Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Buurjongen met hamer

Een paar huizen verder van ons woont een jongen van 8 en hij mag van zijn ouders met een hamer, zaag en spijkers buitenspelen, om hutten te bouwen enz. Voor de duidelijkheid: ik heb het niet over kindergereedschap, maar echt gereedschap, de hamer is een flinke klauwhamer. En hij speelt er dus mee zonder toezicht.

Het is nu al een aantal keer voorgekomen dat deze jongen andere kinderen (kleinere kinderen) in de buurt heeft bedreigd met zaag en/of hamer, waaronder mijn kinderen. Dat vind ik dus gevaarlijk.
Een paar dagen geleden heeft hij een paar keer de hamer opgeheven naar mijn zonen en een vriendje en een keer de hamer ook daadwerkelijk gezwaaid, naar vriendje van zoon die aan het fietsen was en met de hamer bijna de fiets geraakt.
Ik geloof niet dat deze jongen echt van plan is om iemand met een hamer te slaan, alleen ben ik erg bang dat het per ongeluk toch een keer gebeurt en hij iemand ernstig verwondt.
Hierdoor wil ik eigenlijk niet meer dat hij met dat gereedschap buiten speelt. Ik heb hem al een paar keer er op aangesproken, maar het helpt niet.
Tijd voor een gesprek met de ouders? Met wie ik het heel goed kan vinden overigens, dat maakt het misschien wat lastiger. Weet even niet zo goed hoe ik het moet aanpakken. Maar deze jongen is duidelijk niet in staat om zonder toezicht met allerlei gereedschap buiten te spelen. Ik vind het sowieso maar niks als kinderen met echt gereedschap buitenspelen, of ben ik nou weer een overbezorgde muts?

anders

anders

23-10-2009 om 11:21

Sharon

je zegt het zelf eigenlijk al gereedschap is geen speelgoed ze moeten er dus niet mee spelen. Ik kan me goed voorstellen dat je het lastig vind om het goed te kunnen vinden met ouders en toch met een "klacht" te komen maar het ligt er alleen maar aan hoe je het formuleert. Probeer het niet te zwaar te maken maar wel aan te geven dat hij jou zoon met een hamer heeft bedreigd. Wat jammer is is dat je een paar dagen hebt gewacht: het is beter zoiets direct op te pakken. Probeer bij je eigen kind te blijven en het onderwerp niet te groot te maken met voorbeelden van horen zeggen; je hebt dan de kleinste kans op een vervelende discussie.

Sharon*

Sharon*

23-10-2009 om 11:28 Topicstarter

Anders

Wat ik zo moelijk vind, is dat IK vind dat gereedschap niet iets is om mee buiten te spelen. Mijn buren denken daar dus anders over, en dat is hun goed recht. Ik wil hun dus ook niet vertellen wat zij hun kinderen wel of niet mogen laten doen. Maar goed, op het moment dat hun zoon andere kinderen met gereedschap bedreigt wordt het een ander verhaal. Zou hij het met een stok of tak doen, dat zou ik me niet zo druk maken.
Ik weet het, ik had het meteen moeten oppakken, maar door allerlei redenenisi het er nog niet van gekomen.Een van de redenen: hoe pak ik dit aan?

anders

anders

23-10-2009 om 11:41

Nou

ik denk dat je mening wel door meer ouders gedeeld zal worden: speelgoed is speelgoed - gereedschap is gereedschap; dat vind ik in elk geval geen gekke opvatting. De logica van die opvatting kan je dan meteen illustreren door met die bedreiging aan te komen: dat maakt het hoe en waarom er van duidelijk en haalt het "goed recht verhaal" ook onderuit.
Je zou overigens ook kunnen wachten tot de eerste volgende keer dat je ze met gereedschap op straat ziet lopen: wordt je verhaal weer wat actueler

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-10-2009 om 11:48

Sharon

Ik denk dat je je moet beperken tot het 'voorval' met je eigen kind. Dus bij de ouders aangeven dat je van je kind hebt vernomen dat hun zoon met een hamer heeft gedreigd en gezwaaid, en welke impact dat op jouw kind had.
De discussie of een kind van acht met een hamer mag omgaan, zou ik er volledig buiten houden. Dat is een keuze van de ouders zelf - en dat recht hebben ze. Maar jij mag wel van ze verlangen dat de veiligheid van jouw kind niet in het geding komt.

