Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Jo Hanna

Jo Hanna

02-10-2009 om 20:47

6-jarige in 20 cm water: erbij blijven?

Op kamp hadden we een badje neergezet met ongeveer 20 cm water erin. Op een gegeven moment zat daar een kind van 6 alleen in te spetteren. Ik liep af en toe weg als er elders iets te doen was, was dan een minuutje weg en liep dan weer terug. Ik werd tot twee keer toe door een andere moeder teruggehaald, de tweede keer was ze boos. Toen kwam ik er pas achter dat ze serieus vond dat er continu iemand bij dat kind moest blijven. Denken jullie dat een kind van zes in 20 centimeter water kan verdrinken?
Groet, Jo Hanna

amk

amk

02-10-2009 om 21:47

verdrinken kan wel in minder water, maar of je er de hele tijd bij moet blijven. Veel kinderen van 6 hebben toch wel hun A-diploma dus ik neem aan dat ze zich wel reddden in 20 cm water.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook niet bij mijn 3 jarige bleef die alleen in bad zit. Ik sta dan af te wassen en zij kletst vrolijk tegen de badbeesten. En ook in het 1m diepe zwembad verloor ik haar wel eens uit het oog. Ze zit nu dus ook net op zwemles, want dat kan pas vanaf je vierde hier.

Of je er echt bij moet blijven hangt denk ik ook af hoe goed je het kind kent. Maar bij een 6 jarige in zo'n peuterbadje, nou nee.

Guinevere

Guinevere

02-10-2009 om 22:05

Technisch gezien

Natuurlijk kan een normale 6-jarige technisch gezien verdrinken in 20 cm water. Maar dat kan een 60-jarige ook.
Ik bleef altijd wel op gehoorafstand vanaf 5 jaar, en werp elke paar minuten een blik op het badjes gebeuren. Ik vind de reactie van die andere moeder nogal overdreven in elk geval.

cecile_s

cecile_s

02-10-2009 om 22:43

Nee hoor

Bij een "normaal" 6-jarig kind (ook als het geen zwemdiploma heeft) lijkt het me overdreven, tenzij er andere gevaarlijke omstandigheden zijn (harde/scherpe dingen of juist rondspringende kinderen). Evt. pratend contact houden zo af en toe, maar echt niet elke seconde in de gaten houden hoor!

Cecile

En wanneer houd je daarmee op?

Ik begrijp nooit zo wat er nu zo 'anders' is aan 5/6 jarige (even ervanuitgaand dat die zwemdiploma heeft) als aan een 10 jarige. Dat je jongere kinderen (onder de 5) in de gaten houd en ermee contact houd lijkt me allemaal nog wel logisch....Maar wat is het verschil tussen een 6 jarige in bad (met zwemdiploma dus) en een 10-jarige in bad (met zwemdiploma). Beiden kunnen in 20 cm water verdrinken, net als jij en ik en iedereen....
Maar gaat de man van die bewuste moeder soms ook onder toezicht in bad? (o,nee, die is volwassen tenslotte, ook zo'n grens) of een tiener? Ik denk niet dat mijn tiener er op zit te wachten dat we erbij gaan zitten, en toch doet zelfs een tiener dezelfde domme dingen soms als een 6-jarige.....
Ik denk dat als je ze met 6 nog zó nauwlettend in de gaten moet houden er gewoonweg nooit een eind aan zou komen. En ergens op een bepaalde leeftijd gaan ze het ook gewoon wel prettig vinden om alleen te douchen/baden in privacy.
Dus waar ligt de grens? Wanneer houd je daarmee op.
Het is mij namelijk nooit echt duidelijk geworden...ik deed maar wat op m'n gevoel.
groeten albana

Technisch gezien...

