Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Brutaal tegen meester, straf?

Hallo allemaal,
graag jullie advies..mijn zoon van 9 is regelmatig brutaal, vooral tegen ouderen.
vandaag op het schoolplein stond ik achter hem, dat wist hij niet.
Hij gooit zo zijn kauwgom naast zich neer. een meester zegt dat hij het op moet rapen en hij zegt glashard nee en blijft stuurs voor zich kijken.
Ik zeg: ben jij nou gek, je weet dat je geen kauwgom op de grond mag gooien,van mij ook niet, pak op.
Dus hij pakt hem op.

Nu wil ik hem hier straf voor geven, ik vind het zeer brutaal van hem. Ik wil eigenlijk dat hij zijn excuus aan de meester aanbied,of is dat te veel denken jullie? Hij mag dan kiezen of bijv. 2 dagen geen psp of excuus aanbieden.

Ik dacht ook aan 50 keer: ik mag geen kauwgom op de grond gooien laten schrijven en morgen inleveren bij die meester.
Wat vinden jullie? reageer ik te hard? ik wil hem toch duidelijk maken dat dit niet kan.

Ik hoor het graag.
groetjes,annemieke

Rafelkap

Rafelkap

25-06-2009 om 09:25

Waarvoor?

Waarvoor? Ik snap het niet. Je kan hem beter complimenteren als hij een keer z'n kauwgom (uit zichzelf) in de prullenbak gooit.

Rafelkap

Rafelkap

25-06-2009 om 09:26

Dit

is iets tussen de meester en je kind. Prima dat je er wat van zei hoor, maar laat het verder gaan.

MaximeM

MaximeM

25-06-2009 om 09:45

Toch nog eens over hebben

Hoi,

Ik zou hem dezelfde avond (zonder heel boos te doen) nog eens vragen waarom hij de kauwgom zomaar op de grond gooide, en waarom hij vervolgens ook zo boos tegen de meester deed.... naar aanleiding van zijn antwoord zou ik hem proberen duidelijk te maken dat je geen troep op de grond moet gooien, stel dat alle kinderen op school dat zouden doen, dan zou je niet meer normaal over het schoolplein kunnen lopen. En zomaar ' nee' durven zeggen tegen de meester.... stonden er misschien vriendjes bij? Zou hij dat daarom hebben gedaan, omdat dat stoer staat, ofzo..? Ik zou dat graag uitpluizen en hem wel op het hart drukken dat dit ├ęcht niet nog een keer mag gebeuren.
Verder zelf natuurlijk altijd het goede voorbeeld geven met papiertjes, kaugom en wat dan ook en soms wijs ik ze erop, als we bijvoorbeeld over een parkeerplaats rijden, of langs een berm waar een lading, flesjes en blikjes ligt.... dit gebeurt er dus als je alles maar van je af gooit, WIJ mogen dat NIET doen !

Maxime

Brianna F

Brianna F

25-06-2009 om 10:09

Annemir

Ik denk dat het nog niet zozeer om de kauwgom ging (hoewel ook niet juist) maar om het feit dat zoon glashard nee zei tegen de meester.
Wat ik mis is de reactie van de leerkracht, liet hij het gewoon rustten? Want ik vind ook dat dit een zaak is tussen hem en zoon.
Jij kunt zoon dan wel duidelijk maken dat troep op de grond gooien echt niet kan.

Tante Truus

Tante Truus

25-06-2009 om 10:22

Sorry hoor...

je kind complimenteren als hij EEN KEER wel zijn kauwgom in de vuilnisbak gooit? Wat een softe hap zeg. Het is gewoon een nono. Meteen ingrijpen zou ik denken. Persoonlijk vind ik dat hij ter plekke de kauwgom had op moeten rapen en zijn excuses tegen de leraar had moeten maken.
Straf achteraf vind ik altijd wat mosterd na de maaltijd maar aangezien het niet op het moment zelf is gebeurd zou ik toch iets passends laten doen. Meester aanbieden om een stukje schoolplein schoon te maken of zo.

TT

annemir

annemir

25-06-2009 om 10:25 Topicstarter

Reaktie

Hoi,
ik ben ook meteen boos geworden en heb hem de kauwgom op laten rapen hoor, wat denk je?

deze meester heeft hij vaker problemen mee. hij is erg onaardig. maar...na een gesprek met directeur gaat het een stuk beter. Mijn zoon daarentegen blijft erg brutaal. meestal alleen als hij onterecht ergens voor beschuldigd wordt. Tenminste, dat dacht ik.
Ik stond er nu zelf bij dat meester normaal vroeg om het op te rapen. Deze meester gaat meestal vreselijk tekeer,maar nu dus niet. nadat mijn zoon nee zei, keek de meester me aan en ik werd direct boos.
De meester weet dat ik zijn agressieve houding niet waardeer,dus hij hield zich in.
Hij hoorde natuurlijk ook dat ik het direct oploste.

