Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

ayla

ayla

15-06-2011 om 09:50

Geld, wat doen jullie kinderen ermee

dochter heeft duidelijk de zuinige hollandse aard. Ze heeft met haar verjaardag en haar communie aardig wat geld opgehaald. Maar ze is zo verschrikkelijk zuinig ermee. Ze mocht zich van ons er iets moois van kopen, maar dat was een probleem want dan moest ze haar geld uitgeven, ze wil wel van alles hebben maar niet als ze dat van haar geld moet betalen. Op de bankrekening zetten mag ook niet want de bank gaat dan allemaal dingen met HAAR geld doen. aangezien we het hier hebben over ongeveer 500 euro wil ik die niet tot in de eeuwigheid in de kast hebben liggen.
Wat doen jullie kinderen met het cadeaugeld, wordt dat meteen uitgegeven of ook streng bewaakt en bewaardt.

haha Ik vind geld zo mooi zei ze nog

Tineke

Tineke

15-06-2011 om 10:14

Geld is ook mooi

Ik zou haar er gewoon van laten genieten, in een schatkist of spaarpot. Met vakantie voor de veiligheid naar opa en oma brengen ofzo.

Jemig!.

Een 7(?) jarige met 500 euro in haar spaarpot??

Ik ben vooral verbaasd. Mijn kinderen zijn alle 3 ouder dan de jouwe (9-14), maar hebben nog nooit van hun leven zulke bedragen 'vrij' te verbrassen gehad.

Ik kan me niet voorstellen dat een 7 jarige een idee heeft hoe je zo'n bedrag gezellig kunt verkwanselen. En het lijkt me ook niet dat je een net-niet kleuter met zoveel geld geoon maar loslaat in de Bart Smit. Op die leeftijd vonden mijn kinderen een paar tientjes al een reuzekapitaal.

Maar goed...geen ervaringsverhalen hier. Wel een tip: als ze het niet wil uitgeven zou ik het voorlopig maar fijn op de bank zetten, of ze dat nou leuk vindt of niet.

liora

liora

15-06-2011 om 10:28

Huh ingrid?

Lijkt wel of je verontwaardigd bent. Fijn toch dat Ayladochter zoveel heeft gekregen?

Maar on topic: mijn zoon spaart ook. Als hij iets wil in een winkel zeg ik vaak dat hij het van zijn zakgeld mag kopen en soms doet hij dat dan, maar meestal hoeft hij het dan toch ineens niet.

Verder heeft hij al een groot deel van zijn ds bij elkaar gespaard en een hele Wii!

Liora

Tineke

Tineke

15-06-2011 om 10:28

Geld is ook mooi, deel 2

Ik heb plots een idee: in haar schatkist van alles wat (muntjes, briefjes) voor de mooi, in totaal een overzichtelijk bedrag, tot 50 euro. De rest op haar spaarbank.

Julia64

Julia64

15-06-2011 om 10:31

Hier

Mijn zoon (10) is ook nogal een "potter" en koopt zelden of nooit iets van het in de loop der jaren vergaarde rapport-, vakantie-, verjaardags- en zakgeld. Met als gevolg dat hij inmiddels ook al een paar honderd euro bij elkaar heeft gespaard. Opa woont vlakbij en heeft een kluis in de blokhut. Eens in de zoveel tijd brengt zoon daar weer eens een bedragje heen. Opa verleent ook nog eens een riante rente waar de bank niet tegenop kan, haha.
Dus misschien is zoiets een idee?
Overigens stort hij ook wel eens iets op zijn spaarrekening, maar dat wilde hij ook pas toen hij het principe van hoe een bank te werk gaat echt doorhad.
Wel grappig, dit uitspraak van je dochter dat ze geld zo mooi vindt. Mijn zoon heeft dat ook. Niets heerlijker dan als een Dagobert Duck alles weer eens tellen..;-)

Liora...(en ayla)

Hmm. Reactie was misschien wat expliciet opgeschreven. Ik was niet verontwaardigd, maar vooral verbaasd over het enorme bedrag. Ik geloof dat ik op die leeftijd, als er zoveel kadoos zaten aan te komen om wat voor reden dan ook eerder nog zelf de coordinatie in de hand zou nemen en een mooi gezamelijk kado zou regelen (nieuwe fiets, nieuw aangeklede slaapkamer, weet ik veel). Maar goed, dat is achteraf praten, en dat was ook niet Ayla's vraag, dus in die zin was mij reactie weinig constructief. Sorry.

