Home » Forum » Auto stoeltje

Auto stoeltje

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

17 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Tess
Auto stoeltje

Hierbij ouders,

Ik zit thuis met een dilemma , Ik heb 3 dochters 12, 9 en 8 jaar oud, en het dilemma gaat over mijn jongste 2.

Het is zo dat mijn 9e jarige niet heel groot is en mijn 8 jarige juist wel weer groot is voor haar leeftijd. Beide meiden zitten nog in hun autostoeltjes omdat ze nog niet groot genoeg zijn. Of iniedergeval mijn 9e jarige dochter is niet groot genoeg want het viel mij laatst op dat mijn 8 jarige dochter groot genoeg is om in de gewone stoel te zitten.
Gister kwam dochter lief dan ook naar mij toe met de vraag of ze uit haar kinderstoel mag. Ik zij tegen haar dat ik het met der vader ging bespreken. Vader vind het prima, maar ik vind het zo lullig voor mijn middelste dochter want in lengte schelen ze eigenlijk helemaal niets alleen mijn jongste heeft een iets langer boven lichaam waardoor ze beter past.

Zou ik haar zonder autostoeltje laten rijden en mijn middelste wel, of allebij zonder of juist allebij met.
Het gaat me vooral om de middelste want die vind het al zo vervelend dat ze niet de grootste van haar leeftijd is.

iemand misschien ervaring met zo'n situatie?
Ik zou graag horen hoe jullie hier mee zouden omgaan

AnneJ
Geen gepietlut

Ik denk niet dat er nog 1 agent is die jullie aan gaat houden vanwege het beperkte aantal centimeters dat een van je dochters mogelijk tekort komt om zonder autostoeltje meegenomen te mogen worden.
Dus stop gewoon met beide stoeltjes als je dat beter vind.

Dendy Pearson
Of

Koop voor allebei een stoelverhoger. Dus allebei uit de stoel en voor allebei is het nog prettig om wat hoger te zitten.

Lente
Precies, koop voor beiden een stoelverhoger met rugleuning

Juist die rugleuning vonden mijn kinderen prettig. De gordel kan er doorheen geleid worden waardoor die niet in je nek zit. En je kunt lekker met je hoofd tegen de zijkant liggen. En je zit hoger waardoor je meer ziet.
Mijn oudste heeft heeft er heel lang ingezeten omdat ze dat prettiger vond. Toen ze te lang werd, ging de verhoger weg en gebruikte ze nog steeds de rugleuning. Eigen keus.

Hangkous
Autostoel of stoelverhoger (met rugleuning)

Persoonlijk denk ik dat de meiden al niet meer in een autostoel zitten maar op een stoelverhoger met rugleuning.
Mijn jongste ging al voor zijn 3e verjaardag uit de autostoel, die tot 3 jaar geschikt zou moeten zijn, vanwege zijn enorme lengte voor een 2 jarige. We hadden de keus een paasende autostoel te kopen of alvast de zitverhoger met rugleuning waar kinderen vanaf 3 jaar op mogen.
Van de verkoper mocht het niet, kind was nog te jong en had te weinig gewicht voor die zitverhoger. We zouden bij aanhouding een boete krijgen en zo. De echte autostoel heeft daarom tot de 3e verjaardag van zoon achterin gelegen om aan een eventuele oom agent te laten zien dat het niet meer pastte.
Nooit problemen gehad
Ik zou beide meiden zo op de bank zetten. De kans dat je wordt aangehouden is klein. Een baby op schot valt op bij agenten dit niet.

Lente
Je kunt ook de zitting weg halen en de leuning laten zitten

Misschien bij beide kinderen. Door de leuning zit de gordel op de goede plek.

Mijntje
letsel

"Ik zou beide meiden zo op de bank zetten. De kans dat je wordt aangehouden is klein. Een baby op schot valt op bij agenten dit niet."
Die zitjes zijn er niet om de politie te plezieren, maar om de kans op letsel na een ongeluk te verminderen. Het is niet leuk voor de middelste om kleiner te zijn, maar maak het niet groter dan het is. Leg uit dat het gaat om de veiligheid, niet om leeftijd. Geef de langste desnoods een eenvoudige stoelverhoger (ook al hoeft dit niet) maar laat de kleinste gewoon nog in haar zitje zitten.
Leg gewoon uit waarvoor dat ding is. Het is niet om je kind te pesten maar voor de veiligheid.

M Lavell
Nou precies

Eens met Mijntje. Je hoeft over dit soort kwesties helemaal niet het gevoel te hebben de boeman te zijn of de een achter te houden bij de ander.
Pak de centimeter. Die beslist.
Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mijn (klein)kinderen te vervoeren in een niet passende stoel of gordel.

