Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Belletje trekken, leuk of niet leuk?

Mijn jongste, 9 jaar, vertelde net lachend dat ze samen met haar vriendinnetje en jongen uit haar straat aan het belletje trekken is.

Vroeger heb ik dat ook regelmatig gedaan, ik vond het best grappig. Mijn partner reageerde erop dat het totaal niet leuk is en dat het ook niet normaal is!

Hoe denken jullie erover?

Wel grappig

Ik vind het wel geinig.

koentje

koentje

18-10-2009 om 13:31

Nee, natuurlijk niet

natuurlijk kun je in jezelf gniffelen om dit soort kattekwaad: maar je moet je zeker duidelijk zijn over het feit dat dat niet mag.
Denk effe na: het is toch gewoon asociaal? Moet jouw kind lol hebben omdat iemand (die weet ik veel waar meebezig is: het verzorgen van een zieke huisgenoot, het verwerken van verdriet, hard aan het werk met een belangrijke opleiding) de deur steeds opendoet en steeds weer voor niets?

Door dit goed te keuren kweek je egoischtische kinderen die alleen maar aan zichzelf denken. Vertel ze dus dat het niet mag en leg uit waarom.

Maxime.M

Maxime.M

18-10-2009 om 13:31

Geen punt

Hoi,

Ik vind het ook niet erg, als ze het maar niet telkens bij dezelfde persoon doen, dan is het niet meer lollig.
Vroeger was het als kind het leukste natuurlijk als de bewoner boos werd (ook heel eng trouwens) maar ach... denk dat ik het in het totaal misschien maar 5 keer gedurfd heb.
Hier had ik een buurjongetje die telkens belde en niet wegrende (snapte het niet helemaal, en als ik dan open deed dan riep ie "ik heb belletje getrokken!" ...bij de derde keer toch maar gezegd dat ie dat lekker bij zijn moeder moest gaan doen ;-))

Maxime

Maxime.M

Maxime.M

18-10-2009 om 13:51

Hmm ja

Hoi,

Met geen punt bedoel ik dat ik het niet erg vind als het bij mij gebeurt. Ik heb mijn kinderen trouwens nooit gezegd dat ze mogen gaan belletje lellen (niet dat ze me het ooit gevraagd hebben trouwens) en heb ze er ook nooit over gehoord. Zelf heb ik het dus wel eens gedaan toen ik klein was, maar tja... het is natuurlijk wel heel vervelend als dat bij iemand gebeurd waar het totaal niet uitkomt.

Maxime

koentje

koentje

18-10-2009 om 14:08

Ik vind dit dus echt

een schoolvoorbeeld van non-opvoeding:

Niet alles wat je kind doet is leuk, grappig of stoer!

Wij zijn de volwassenen en moeten de waarden en normen aangeven. Dat is je rol. Val er niet uit door je zelf ook als kind te gaan gedragen. Arme kinderen. Weten ze helemaal niet meer waar ze aan toe zijn: moeten ze steeds gekkere dingen verzinnen om tegen grenzen \aan te lopen.

Maar koentje

ik zeg wel tegen mijn kinderen dat het niet gewenst gedrag is. EN als er over ze geklaagd wordt zal ik ze bestraffend toespreken. Maar in mijn hart vind ik belletje trekken nou niet de grootste ramp. Liever dat dan een drol door de brievenbus (van de hondenbezitter) , rookbom onder het witte wasgoed of vuurwerk in een hondendrol. Dat zijn dingen die ik vroeger ook allemaal gedaan heb.

Niet leuk

Ik heb ook zo'n lollig buurmeisje. Ik werk thuis en heb vaak klanten aan de telefoon, super irritant als daar doorheen gebeld wordt. Ze deed het trouwens ook als dochter allang in bed lag. Ik vind het niks en dat heb ik al een paar keer op een aardige toon verteld. Maar ze ging maar door, ze zei gewoon dat ZIJ het wel leuk vond. De laatste keer heb ik een gieter water van één hoog over haar heen gegooid. En erbij gezegd dat ik DAT nou weer leuk vond.
Ik weet het, dat kan natuurlijk helemaal niet. Maar ik was het kind en haar herrie zo zat! Ze flikte het ook om een plakbandje over de bel te plakken, zodat ik midden in een zakelijk gesprek de boel moest onderbreken om niet gek te worden van de bel. Als mijn dochter zoiets doet, mogen ze ook water over haar heen kieperen.