anders

anders

23-10-2009 om 11:57

Ijsvogeltje

ik ben het met je eens dat de discussie met ouders het best zo klein mogelijk gehouden kan worden maar hoezo heb je als ouder het recht je kind rond te laten lopen met gereedschap?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

23-10-2009 om 12:30

Anders

Tja, kom ik weer: omdat we in een vrij land wonen en ouders een grote mate van vrijheid hebben. En dat betekent dus dat ouders zelf mogen bepalen wat het juiste moment is om hun kind met een echte hamer te laten timmeren en om met een scherp mes komkommers te snijden.
Natuurlijk kun je discussiëren over de vraag wat verantwoord is. Dat gebeurt hier op het forum dan ook regelmatig. Je krijgt dan vooral te lezen wat andere ouders op dit gebied ´gewoon´ vinden. Heel interessant en leerzaam wat mij betreft, maar staat los van de vraag of iemand het 'recht heeft'.

Hier ook een zoon

die al jong (zeker ook op zijn achtste) met echt gereedschap aan de slag ging, het liefst samen met zijn vriendje. Maar dan wel in onze tuin, zodat ik er oog op kon houden wat ze deden. Hier werd druk getimmerd en gezaagd in allerlei stukken hout op zo'n work-mate. Uren waren ze er mee zoet maar het zou niet in mij opkomen om ze er de straat mee op te sturen. Lijkt me nogal lastig gaan om er dan iets zinnigs/nuttigs mee te doen, zonder een plantsoen te slopen met je zaag of gevaarlijk rond te gaan slingeren met een hamer.
Ik zou er zeker iets van zeggen, ermee spelen moeten ze zelf weten maar dan toch niet op straat, waar ook kleinere kinderen bijv. de zaag kunnen pakken.

Sharon*

Sharon*

23-10-2009 om 12:43 Topicstarter

Maggietel

Kijk zoals jij het deed vind ik prima. Ik vind het juistheerlijk als kinderen lekker knutselen of bouwen.
Het is overigens niet zo dat hij het plantsoen sloopt hoor met zijn zaag. Hij krijgt ook wat sloophout mee, om hutten te bouwen oid.
Alleen doet hij dat dus vervolgens niet altijd, maar gaat dan kinderen bedreigen.
Overigens snijd je ook nog een ander punt aan waar ik mee zit. Het is inderdaad wel eens voorgekomen dat hij zijn zaag of hamer liet slingeren buiten en ik ineens mijn zoontje van 4 met een zaag zag rondlopen.

anders

anders

23-10-2009 om 12:54

Sharon

wat maggietel zegt is mischien ook een idee: aan ouders vragen of ze, als ze hun zoon met gereedschap op pad sturen, ook wat meer toezicht willen houden op wat hij er mee uit spookt.

Chantelle

Chantelle

23-10-2009 om 15:38

Alweer oeps!

Mijn kind heeft sinds dat hij 5 is een kist met eigen gereedschap, spijkers, etc. Geen kinderspul maar volwassen spul. Daar timmert hij mee etc. Blijkbaar ben ik een hele nonchalante moeder...

Hij mag er buiten (anders dan eigen achtertuin) niet mee spelen. Maar met vriendjes mag hij rustig samen iets in elkaar timmeren. Dat gaat altijd goed. We houden wel een oogje in het zeil maar zitten er niet bovenop.

Ik ben het dus eens met Cobi. Ik zou de ouders niet aanspreken op het feit dat hij buiten met gereedschap speelt, wel zou ik zeggen dat hij er ook iets minder charmante dingen mee doet en dat je, ondanks dat je denkt dat het nooit het de bedoeling zal zijn, je zorgen maakt dat er een keer wel een hamer tegen een hoofd 'valt'.

Ik vind écht gereedschap dus geen probleem (maar krijg altijd de kriebels van metalen scheppen, dat gaat namelijk zo vaak echt goed mis.

