Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Bart Le Belle

Bart Le Belle

16-10-2009 om 13:00

Documentaire over sinterklaas

Met toestemming geplaatst

Beste ouders van Nederland,

Mijn naam is Bart Le Belle en ik ben student aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Ik en mijn collega's zijn momenteel bezig met het maken van een documentaire over Sinterklaas en het geloof daarin. Hoe kinderen omgaan met het Sinterklaasfeest, maar ook over de twijfel en het uiteindelijk erachter komen dat de Goedheiligman niet bestaat. Sommige kinderen komen daar uit zichzelf achter, maar sommige kinderen horen het van hun ouders en dat is 1 van de dingen die wij erg interessant vinden. Dit zouden wij dan ook graag willen verwerken in onze documentaire.
Bent u dus van plan om het dit jaar nog voor de feestdagen te vertellen aan uw kind, dan zouden wij dit erg graag op beeld willen vastleggen. Hoe we dit voor u en uw kind het best kunnen aanpakken, dat willen wij graag met u in overleg doen. Het is mogelijk dat wij u bijvoorbeeld een camera geven en dat u het zelf filmt. Als u mee zou willen werken, of als u meer zou willen weten, dan kunt een mail sturen naar [email protected].

Met vriendelijk groet,
Bart Le Belle
Derdejaars NFTA, productie

Waaaat

Wie zegt dat sinterklaas en zwarte piet niet bestaat? Hier komen ze elk jaar hoor.......

Gr pham

Echt niet!

Zekers weten dat Sint nog bestaat (al zij het in vele vormen en gedaanten), ik ben nu 40 en dit is het 2e jaar dat ik weer volledig in Sint geloof. Een zoon van 10 gelooft ook nog, ook al is het hem al verteld...

Jons ;-)

maan.

maan.

17-10-2009 om 11:42

Inplannen?

Mijn kinderen zijn al groter dus voor mij niet van toepassing meer.

Maar wat mij verbaast is dat bij het onthullen van het grote geheim dus een scenario wordt bedacht? Dat wordt toch echt lastig.. wij hebben hier bij de oudste ingespeeld op een door haar spontaan gestelde vraag, waarbij je dus van te voren niks kan inplannen. Bij de jongste was het in de zomervakantie dat ze over kadootjes begon waarop wij eigenlijk een mooie aanleiding zagen om daarop in te spelen.. dus wij hebben de situatie laten bepalen wanneer te vertellen, in plaats van bij voorbaat een moment in te plannen. En ik denk dat het bij de meeste mensen zo vergaat.

Toch heel veel succes met jullie opdracht.

Annet

Annet

17-10-2009 om 18:27

Hier wel ingepland

Toen dochter naar groep 5 ging hebben we haar ingelicht over Sinterklaas. Dus ja, hier is het ingepland.
Had ze eerder kritische vragen gehad, dan was het spontaan gebeurd. Maar die vragen zijn er nauwelijks geweest.

Sancy

Sancy

17-10-2009 om 20:16

Ik had het ook ingepland. Op hun achtste verjaardag kregen ze "het geheim van 8" te horen :-)

Afgelopen zomer

wij hebben onze dochter van 8 het "grote geheim" afgelopen zomer verteld.
Niet vlak voor sinterklaas, maar juist in een tijd dat ze er totaal niet mee bezig was.
Tegen de tijd dat het sinterklaas wordt, zal ze best haar twijfels hebben maar vooralsnog vindt ze het reuze interessant dat zij iets weet wat een deel van de nederlands kinderen niet weet.
Dus helaas, net iets te laat deze oproep.

Ik heb er nog 1 van 5 thuis zitten maar die is nog even niet aan de beurt om deel uit te maken van dit geheim :-)

Inget

bertje1

bertje1

18-10-2009 om 21:36

Niet vertellen

je merkt vanzelf aan allerlei opmerkingen dat je kind flink gaat twijfelen. Het is een vreselijke desillusie als je kind erg geloofd en je het dan gaat vertellen. domper. weg dus met die documentaire want kinderen van 6 kunnen al wel lezen.

Annet

Annet

18-10-2009 om 22:07

Niet mee eens bertje

Oudste is gepland geïnformeerd. Helemaal geen domper. Ze vond het geweldig dat ze dit geheim mocht weten.
Niet elke 8-jarige in groep 5 gaat vanzelf twijfelen. Die van mij twijfelde tenminste helemaal niet toen.

Enne, die documentaire is een opdracht voor studenten. Mocht die ooit uitgezonden worden, dan is er geen enkele omroep die zo dom is om zoiets vroeg op de avond uit te zenden. Er zijn programma's genoeg waarin de Sint duidelijk nep is of waar sarcastich gedaan wordt over de Sint. En die worden gelukkig ook later op de avond uitgezonden. Het kunnen lezen heeft daar niets mee te maken. Ik denk niet dat de documentaire engelstalig wordt met ondertiteling.