...is het inderdaad mogelijk. Maar kom op zeg, we hebben het hier over een zesjarige, dan vind ik toezicht echt niet nodig. Als die moeder toezicht echt zo noodzakelijk vond dan had ze er van mij zelf bij mogen blijven staan....

ayla

ayla

03-10-2009 om 13:17

Nee

mijn 5 jarige (wel diploma) mag alleen in het badje spelen. Als bij ons buiten het badje opstaat ga ik rustig naar binnen, ook voor langere tijd. Ze zit ook alleen in bad. Ik laat haar niet alleen in het zwembad, tenminste niet in het diepe, wil in het peuter. Maar dat is ook niet te vergelijken met ene badje van 20 cm. Zwaar overdreven dus

Jo Hanna

Jo Hanna

03-10-2009 om 13:45

Gelukkig

Gelukkig dat jullie zo unaniem zijn in je oordeel. Ik vond het zelf ook een beetje overdreven. Ik had er tot ze het zei niet over nagedacht maar ook toen ik dat wel ging doen, zag ik geen probleem. Ik heb er verder geen punt van gemaakt hoor, heb liever een gezellig kamp dan een vervelende woordenwisseling. Maar ik wilde toch graag even weten of er nou nog meer mensen waren die mij volstrekt onverantwoordelijk vonden ;-)
Groet, Jo Hanna

Asa Torell

Asa Torell

03-10-2009 om 14:12

Gevoel voor gevaar

Zoon is 5 dus misschien is het niet vergelijkbaar met 6, maar ik vind ondiep water nog wel gevaarlijk voor hem. Hij zit op zwemles en is sinds kort watervrij waardoor hij graag in het bad gaat 'duiken' (hoofd onder water met duikbril op) en ik heb geen idee of hij wel bedenkt dat je dat niet te lang moet blijven doen. (ik leg hem dit natuurlijk wel uit, maar dat terzijde).
Ik denk ook niet dat zijn gevoel voor gevaar meteen anders zal zijn als hij zijn diploma heeft, en overigens ook niet dat hij als 6-jarige al meteen zijn diploma zal hebben.
Daarentegen loop ik wel regelmatig weg als hij in bad zit, ik zorg alleen wel dat ik hem kan horen of heel vaak (meer dan 1x per minuut) even ga kijken.

Asa Torell

Asa Torell

03-10-2009 om 14:16

Dus

wat betreft de situatie wat jij beschrijft: als het mijn kind was zou ik mogelijk ook zo reageren als die moeder, al zou ik eerder gewoon zelf er bij blijven/vaak gaan kijken. Als het jouw kind was zou ik zonder meer aannemen dat jij wel weet hoe veilig het voor jouw kind is en me er niet mee bemoeien. Als het een kind van een 3e persoon was zou ik waarschijnlijk aannemen dat die er wel zelf op let als het zo'n kind als mijn zoon is. Of eventueel tegen jou vertellen hoe mijn zoon is.

ayla

ayla

03-10-2009 om 16:27

Alleen in bad

die van mij (5 jr) gaat echt alleen in bad, draai de kraan alleen voor haar open op de goede temperatuur, maar verder redt ze zich zelf. Ik blijf daar echt niet meer bij. Ze draait op tijd de kraan weer uit en als ik geluk hebt wast ze zelf haar haren laat ze het water weglopen en komt ze eruit droogt ze zich af en trekt haar pyjama aan

Om wat voor bad gaat het?

Ik lees hier in het draadje twee dingen door elkaar. Gaat het nu om een zwembadje (dat had ik begrepen uit je posting) of om het bad in de badkamer?
20 Cm water zie ik niet één twee drie een gevaar in voor een 6 jarige, daar moeten ze toch gewoon in kunnen spelen. En als je er vanuit gaat dat ze bewusteloos kunnen raken dan kunnen ze zelfs verdrinken in hun bord soep als ze dat zonder toezicht leeg moeten eten.
Nee, bij gewoon gezonde "normaal" functionerende kinderen moet het kunnen.

Asa Torell

Asa Torell

03-10-2009 om 19:26

Maggietel

Die verwarring komt van mij denk ik, ik heb het over mijn zoon in bad. Komt wel op hetzelfde neer qua veiligheid lijkt mij. Maar bij de vraag van draadstartster gaat het om een zwembad(je).