Ingrid

Sascha2

Sascha2

15-06-2011 om 11:26

Ik zou hetzelfde als Kaatje doen: een beetje contant houden en de rest uit veiligheid op de bank. Wellicht kun je samen met haar wat sites van banken vergelijken, zodat ze zelf wellicht ziet dat er ook betrouwbare banken kunnen zijn.

Fiorucci

Fiorucci

15-06-2011 om 11:36

Maar ayla

Op de bankrekening zetten mag ook niet....ze is zes. Ik vind eigenlijk dat ze hier geen 100% zeggenschap in zou mogen krijgen. Jij hebt toch ook geld op de bank?

ishtar

ishtar

15-06-2011 om 12:58

Op de bank

inderdaad, geen inspraak over mogelijk;-)
Er zit hier best wat 'vrij te besteden' in de spaarpot, maar eens in de zoveel tijd gaat er wat richting spaarrekening. 500 in de spaarpot vind ik (IK dus) veel te veel.
Het scheelt waarschijnlijk dat ze er al sinds hun geboorte een hebben (cadeautje van opa en oma) en het is wel zo overzichtelijk: in 1 oogopslag kun je zien hoe veel er op staat

Sparen

Mijn zoon spaarde alleen maar. Had op die leeftijd het riante bedrag van 1600 guldens op zijn rekening (meegedaan aan een reclamefilmpje). Dat geld ging er maar moeizaam uit. Ja, hij wilde ook wel eens wat, maar daar geen geld aan uitgeven. Tja, dan kreeg hij het dus niet.
Dochter is meer een spender, maar ook niet echt een big spender. Zij had minder moeite om haar spaargeld bij te leggen voor een extra mooie jas/jurk/fiets.
ayla:"Op de bankrekening zetten mag ook niet want de bank gaat dan allemaal dingen met HAAR geld doen. aangezien we het hier hebben over ongeveer 500 euro wil ik die niet tot in de eeuwigheid in de kast hebben liggen. "
Dat lijkt me een kwestie van goed uitleggen. Heb geduld, laat haar desnoods zelf een beetje zoeken en leg vooral uit waarom jij geen 500 euro in huis wilt hebben liggen.
Leren uitgeven is ook een ding, maar dat is de komende zeven jaar nog niet van belang.
Het is wel belangrijk dat je zelf consistent blijft. Dus als er een nieuwe fiets moet komen, stel dan voor jezelf een budget. Als zij die duurdere wil (extra mooie fietsbel oid) dan kan ze dat krijgen als ze er zelf geld bij legt.
Maar als je het breed hebt hangen hoeft dat ook allemaal niet. Uitgeven leren kan ook als ze 14 is.
Groet,
Miriam Lavell

margje van dijk

margje van dijk

15-06-2011 om 13:35

Nou, ik voel wel met ingridt mee

Ik vind het ook een gigantisch bedrag, 500 euro. Onze kinderen hebben meestal ook nooit meer dan een paar tientjes. Het meeste wat ze ooit bij elkaar gespaard hebben was geloof ik 60 euro (= de helft van een Nintendo DS).

Maar ik behoor ook tot de zeldzame categorie (begreep ik uit een draadje elders) dat er hier geen hordes mensen op een kinderverjaardag komen, dus ja, dan krijg je ook minder geld natuurlijk. Communiefeestjes zijn hier ook al niet aan de orde. Ik kan me best voorstellen dat je ineens wel met 500 euro zit als je twee van dit soort gelegenheden achter de rug hebt waarbij veel mensen komen met cadeau's.

