Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Irene

Irene

20-03-2012 om 14:03

Een slang, is dat leuk?

Zoon van 7 wil al een poos dolgraag een slang als huisdier. Maar ik vraag me af: wat heb je eraan en hoelang is zoiets leuk? Iemand ervaring? Hij heeft nu trouwens (bij gebrek aan beter) naast zijn bed een bak vol aarde met daarin "zijn" 5 regenwormen. Daar zorgt hij erg goed voor!

amk

amk

20-03-2012 om 14:18

Lang, heeeeeeel lang

niets was zo leuk bij mijn neefjes verjaardag als hij weer eens beneden kwam met de mededeling dat Willem weer ontsnapt was. Een slang van bijna 2 meter, type geen idee, hij had er meer.

Neefje was toen idd een jaar of 8. Nu is hij dik in de dertig en heeft zijn werk van exotische beesten gemaakt. Zijn moeder heeft 2 huisdieren: een hond en een vogelspin. Dus het is wel een familiedingetje.

Het zelfde als voor meer gangbare dieren geldt: verdiep je in de omstandigheden die zo'n beest nodig heeft, en wees als ouder bereidt de zorg op je te nemen als je kind het niet doet. En als je aan die voorwaarden kunt voldoen waarom niet.

Fiorucci

Fiorucci

20-03-2012 om 15:23

Leuk

Mijn zoon heeft meerdere slangen en reptielen gehad, een python die Bjorn heet,en rattenslangen. Beide soorten eten muizen, dat is wel iets om te bedenken of je dat wilt, muizen voeren. Een alternatief zijn kousenbandslangen, die zijn veel actiever dan pythons en rattenslangen, en ze eten vis.
Mail me even op syldsk apestaartje casema punt nl, als je nog vragen hebt!

Marjolein

Marjolein

20-03-2012 om 17:08

Nee!

helemaal niet leuk! Gribus, zo'n engerd in je huis.
Je vroeg het ook aan mij, toch? ;)

Kobalt

Kobalt

20-03-2012 om 17:44

Zelf leuk vinden

Als je kind nog maar zeven is, dan moet je het vooral zelf willen en leuk vinden. Want in de praktijk zul jij degene zijn, die voor de slang zorgt. Tenminste, ga daar in ieder geval maar van uit, dan valt het niet zo tegen.
Een huisdier komt er hier alleen maar in, als ik het wil.
Dus ik zou zeggen: kijk in je hart, heb jij er zin in?

koentje

koentje

21-03-2012 om 10:12

Haha

op die leeftijd besef je toch niet wat je in huis haalt... Weet je al waar die in de vakantie heen kan?
Is je zoon bereid levende muisjs te voeren, bak te verschonen en dat soort ellende? Ik zou er niet eens serieus op in gaan. Ik griezel van dat soort dieren! Maar ja, als jij of je man het leuk vinden is het wel te doen.

koentje

koentje

21-03-2012 om 10:16

Info

Een slang als huisdier
Categorie: Slangen
Je hebt informatie opgezocht, met wat mensen gepraat en wellicht zelfs wat boeken gelezen. Na alles wat je gezien hebt, besluit je dat je graag een slang als je volgende huisdier wilt. Hoe pak je dit nu aan? En waar moet je allemaal om denken?

Om te beginnen
Om te beginnen moet je zorgen dat je een goede basiskennis hebt van de slang die je wilt gaan aanschaffen. Zorg dat je weet hoe groot je terrarium moet zijn (kun je dit kwijt?) Dat je weet wat en hoeveel het eet (overvoeren van reptielen is zeer schadelijk) Hoe warm je terrarium moet zijn, hoe vochtig je de bak moet houden etc.

Iedereen die veel reptielen heeft, is ook ooit eens met een eerste reptiel begonnen. Probeer met wat mensen te praten die reeds wat slangen in het bezit hebben en vraag informatie over hoe zij de verzorging aanpakken en eventuele problemen waar ze tegenaan lopen. Niemand zit er op te wachten om een heel boekwerk uit te typen, dus zorg wel datje van tevoren al zelf wat informatie op zoekt! Meld je aan op wat forums, en zoek wat algemene informatie via bijvoorbeeld google.

