Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Fietshelm ja/nee?

Naar aanleiding van een pittig valincident met de fiets van een kleuter die ik ken vraag ik me weer af of mijn zoon niet toch ook gewoon een fietshelmpje op zou moeten... In ons dorp heeft eigenlijk geen 1 kind een helm op, mijn zoontje zou zo'n beetje de enige zijn met helm. Ik weet dat het veel veiliger is, dacht altijd dat het zo'n vaart niet zou lopen, maar nu twijfel ik daar toch sterk aan.
Wat doen jullie? Heeft jullie kleuter een fietshelm op? En waarom wel/niet?

Eerst wel

Oudste heeft een fietshelm gedragen toen ze net los leerde fietsen. Toen dat na een tijdje goed ging hoefde de helm niet meer, ze fietse vooral tijdens het buitenspelen en dan is het lastig om zo´n ding tussendoor ergens te laten. Toen ze de eerste keren meeging in het verkeer ging de helm ook weer op. Maar nu ze 8,5 is doen we dat ook niet meer.

Met zou veiliger zijn maar ten eerst heeft niemand een helm op en ten tweede: je moet dat ding altijd weer ergens laten.

Jongste dochter leert nu los fietsen dus die krijgt ook weer een helm op. Maar ook dat zal in de loop der tijd minder worden.

Vic

Vic

17-05-2010 om 13:48

Zou wel moeten

Als mijn 5-jarige het verkeer in gaat (met papa, ik waag me daar niet aan) heeft ze een helm op. Bij het buitenspelen en op de stoep fietsen niet. Ze heeft al wel een aantal flinke smakkers gemaakt maar vooral op haar gezicht, en daar doet de helm niet veel ;-(

Rembrand

Rembrand

17-05-2010 om 14:43

Wel gedaan.

Hoi Sanneke,
Onze oudste heeft een helm opgehad tot groep zeven. Toen wilde hij echt niet meer.
De middelste had hem tot groep 6 op. De jongste tot groep 5.
Omdat niemand een helm op heeft willen ze op een gegeven moment niet meer. Daar baal ik van, maar probeer het maar eens door te drukken. Heftige confrontaties waar ik op een gegeven moment echt mijn buik van vol had.
Van mij mag het verplicht worden !
M.

Ja, wel een helm

bij mij krijgen ze een helm als ze zonder zijwieltjes kunnen fietsen. Een beloning dus ;-). Dochter is bijna 6 en moet een helm op, zoon van bijna 4 ook. Is hier geen discussie. Ik leg uit dat het niet omdat zij niet goed kunnen fietsen, maar omdat er iemand anders wel eens niet op kan letten en een ongeluk kan maken. En zo zie ik het eigenlijk ook wel.

Tot nu toe geen probleem en ik moet zeggen dat ik steeds meer kinderen met een helm zie en dat ouders tegen mij zeggen dat ze het eigenlijk wel goed vinden dat dochter altijd een helm op heeft. Overigens niet met even op straat/pleintje voor de deur fietsen. Verder wel altijd.

Stoere helm

Zoon van inmiddels 6 fietst ook met helm. Ik geloof dat hij het enig gehelmde kind van deze leeftijd in de verre omtrek is, maar zolang hij daar zelf niet over valt, blijft hij mooi met helm fietsen. We hebben samen in de fietszaak een mooie stoere helm uitgezocht.
Zijn vader draagt trouwens ook altijd een helm, wellicht helpt het goede vorbeeld ook.
m.e.a.

100%mama

100%mama

18-05-2010 om 08:43

Hier verplicht

en anders niet fietsen.....