Ook eentje ingelicht

De tweede heeft het zelf beredeneerd, maar de oudste was vastbesloten te geloven tot zijn pensioen, geloof ik :-) Want ondanks kritische vragen over bepaalde details bleef het geloof rotsvast overeind. Ik heb hem zelf ingelicht toen hij in groep 5 zat, maar ik heb dat niet echt gepland. Het gebeurde op een gegeven moment, naar aanleiding ergens van. Maar niet midden in de aanloop naar Sint.

Hier ook een zoon in groep 5

En ik vind helemaal niet dat ze het per se moeten weten voor ze aan lootjes beginnen. Dat kan heel goed naast elkaar bestaan. De juf heeft die ervaring overigens ook.

Als hij met kritische vragen komt zal ik het zeker vertellen, maar zo niet, dan mag hij nog lekker een jaartje verder geloven hoor :-)

Annet

Annet

21-10-2009 om 00:16

Klopt pelle

Mijn dochter is slim maar heel naïef. Dat kan blijkbaar heel goed samen gaan.
Op zich vind ik lootjes niet de belangrijkste reden om het geheim te vertellen. Wat ik wel belangrijk vind is dat kind niet de dommie van de klas is als de rest het allemaal weet of op z'n minst kritische vragen stelt en mijn kind niet. Ik heb begrepen van de toenmalige groep 5 juf dat de meeste kinderen niet meer geloven maar sommigen nog wel. Dat is voor mij voldoende reden om kind in te lichten.
Dit maakte het lootjes trekken ook een stuk makkelijker qua verhaal. Dat was mooi meegenomen.

Hier ook ingelicht

Zoon is bijna 8, zit in groep 4. Maar Montessori en in dit geval een combi met groep 5 en 6.

Vorig jaar had ie al vragen omdat mensen toch niet zo oud kunnen worden? (Lag een ouder familielid slecht...) Toen heb ik hem al uitgelegd dat de Sint wel echt bestaan heeft, dat deze idd dood is gegaan en dat we nu zijn "idee", zijn goede daden zeg maar, elk jaar weer vieren met een man verkleed als Sinterklaas. Prima. Voor hem waren de Pieten dus nog echt en kwamen de kadootjes dus ook daar vandaan.

Dit jaar begon hij toch wel weer wat vragen te stellen, wat niet verwonderlijk is. Ik heb hem dus gevraagd wat hij over Sint wist. Nou dat hierboven werd dus keurig opgenoemd. Toen heb ik een beetje doorgevraagd en hem zelf wat antwoorden laten vinden en uiteindelijk gezegd dat hij groot genoeg was voor HET grote mensengeheim van Nederland. Hij vond het helemaal te gek. Moest er echt om lachen dat al die jaren die kadootjes van ons af kwamen.

Dat zusje van 4 het niet mag weten gaat prima. Hij heeft zelfs al het plan opgevat een kadootje voor haar te kopen een een gedicht erbij te maken! Hij voelt zich niet bekocht/ voor de gek gehouden of wat dan ook. Hij vindt het een mooie grap dat hij dit al die jaren niet door heeft gehad (vraagt nu dus ook detail waar we die kadoortjes dan verstopt hadden en wanneer we die gekocht hadden enzo) en is trots dat hij het nu weet en op deze manier mee kan vieren.

Heeft niets te maken met domheid

Ik denk niet dat het al dan niet lang geloven in Sinterklaas veel te maken heeft met domheid of het onvermogen tot analytisch denken. Zoals ik al schreef, heeft mijn oudste vanaf het moment dat hij kon praten al kritische vragen gesteld. Wij dachten echt dat hij op zijn vierde al van zijn geloof gevallen zou zijn, maar ik heb hem toch uiteindelijk zelf ingelicht toen hij in groep 5 zat. Hij was niet heel verbijsterd, dat is een feit. Misschien is het erfelijk bepaald? Want ook ik bleef hardnekkig geloven, ondanks hints van mijn klasgenoten, tot mijn vader me de waarheid omtrent Sint verteld. Dat deed hij met compassie, want ook hij bleef als kind hardnekkig geloven totdat... ;-)

Onze oudste

is 10 jaar, heeft een autismestoornis (licht) en ADHD. Hij 'weet' het sinds 2 jaar, toen heb ik het hem uitgebreid uitgelegd. Maar.... hij wil er niet aan! Als je het er met hem over hebt, dan weet hij het wel, maar hij vergeet het weer zodra je je rug keert!
Hij gelooft ook dit jaar weer overtuigd! We gaan dus maar weer(!) een gesprekje met hem aan. Dit keer mag zijn vader het doen, wellicht komt die wel over?