Niet iedereen is even gek van reptielen. Wanneer je in een gezinssituatie zit heb je rekening te houden met andere mensen. Peil wat die van jou idee vinden om een slang aan te schaffen en praat rustig met ze over de voor en nadelen van reptielen. Motiveer duidelijk wat jou redenen zijn om een slang aan te willen schaffen en geef wat informatie over het soort slang dat je wilt gaan aanschaffen.

Ook niet geheel onbelangrijk is om te controleren of je aan voedseldieren kunt geraken. Niet overal verkopen ze bijvoorbeeld muizen, of ze gaan voor behoorlijk wat geld over de toonbank. Heb jij geld om elke week c.q. elke paar weken een aantal euro te besteden aan je voederdieren?

Wat voor soort slang?
Er bestaan honderden soorten slangen, en elk dier heeft zijn eigen noden en lasten. Het mag duidelijk zijn dat niet zomaar elke slang geschikt is om mee te beginnen. Hele grote slangen en giftige slangen kunnen sowieso beter uitgesloten worden als beginners slang.

De slang die het meest wordt gehouden als eerste slang is de maisslang, Pantherophis gutattus. Andere synoniemen voor deze slang zijn Rode rattenslang en korenslang. De meeste gutattussen worden tegenwoordig niet groter dan ongeveer 1,50 m (wat lang klinkt, maar opgerold niet zoveel voorstelt) Zijn niet zo snel gestrest en over het algemeen geen moeilijke eters. De dieren zijn niet zo duur (een jong dier heb je al voor €15) en worden veel verkocht. Verder heb je niet zo heel erg veel ruimte nodig voor dit type slang.

De maisslang is al met al een erg geschikte slang om als eerste slang aan te schaffen, maar kijk ook zelf eens rond naar dieren die jou aanspreken. Lang niet alle dieren zijn geschikt, maar met een boel goede informatie en iemand die je wil helpen bij eventuele problemen kom je een heel eind. Het heeft geen zin een dier aan te schaffen wat je eigenlijk niet wilt.

Let erop dat het dier niet teveel eisen aan zijn omgeving stelt. Dieren die bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid eisen en snel last hebben van een longontsteking zijn over het algemeen niet erg geschikt als eerste slang. Ook doe je er verstandig aan een dier te zoeken waar regelmatig nakweek van verkrijgbaar is. Wildvang dieren zijn een grote NEE voor beginners! Praat met ervaren mensen over het soort slang dat jij graag zou willen en informeer of het wel een goed idee is dat jij, als beginner zijnde, aan zo'n slang begint.

Een terrarium voor je slang opzetten
Het opzetten van een goed terrarium moet altijd gebeuren voordat je daadwerkelijk een slang aanschaft. Zodra je weet elke slang je aan gaat schaffen, weet je ook welk formaat bak je het beste mee kunt beginnen. Wanneer je een jonge slang aanschaft begin je met een kleinere bak, en in de loop van de tijd kun je dan een bak op formaat kopen. Een kleine slang in een te groot terrarium wilt nog wel eens voor eetproblemen zorgen.

Begin een aantal weken van tevoren met het inrichten van de bak en controleren hoeveel, en welk wattage lampen je erin moet hangen om tot een goede temperatuur van de bak te komen. Controleer ook de nachttemperatuur! Voor ’s nachts kun je eventueel een warmtematje, warmtekabel of rode lamp gebruiken om bij te verwarmen. Voor overdag zijn spiegelreflex lampen het meest geschikt. Deze lampen bundelen hun licht, waardoor je gerichte warmtespotten kunt creeëren. Zorg voor een verloop in warmte in je bak zodat de slang zelf zijn goede temperatuur uit kan kiezen.