Triva
Snap het niet

Ze hoeven niet in een autostoeltje, ze mogen gewoon op een stoelverhoger. Koop twee van die dingen, verkoop de autostoeltjes. Klaar.

Dendy Pearson
Idd

Een simpele stoelverhoger is prima en dan zit de gordel ook prettiger en veiliger.
Die dingen kosten weinig, bij de kringloop liggen ze voor een habbekrats. Sowieso fijn om die dingen in huis te hebben voor als er een vriendje of vriendinnetje meegaat.

Ginny Twijfelvuur
Zitverhogers

Er is geen autostoel waar een 8 jarige nog in past. Ik neem dus aan dat het hier om zitverhogers gaat. Maar zelfs mijn klein uitgevallen jongste paste hier op 9 jarige leeftijd niet meer in. De grens ligt tegenwoordig namelijk op 1 meter 35.

Is middelste kleiner dan dat, dan zou ik inderdaad de centimeter laten bepalen. Bij de Efteling kom je namelijk ook niet weg met dit verhaal. Ze zal er toch mee moeten leren leven dat haar jongere zus groter is dan zij.

Flavia
Grens

In NL ligt de grens op 1,35 in onze buurlanden op 1,50, Nederland heeft gebruik gemaakt van een uitzonderingsmogelijkheid in de Europese richtlijn.

Wij hebben er daarom uit veiligheidsoverwegingen voor gekozen dochter tot 1,50 op de verhoger te houden, voordeel is dat ze dan ook veel makkelijker naar buiten kunnen kijken, de gordel prettiger zit en dus ook beter zijn werk kan doen.

Lang, maar te licht is ook een risico, die gordel doet zijn werk pas goed als de persoon minimaal 15kg weegt.

Overigens zijn stoeltjes en verhogers ontworpen om kinderen zonder jas in te vervoeren. Niet wat we meestal doen met jas. Dan blijken ze ook veel langer wel te passen.

Dendy Pearson
Mijn zoon

Mijn zoon is 1,46 en vindt het gewoon nog prettig om wat hoger te zitten. Dan zit de gordel niet zo in zijn nek en hij kan fatsoenlijk naar buiten kijken. Als hij dat niet kan wordt hij wagenziek.
Wij hebben nooit zo gemeten bij oudste, er kwam gewoon een moment dat het niet meer hoefde.
De ene verhoger is trouwens ook de andere niet. Wij hebben er eentje gehad die vrij smal was en daar pasten de billen van zoon op een bepaald moment niet meer in :-)

Ginny Twijfelvuur
Ja dat Dendy

Dat was hier ook het geval.
En het stoeltje zat niet lekker meer, lees de billen pasten niet goed meer in de uitsparing.

Pien
Regels

De regels zijn er toch niet voor niets? Nederland is al veel soepeler dan andere landen.

Tot 1.35 meter moet je kind op een stoelverhoger, waarbij sterk wordt aangeraden er eentje te gebruiken met rugleuning, omdat daar de nek en het hoofd beter worden beschermd en omdat de gordel goed wordt geleid. Dit wordt vaak een autostoel genoemd, vandaar de verwarring met een stoel die tot een jaar of 3-4 gebruikt wordt.

Ginny Twijfelvuur, mijn 9-jarige is nog kleiner dan de jouwe destijds. Hier eentje van slechts 1.28 en dus nog in de autostoel.

Ik zou echt niet gaan discussiëren over broer of zus die groter of kleiner is. Tot 1.35 zit je op de verhoger, liefst met rugleuning. Klaar.

Mams
Tja

Het lijkt mij dat je je kinderen sowieso op een stoelverhoger laat zitten tot het wettelijk gezien niet meer verplicht is. Dat de oudste korter is dan de jongste is daarin niet heel relevant. Behalve dat je kunt overwegen om de middelste ook nog een tijdje op de stoelverhoger te laten zitten.

Hier een tienjarige van 123 cm die nog op stoelverhoger met rugleuning en hoofdsteunen zit en een twaalfjarige van 137 cm die nét van de stoelverhoger af is. Op zeer dringend verzoek van hemzelf. Als ie voorin wil zitten moet ie nog wel verplicht op een ‘kale’ stoelverhoger.

Tienjarige vindt het prima zo, twaalfjarige is zeker 3 jaar ontevreden geweest dat ‘niemand, behalve hij’ nog op een stoelverhoger zat. Vond ik ook echt balen voor hem, maar we hielden ons wel aan de regels. Veiligheid voor alles. En hij had domweg de lengte nog niet om t zonder stoelverhoger te mogen....

Ginny Twijfelvuur
Dat zei ik ook niet

Ik zei dat ie er niet meer in paste. Niet dat ie er te lang voor was.
Hij is nu overigens bijna 11 en ruim 1,40 m, dus ik vermoed dat ie toen al en tijdje 9 was.

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.