Die gieter

vind ik dan juist weer wel kunnen. Wie kaatst kan de bal verwachten. Ik zou als ik ouder was van het betreffende meisje je dan ook prijzen voor zo'n actie.

Een keertje of dagelijks

daar zit wel een verschil in denk ik. Mijn oudste heeft het ook wel eens gedaan (kwam ik na een paar weken achter) en ik vond het nu niet echt een ramp moet ik eerlijk zeggen. Ik heb hem overigens toen wel even héél duidelijk verteld dat hij het niet meerdere keren bij dezelfde persoon moet doen en niet bij oudere of zieke mensen. Die hadden we nl. ook op dat moment in de straat en hij was eigenlijk best verontwaardigd dat ík dacht dat hij het daar ook had gedaan. Het lolletje was er overigens snel vanaf, niemand werd boos dus was het niet zo heel leuk en spannend.

Nasha 1st

Nasha 1st

18-10-2009 om 15:23

Keur het niet goed

hoewel ik het zelf ook wel gedaan heb vroeger....hier thuis doe ik een zakdoekje tussen de bel 's avonds, de kinderen worden dan niet wakker gebeld, en toen ze nog klein waren ook overdag....de buurtkinderen hadden zo de lol er ook niet van :-)

Blèh, belletje trek

Hier zo'n 'leuk' buurjongetje. Belletje trek, stokken over de schutting gooien, poort opensmijten en wegrennen, rare liedjes zingen voor het raam. Maar ja, ik sta op goede voet met de buren en wil dat graag zo houden. Tot hij het laatst (met vriendjes) erg bont maakte. Ik was woest (jaja, te lang over mijn grens heen laten lopen). Vader kwam erbij en jochie kreeg gelukkig nogmaals op zijn donder van pa. Ik heb nu al een tijdje geen last van het joch gehad, maar het begint langzaam weer. Toch maar weer eens een gesprekje aanknopen met de buren.

Ik vind het een keertje leuk, maar al gauw niet meer.

Mijn kinderen mogen het dus NIET. Een lolletje is al gauw treiteren. En bij belletje trek is de grens erg dun.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

18-10-2009 om 16:19

Mijn dochter

heb ik wel verteld dat het ongewenst gedrag is en dat ik het dus niet goedkeur. Maar eigenlijk vind ik het gewoon kattekwaad en vind ik het dus niet zo erg. Net als portemoneetje trekken enzo.
Als ik weet dat ze het doen (de buurkinderen) doe ik heel onpedagogisch of ik het niet weet:-) En de buurvrouwen ook. Alleen als het te gek wordt en ze niet van ophouden weten fluiten we ze terug. Alleen dingen vernielen en stoepkrijten op schuren en huizen verbieden wij echt.
En zelf zet ik gewoon de bel af als het hier te gek wordt. Is de lol er ook gauw af.

Dendy

Ach

ik wil best af en toe mijn hoofd buiten de deur steken en dan op duidelijk toon eggen "goh ging nu net de bellll ???" en dn hoor ik gegniffel van achter de heg en dan doe ik de deur weer dicht, wacht dan af en ruk de deur open als ze weer richting mijn bel komen.

ach en als ik er geen zin in heb dan doe ik de bel uit of dan doe ik niet open.

Ach het is allemaal zo braaf, vroeger deden we veel ergere dingen, heerlijk eigenlijk, wat heb ik lekker gespeeld vroeger.

Jade

Jade

18-10-2009 om 19:39

Sja.....

Koentje: "Moet jouw kind lol hebben omdat iemand (die weet ik veel waar meebezig is: het verzorgen van een zieke huisgenoot, het verwerken van verdriet, hard aan het werk met een belangrijke opleiding) de deur steeds opendoet en steeds weer voor niets?"