Een ander belangrijk iets zijn verstopplaatsen. Zorg ervoor dat je slang de mogelijkheid heeft om volledig weg te kruipen. Geef het liefst een aantal verstopplaatsen verspreid door de bak zodat het dier kan kiezen voor een warme of koelere plek.

De aanschaf van je eerste slang
Als je eruit bent wat voor soort slang je wilt gaan kopen, moet je nog altijd 1 zien te vinden. De beste keuze (en zeker voor een beginner) is om dieren bij een particulier aan te schaffen. Houd forums in de gaten en kijk regelmatig eens op marktplaats voor het actuele aanbod.
Wanneer je de slang bij een particulier thuis ophaalt kun je gelijk zien hoe de dieren daar bijzitten. Bovendien kun je bij eventuele problemen nog maar zo'n persoon terugstappen.

Een andere optie is om je reptiel op een reptielenbeurs te kopen. Zorg ervoor, dat wanneer je hier voor kiest je in elk geval vraagt om naam, telefoonnummer etc van de verkoper zodat je met eventuele problemen contact op kunt nemen. Koop je dieren echter liever bij een particulier thuis, zodat je kunt zien hoe de dieren erbij zitten, je rustig de tijd hebt om het dier te controleren etc.

Kies het liefst voor nakweek dieren, die niet al te jong zijn. Pak liever een halfwas dier, zodat je zeker weet dat het dier in elk geval al heeft gegeten en een aantal keren is verveld. Dieren die net uit het ei komen zijn misschien in aanschaf wel goedkoop, maar als je vervolgens allemaal problemen hebt met het dier (niet goed vervellen, niet eten etc) had je gewild dat je voor een ouder dier had gekozen.

Koop in geen geval wildvang dieren! Deze dieren zijn meestal besmet met allerlei ziektes, zijn veelal uitgedroogd en erg gestrest door alle reizen die ze hebben ondergaan. Ook met deze dieren geld, dat de aanschafprijs meestal wat lager ligt, maar de problemen die je er naderhand mee kunt krijgen zijn enorm. 90 tot 95% van alle wildvangdieren gaat binnen een jaar dood….. Laat zulke dieren dan ook liever over aan de ervaren mensen!

Wanneer je daadwerkelijk over gaat tot de aanschaf doe je er verstandig aan iemand mee te nemen die al wat jaren reptielen heeft gehad en er wat verstand van heeft. Wanneer je net met reptielen begint is het soms lastig te zien of een dier goed gezond is! Let er in elk geval op dat er geen vervellingresten aan het dier zitten, dat de ogen helder zijn, en de cloaca schoon. Let ook op wondjes en degelijke. Controleer of je geen kleine beestjes (parasieten) ziet lopen op de slang, of in de bak. Vraag na of het dier goed eet, en wat hij eet.

Verzorging van je slang na de aanschaf
Als je dan eindelijk je felbegeerde diertje thuis hebt zitten is het vooral heel erg belangrijk om het dier de eerste weken vooral met rust te laten! Hoe graag je het misschien ook aan andere mensen zou willen laten showen, je doet er beter aan het dier rustig te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Kom alleen in de bak voor de noodzakelijke dingen als sproeien en water verversen.

Na 1 tot 2 weken kun je voorzichtig proberen of je kersverse aanwinst wat wil eten. Raak niet in paniek als de prooi niet gepakt wordt! De kans is groot dat het dier gewoon nog niet helemaal gewend is. Stop het dier terug in de bak en laat het weer een week met rust. Probeer het na een week gewoon nog eens. Pas als het dier na een maand nog niet gegeten heeft, is het wellicht verstandig om even met het dier langs de (gespecialiseerde) dierenarts te gaan voor wat controles.

