Home » Forum » Oorsprong letters

Oorsprong letters

5 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
stans verlinden
Oorsprong letters

Hallo,
Ik kreeg laatst de vraag, waarom hebben we een ij, een ei en ook nog een y? En waarom een au en een ou?
Dat ik het moet zoeken in de oorsprong en ontwikkeling van onze taal weet ik wel maar hoe leg ik deze kwesties begrijpelijk, op groep 8 niveau, aan de kinderen uit?
Wie waagt zich aan een taalkundig verantwoord, begrijpelijk betoog?
Ik zou er erg mee geholpen zijn.
Stans

Tango
Ik lees mee

Hier ook een 6-jarige die bezig is met leren lezen en dit soort vragen stelt. Lastig he. Ergens hebben ze ook gewoon gelijk, waarom niet gewoon 1 au (of ou) en 1 ij (of ei). En ei lijkt dan weer zo op ie, dat is ook weer verwarrend. Wat een ingewikkelde taal is Nederlands eigenlijk. Bij de oudste heb ik er nooit zo bij stilgestaan, die leerde ook vlotter lezen en stelde dit soort vragen ook helemaal niet.

krin
Begrijpelijk uitleggen

wordt nog een kluif, denk ik, maar hier vind je een beginnetje: http://www.onzetaal.nl/advies/ontstaanij.php

Tango
Interessant, krin

Ik heb er even naar gekeken, maar best interessant die site die je noemt. ij komt dus oorspronkelijk van ii, een verlengde i. Tja, dat zou nog eens veel logischer zijn als dat nu nog steeds zo was. Nu schrijf je ie als verlegde i, vind ik ook zo onhandig.
Ik ga de site nog eens goed bekijken voordat ik een en ander aan Tangozoon kan/ga uitleggen.

m.e.a.
IJ en ei

Volgens mij zit het zo: vroeger werden woorden met een IJ anders uitgepsproken dan die met een EI. Ik kom namelijk uit Limburg, en daar worden zo goed als alle IJ woorden (nog steeds) als een lange IE uitgesproken.Lekker makkelijk voor Limburgse kinderen! Maar hoe het nu met OU en AU zit, dat weet ik ook niet. Ook in Limburg gewoon wordt dit allemaal hetzelfde uitgesproken.
m.e.a.

Onderwerp gesloten

Wat leert je kind in groep 1?

En dit is wat je kind al moet kunnen voor hij naar groep 1 gaat: lees het hier.