Ik vind dat mijn zoon niet brutaal mag doen op deze manier. Dat leer ik hem niet. Het gaat niet om de kauwgom,maar om de brutaliteit.
Moet ik hem voglende keer loven dat hij hem netjes weggooid? nee, ik wil boos worden omdat hij zo onterecht brutaal was.

Rafelkap

Rafelkap

25-06-2009 om 12:56

Tante truus

ik denk dat ik verkeerd ben begreten, maar laat maar zitten

annemir

annemir

25-06-2009 om 12:57 Topicstarter

Dat kan

Hoi,
dat zou kunnen. Maar dan blijft dat als een meester normaal vraagt om je kauwgom op te rapen,dat je dat gewoon doet. het blijft een meester.
net dus hem opgehaald. ik zag de meester en ben naar hem toegegaan en heb hem gezegd dat hij hier nog straf voor krijgt.
De meester doet zijn best, al weken is hij vriendelijker dan anders.
Mijn zoon kwam, ik heb met hem gepraat waarom hij zo brutaal was, maar hij haalde zijn schouders op.
hij kon kiezen: strafregels of zijn excuus aanbieden. Hij koos voo rhet laatste. de meester was zeer vriendelijk en waardeerde het zeer.

Moeilijk hoor, maar wij proberen onze kinderen netjes op te voeden en deze reaktie vond ik absoluut niet kunnen.

bedankt voor de adviezen
groetjes,annemieke

Rafelkap

Rafelkap

25-06-2009 om 13:18

Eens met anders

Helemaal eens met anders. Want hoe annemir het oplost neemt ze zijn gevoelens niet serieus. Als ze dreigt met straf zal hij nooit met haar gaan praten over wat hem dwars zit.

annemir

annemir

25-06-2009 om 13:29 Topicstarter

Nee

Hoi,
je hebt gelijk hoor anders. maar daar praten we ook regelmatig over. dat heb ik hem net ook gezegd, maar dat de meester het dit keer vriendelijk vroeg en je dan gewoon hoort te luisteren.
We hebben het afgelopen tijd vaak genoeg gehad over het feit dat de meester nu wel aardig is sinds hij op het matje is geroepen bij de directeur naar aanleiding van mijn gesprek.

ik snap wel wat je bedoelt,maar ik denk niet dat dat zo is in dit geval. Hij is wel vaker brutaal naar ouderen en vooral leerkrachten en ik vind dit absoluut niet fijn.

annemir

annemir

25-06-2009 om 13:45 Topicstarter

Dus?

hoi,
nou riak wat zou jij dan doen? ik vind dat hij zijn excuus moet laten zien. dat vinden ouders wel vaker ook al zijn kinderen het er niet mee eens.
hij brabbelde niet wat, ze hebben een gesprekje gehad.

vertel dan eens hoe jij het zou doen? dat was dus mijn vraag, maar helaas niet op tijd voordat zoon van school kwam;-)

annemir

annemir

25-06-2009 om 13:47 Topicstarter

Trouwens

hoi,
nu ik erover nadenk, dat is toch opvoeden?
je kind leren hoe dingen horen in het leven. daar hoort ook bij excuus aanbieden als je iets gedaan hebt wat niet door de beugel kan,vind jij van niet dan?

MaximeM

MaximeM

25-06-2009 om 13:50

Schouders ophalen

Hoi,

Ik zou het nog eens vragen vanavond, waarom hij zo deed tegen meester... schouders ophalen is geen antwoord.... dus de vraag nog eens herhalen en desnoods heel lang zwijgen om hem het zelf te laten verwoorden. (ook geen afleiding bij de TV) en ook geen suggesties doen (kan eventueel later nog, als hij er echt niet uitkomt) Misschien wilde hij inderdaad een soort statement maken naar meester, omdat hij ook een tijd onaardig behandeld is??

Succes,
Maxime

annemir

annemir

25-06-2009 om 13:56 Topicstarter

Maxime

Hoi maxime,
dat ga ik idd vanmiddag maar eens rustig doen.
Hij is 9 maar hij lijkt wel aan het puberen geslagen. ook hier thuis kan hij erg brutaal zijn hoor,zucht.