Ik vind Kaatje's idee wel heel leuk ;-)

Margje

ayla

ayla

15-06-2011 om 13:43

Ze wil het zien natuurlijk

al die briefjes en die muntjes :-) ik kan helemaal met het kind meevoelen. Omdat er iets van kopen er echt niet inzit denk ik dat er haar 50 euro ofzo en wat losse muntjes in haar beurs laat doen en dan de rest toch binnenkort naar de bank breng, wel even wachten totdat het nieuwe ervan af is.

tja en iets kopen, ze wil van alles, ene WIJ, een telefoon (vriendinnetje had er een gekregen voor de communie), make up. Maar het eerste wat ze vraagt is hoeveel ik dan wel niet ga bijdragen. haha en als ze dan hoort datz e het toch echt zelf moet kopen dan is het opeens minder dringend

Ook op z'n ingridt en margje

De kinders kunnen hier allemaal best goed sparen, maar zulke bedragen hebben ze hier ook nog nooit te besteden gehad. Rapportgeld krijgen ze helemaal niet (ook niet van grootouders), visite vindt het meestal leuker om een cadeau te geven voor verjaardagen dus verreweg het meeste dat ze hebben, is opgespaard zakgeld. En ja, sommige dingen krijgen ze niet van ons, maar moeten ze toch echt zelf betalen als ze dat willen.
Hevig nadenkend hierover denk ik ook dat ik voor Kaatjes idee zou gaan.

Sera

Sera

15-06-2011 om 14:13

Hier

Hele grote bedragen hebben mijn kinderen ook niet. Mijn familie en de familie van mijn man geven eigenlijk nooit geld maar altijd cadeautjes dus dan spaar je natuurlijk ook geen grote bedragen bij elkaar.

Heeft je dochter al een eigen spaarrekening? Als dat niet zo is dan is het misschien leuk om er samen met haar een te openen. Dan heeft ze echt een eigen rekening. Ik zou haar ook het principe van rente uitleggen. Dat maakt het kiezen voor een rekening misschien wel aantrekkelijker.

In elk geval zou ik ook geen 500 euro los in huis willen hebben. Ik zou haar inderdaad een klein bedrag zelf laten houden en de rest op een rekening zodat ze daar iets van kopen mocht ze een keer echt iets graag willen.

Mijn kinderen hebben maximaal een paar tientje in hun spaarpot zitten. Ze krijgen eigenlijk alleen zakgeld en af en toe wat extra geld als ze een klusje doen voor ons. Voor hun rapport krijgen ze ook geld. Verder eigenlijk nooit. Ze hebben dus ook niet zoveel.

Sera

Sera

15-06-2011 om 14:24

Communie

Mijn oudste twee hebben wel hun eerste communie gedaan maar daar hebben ze ook niet echt veel geld voor gekregen. Van ons hebben ze cadeaus gekregen. Van familie/vrienden ook meeste cadeautjes. Van alles wat, zowel speelgoed zoals lego maar ook vooral veel religieuze cadeautjes zoals bijvoorbeeld een communie tegeltje, beeldjes, sieraden, boeken en dergelijke. Ik geloof dat ze van bijna niemand geld hebben gekregen.

liora

liora

15-06-2011 om 14:51

Zoon

Mijn zoon krijgt wekelijks zakgeld. Krijgt voor z'n rapport geld of een cadeautje. Krijgt geld voor gewisselde tanden (is dat apart?) van mij, z'n tante en z'n oma en opa.
Verder krijgt hij weleens geld van ona, meestal 1 keer per jaar een groot bedrag. En hij mag van mij soms de 50 cent houden die in het karretje zit als hij het terugbrengt.
Dat is het en dat loopt echt behoorlijk op!

Liora

Sera

Sera

15-06-2011 om 15:10

Liora

Oh ja de tandenfee komt hier ook langs inderdaad. Ik was haar al helemaal vergeten.

Mijn kinderen kopen echter wel eens wat van hun geld dus dan loopt het spaargeld ook niet echt op natuurlijk.

Vic

Vic

15-06-2011 om 16:29

Doe mij zo'n kind ;-)

Bij mijn oudste brandt het geld meestal in haar zak. Nu heeft ze de afgelopen maanden wel lekker gespaard, en zo'n 90 euro bij elkaar. En wat koopt ze ervoor? Een telefoon!! Terwijl ze een prima telefoon heeft, die er helemaal niet gek of ouderwets uitziet (Nokia 6300). Dat vind ik dan behoorlijk zonde, maarja het is natuurlijk al goed dat ze gespaard heeft voor iets groots.
500 euro zou ik trouwens niet in huis willen hebben liggen. Dat zou ik op de bank zetten. Uitgeven mag ook, en in principe leg ik daarin geen beperkingen op. Als het echt 'eigen' geld is tenminste. De opa's en oma's hebben wel eens geld gegeven 'voor de spaarrekening', dat gaat dan op de spaarrekening en wordt voorlopig (tot 18e jaar) niet uitgegeven. Ik weet niet hoe dat gaat met zo'n communiefeest. Zijn dat allemaal envelopjes met kleine bedragen die samen 500 euro maken?