Ik ben er eigenlijk heel strikt in. Je hebt echt mega stoere helmen hoor! Hier een gifgroene fiets met bijpassende helm, helemaal stoer! Hier fietst 1 ander kindje ook met helm, de rest niet maar ook hier heb ik er nog nooit een discussie over gehad. Papa fietst ook met helm dus dan is dat ook geen vraag voor hem. Ik vind het in ieder geval een stuk veiliger, tuurlijk kunnen ze een hoop schade oplopen bij een eventuele val, maar dan is zijn hoofd (wat het minst makkelijk "te repareren"valt in ieder geval beschermd.

frouke

frouke

18-05-2010 om 10:39

Zeker doen

zoonlief (nu 6, altijd met helm) viel een jaar geleden toen hij (inderdaad, niet goed uitkijken zoals pelle zegt) tegen een lantaarnpaal aanknalde (zou grappig zijn geweest als hij niet bijna over de kop geslagen was...). Was ik wel blij met die helm...
Enne... goed voorbeeld doet goed volgen, misschien gaan wel meer ouders nadenken? En hun kinderen ene helm kopen?
Hier maakte op zoon ook de speech van de fietsenverkoper veel indruk (over hoe je de helm goed op moet zetten, dus niet half achterover geduwd in je nek)

rozenstruikje

rozenstruikje

18-05-2010 om 10:41

Nee

ze heeft geen helm op. Het was eigenlijk niet in me opgekomen. Hier in de buurt en ook in de stad zie ik nooit kinderen/ mensen met een helm op. Ja fietskoeriers. Verder fietst ze alleen korte stukjes, naast mij, in de buurt. Ze mag nog niet alleen buiten spelen en dus ook niet alleen op pad met de fiets.
Verder lijkt het mij oneindig veel gedoe met haren/ staartjes enzo. En waar laat je die helm dan op school.

En Pelle, in aanvulling op je verhaal over kleuters: bij ons rijden er op het fietspad naar school s morgens heel veel middelbare scholieren die de tegengestelde kant op fietsen voor hun school. Ze rijden dus allemaal op het verkeerde fietspad, zouden eigenlijk aan de andere kant van de weg moeten fietsen, op het fietspad de andere kant op. Deze scholieren rijden vaak met drie naast elkaar en letten ook niet of nauwelijks op het tegemoetkomende verkeer terwijl ze ook nog eens tegen de stroom infietsen. Ik moet dus regelmatig bellen om ze plaats te laten maken voor ons. Het zijn dus helaas niet alleen de kleuters.

Rozenstruikje

Wel, gelukt tot groep 5/8 jaar

..omdat hij nu echt de enige zou zijn hoeft het niet op de vaste route naar school. Wel bij lange fietstochten en fietsvakanties. Ik ga een stoere Kawasaki helm kopen voor de vakanties denk ik. Hebben jullie die al gezien? Echt heel cool..

Ik vind het geen overbodige luxe. Eerst voor de eenzijdige valpartijen, en daarna voor het delen van de weg met auto's, scooters en fietsen. Als je kind valt in de humdrum dan is een helm een prettig idee.

Ik ben overtuigd door de statistiek, je voorkomt een klein maar zwaar risico. Het letsel aan het hoofd áls er wat gebeurt is levensbedreigend of iig ernstig.

Sanneke*

Sanneke*

18-05-2010 om 12:40 Topicstarter

Duidelijk verhaal dus

Gewoon een helm kopen Sanneke!
Dit weekend gaan we langs de fietsenmaker om een nieuwe helm uit te zoeken. Ik ben volledig overtuigd, dank!

dc

dc

18-05-2010 om 15:58

Maar ik woon in Engeland, waar de fietspaden niet goed van de auto's gescheiden zijn. Dan voel ik me net ietsjes beter als hij een helm opheeft. Of ik het in nederland zou doen, zou afhangen van de route die hij moet fietsen.

dc

dc

18-05-2010 om 16:04

Pelle

zucht, nee ik denk niet dat hij echt veel verder kijkt dan z'n neus lang is. Ik fiets ernaast om de rest van het verkeer uit de buurt te houden, en ik sta doodsangsten uit!

Iemand nog handige tips over hoe met een kind de weg over te steken? Stappen jullie altijd af of hoe doen jullie dat?

Blij met helm!

Vandaag fietste dochter met oppas van school naar huis. Ze raakte in de berm en viel. Flinke schaafwonden op haar been, maar verder niks. Ik was blij dat ze haar helm op had, en heb dat ook nog ff tegen haar gezegd. Dat begreep ze zelf ook. Een ongeluk is zo gebeurd, dus een helm is geen overbodige luxe.
Gr. Wiggie

Pelle

Hoi Pelle,

ik begrijp je reactie. Over de zijwieltjes: wij hebben alleen een fietsje van 12 inch met zijwieltjes. Dan fietst kind wel, maar op de stoep en loop ik er zelf naast - en fiets ik er dus niet naast. Als ze dan zonder zijwielen kunnen, ligt het tempo hoger, gaan we "echt" fietsen (ik ook dus), grotere afstanden, op straat enz. Vandaar dan wel een helm.

Gr. Wiggie

Massi Nissa

Massi Nissa

19-05-2010 om 07:19

Pelle

Pelle: "Je ziet ouders naast hun verse kleuters fietsen en denken dat hun kleuter goed kijkt... no way."
Precies! Die van mij kijkt overal behalve recht vooruit. Ze heeft een 14 inch fiets met zijwieltjes (het is een lang kind, ze is 3,5). Een helm lijkt me geen overbodige luxe, zal eens langs de Halfords gaan vandaag. Ik vind het doodeng met een klein kind in het verkeer, dus we rijden alleen op fietspaden. Waar geen fietspad is, rijdt dochter op de stoep. Gelukkig wonen we in een rustige wijk, maar er hoeft maar 1 gek met 90 km p/u langs te scheuren...
Groetjes
Massi

Test

Als je dan gaat kijken voor een helm, zorg dan dat je een goede koopt. Best geteste merken door de consumentenbond: Ventura, MET of Giro.

Sascha2

Sascha2

23-05-2010 om 13:00

Totdat je het een keer meemaakt

Toevallig hebben wij vorige week een gesprek gehad over de vraag, of we een helm voor onze dochter zouden kopen. Zoonlief had er al eentje en dochter fietst inmiddels ook zonder zijwieltjes. We vroegen ons af of we overbezorgd zouden zijn of niet. Uiteindelijk hebben we een helm gekocht en o, wat ben ik daar blij om! Afgelopen zondag gingen we fietsen. Ik fietste mee, we fietsten in de buurt en er reden geen auto's. Het fietspad ging in een bocht omlaag. Mijn zoon viel heel hard, bloedde flink en o, wat was ik blij dat hij een helm op had. Toen ik naar hem toe fietste (ik fietste op het moment dat hij viel een stukje achter hem bij mijn dochter) hoorde ik mijn dochter ook vallen. Zij bleek over de kop te zijn gegaan en zij belandde gelukkig in het gras, waardoor ze vrijwel geen schaafplekken hadden. Haar nieuwe helm is aan de voorzijde flink beschadigd. Als ze haar helm niet op had gehad, was haar hoofd zo beschadigd geraakt.
Een rondje eerste hulp leverde een zoon vol pleisters en zwachtels op met een lichte hersenschudding. Dochter is er goed vanaf gekomen. In het ziekenhuis werd ons door verschillende mensen duidelijk gemaakt, dat er veel kinderen komen die minder hard zijn gevallen, maar waar de beschadigingen flink erger zijn omdat die kinderen geen helm droegen. Bovendien lopen die kinderen het risico op ontwikkelingsschade op langere termijn. Het zou met zowel mijn zoon als dochter anders zijn afgelopen als zij geen helm hadden gedragen, zo verzekerde de arts.
Voor ons is het duidelijk: absoluut een helm op. Hoe andere ouders dat regelen maakt mij niet uit.
Overigens: mijn kinderen reden dus op een fietspad in de buurt, zonder auto's, ik reed mee en toch gebeurt dit in een vloek en een zucht. Je weet gewoon niet wat er kan gebeuren, het kan zo gebeurd zijn.

Fatima

Fatima

23-05-2010 om 13:22

Maar waarom

Waarom vielen ze dan? Kunnen ze wel goed fietsen?

Sascha2

Sascha2

23-05-2010 om 13:25

Jazeker

Ze kunnen beiden goed fietsen. Mijn zoon viel, omdat hij door de vaart (een kleine afdaling) zijn stuur niet meer recht kon houden. Mijn dochter viel waarschijnlijk door de schrik. Beiden kunnen prima fietsen en houden hun stuur stabiel tijdens het fietsen.