Fiorucci

Fiorucci

21-03-2012 om 12:04

Koentje

Je spreekt jezelf wel een beetje tegen:
Iedereen die veel reptielen heeft, is ook ooit eens met een eerste reptiel begonnen.
op die leeftijd besef je toch niet wat je in huis haalt..
:))

Conference

Conference

22-03-2012 om 12:00

Bah

Ik vind een regenworm wel iets anders dan een slang. Mijn zoon heeft ooit een spin gevangen en die gedegradeerd tot huisdier. Hij voerde hem vliegjes, en die spin heeft het behoorlijk lang uitgehouden in zijn gevangenschap. Dat is voor mij geen reden tot de aanschaf van een vogelspin, hij heeft daarvoor in de plaats guppies gekregen voor wie hij nu met hart en ziel zorgt.

Irene

Irene

22-03-2012 om 19:39

Dank

Dank voor jullie reacties. Zoon praat dus al weken en weken over niets anders. Muizen voeren enzo, daar ziet hij geen probleem in, hij heeft inmiddels al diverse informatieve boeken gelezen en weet er al een hoop vanaf. Hij heeft zelfs al een naam bedacht...
En ja een vogelspin leek hem ook wel wat, maar daarvan heb ik meteen gezegd dat die er hier niet inkomt! Maar een slang vindt ik zelf niet eng ofzo en ik denk ook niet dat het nou een zo veel bewerkelijker huisdier als als -zeg- een konijn.
Dus gaan we a.s. zondag eens naar een beurs om daar nog wat meer informatie in te winnen. We gaan ons er sowieso niet halsoverkop instorten, maar als het een beetje te doen is zie ik ook niet waarom we er niet aan zouden beginnen.
Fio in het bijzonder bedankt voor je info via de mail en koentje voor je hier geplaatste info. De regenwormen maken het prima trouwens, ze krijgen elke avond een regenbuitje.

iemand van Y-chat

iemand van Y-chat

23-03-2012 om 10:31

Antwoorden op uw vraag

Ik heb uw vraag even gedeeld op een ander forum, en daar zijn wel nuttige antwoorden uit gekomen (met name de antwoorden van RubberEendje) als u wilt kunt u een kijkje nemen door op onderstaande link te klikken.

http://y-ch.at/11945

met vriendelijke groet,

iemand van Y-chat

Sahara

Sahara

23-03-2012 om 13:22

Ychat, pas op

Wat vreemd dat er nu opeens verwezen wordt naar y chat. (nog nooit van gehoord namelijk). Zie trouwens het bericht bij gezondheid over een kind dat vreselijk geschrokken is van gruwelijke filmpjes op deze site.

Misschien staan er wel hele goede tips op y chat maar ik wil er toch even voor waarschuwen.

Dan even on topic. Als je zelf een slang leuk vindt, zou ik het doen. Als het alleen voor het kind is, dan niet. Uiteindelijk ben je als ouder toch verantwoordelijk voor de verzorging voor een dier.

Irene

Irene

23-03-2012 om 19:36

Iemand van...

Wat raar om mijn vraag zomaar op een ander forum te delen. Ik vind dat eigenlijk wel ongepast. Nu is het een vrij onschuldige vraag, maar als het iets persoonlijkere was geweest zou ik er zeker een punt van maken.
Bovendien, als ik een ander forum zou willen bezoeken dan kan ik daar prima zelf mijn vragen stellen. Ik heb dan ook geen enkele behoefte je link te gebruiken.

koentje

koentje

24-03-2012 om 22:57

Nou ja, irene

iemand probeert behulpzaam te zijn. Je klinkt een beetje nuffig!

Irene

Irene

25-03-2012 om 10:10

Koentje

Dan maar nuffig, ik vind het gewoon niet zo oké dat iemand dat ongevraagd doet. Ik denk trouwens ook dat het niet zozeer behulpzaam is, maar meer een manier om mensen naar dat forum te krijgen. Maar nu zal ik vast wel weer achterdochtig zijn...
Kijk nu gaat het over slangen. Maar stel dat je hier een vraag stelt over -zeg- een kind met gedragsproblemen, en iemand die je niet kent zet jouw vraag zomaar op een ander forum. Vind je het dan ook nog oké?

tonny

tonny

26-03-2012 om 08:13

Nee

als jouw zoon mijn zoon was mocht hij zijn hele kamer met slangenposters behangen en dromen van 'later als ik groot ben' maar een slang kwam er echt niet in!
Het spijt me voor iedereen die ze prachtig vind, maar ik vind reptielen beslist geen huisdieren én ik vind ze eng, vooral slangen.

Er zijn allerlei discussies mogelijk over huisdieren en hoe wenselijk het is ze in 'gevangen toestand' te houden. Een slang vind ik typisch een dier om lekker in zijn natuurlijke omgeving te laten verblijven en niet in een terrarium op een jongensslaapkamer.

Fiorucci

Fiorucci

26-03-2012 om 08:24

Tonny

Als je nu volgens de goede kanalen een reptiel koopt, is deze niet in het wild gevangen.

Juliea

Juliea

26-03-2012 om 09:00

Huisdieren

Ik vind alle dieren in een hokje of te klein huis zielig. Eigenlijk zou het gewoon allemaal verboden moeten worden.

Houd je van dieren dan neem je ze niet in huis.

Irene

Irene

26-03-2012 om 09:53

Nou..

Gister zijn we naar een beurs geweest en zoon is er bepaald niet minder enthousiast van geworden. We hebben er heel veel informatie gekregen (met veel mensen gesproken) en zoon heeft een boa constrictor, een koningspython en een rattenslang vastgehouden. Ook hebben we uitgebreid gekeken bij de stand met voederdieren (muizen, ratten, konijnen...). Want ik vind dat zoon zich heel goed moet realiseren wat zo'n beest eet. Nu laten we het weer even bezinken allemaal, want inderdaad kan een -inmiddels 8 jarige- best wispelturig zijn. Dus we gaan sowieso niks halsoverkop doen.

Fiorucci

Fiorucci

26-03-2012 om 11:20

Wispelturig

Ik heb een wispelturige zoon. Dus hij heeft nu geen slangen meer. Maar wispelturigheid zegt niks over je goede zorgen. De slangen zijn hier gewoon keurig verzorgd gebleven tot ze een natuurlijke dood stierven, ze werden zelfs ouder dan gangbaar.

Fiorucci

Fiorucci

26-03-2012 om 11:23

Daarbij

Hoeveel ouders nemen een pup, omdat het zo leuk is voor de kinderen en zodat ze leren verantwoording te dragen? In dat opzicht maakt het niks uit welk huisdier het wordt. Als je je als ouder maar realiseert dat op termijn een deel vd zorg op jouw schouders komt. En als je een slang in dat opzicht geen probleem vindt, wat maakt het dan uit?

Irene

Irene

26-03-2012 om 11:46

Ja en

Een slang kwijnt niet weg als zijn baasje geen aandacht meer voor hem heeft, zolang hij verzorgt wordt vindt hij het juist wel prima. Maar hoeveel konijntjes zitten niet eenzaam ongelukkig te zijn in hun hokje nadat de nieuwigheid eraf is?

Evanlyn

Evanlyn

26-03-2012 om 12:11

Zielig konijntje

En dan is het toch fijn als de buurman een slang heeft, die dat zielige konijntje uit zijn lijden kan verlossen :-)

vlinder72

vlinder72

26-03-2012 om 12:44

Proest evanlyn

Ik ben nog bezig om de thee van mijn scherm af te vegen.

Hoe oud wordt een slang trouwens? Mijn zoon wil dolgraag een leguaan of schildpad. Dat mag van ons dus niet. Zo'n dier heeft veel verzorging nodig. Veel onderhoud aan hokken. Aaibaarheid is laag.

Hij moet het nu doen met een aquarium met plaatjes. En die zijn al lastig genoeg om te verzorgen. Als ik het niet zelf zou doen, zouden de vissen allang het loodje gelegd hebben.

Verder hebben wij nog twee cavia's. Ook die worden door mama verzorgd en af en toe geven de kinderen de cavia's eten.

En dan nog twee poezen. Die krijgen sneller eten (en aandacht) van de kinderen. Maar ja, die eisen het ook wel op. Geen eten betekent miauwen. En aandacht krijg je echt wel als je gewoon bovenop een kind springt.

Wij houden het nu op deze dieren. Als de cavia's dood gaan komen er geen nieuwe knaagdieren meer in huis. Eigenlijk vind ik zelf de poezen wel genoeg. Nee, ik ga onze cavia's niet aan een slang voeren. En onze vissen krijgen ook echt nog wel eten en verzorging.

Irene

Irene

26-03-2012 om 12:48

Maar cobi

Wie zegt dat het een vage wens is?? Zoon heeft ook al triopsen (oerkreeftjes) gehad, dat vond hij ook geweldig. En nee, je bouwt geen band op met een slang, maar dat heb je ook niet met vissen en hoeveel mensen hebben niet -met veel plezier- een aquarium? En juist omdat we niet zo'n beeld hadden van wat het hebben van een slang precies inhoudt, zijn we overal informatie aan het verzamelen. Vandaar mijn vraag hier, zoon heeft al verschillende boeken gelezen, we zijn naar die beurs geweest... Ik denk dat menig puppy met heel wat minder voorbereiding in huis is gehaald!

Irene

Irene

26-03-2012 om 12:53

Evalyn

Een win-win situatie! Helaas werd het ons afgeraden om de muizen die wij steeds vangen in onze garage aan de slang te voeren, die zouden namelijk ziektes kunnen dragen of bijv. gif gegeten kunnen hebben... Jammer. Nog mooier was natuurlijk geweest als 't beest zelf zijn kostje bij elkaar kon scharrelen in de garage, maar dat geeft weer zo'n hoop andere zorgen (de hele garage op 26-32 graden houden lijkt me nogal onvriendelijk voor milieu en portemonnaie)

Je kan er zo weinig mee

Wat verwacht jouw zoontje van het houden van een slang? Het zijn nou niet bepaald dieren waar je veel mee kan. Ze liggen wat in hun bak te liggen, eten 1 keer per week een rat en dat was het dan wel. Van een vroegere buurvrouw, die slangen hield, begreep ik dat ze het niet zo leuk vinden om veel in handen genomen te worden. Dan heb je dus een slang in een glazen bak en behalve ernaar kijken kan je er niks mee. Ik ben bang dat het voor een kind van 8 een teleurstelling wordt. Slangen zijn imo kijkdieren-voor-volwassenen.

Beseft je zoontje dat het geen aaidieren zijn en dat een slang het niet leuk vindt als hij veel in handen genomen wordt?

Irene

Irene

26-03-2012 om 14:23

Reva

Ja hoor mijn zoon heeft een heel goed beeld van wat het houden van een slang inhoudt en hij weet prima dat het een kijkbeest is en geen knuffelbeest. Ze houden inderdaad niet van al te veel opgepakt te worden maar je kunt ze best 1x per week even uit het hok halen.
Het klinkt soms net of het hier over een kleuter gaat die echt geen enkel benul heeft. Zo is het dus niet.

Nou, nou

Niet zo beledigd doen Irene, zo was het namelijk niet bedoeld. JIj vroeg wat het inhield om een slang te houden en dat beeld heb ik even voor jou geschetst. Niks meer en niks minder.

Fiorucci

Fiorucci

26-03-2012 om 16:28

Cobi

Een hond is zoveel bewerkelijker dan een slang!

Fiorucci

Fiorucci

26-03-2012 om 16:33

Observeren

Ja, er zijn slangen die wat liggen en meer niet. Maar er zijn ook slangen die behoorlijk actief zijn, zwemmen in een waterpartij en geen muizen eten. Nog los van het feit dat de bak niet elke week verschoond hoeft en volwassen slangen maar een keer in de week eten. Vele volwassen terrariumhouders zijn al jong begonnen met het houden van allerlei dieren,overigens. Irene geeft zelf aan dat ze het niet bepaald een probleem vindt om te helpen met verzorgen, en ik doe dat zelf ook liever dan om 23.00 in de zeikregen te lopen met een hond. Maar ja, ieder zijn meug.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.