Jesse_1

Jesse_1

03-10-2009 om 21:28

Zwemles?

Zwemles is op 20 cm water niet echt van toepassing volgens mij. In het algemeen is (ook een laagje) water gevaarlijk voor kleine kinderen omdat ze uit kunnen glijden en dan met hun gezicht in het water blijven liggen en zodoende verdrinken.
Een gemiddeld kind van 6 zal niet zo snel meer uitglijden en als dat wel gebeurt, zich kunnen oriënteren in zo'n kleine laag water om zelf weer met het gezicht boven water komen en adem happen. (Rampen uitgezonderd, een kind van 12 kan ook zodanig uitglijden dat het valt en bewusteloos raakt en dan alsnog verdrinkt).
Persoonlijk laat ik kinderen van 6 dus ook rustig alleen in een zwembadje met een laagje water.
Jesse

Je bent op kamp

en bent verantwoordelijk voor de kinderen. Het is niet je eigen kind wat in het badje zit. Ik zou er dus bij blijven. Misschien dacht die moeder die jou terug riep er ook zo over?

Maddi.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

04-10-2009 om 15:16

Wel erbij blijven

Ik zou er wel bij blijven; bij mijn eigen kind maar zeker omdat het gaat om het kind van een ander. Jonge kinderen zien het gevaar nog niet en zijn impulsief. Je kan dus ook niet van ze verwachten dat ze adequaat reageren in een onverwachte of noodsituatie; zwemdiploma of niet. Ik bleef zelfs altijd toezicht houden op mijn 8 jarige zoontje in het zwembad toen hij zijn A-diploma had. Zo'n diploma leert ze niet om te gaan met onverwachte gevaarlijke situaties. En nogmaals, als het gaat om het kind van een ander voel ik me extra verantwoordelijk. Zie http://www.ggd.nl/ggdnl/uploaddb/downl_object.asp?atoom=38058&VolgNr=3

Jesse_1

Jesse_1

04-10-2009 om 20:00

Zwembad

Een zwembad is heel wat anders dan een badje met 20cm water erin.
Jouw link is heel mooi Elisa, maar ik zie nergens in deze folder op welke leeftijd het betrekking heeft (m.i. namelijk op kinderen tot 4 jaar).
Overigens is het uiteraard het goed recht van een andere recht om van mening te zijn dat je toezicht moet houden op haar kind als die in zo'n badje speelt, maar IK zou kinderen van een jaar of 6 in een badje met een beetje water erin dus ook even alleen laten.
Jesse

Fraz

Fraz

04-10-2009 om 20:13

Folder is

inderdaad voor 0-4 jaar (staat erop). Ik zou kinderen van een jaar of 6 ook wel even alleen durven laten hoor in een klein badje met 20 cm water.

Mathilde

Mathilde

05-10-2009 om 14:14

Had ik ook niet gedaan

Ik was er ook niet constant bij gebleven. Dus als die moeder had gevonden dat ik er wel bij had moeten blijven, had ik kind naar huis gestuurd.
Thuis gaan mijn 6- en 3-jarige samen in bad en dan kom ik regelmatig even langs. Beide kids zijn op jongere leeftijd wel eens onderuit gegaan in bad, volledig kopje onder (terwijl ik erbij zat). Die keren hebben ze zichzelf kunnen redden, blijkbaar vallen ze niet in de categorie kinderen die dan passief blijven liggen. Zo lang ik dus nog gepraat en gezang uit de badkamer hoor komen, lijkt het me wel in orde. Als ze in de tuin in het kleine opblaas zwembadje gaan, laat ik ze minder snel alleen. Ze zijn namelijk nogal inventief. Een keertje hadden ze de glijbaan in het badje gezet, gleden naar beneden en hadden zo'n vaart dat ze keihard het badje uit schoten, over de terrastegels... au.
Mathilde

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.