Hoe moet een kind dat nou weten als de ouders ze dat niet uitleggen en als de ouders niet weten dat hun kind belletje trekt?? Ikzelf heb het wel tegen mijn dochter gezegd, dat het niet kan bij mensen die ziek of erg verdrietig zijn.

Om belletje trekken als niet-normaal of als a-sociaal te benoemen vind ik overtrokken.

Bij mij hebben ze dat ook weleens gedaan. Ik heb de stekker eruit getrokken en heerlijk gelachen om hun gezichten toen ze weer bij mij aan wilden bellen.

Kinderen die niet weten wanneer ze op moeten houden hebben een actie zoals Stoepkrijt heeft gedaan verdiend:-))

Fraz

Fraz

18-10-2009 om 19:40

Wel grappig indien

het bij een of twee keer bij dezelfde woning is en een sporadisch iets is. Ga je drie of meer keer achter elkaar bij het zelfde huis aanbellen of doe je het bijv. elke week dan is het meer pesten dan plagen.

Jade

Jade

18-10-2009 om 19:41

Nog even:

dochter heeft dus weleens aan belletje trekken gedaan, maar gaf zelf al aan dat ze 1 of 2x belde en dan ophield. Zij vond het zelf dan ook wel weer genoeg;-)

Guinevere

Guinevere

18-10-2009 om 20:32

Niet leuk

Ik heb het mijn zoon verboden en hem een fikse straf beloofd als hij het toch doet en ik er achter kom. Ik vind het gewoon asociaal. Het getuigt ervan dat je totaal geen rekening wilt houden met een ander. De bewoner kan wel ziek zijn of net zijn baby in bed hebben gelegd. De andere rotgeintjes die door Mach genoemd worden vind ik nog meer getuigen van asociaal gedrag en geen enkele reden om belletje trekken dan wel goed te vinden. Kan wel zijn dat het kinderen zijn, maar juist bij kinderen wordt de kiem gelegd voor de samenleving van later. Dus nee, ik ga dit niet goedvinden bij mijn kinderen.

mee1977

mee1977

18-10-2009 om 21:46

Ik vind

sommige reaktie's die ik hier zie, erg overtrokken.

Kinderen die belletje lellen zijn dus asociaal niet opgevoeden kinderen..

Hier kinderen die echt wel eens belletje lellen. En ik zeg wel heel duidelijk dat ze niet steeds bij de zelfde mogen. Dus 1x en dan klaar.

Vroeger zelf ook gedaan en het was nog leerzaam ook, niet iedereen reageer het zelfde. De één vond het leuk en de ander werd woest. Dus ja ook wel eens een emmer water achter ons aan gegooid gekregen, of een pantoffel. Er waren ook mensen bij die een naald in hun bel stopte, dus als je dan aanbelde stak die lekker in je vinger.
En niet iedereen die belletje lellen worden later ongevoelige asiocale pubers hoor. Ook als kinderen belletje trekken, weten ze het verschil tussen goed en fout.

duifje

duifje

18-10-2009 om 22:13

Belletje trekken

Ik verbied het mijn kinderen wel om belletje te trekken. Natuurlijk is het vrij onschuldig kattenkwaad, maar ze vallen er wel onnodig andere mensen mee lastig. Ik vind dat niet nodig.
Ik kan me voorstellen dat je er stiekem wel een beetje om moet lachen.
Raar om regels te stellen aan belletje trekken, maar een keer per persoon of niet bij zieke mensen. Dan keur je het dus goed! Dat vindt ik wel onbegrijpelijk, dat je het als ouder goed vind dat je kind andere zonder reden lastig valt... Op het moment dat ik zo'n kind zou aanspreken zou het zeggen: maar mijn moeder zegt dat ik een keer bij je belletje mag trekken. Ik vind dat echt raar en grenzeloos overkomen.

groeten Duifje

angel3

angel3

18-10-2009 om 22:41

Zoon durft niet

en 'oefent' op mij :)
heel erg obvious staat hij dan om de hoek te giechelen. Ik vertel er ook bij dat mensen het niet leuk vinden en dat hij het 'beter' niet kan doen bij anderen. Nou ja dat klinkt alsof ik het goedkeur. Ik zeg dat ik het niet wil hebben, maar of dat zal helpen? Vooralsnog doet hij het alleen bij onszelf :) Hij is bijna 7.

