Home » Forum » Ervaring met prikkelgevoelig kind

ervaring met prikkelgevoelig kind?

6 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mymoedertje
ervaring met prikkelgevoelig kind?

Hallo allemaal, ik zal mij even voorstellen omdat ik hier net nieuw ben!
Ik ben een moeder van 34 met een zoon van 4 jaar die nu zo'n half jaar naar de basisschool gaat.
Daarvoor heeft zoonlief vanaf januari op een peuterspeelzaal gezeten 2 ochtenden in de week.
zoonlief wou erg graag naar de basisschool toen en was verheugd toen hij eindelijk 4 werd afgelopen jaar!
Even wennen natuurlijk allemaal, helemaal omdat hij een continu rooster heeft waarbij hij elke dag tot 14.15 uur naar school "moet".

Nu wil hij de laatste tijd niet meer naar school toe en ook niet meer naar de gastouder, maar het liefste thuis zijn omdat het daar lekker rustig is volgens hem.
Als hij eenmaal op school is gaat het op zich wel prima en bij de gastouder hetzelfde.
Nu ging het voor de herfstvakantie niet zo lekker volgens de juf omdat hij soms zo boos kon zijn om iets en dan niet meer te bereiken was.
Ook huilt hij erg snel om van alles en nog wat. erg gevoelig dus...
Na een gesprek met de juf samen besloten om de intern begeleider een keer mee te laten kijken en die gaf aan dat hij erg prikkelgevoelig is.
Samen met de juf hebben we wat afspraken gemaakt als onze zoon even in een prikkelarme omgeving moet zijn om bij te komen van alle drukte.
Gelukkig voelt de juf hem heel goed aan en liggen we goed op 1 lijn.

Onze zoon is best pienter en stelt hele diepgaande vragen soms over dingen.
Hij is erg nieuwsgierig en leergierig en blijft vragen tot hij een antwoord heeft waarmee hij wat kan.
Hij kan best goed alleen spelen en als het te druk is in een kleine omgeving gaat het vaak ook mis. Hij huilt dan dus snel om de meest kleine dingen in onze ogen, maar voor hem schijnbaar dus niet.

Herkent iemand zich in het verhaal betreft een schoolgaand kind die prikkelgevoelig is?
Zo ja, hebben jullie tips betreft omgang met bepaalde situaties etc.?

AnneJ
Ja fijn

Fijn dat de school nu al zo goed meedenkt! Mijn zoon had het op vierjarige leeftijd ook al. Hij ging bij de juf onder de stoel zitten als het hem teveel werd. Gelukkig liet ze het wel toe en begreep het wel. We hielden hem het hele eerste jaar een dagje op woensdag of donderdag thuis. Ook had hij nog geen NSO maar een gastouder, een buurvrouw wiens kleinkinderen bij zoon op school zaten, daar kon hij dan in de middag nog een slaapje doen. En de rest van zijn brood opeten waar hij op school ook niet aan toe kwam.
Zoon ging graag naar school maar het was hem wel eens teveel. Toen hij 8 jaar werd mocht hij heen en weer naar huis fietsen tussen de middag, Helaas gaat het bij jou zoon gewoon door zonder pauze. En zal hij meer rust op school moeten vinden.
Daarom is het fijn dat de school nu al zo goed meedenkt.
Ik heb mijn zoon in groep 8 ook een tiental dagen in het jaar thuis gehouden omdat hij van de stress maaginhoud ging spugen. Dan hield ik hem maar weer eens een dagje thuis. Want op zijn school kwam van rust niets terecht, ze snapten het niet denk ik en ze verzonnen smoesjes.
Later op het speciaal onderwijs waren er aanvankelijk kleine rustiger klasjes en in de bovenbouw een rustige ruimte om je terug te trekken als het niet ging.

Watervrouw
Hij geeft het zelf aan

Hij heeft dus op dit moment behoefte aan meer rust. Is het mogelijk om hem de middagen, dus na school, meer rust te geven? Dus minder naar de gastouder, minder tot geen afspraakjes, clubjes enzovoort. Misschien als hij 's middags alle rust en ruimte heeft dat hij het op school beter kan handelen. Ik herken het, voor een van mijn kinderen was het, na een volle schooldag, op de bso veel te heftig en te druk en ik heb met mijn werk moeten schuiven zodat ze nog maar 2 dagen naar de bso moesten dat hielp wel. Ook hield ik hem af en toe een dagje thuis en dat was ook geen probleem voor de school.

Watervrouw
Klein

4 Jaar is ook nog zo klein en de dagen school opvang en alles er om heen zijn best lang.

Mymoedertje
.

Bedankt voor jullie reacties!
Gisteren samen met manlief overlegd en we gaan hem nu 1x per week naar de gastouder doen, omdat dat op dit moment ook mogelijk is gelukkig.
Ik ga vaak na school al nergens heen met hem. Soms naar opa en oma of omi, maar dat wil hij juist graag!
Zwemles zit hij nog niet op en op een sport of iets dergelijks ook nog niet omdat ik dat naast school al teveel voor hem vind.
We gaan eerst eens kijken hoe het gaat met 1 dag minder naar de gastouder (de woensdag niet meer) en eventueel woensdag eerder ophalen van school.

Kaaskopje
opvang aan huis

Is het ook mogelijk dat de gastouder of een andere gastouder bij júllie oppast? Ik weet nog dat mijn jongste dochter het erg fijn vond om thuis bij te komen van school. Ze hadden toen nog geen continurooster. Lekker op de bank, duim nog in de mond en ... rust...

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.