Jons

Guinevere

Guinevere

21-10-2009 om 18:05

Ik geloof nog steeds

Ik geloof nog steeds in Sinterklaas en ik ben beslist niet dom. ;-)

Bastet

Bastet

22-10-2009 om 11:20

Speciaal voor guinevere

Guinevere,Er ligt nu een nieuwe glossy in de winkel,geen Linda,Joep of Gullit,maar: Sinterklaas!Lijkt me echt wat voor jou!:)
Groetjes,bastet

Guinevere

Guinevere

22-10-2009 om 11:29

Zo zie je maar

Zo zie je maar, ze gaan écht geen glossy's maken over niet bestaande personen hoor!

Bastet

Bastet

22-10-2009 om 14:20

Precies

Juist,dat lijkt me duidelijk,hij bestaat gewoon,nu weet ik het zeker!
Bastet

Tirza G.

Tirza G.

22-10-2009 om 18:08

Echt waar?

Die ga ik kopen. Ik ben dol op Klaas.

Tirza

Bastet

Bastet

23-10-2009 om 08:35

Tirza

Ja echt waar,ik las het op de site van het AD gisteren.
Bastet

Bart Le Belle

Bart Le Belle

23-10-2009 om 11:48

Nog altijd op zoek

Leuk om te zien dat mijn oproep bij een aantal ouders toch wat los maakt. We hebben inmiddels een leuke moeder gevonden die het haar zoontje heeft verteld voor de camera voor ons. We hebben van te voren erg goed gesproken en overlegd met de ouders hoe we dit het beste konden aanpakken voor hun en hun zoontje en dit is gelukkig dan ook allemaal erg goed en leuk gegaan.
We zijn echter nog altijd opzoek naar meer ouders die het grote geheim willen vertellen. Dus mocht iemand hier ons willen helpen met het realiseren van onze documentaire, stuur dan een mailtje naar [email protected].

Wederom bedankt,
Bart Le Belle

Bastet

Bastet

23-10-2009 om 16:44

Helaas

Mijn kinderen zijn al op de hoogte,en veel kinderen zijn ook heel goed in moeilijke vragen stellen als je net staat te pinnen in een drukke winkel,is mijn ervaring.:)
Bastet

Annet

Annet

24-10-2009 om 00:02

Meegedaan

Wij hebben meegedaan aan deze documentaire. Het ging inderdaad in goed overleg. In eerste instantie hebben we zelf gefilmd, later werd het heel gewoon voor zoon dat de cameraman het overnam.
Wij hebben een boekje gebruikt om het verhaal uit te leggen: het geheim van de Sint. Dit boekje hebben we aangeraden gekregen op dit forum.
We hadden al gepland het geheim te vertellen in de herfstvakantie toen ik de oproep las. Het boekje lag ook al klaar.
De reden dat wij het geheim verteld hebben is dat zoon na de herfstvakantie versnelt naar groep 5. Het lijkt me voor hem belangrijk dat hij net zoveel van de Sint weet als de anderen. (ik ga ervan uit dat de meeste kinderen in groep 5 op de hoogte zijn).
Het filmen was heel apart. Zoon vond het erg leuk om te doen. Hij voelde zich erg belangrijk, een echte filmster. Wij vonden het leuk om eens mee te maken hoe filmmakers tegen zo’n onderwerp en het filmen aankijken.
Zoon reageerde tijdens het voorlezen echt als zichzelf. Dat verbaasde mij wel. Wij wilden juist zelf filmen omdat we bang waren anders dit moment te veel te beïnvloeden. Maar daar was helemaal geen sprake van.
De makers gaan nu aan de gang met het materiaal. Het mooie voor onszelf is dat we straks (en later) kunnen terugkijken naar dit moment op film. Voor zoon lijkt me dit ook speciaal. Want normaal gesproken wordt dit moment niet gefilmd.
Overigens krijgen wij niet alleen de documentaire maar ook al het gefilmde materiaal dat bij ons is opgenomen. Wij willen natuurlijk veel meer bewaren dan in de documentaire komt.
De ervaring met onze kinderen is dat er weinig kritische vragen komen. Wij zijn het dus gewend om bewust een moment te prikken. Als zoon niet was versneld, hadden we het volgend jaar tijdens de zomervakantie verteld.

p.s.
Bart, er was ook een leuke vader bij hoor…….

Hier groep 5 nog gelovig

Ik heb een dochter van 10, zij gelooft niet meer, maar mijn zoon van 8 gelooft nog heilig en dat laat ik ook deze Sinterklaas nog zo! De lootjes worden bij ons op school pas in groep 6 getrokken,in groep 5 komt de Sint gewoon nog even in de klas langs. Het is wel fifty /fifty in de klas moet ik zeggen. Ook het feest in het plaatselijke dorpshuis is voor kids t/m 8 jaar, dus dit is ook wat dat betreft zijn laatste jaar. Ergens in het voorjaar vertel ik 'm wel over het "niet" bestaan van de Sint en waar alle kadootjes vandaan komen. Gelukkig nog wel wat kleine neefjes en nichtjes , dus het feest blijft voorlopig nog wel!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.