Fraz

Fraz

19-10-2009 om 00:00

Nou

ik geef mijn kinderen geen toestemming om belletje te trekken hoor. Maar mochten buurtkinderen bij mij belletje trekken dan vind ik het niet erg als het tenminste beperkt blijft tot 1 a 2 keer en niet te vaak gebeurt. Maar goed ik ben er niet bij als mijn kinderen buiten spelen. Komt er iemand klagen dan spreek ik mijn kinderen zeker aan.

koentje

koentje

19-10-2009 om 10:07

Ik heb nooit gezegd

dat kinderen die belletje trekken asociaal zijn. Wat ik zeg is dat kinderen die belletej trekken te horen moeten krijgen dat dit geen gewenst gedrag is, omdat ze anders asociaal WORDEN.
En asociale kinderen kweek je over het algemeen door steeds maar mee te gaan in hun belevingswereld; gut wat grappig dat iemand de deur opendoet terwijl er niemand is...
Kinderen moeten erg veel leren bijv. over waarden en normen. Die moeten wij ze leren.
Ik zeg dus ook niet dat kinderen die dat doen geen waarden en normen hebben. Nee, kinderen hebben sowieso geen waarden en normen, want die moeten wij als ouders zijnde AANLEREN. Dat is waar opvoeden over gaat.
succes ermee, pappa's en mamma's!!!

Mamvantwee

Mamvantwee

19-10-2009 om 10:13

Juist bij dit soort geintjes moet je opvoeden

Ik vind ook dat je als ouders het niet kan goedkeuren als kinderen belletje trekken (wat is 'lellen' trouwens voor uitdrukking?). Natuurlijk deed je het vroeger zelf ook, natuurlijk is het niet hetzelfde als vernielingen aanrichten en ja, het is 'maar kattekwaad'. Maar kinderen moeten leren wat acceptabel is en wat niet in de maatschappij. Dat leren ze doordat de ouders vertellen wat wel en niet ok is. En als je belletje trekken goedkeurt - of 'onder voorwaarden goedkeurt' - dan keur je het lastigvallen van andere mensen goed.

Natuurlijk doen (bijna) alle kinderen het, ook al mag het niet van de ouders. En natuurlijk vinden niet alle 'slachtoffers' het erg, want het zijn nog maar kinderen en het is een onschuldig spelletje. Maar er wordt wel verwacht dat deze kinderen van de ouders leren dat dit niet kan. Als pubers van 16 gaan belletje trekken wordt het echt niet meer gezien als onschuldig kattekwaad, lijkt me.

