Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
kiek

kiek

03-01-2010 om 10:07

Hij hoort alles

Onze zoon kan niet tegen geluiden. Dat is niet zo erg,maar hij hoort ook alles. Als je aan tafel zit te eten, dan hoort hij iedereen kauwen en adem halen. Als iemand zijn neus ophaalt, dan wordt hij daar helemaal kriegel van en moet hij het geluid nadoen. Met het gevolg dat wij er helemaal gek van worden. We proberen allemaal zo min mogelijk geluid te maken, maar ademhalen willen we wel blijven doen . Op school heeft hij een koptelefoon die hij op kan zetten als hij rustig wil werken. Heeft iemand er ervaring mee? We willen dat dit stopt, maar ik weet niet hoe. Hij kan het gewoon niet onder controle houden.
kiek

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
mamavan3

mamavan3

03-01-2010 om 10:46

Prikkelverwerking

Je zou eens kunnen googlen op prikkelverwerking/sensorische integratie. Misschien herken je je zoon erin? Mijn zoon heeft erg veel baat bij sensorische integratietherapie. Bij hem zijn het ook auditieve prikkels en ook tactiele prikkels die niet goed verwerkt worden, daar leert hij om daar mee om te gaan. Weggaan doet het niet, overigens.
Succes ermee.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

03-01-2010 om 10:58

Prikkelverwerking

Ik moet ook gelijk denken aan sensorische integratieproblemen. Prikkels die via de zintuigen binnen komen, worden niet goed verwerkt. Ze komen óf te sterk binnen, of te zwak. Heeft hij alleen problemen met geluiden? Mijn zoon heeft ook last van tactiele overgevoeligheid, maar is weer ondergevoelig op de prikkels die via de spieren binnenkomen. Geluiden en visuele prikkels komen ook versterkt bij hem binnen. Hij heeft kinderfysio gehad; dat heeft ons vooral geleerd hoe hij in elkaar steekt. Het gaat niet over, maar je kunt het wel verbeteren. Zo weten we dat bij mijn zoon een deel van de oplossing zit in zijn spierspanning. Hogere spierspanning betekent bij hem een betere prikkelverwerking. Daarom zit hij op school bijvoorbeeld op een zitbal ipv een stoel. En moet hij geregeld wat extra beweging op zijn spierspanning hoog te houden.

kiek

kiek

03-01-2010 om 11:10

Bedankt

voor jullie reactie. Ik heb een site gevonden, http://www.sensomotorische-integratie.nl/Sensomotorische-integratie.htm Ik ga maar eens beginnen met lezen.
kiek

kiek

kiek

03-01-2010 om 11:27

Gedeeltelijk herkenbaar maar....

Quote van de site uit vorig bericht:

Deze kinderen zijn gevoelig voor aanraken: hun zintuigprikkels reageren hierop heel snel. Aangeraakt worden, op schoot zitten en knuffelen vinden deze kinderen niet prettig.

Heel herkenbaar. Vroeger als baby kon ik hem alleen bij me op schoot hebben als hij 40 graden koorts had en heel erg ziek was. Verder wilde hij geen knuffel etc. Hij vond iedereen stinken Tegenwoordig krijg ik heel af en toe een omhelzing, maar dat is echt hoge uitzondering en als hij iets echt heel graag van me wil.
Maar ik lees op deze site vooral het feit dat het met de gevoelsprikkels en de uitwerking op de spieren te maken heeft, niet met het binnenkomende geluid.
Met dat niet-aanraken kan ik inmiddels leven. Je wilt ze graag een keer lekker knuffelen, maar dat gaat gewoon niet, zo is hij gewoon. Maar dat nadoen van geluiden, proberen om vooral apart te kunnen gaan zitten, daar worden we allemaal gek van. En hij kan het niet onderdrukken. Is er misschien ook zo iets, maar dan meer gericht op geluidsprikkels?
kiek

Guinevere

Guinevere

03-01-2010 om 11:35

Ja, si-probleem

Ik ben het eens met de voorgaande posters. Het goede nieuws is: er is therapie voor en het kan dan best minder worden, of hij leert er in elk geval beter mee omgaan. Ook slijt het met de jaren, zoon hier is nu 7 en heeft er al veel minder last van dan toen hij kleiner was.
Ga wel naar een hierin gespecialiseerde ergotherapeut of fysiotherapeut, er kan best meer aan de hand zijn dan alleen het auditieve probleem. Lees ook het boek van Kranowitz: "Uit de pas".
Over dat nadoen van geluiden: dat lijkt m.i. meer op een tic die hij aan het ontwikkelen is. Dit kan best samenhangen met het SI-probleem. Heeft hij meer last van tics?