Sharon*

Sharon*

23-10-2009 om 15:46 Topicstarter

zo ga ik het inderdaad aanpakken. Ik ga niet zeggen dat ik het er niet mee eens ben dat hij met gereedschap speelt.
Dat ben ik ook niet. Wat dat betreft vind ik jou, Chantelle, helemaal geen nonchalante moeder. Het gaat mij er niet om of kinderen met echt gereedschap mogen spelen. Je geeft overigens zelf aan dat je een oogje in het zeil houdt.
En dat is dus waar de schoen hier wringt. Kind gaat de buurt door met (in zijn handen) gevaarlijk gereedschap zonder dat zijn ouders weten wat hij er mee doet. Dat vind ik dan wèl nonchalant.
Ik breng het inderdaad zo dat ik zag dat hij met de hamer zwaaide en zo wel eens onbedoeld iemand naar zou kunnen verwonden.
Ik vind wel dat deze jongen duidelijk mag worden dat hij niet met hamers kan zwaaien, dat dat levensgevaarlijk is.

Pippin

Pippin

23-10-2009 om 18:23

Hier ook

Hier mocht zoon ook al jong met echt gereedschap. Later ook zonder toezicht. Maar wel in eigen tuin en als hij ermee zou dreigen is het gelijk afgelopen. Ik zou erg waarderen als mensen dat dan even aan mij kwamen vertellen, dan kan ik het voor de toekomst voorkomen.

Bastet

Bastet

23-10-2009 om 18:57

Timmeren

Mijn zoons,vooral de oudste,waren dol op timmeren en zagen.Zelfs in hun kleuterklas was een techniektafel,met echt gereedschap en goede afspraken.Dus nee,ik zou de ouders niet aanspreken vanwege het gereedschap,maar wat de jongen er mee doet.
Mijn zoons mochten hier ook alleen in de tuin mee werken,en misbruik was een week niet meer timmeren.
Groetjes,bastet

Puck2

Puck2

24-10-2009 om 08:43

Wel zeggen

Sharon, ik denk dat je al voldoende handvaten hebt gekregen om een gesprekje aan te knopen. Misschien zijn de ouders zich er helemaal niet van bewust dat hun kind er dingen mee doet als dreigen. Voorvalletje in mijn straat: ik loop naar buiten om mijn kind op te halen. Zie ik een ander kind (8 jr, autistisch) op de stoep met een grote gereedschapskist met o.a. levensgrote zaag). "Goh, Pietje, wat ga je daar mee doen?" "Hutten bouwen" "Oke, weet mama dat" "Nee, mama is er niet" "Weet papa het dan" "Nee" "Is het handig om even aan papa te vragen of het goed is" "Tja, dat is wel zo, ga ik even doen, doei" Toen ik terugkwam met mijn kind was hij het aan het opruimen "Het mocht niet van papa". Een dag later sprak zijn moeder me aan en was blij dat ik het in de gaten gehad had.

koentje

koentje

24-10-2009 om 12:47

Bastet

bedoel je dan dat ze een ander kind ermee bezeren en dat dan 'pas' een week later weer kunnen doen?
Ik zou misbruik opvatten als een teken dat ze er niet aan toe zijn: dus heeft het langere tijd nodig voor ze er veilig mee kunnen spelen. Maar dat is afhankelijk van wat er gebeurd is...

Bastet

Bastet

24-10-2009 om 18:03

Koentje

Nee,dat hebben ze nooit gedaan,maar ermee dreigen bijvoorbeeld.Een week is genoeg om je punt duidelijk te maken.Een kind mag van mij laten zien dat hij het begrepen heeft,die tweede kans kregen ze altijd.
Groetjes,bastet

Sharon*

Sharon*

26-10-2009 om 09:50 Topicstarter

Hmmm

Die buren zijn het hele weekend weg geweest, dus ik heb niet de kans gehad om het er over te hebben. Maar als ik hen zie dan breng ik het wel ter sprake. Ik heb wat tjdschriften liggen die ik aan de buurvrouw zou geven, mooi moment om er even over te beginnen.
Zit me toch niet lekker, vooral omdat die jongen ook echt een zwaai beweging maakte met die hamer. Volgende keer schiet hij uit en kan ik 9of iemand anders) met een kind naar het ziekenhuis.

ilsepilse

ilsepilse

26-10-2009 om 20:19

Sharon

ik zou het dan bv doen als je hem betrapt met een zwaaiende hamer of zo en dan meenemen naar zijn huis en heel verwondert zeggen, kijk nou wat jou kind in zijn hand had hij had bijna een ander kind geraakt...

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.