groet, Mamvantwee

Reacties van mensen zijn soms behoorlijk asociaal

Hier is oudste diegene die het meest graag 'kattekwaad' uithaalt. Nou is belletje trekken niet echt favoriet, dus dat gebeurde maar een enkele keer (vermoed ik, maar ik juig het ook niet toe dus wie weet...), dat vondt ze te simpel, kinderachtig en nog zielig voor de mensen ook.
Maar wél favoriet was 'portomonneetje trekken' en de televisie's tegen de schemering op een ander kanaal zetten (met zo'n universele afstandsbediening). Dat portomonneetje trekken gebeurde hier 'achter' de tuin. Dat wil zeggen wij weten dat ze er zitten (we horen dat) maar zien ze niet. Achter ons huis loopt eerst dikke bosjes, dan een vrij diepe en brede sloot (die soms droog staat, b.v. zomers) en dan weer wat bosjes en dan een fietspad. Ideaal dus voor dat portomonnee trekken. Ze gaan dan enigzins in de sloot zitten, ontrokken aan het oog door de bosjes en portomonnee op het fietspad nét aan het randje, draadje zie je niet door het hogere gras. En dan maar wachten op fietsers of wandelaars (nordic-walkers of mensen met honden..), alleen dát is al spannend. En dan stoppen ze of niet. Sommigen stoppen en moeten er erg om lachen. Anderen stoppen en foeteren een beetje (goedmoedig) en er zijn er een groot aantal, die worden toch bóós!!! Dat wil je helemaal niet weten. Er zijn er die ze bijkans willen aanvallen (dan roetsen de kinderen door de bossages de tuin in...), soms zijn ze zó boos dat ze door de bosjes zich heenwurmen en opeens briesend in de tuin staan.(Enkele keer gebeurd) En sommigen schelden écht hun hele afschuwelijke vocabulair uit.Na 1 zo'n toestand is de lol er natuurlijk wel weer af. En dan is het meestal tot volgend jaar weer gebeurd. Maar het jaar erop proberen ze het weer....uit ervaring wijs geworden vermijden ze de nordic-walkers (dan trekken ze 'm bij voorbaat al weg voordat ze er zijn, sorry nordic-walkers, dit is maar plaatselijke ervaring hoor.) Vrijwel alle mensen met hondjes reageren rustiger. En de fietsers daar kun je totaal niet van opaan.Dat kan linksom en rechtsom.
Ik heb me in die paar jaar dat ze de leeftijd ervoor had en ook bij andere kinderen die het wel eens probeerden (jongens uit de buurt) achter ons huis (ook bereikbaar door een bos naast ons huis) echt ontzettend geschaamd voor het gedrag van een héleboel volwassenen! Afgelopen zomer heeft man (die buiten was) nog ingegrepen omdat een volwassen man een jongen uit de buurt bij z'n hals en nek in de lucht hield en zo kneep dat de jongen zowat geen adem kon halen...ik weet niet hoe dat was afgelopen als wij niet buiten hadden gezeten...En een keurige oudere meneer hoor...geen ascosiaal type ofzo.Zó boos was hij dat iemand het 'gewaagd' had om een grapje met hém te maken...Hij was er zélfs voor teruggefietst! (nou ja zeg!!! Hoe durven ze...)
Sinds die ervaringen met die portemonee ben ik stukken meer op de hand van de kattekwaad kinderen. De kinderen van tegenwoordig moeten vooral méér kattekwaad uithalen, volwassenen hebben tegenwoordig nog amper geduld of begrip voor kinderen en kunnen niet eens tegen een grapje. Hoppa gooien met die sneeuwballen! En hoppa lellen met die bel.
Ik ben vóór meer kattekwaad. Het wordt heel nodig tijd ervoor en een grapje terugdoen zoals stoepkrijt vindt ik een goeie, laat het kind in je los stoepkrijt!
Maar helaas is mijn jongste veel te braaf voor zulk kattekwaad. Dus ik ben uit de kattekwaad kinderen. Maar ontvang elke lelletjetrekbel ong. zoals manda schreef. Gewoon even 'meedoen' of iets 'terug'doen zoals stoepkrijt zo is de beste reactie, kom op zeg, je moet toch tegen een plagerijtje kunnen? Stelsematig bij 1 iemand iets keur ik wel ten zéérste af, ik zou ze meteen een maand huisarrest geven mocht ik daarachter komen.
groeten albana

Mamvantwee

Mamvantwee

19-10-2009 om 10:27

Kattekwaad en kattekwaad

Ik vind een portemonnee aan een draadje van een andere orde dan belletje trekken. Zo'n portemonnee aan een draadje is grappig, en je valt er mensen niet mee lastig, vind ik.