Guinevere

Guinevere

03-01-2010 om 11:37

Oh ja, en geur

Hij kan natuurlijk best overgevoelig zijn voor bepaalde geuren, dat past in het plaatje van een SI-probleem. Is tenslotte ook een prikkel die verwerkt moet worden, net als aanrakingen. Ook evenwichtsgevoel valt in dit probleemgebied.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

03-01-2010 om 11:47

Hangt allemaal met elkaar samen

Sensorische integratie is een container begrip. En het gaat nadrukkelijk niet alleen over gevoelsprikkels, maar ook over andere zintuigelijke prikkels (zien, horen, ruiken). En bij iedereen is het weer anders. Ik denk dat die gevoelsprikkels het meest opvallend zijn, en dat je daar ook het meeste mee 'kan' (borsteltherapie van fysiotherapeut bijvoorbeeld). Ook voor de ondergevoeligheid van de spieren is van alles ontwikkeld: zwaartedekens, wiebelkussen, zitballen etc. Wij merken bij onze zoon dat het allemaal sterk met elkaar samen hangt. De laatste weken is hij behoorlijk onrustig, en hypergevoelig (geur, gevoel, geluid). Laatst pakte hij een kadootje uit, en bleef de plakband op zijn hand zitten, daar moest hij van kokhalzen.
Op andere momenten is hij wat 'relaxter' en dan kan hij de prikkels veel beter aan. Zie het als een emmer die bijna vol zit, en iedere prikkel de spreekwoordelijke druppel is.
Ik zou eens naar een kinderfysiotherapeut gaan (kan zonder verwijzing van de huisarts). Zij zijn hierin deskundig, wij hebben er veel aan gehad!

mamavan3

mamavan3

03-01-2010 om 12:18

Inderdaad

SI is heel complex. Alles hangt samen en het ene moment is het erger dan andere momenten. Het wordt inmiddels bij onze zoon ook minder, vooral dankzij de handreikingen van de SI-therapie. TRampolinespringen, zwaar werk doen om beter te kunnen concentreren, en vooral ook goed naar zichzelf luisteren: hij leert bij zichzelf signalen herkennen waardoor hij zelf actie kan ondernemen en de juiste dingen doen. Is wel moeilijk hoor, voor kinderen. Dat is wel een proces. Als jouw zoon het met eten zwaar heeft (veel prikkels ontvangt) dan zou het iets zijn om te kijken of je vlak voor het eten een activiteit moet doen waardoor hij tijdens het eten de prikkels verwerkt. En daar helpt de therapie bij. Je kunt naar de fysio, ergotherapeuten doen het ook. Daar zijn wij geweest (ook vanwege schrijfmotorische problemen). Ik weet niet of het uitmaakt, fysio of ergo. Ik geloof dat er ook logopedisten zijn die SI doen.Wel zou ik letten op gespecialiseerd in SI. Kijk eens op www.nssi.nl.Daar vind je geregistreerde peuten! Misschien kun je daar ook wel navragen welk soort therapeut je moet hebben.
Succes!

toja

toja

03-01-2010 om 21:08

Zeer herkenbaar

Mijn zoon heeft naast zijn autisme ook last van een s.i.stoornis. Hij is hiervoor in behandeling geweest bij een revalidatiecentrum (ergo en fysio). Die hebben toen heel veel voor hem kunnen doen (o.a. borsteltherapie).
Hij is nu 9 en het is te behappen. Geluiden blijven lastig; vooral als hij ze niet kan verklaren. Reageert ook sterk op geur (en zal het je rustig zeggen als je niet lekker ruikt en dat dan niet tactisch(door zijn autisme)Hahaha.
In een wachtkamer wil hij het liefste alle mensen eruit hebben zodat hij rustig kan lezen. Kan dan soms heel erg reageren op geluiden. Maar dan vooral als hij moe is of niet lekker. Op andere momenten kan hij zich redelijk afsluiten.
Hier ook veel gehad aan het boek uit de pas trouwens. Wat ik zelf wel heel fijn vond is dat hij na de therapie veel meer knuffelde. Nu voelde dat wel fijn hem; en hij heeft dat toen echt ingehaald. Dus het is niet zozeer dat hij echt zo is. Het voelde voor hem gewoon echt niet lekker..

kiek

kiek

03-01-2010 om 21:44

Bedankt voor alle reacties

Ik ben zo blij dat er (h)erkenning is. Ik heb nu een richting waarin ik kan gaan zoeken. Er moet gewoon een oplossing voor komen. Voor hem is het heel vervelend, maar wij worden er soms ook gek van.
bedankt voor het delen van jullie kennis en ervaring!
kiek

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.