Fatima

Fatima

23-05-2010 om 13:38

Dus niet

Als je je stuur niet recht kunt houden bij een kleine afdaling en valt doordat je schrikt van iets wat je ziet kun je dus niet goed fietsen. Dat soort dingen is hier nooit gebeurd. Zolang ze niet goed konden fietsen ging ik dat dus niet doen. Vallen bij het leren fietsen hoort er bij maar als ze eenmaal kunnen fietsen is het niet de bedoeling dat ze al vallen van de schrik of na een afdaling. Hoe moeten ze dan reageren als iemand anders eens iets vreemds doet? Dan wordt het zeker een botsing.

Sascha2

Sascha2

23-05-2010 om 13:50

Wel hoor

Dat zou dan betekenen dat iedereen die een keer valt, dus niet goed kan fietsen. Mijn kinderen kunnen wel goed fietsen, alleen zijn beiden flink gevallen. Wat ik wil aangeven is, dat je dus niet zomaar kunt vertrouwen op hoe je kind lijkt te fietsen. Overigens, tot nu toe fietsten ze prima van de afdalingen af, zonder te vallen en met het stuur stabiel. Alleen afgelopen zondag niet.

Sascha2

Sascha2

23-05-2010 om 13:52

Overigens

"Als je je stuur niet recht kunt houden bij een kleine afdaling en valt doordat je schrikt van iets wat je ziet kun je dus niet goed fietsen. Dat soort dingen is hier nooit gebeurd. Zolang ze niet goed konden fietsen ging ik dat dus niet doen."
Hier werd er ook niet gevallen. Dat soort dingen is hier dus ook niet gebeurd. Tja, en toch gaat het mis. Te kort door de bocht om te vertrouwen op het feit dat ze nog niet eerder zijn gevallen, maar dat is jouw keuze.

dc

dc

23-05-2010 om 17:14

En verder

al kun je wel goed fietsen, er hoeft maar iets op de weg te liggen (glas ofzo), of een grote kuil die ze even over het hoofd zien.

Gisteren is mijn zoontje ook gevallen. Over de kop gegaan. Het was de eerste dag op z'n nieuwe grote fiets, en hij was wild aan het racen met een vriendinnetje, en op een gegeven moment botsten ze tegen elkaar op.

Hij had gelukkig z'n helm op, en hij is er met wat kleine schaafwondjes afgekomen.

Rina

Rina

23-05-2010 om 17:55

Dus wel fatima

Mijn kinderen kunnen al jaren heel goed fietsen, maar 2 weken geleden ging het toch mis.
Een scooterrijder passeerde eerst mij en toen mijn kinderen die voor mij naast elkaar fietsten. Het fietspad was daar te smal (de scooterrijder had even moeten wachten tot mijn kinderen achter elkaar waren gaan fietsen) maar hij haalde ze zonder waarschuwing in en raakte mijn zoon daarbij zijdelings (en reed gewoon door). Mijn zoon week automatisch uit naar rechts waar mijn dochter fietste en zo raakte de sturen in elkaar. Voor mijn ogen gingen ze onderuit en klapten beiden met hun hoofd tegen de grond. Gelukkig hadden ze beiden hun helm op want die waren flink beschadigd. Beiden hadden ze een lichte hersenschudding :-(, maar op de EH waren ze maar wat blij dat ze een helm droegen anders hadden ze misschien wel een schedelbreuk gehad.
Oh ja, ze zijn 8 en 10. Geen beginnende fietsers dus...

Fatima

Fatima

23-05-2010 om 19:01

Jullie begrijpen het niet

Natuurlijk kun je vallen doordat je aangestoten wordt door een scooterrijder of als je niet ziet dat er een gat in de weg zit. Als je daarentegen alleen al komt te vallen als je naar beneden fietst of als je valt doordat je schrikt van iets verderop dan kun je niet goed fietsen.