Hillary

Hillary

19-10-2009 om 11:33

Een keer

Hier ook buurjongetjes die het regelmatig doen. Een keer kan ik her wel om lachen, twee keer ook nog wel. Deed het vroeger ook wel eens. Maar van de week toch naar de ouders gegaan of die hun kind tot de orde wilden roepen. Ging laat eten zat net met bord op schoot en dochter kon elke moment thuis gebracht worden. Het was al kwart voor 8. Ik moest dus wel telkens naar de deur want kon ook dochter zijn. Ook zag ik dat ze het bij de overburen deden. Daar waren kinderen alleen thuis (oudste 13). Ik laat tegenwoordig mijn kinderen ook wel eens alleen thuis, maar vind het dan vervelend/beangstigend voor hen als steeds de bel gaat. Een keer eerder was er een feestje in de straat en liepen kinderen om half 11 nog te bellen. Mijn kinderen (veel ouder) lagen al lang op bed en die kinderen bleven maar bellen. Was toch ook wel een keer of 3/4. Na 1 keer was ik toen wel gestopt met open doen. Net toen ik bij ouders wilde klagen stopten ze.

Nooit meer

gaat onze jongste belletje trekken. Ik zal jullie de details besparen, maar een zeer agressieve buurtbewoner heeft onze zoon dusdanig mishandeld dat we aangifte hebben gedaan en er een compleet circus aan politieonderzoek en bezoekjes volgde. Gelukkig sprong een buurman tussenbeide, want ik vraag me af hoe het er anders uit had gezien voor onze zoon. Nog een wonder dat echtgenoot de betreffende man niet is aangevlogen. Al met al is het zowel lichamelijk als geestelijk goed afgelopen voor zoon, maar de schrik zit er bij ons allen goed in.

Tirza G.

Tirza G.

19-10-2009 om 13:53

Beide kanten

Zoonlief had (een paar jaar geleden, eind basisschool zat-ie) gespaard voor een supersoaker. Samen met een vriendje de wijk in. Dat gaat al snel van kwaad tot erger en op een gegeven moment gingen ze hier langs de doorgaande straat op passerende auto's spuiten. Níet op fietsers, die komen te makkelijk dichtbij. Helaas troffen ze een auto (BMW met geblindeerde ramen - ik zeg het er maar even bij, een vooroordeel kan geen kwaad) die het niet waardeerde, man kwam zijn auto uit en foeterde de ventjes uit. Goed, tot daar aan toe. Vervolgens nam hij de supersoakers in beslag en zei dat ze die bij de politie op konden gaan halen. Dat zijn ze twee keer wezen vragen, maar mooi geen supersoakers natuurlijk. Ik was er niet blij mee. Het was wellicht de basis van hardcore vandalisme, maar ik vond het tamelijk onschuldig - met water op auto's spuiten.
Er heeft een aantal jaren een oudere man (inmiddels overleden) naast ons gewoond die niets, maar dan ook helemaal niets van kinderen kon verdragen. Meer dan eens heb ik hem blaaspijpen met pijltjes af zien pakken en doormidden zien breken, ballen niet teruggeven cq leksteken - enzovoort. Vind ik óók niet kunnen.
Belletje lellen gebeurt hier nooit, wij hebben een hele lange voortuin, die kom je niet ongezien in en uit :-)

Tirza

Katrien

Katrien

19-10-2009 om 14:15

Hangt er van af

Als ik in mijn zetel zit te lezen of een kopje koffie drink of gewoon niets speciaals aan het doen ben, vind ik het niet erg om voor niets de voordeur open te doen.

Maar er zijn genoeg momenten in een dag waarop het stoort als er gebeld wordt. En als er dan nog eens niemand staat, maar ik een paar kinderen hoor gniffelen achter de struik, vind ik dat gewoon vervelend. Zeker als ze bijvoorbeeld het "niet bellen, de kinderen slapen"-kaartje dat over de bel hangt, negeren. Of als ze blijven bellen als ik niet snel genoeg aan de deur ben. Dat stoort mij dan enorm.

Katrien

Nely

Nely

19-10-2009 om 14:28

Met die portemonnee

vind ik ook grappig, mensen kunnen ervoor kiezen om af te stappen of door te rijden. Als de deurbel echter gaat lopen de meeste mensen toch naar de deur om open te doen en iemand voor niks naar de deur laten lopen vind ik dus echt niks. Al zijn er idd wel mensen die het niet erg vinden en erom kunnen lachen (daar hoor ik dus niet bij).

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden