Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Knurf

Knurf

20-01-2009 om 13:55

Aansluiting van dochter

Hoi,

Zoals een aantal van jullie weten, zijn mijn dochter en ik van de zomer verhuisd. In mei 2008, dus vlak voor de verhuizing, was ze al naar een andere school gegaan omdat die eerste school slecht les gaf. Ons nieuwe huis ligt op 1,5 km van de nieuwe school af.

Inmiddels zit mijn dochter dus al ruim 8 maanden op haar nieuwe school, en ik heb het idee dat ze er niet echt kan aarden. Ze doet het minder goed met lezen dan ik had verwacht (en zelfs minder goed dan ze vorig jaar thuis al deed), ze lijkt wat verloren te zijn, maakt bijna nooit speelafspraakjes en zo. Tot nu toe leek ze daar zelf niet mee te zitten, maar de laatste tijd is ze vaak verdrietig omdat niemand met haar wil spelen. Als ik doorvraag, blijkt het op zich niet zo erg te zijn als ze eerst deed voorkomen, maar toch.
Bovendien is ze vaak erg moe (ze is snel overgeprikkeld en oververmoeid, tegen het hoogsensitieve aan), waardoor ze kribbig reageert op anderen, wat voor andere kinderen ook niet zo leuk is.

Doordat we ook in een nieuwe wijk zijn gaan wonen (die deels nog in aanbouw is, dus rommelig), en in die nieuwe wijk bijna niemand naar dezelfde school gaat als mijn dochter, is ze thuis ook vaak op zichzelf aangewezen. Ze speelt wel regelmatig met een buurmeisje, maar dan hebben ze bijna altijd ruzie.

Al met al zit ze niet zo lekker in haar vel, sociaal gezien. Ik voel me prompt schuldig dat ik verhuisd ben en haar van school heb laten wisselen :-(

Maar goed, hoe kan ik mijn dochter helpen om wat lekkerder in haar vel te zitten.

Tips zijn zeer welkom.

Tango

Tango

20-01-2009 om 14:51

Wat zeggen ze op school

Is de eerste vraag die er bij me opkomt. Vraag eens een gesprekje aan bij de leerkracht om te horen hoe die het beoordeelt. Maakt ze in de klas wel contact met andere kinderen en doet ze dit op een goede manier? Deze dingen kun je vragen.
Als je dan een beetje beeld hebt met welke kinderen ze omgaat, kun je zelf eens een van die kinderen bij jullie uitnodigen. Misschien durft zij dat nog niet zelf en heeft ze daarin een beetje hulp nodig.
Zit ze verder op een sport o.i.d.? Daar kan ze ook vriendinnen maken.
Succes ermee.

liora

liora

20-01-2009 om 16:09

Moeilijk

Hoi Knurf,

Lastig zoiets. Ik denk dat opletten bij de overblijf wel iets anders is dan opletten tijdens schooltijd, maar lees in je bericht dat ook op school men ziet dat ze niet lekker in haar vel zit.

Wellicht is ze erg moe en kun je kijken of ze iets vroeger naar bed kan of zo?

Maar misschien slaapt ze ruim voldoende en zit het daar niet in.
Wat hier vaak helpt is om allerlei sociale situaties na te spelen met knuffels. Ik ben dan de onhandige die alles fout doet, en hij legt me dan uit hoe ik me moet gedragen. Dit geeft wel inzicht in hoe hij aankijkt tegen sociale contacten. Misschien kun je dat eens proberen?

Liora

Annet

Annet

20-01-2009 om 20:43

Helpen in slaap vallen

Overleg eens met de huisarts of melatonine een goed idee is. (helpt om in te slapen, wordt vaker voorgeschreven aan kinderen).
Het zou best kunnen dat een goede nachtrust haar de energie geeft om overal beter mee om te gaan. Dat kan weer een positieve spiraal geven naar alles en iedereen. En dat komt weer terug bij haar.

Tango

Tango

20-01-2009 om 21:40

Maar naast die nachtrust

zou ik ook zeker een gesprekje op school aanvragen omdat jij het gevoel hebben dat ze het daar allemaal niet zo in de gaten hebben en dat is natuurlijk niet goed. Misschien kunnen ze daar ook eens wat beter kijken naar hoe ze met andere kinderen omgaat en wat er misgaat.
Is er een schoolmaatschappelijk werkster ofzo? Misschien kan die helpen.

liora

liora

22-01-2009 om 22:37

Goed

Hoi Knurf,

Jammer dat de juf niet in de gaten heeft dat het niet zo goed gaat, maar misschien ook wel geruststellend. Dan kan het denk ik ook niet heel slecht gaan!

Ben benieuwd hoe het knuffelgesprek gaat.

Oh ja, nog iets uit eigen ervaring: wat ook nog enorm wil helpen is proberen het zelf even helemaal los te laten en niet te diep in te gaan op opmerkingen als 'niemand wil met me spelen'. Kinderen voelen ook de bezorgdheid van een moeder en dan wordt het in hun hoofd ook erger volgens mij.

Liora

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.