groetjes,annemieke

marjoke

marjoke

25-06-2009 om 14:18

Annemir

Ongeacht of de meester wel of niet aardig is, en wat er in het verleden is gebeurd (dat is achter de rug), ik zou het niet kunnen waarderen als een leerkracht een van mijn kinderen iets vroeg te doen en mijn kinderen zouden dan een brutale mond opzetten en het weigeren te doen. Als een volwassene jou vraagt een stuk kauwgom op te rapen (lekker als je dat onder je schoenen hebt zitten) dat je zelf hebt neergegooid dan hoor je dat te doen. Ik had ws wel even op de reactie van de docent gewacht, dan kan hij zelf maatregelen nemen.
Ik zou zeker met mijn kind na schooltijd hierover praten, straffen weet ik niet of ik dat zou doen, ik denk het niet.

annemir

annemir

25-06-2009 om 14:26 Topicstarter

Onzin anders

hoi,
wat een onzin anders.
marjoke zo bedoel ik het idd. een kind hoort zijn kauwgom niet op het schoolplein te gooien. als een leerkracht vraagt om op te ruimen, hoort het kind dat te doen.
hoezo in twijfel trekken? is toch een normale vraag op iets wat het kind doet?
of anders...als jouw kind het leuk vindt om kauwgom neer te gooien dan mag dat van jou? omdat dat zijn mening is?

onzin dus

marjoke

marjoke

25-06-2009 om 14:44

Anders

Ik zie het toch anders, je hoort je eigen troep op te ruimen, ongeacht wie het je vraagt dat te doen, zeker als je het net naast die persoon op de grond hebt gegooid. En bovendien, er is niets zo vies als kauwgom onder je schoen te hebben. Dat heeft niets met bevelen te maken, maar met de wereld om je heen. Je mag best kritisch zijn tegenover iemand, maar dat heeft niets te maken met het afblaffen van iemand die een normale vraag stelt.

Dees 68

Dees 68

25-06-2009 om 14:50

Anders en annemir

Kritisch zijn is prima, maar in mijn ogen was dit toch echt een gevalletje van doen wat ik zeg hoor....

Ik kan geen enkele reden verzinnen waarom Annemirs zoon niet naar het "befehl" van de leerkracht had moeten luisteren. Hij zat gewoon fout en dan ook nog een grote mond geven. Dat zou ik ook niet accepteren.

Ik zou hem trouwens niet de keus hebben gegeven, maar van hem verlangd hebben dat hij zijn excuses zou aanbieden aan de betreffende leerkracht (en anders idd straf, dus eigenlijk toch een keuze). Verder zou ik het aan de leerkracht overlaten wat hij daarmee zou doen. Ik vind het trouwens ook wel een beetje een zwakke reactie van de leerkracht, is hij een beetje doorgeslagen naar de andere kant ofzo?

Dat staat wat mij betreft trouwens los van een goed gesprek over gevoelens. Je kunt best op je strepen staan en toch ruimte overlaten voor een gesprek over het hoe en het waarom. Alles op de juiste tijd en de juiste plaats. Ik vind het een beetje slap om je kind niet te straffen omdat je dan geen ruimte geeft voor zijn gevoel. Nee hij moet gewoon leren dat zoiets niet kan en dat er betere wijzen zijn om je gevoelens "te verwoorden". En dat duidelijk maken kan wat mij betreft heel goed in een gesprek hoor!

Lijkt trouwens idd wel een beetje puberaal gedrag Annemir. Ojee, what's next???? ;-).

marjoke

marjoke

25-06-2009 om 15:52

Das het verschil

Anders, dat is het verschil: ik leer mijn kinderen niet vast te blijven hangen in oude patronen, maar verder te gaan.
Blijft overigens wel dat het een hele normale op een hele normale toon gestelde vraag was, waar je ook een hele normale reactie op mag verwachten. En dat deed zoon Annemir niet.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

25-06-2009 om 16:28

Befehl =befehl

Mijn hemel wat een totaal ontspoorde interpretatie. Kauwgum op de grond gooien hoort niet, een aansporing om dat op te ruimen is volstrekt normaal en zoon hoort dat op te volgen.
Om dat "befehl=befehl" te noemen getuigt van een behoorlijk verwrongen blik op opvoeding. Ik heb ze ook hoor, studenten die mij voor nazi uitmaken als ik zo'n soort verzoek doe. Begrijp nu waar het vandaan komt.

Dat meester soms onaardig is, dat kan best meespelen. Maar het ging de laatste tijd stukken beter schrijft Annemir, en het gaat niet aan om dan nog tijdenlang te gaan bokken.

Annemir, ik vind dat je het netjes opgelost hebt. Excuses aanbieden kan ook zonder dat je door een diep gevoeld berouw bent gegaan, en dat hoort bij normale omgangsvormen.
Het is eigenlijk nog veel raarder om alleen maar beleefd te hoeven zijn als je dat helemaal van harte meent. Stel je voor, nooit meer goedemorgen zeggen als je zelf niet op en top vrolijk bent, nooit meer sorry zeggen als je eigenlijk een beetje expres hufterig bent geweest.
Een beetje beleefdheid hoort ieder mens op te kunnen brengen, ook als je er niet zo'n zin in hebt, en dit soort gelegenheden zijn prima om dat te leren.

annemir

annemir

25-06-2009 om 18:16 Topicstarter

Duidelijk

Hoi,
oke meiden, ik ben blij dat jullie me begrijpen.
riak ik snap jou nou ook. dat was mijn vraag aan het begin, zal ik hem die keuze geven of gewoon excuus aanbieden...

