselijks werd !. Ook het plassen kan dan pijn doen of als eng ervaren worden om dat op de wc te doen !

Eén tip vast die ik uit het ziekenhuis kreeg : nooit boos worden ! , anders maak je het probleem alleen maar groter want een kind denkt dan dat het op zijn koppie krijgt omdat hij gepoept heeft....en begrijpt vaak niet dat je boos bent omdat het niet op de juiste plek is !.

Goed voorbeeld doet goed volgen..?!

Nee, boos worden we absoluut niet!
Maar ze is zelf vaak dan zo verdrietig, hele bedje onder, zij onder, dat moet toch schoon allemaal. En dan even onder de douche beentjes etc. afspoelen, daar is ze niet zo'n fan van...
Maar we hebben haar nu laten meekijken met papa en mama. Dat vindt ze echt reuze interessant... poep in de wc zien, en helpen doortrekken, en misschien gaat ze dan denken dat kan/wil ik ook.
Ze heeft gelukkig geen last van verstopping, want dat lijkt me inderdaad helemaal naar.
Nu ja, 't gaat inderdaad vást over..!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.