Grappig...

... zo'n 7-jarige Dagobert Duck :) . Mijn kinderen zijn bijzonder onspaarzaam, vooral oudste sinds ze het 'shoppen' heeft ontdekt (ze koopt gelukkig geen rotzooi). Voor wat Ayladochter betreft: ik zou haar voor het onvoldongen feit stellen dat ik gewoon geen 500 piek in huis wil hebben slingeren en er een lesje aan verbinden over banken (iets over risico's enzo... er is wel een verschil tussen speculeren en je geld op een zilvervlootrekening zetten :) ). Ik heb begrepen dat je dochter behoorlijk slim is, dus dat kan ze best bevatten.

Henriette123

Henriette123

15-06-2011 om 17:49

Beurs?

Bedoel je met in haar beurs doen,dat ze geregeld met 50 euro over straat loopt? Er mee naar een vriendinnetje gaat enz? Ik vind dit ontzettend veel geld voor een 7 jarige om mee rond te lopen; 50 euro in een spaarpot oid vind ik een heel ander verhaal.

Communie

nichtje van Duitse vrienden haalde vrolijk 1000 euro binnen bij haar communiefeestje. Sindsdien kijk ik nergens meer van op.
Goed idee van Cobi, instrument(huur)!! Leuk! Verder is het een om vrij te besteden bedrag gewoon veel te groot voor een kind van die leeftijd. Of je zit met een huis vol prullaria, of ik zie voor me dat er iets wordt gekocht waar het kind nog niet aan toe is (allerlei multimedia, of het andere uiterste impulsdieraankoop).
lekker wegzetten die centen.

amber

amber

15-06-2011 om 22:57

Precies

Dat is ook wat ik hier zie: veel geld krijgen voor de communie. Het geld wordt vervolgens weggezet op de bank en daar wordt in de loop van de tijd dan van alles meegedaan: een fiets voor de middelbare school, een mobieltje als het kind er aan toe is, wegzetten tot je 18e en dan gebruiken voor rijles etc etc
Ik ken niemand die het geld in huis laat liggen. Zelf zou ik 500 euro in huis in ieder geval een erg onprettig idee vinden (maar ja, bij ons is in de loop der tijd een paar keer ingebroken). Ik zou eerst dochter goed wijzen op de nadelen van het geld in een oude sok in huis hebben en de voordelen om het geld op de bankrekening te hebben en vervolgens samen met je dochter een bankrekening gaan openen. Waarschijnlijk vindt ze dat interessant, zeker als ze een map met afschriften heeft. En als ze dat niet wil,dan zou ik haar overrulen en toch een bankrekening openen. Ze kan nog niet overzien hoeveel 500 euro aan contanten nu eigenlijk wel niet is en daar heeft ze dan even niets over te zeggen.

ayla

ayla

16-06-2011 om 08:59

Ondertussen

Is ze iets tegengekomen wat ze graag zou willen kopen, een onderwatercamera van medion, te krijgen bij de Gamma

http://www.medion.com/nl/electronics/prod/MEDION%C2%AE+LIFE%C2%AE+S41002+waterdichte+digitale+camera/50037867A1?category=foto_video_64&recId=&wt_mc=nl.intern.m-shop.pro-pla.on-ma&wt_cc1=m-shop_topseller_foto_video-2-rechts&wt_cc2=50037867A1&wt_cw=30.2.8&utm_source=Internetseite-intern&utm_medium=Kachel&utm_content=foto_video_2-rechts&utm_campaign=Kategoriekachel-Hotspots&utm_term=50037867A1

Ik ben nu aan het kijken of het wel iets iets, niet dat ze dadelijk 50 euro eraan uitgeeft en ze heeft er niets aan. Ze heeft 20 euro aan VVV bonnen en dan moet ze nog 30 euro bijleggen. Het resterende bedrag breng ik Damen met haar naar de bank en kan dan op haar spaarrekening gezet worden.