Ellen Wouters

Ellen Wouters

25-06-2009 om 19:27

Anders

Wel goed schrijven dan. Je schreef eerst iets anders. Marjoke schreef dat ze vond dat zo'n opdracht van de meester (dus niet elke willekeurige opdracht van welke willekeurige volwassene) uitgevoerd moest worden, ongeacht dat er in het verleden vervelend contact met die meester was.
Daarop reageerde jij met je "befehl ist befehl" verhaal. Als je vindt dat dat in deze situatie niet van toepassing is, waarom noem je het dan?

Maylise

Maylise

25-06-2009 om 20:28

Eens met annemir

Ik vind dat Annemir de situatie heel goed heeft opgepakt. In haar situatie had ik ook zeker mijn zoontje zijn excuses laten aanbieden. Ik vind het vrij normaal dat als een kind iets doet wat niet mag (kauwgum op straat gooien bijvoorbeeld) een volwassene daar wat van zegt. Ik zou het ook niet van mijn zoon accepteren als hij vervolgens daar brutaal op zou reageren. In dit geval gaat het ook nog eens om de meester. En met die meester is er sowieso al een gezagsverhouding.

Ook als er problemen zijn tussen zoon/leerkracht vind ik het heel normaal dat Annemir hier wat heeft gezegd. Die problemen zijn iets anders en daar wordt al wat aangedaan. Meester is nog steeds leraar van zoon en dus is het vrij normaal dat hij hier wat van zegt.

Maylise

Als hij bij mij op school zat

Als hij bij mij op school zat en zo onbeschoft tegen mij als juf in ging, had hij een zware dobber aan me gehad. Zo'n reactie pik ik gewoon niet.
Ik snap gewoon echt niet waarom die meester niks meer zei of deed. Hij had dat moeten doen, dan had jij het niet hoeven doen. Maar ik snap je wel als de meester er niet op in gaat, dat jij dat dan doet.
Ik zou duidelijk zijn, excuses aanbieden, voroal dan voor zijn onbeschofte reactie naar de meester.

annemir

annemir

26-06-2009 om 11:45 Topicstarter

Geerke

Hoi,
geerke de reden dat hij er niets van zei, is denk ik, dat ik al vaker aanvaringen met hem gehad heb en hij zich in heeft willen houden.
Netjes vind ik, omdat het lijkt alsof hij zichzelf echt aan het veranderen is. Ik heb hem daarom naderhand ook duidelijk gezegd dat dit soort gedrag niet door ons getolereerd wordt en dat hij daar best iets van mag zeggen tegen mijn zoon.

Voorheen was het al snel: oh, het is dat kind, wappa, straf, hij mocht niet eens vertellen wat er gebeurd was en of hij wel schuldig was. Daardoor voelde zoon zich geintimideerd en werd hij brutaal. Daar hebben we al veel over gepraat en ik heb bij meester toen aangegeven dat ik wilde dat hij hem een nieuwe kans gaf, omdat mijn zoon na vele gesprekken verbetering liet zien maar de kans bij hem niet kreeg om dat te uiten.

Maar goed...zoon weet heel goed dat ik hier niet van hou, maar het is duidelijk puber gedrag. hier thuis ook hoor. Ik probeer er niet altijd op te reageren, maar een meester is nou eenmaal een meester.

groetjes,annemieke

Voor wat het waard is

Annemieke,

Voor wat het waard is: ik vind dat je uitstekend hebt gehandeld! Een waardevol leermoment voor je zoon.

annemir

annemir

27-06-2009 om 01:58 Topicstarter

[email protected]

Hoi,
dat is me zeker wat waard. Ik twijfel al vaak genoeg. Het is niet altijd makkelijk om de juiste weg te kiezen,zucht.

dank je wel.
groetjes,annemieke

Goed gedaan

Annemir, en trek je niets aan van al die dat commentaar (maar goed, dat is het risico van het forum). Je kunt alles wel gaan analiseren, maar het doet er niet toe of een meester of juf tot de favorieten behoren, ze moeten wel met respect behandeld worden. Excuses aanbieden lijkt me een goede oplossing.

Positief gedrag belonen heeft ook grenzen, als je kind een ander pijn doet ga je het ook niet negeren en hem belonen als hij het niet doet...

M

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.