De kinderen van Sascha zouden dus nog sneller vallen als er iets ergers gebeurd. Heel gevaarlijk dus. Ook voor anderen in het verkeer. Je zal daar maar net fietsen onderaan die helling. Hoe oud zijn ze eigenlijk?

Sascha2

Sascha2

23-05-2010 om 19:09

Denk dat jij het niet begrijpt

Ik heb werkelijk geen idee waarom je van mening bent dat mijn kinderen niet zouden kunnen fietsen omdat ze van een helling afreden en daardoor vielen. Het zal wel, kennelijk weet jij op afstand in te schatten wat de kwaliteit rijgedrag is van mijn kinderen.
Het heuveltje waar ze vanaf vielen hebben ze diverse keren gereden zonder te vallen. Jouw opmerking dat: "
Als je daarentegen alleen al komt te vallen als je naar beneden fietst of als je valt doordat je schrikt van iets verderop dan kun je niet goed fietsen." slaat dan ook nergens op. Een gat in de weg niet zien is ook gewoon pech, maar valt in jouw ogen onder kunnen fietsen. Dat het dit keer mis ging is pech en kan dan ook eenieder gebeuren. Dat was mijn strekking: het vallen kan zomaar gebeuren, ook als je het niet verwacht. Dat heeft niets te maken met het feit of je kunt fietsen of niet. Werkelijk waar, ontzettend knap dat je dat op afstand denkt in te kunnen kleuren. Alsof ik mijn kinderen laat fietsen die dat niet kunnen? Zou niet eens weten hoe dat moet, niet kunnen fietsen en dan toch laten fietsen. Maar daar heb je vast ook een oordeel over. Het zal wel. Het doet ook niet terzake, overigens.

Biene M.

Biene M.

23-05-2010 om 20:22

Definitie

Jouw definitie van goed kunnen fietsen is dat je niet valt. Als je een jaar niet gevallen bent en je valt, kun je dus niet goed fietsen. En als je twee, drie, of tien jaar niet gevallen bent en je valt, kun je ook niet goed fietsen. Maar wanneer bereik je dan het punt dat je met zekerheid kunt zeggen dat je kind goed kan fietsen? Moet er in het fietsexamen op school voortaan ook een parcours met bijzondere verrichtingen (steil heuveltje, ijsbaantje, onverwacht scherpe bocht, tramrails, naar opzij hellend fietspad, losliggende tegels, te diep liggend putdeksel) worden opgenomen? Zodat je in elk geval als je kind in groep 7 zit met enige zekerheid (nu maar hopen dat ze geen gekke moeilijke dingen in het parcours vergeten zijn) kunt stellen dat je kind goed kan fietsen?

Overigens snap ik niet waarom het in deze discussie zo vreselijk relevant is of Sascha's kinderen al dan niet goed kunnen fietsen. Ook als je dat wel kunt, kun je door allerlei oorzaken vervelend ten val komen. Die helm draag je vanwege het risico op vallen en dat bestaat altijd als je fietst.

Sanneke*

Sanneke*

23-05-2010 om 20:41 Topicstarter

Sascha...

het grappige is dat ik er na het valincident van jouw 2 koters over ben gaan nadenken...
Mijn man is trouwens nog niet volledig overtuigd...

Sanneke*

Sanneke*

23-05-2010 om 20:43 Topicstarter

Hmmm

grappig is natuurlijk niet de juiste uitdrukking in dit geval. Maar toen ik het fotootje van jouw oudste zag, dacht ik ineens aan mijn oudste zonder helm en de schrik sloeg me om het hart. pfff...

Fatima

ik begrijp niet waarom het "niet" kunnen fietsen wordt gerelateerd aan een leeftijd. Een val zit in een klein hoekje en als ik jouw definitie lees zouden mn ouderen niet meer mogen fietsen. Jonge kinderen moeten veel fietsen om alle aspecten van het verkeer te leren. Wat Biene hierboven beschrijft zouden ze dan ook voor jongeren en volwassenen moeten herhalen.

Zijn er soms mensen die er gelukkig van worden als de overheid met zijn hang naar bemoeizucht ook fietscertificaten gaat invoeren en iedere 5 jaar moet je laten zien dat je nog kunt rijden?

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.