Sera

Sera

16-06-2011 om 11:51

Leuk

Camera ziet er leuk uit. Is ook leuk zo vlak voor de vakantie. Zeker als jullie ergens aan zee heen gaan zodat ze foto's onderwater kan nemen.

Ik zou inderdaad de rest op de bank zetten tot er een goede bestemming is.

En hier

heeft dochter van 8 zo'n 160 euro op haar rekening staan, dat is een gewone kinder rekening met een lage rente, geen pasje. Ik kan voor haar pinnen en storten want de rekening is gekoppeld aan onze rekening.

En dan heeft ze nog iets van 6 euro momenteel in haar spaarpotje thuis, afgelopen maand heeft ze zo'n plastic speelding gekocht van 7 euro en ze koopt af en toe snoep. Ze krijgt een euro zakgeld per week. Geld krijgt ze verder niet, soms voor haar verjaardag van mijn ouders zodat ze zelf iets kan uitzoeken en dat doet ze dan ook.

De jongste van bijna 2 heeft geen cent ;-)

Fianna

Fianna

16-06-2011 om 13:02

Hier

Zoon was laatst jarig en heeft geld gekregen voor zijn verjaardag, van vrienden van mij, ipv kadootjes die toch vaak na 1 week kapot gaan en in de vuilnisbak verdwijnen. Wij hebben hem ook dit jaar geld gegeven. Dat samen met wat hij nog in zijn spaarpot had zitten zorgde voor een bedrag van 170 euro. Nu heeft hij die dure doos playmobil kunnen kopen die hij anders normaal nooit zou krijgen. Ik vind het dan weer juist zonde om hem maar 20 euro te laten verbrassen aan iets wat niet echt bijzonder is. Nu heeft hij iets kunnen kopen wat normaal niet binnen zijn bereik ligt. En het leuke is, het stimuleert hem om verder te sparen. Sowieso kan hij dat wel goed, anders had hij niet dit bedrag bij elkaar gespaard. Ik vind het dus juist goed dat hij af en toe iets duurs koopt ipv regelmatig iets goedkoops.

Julia64

Julia64

16-06-2011 om 17:17

Manda (beetje o.t.)

Bij welke bank heeft jouw dochter haar rekening? Ik ben nl. zelf ook op zoek voor een eigen betaalrekening voor mijn zoon, maar behalve de ING (en daar wil ik het liever niet) heb ik nog geen bank gevonden die dat aanbiedt.
En is het evt. wel mogelijk dat hij een eigen pasje krijgt?

Alvast dank voor je antwoord!
grt
Julia

Julia

http://www.rabobank.nl/particulieren/producten/betalen/voor_kinderen/rabo_topkid_rekening

Hier dus geen pasje, vanaf 12 jaar kan je wel een pasje krijgen maar mmisschien kan je het gewoon uitleggen en is toestemming van jullie ook goed genoeg en krijgt hij wel een pasje ?

Als het aan het pasje ligt zou ik anders gewoon zelf een rekening openen en dan het pasje en pincode aan zoon geven, ik bedoel dat zal wel vaker gebeuren en niemand die kan zien of het nou een kind of een volwassene is die flappen trekt.

Julia64

Julia64

16-06-2011 om 19:16

Manda

Dankjewel, ik ga het eens bekijken! Zoon is net 10 geworden, hmm, dus met dat pasje wordt het misschien moeiijk. En ik kan ook zelf een rekening openen idd maar ik vind het voor hem toch leuker als het op zijn eigen naam staat... nouja, we zien wel!

Julia (beetje o.t.)

Zoon van bijna 10 kreeg vorige week een brief van de ABN-Amro dat hij een Eurostyle rekening kon openen. Dit is volgens de brief een gratis betaalrekening waarbij je een betaalpas krijgt waarmee je kunt pinnen en chippen, toegang krijgt tot internetbankieren en sms-alerts als er een bedrag wordt bij- of afgeschreven.
Zie: http://tinyurl.com/3wanyz7
Ik heb verder geen ervaring met de betreffende rekening, het enige wat er bij de ABN loopt zijn de spaarrekeningen die opa en oma voor de kinderen hebben geopend.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.