Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
anoniem, even

anoniem, even

23-07-2009 om 13:52

Hoog sensitief, onzin of waarheid

Bij toeval kwam ik ergens op een site waar HSP, hoog sensitiveit werd beschreven. Ik ben zelf erg sceptisch en vond het altijd wat zweverig klinken (net als de rest van die site, van zonnevlechten tot new age kinderen). Maar de beschrijving was zo ontzettend van toepassing om mijn zoontje van 6 dat ik toch wat verder ga zoeken.

Wat vindt men (jullie!)? Bestaat er zoiets als "hoog sensitief"? En wat moet ik er dan mee?

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Guinevere

Guinevere

23-07-2009 om 14:56

Mwah

Mwah, ik ben zelf erg sceptisch. Ik zou het liever gewoon "overgevoelig voor bepaalde prikkels" willen noemen. Daar heeft mijn ADHD-zoon dus onder andere last van. En door het gewoon "overgevoelig voor prikkels" te noemen en er een reguliere diagnose aan te hangen, is het opeens iets logisch en normaals. Maar hoogsensitiviteit op zich? Klinkt meer als iets voor mensen die niet aan een reguliere diagnose willen geloven.
En wat jij er dan mee moet doen? Niets. Je zoon blijven behandelen zoals jij denkt dat de juiste aanpak is. Tenzij je zoon problemen in zijn functioneren thuis en/of op school ondervindt. Dan kun je er eens door een specialist naar laten kijken.

Iedereen moet bij zichzelf blijven

Daarmee bedoel ik: het is nuttig om van jezelf te weten waar je tegen kunt en wat de dingen zijn waar je wezenloos iebel van wordt. De een kan niet tegen achtergrondlawaai, de ander niet tegen een te korte nachtrust.

In dat kader is hsp een erg nuttig begrip omdat het een handvat is om naar jezelf te kijken en te zien waar je goed of juist slecht tegen kunt. Het kan een manier zijn om jezelf wat meer ruimte te geven (of je kind) terwijl je anders zou gaan forceren.

Als ouder denk je weleens - ach vooruit voortdurend - is dit normaal? Moet ik nu forceren of afwachten of mijn kind dit vanzelf oppakt? Wat doen kinderen van deze leeftijd gemiddeld? etcetcetc.

Iedereen is weleens hsp, de een altijd en de ander bijna nooit. Als zo'n etiket helpt om je zwakke en sterke punten helder te krijgen en voorkomt dat je tegen de bierkaai gaat vechten op punten waar je beter aan je gevoeligheden kunt toegeven lijkt het me prima.
Alles-of-niets denken heeft weinig nut in dit verband.

angel3

angel3

23-07-2009 om 22:13

Maakt het uit?

als jij veel in je zoon herkent en daarom handvatten hebt om hem te benaderen dan heeft het toch het doel bereikt?
Mij heeft het enorm geholpen in milder reageren naar mijn zoon toe EN naar mezelf toe.
Ik heb heel lang gedacht dat ik gek was. De rest van de wereld leek immers nergens last van te hebben of hoorde ik er niemand over. Nu vallen voor mezelf wel een aantal dingen op z n plaats en herken ik ook veel in mijn zoon waardoor ik toch anders op hem reageer dan op mijn dochter in dezelfde situatie.
Dus ach doe er gewoon je voordeel mee denk ik dan.

dc

dc

24-07-2009 om 07:30

Ja maar zonder zweverig

ik wel, mijn kinderen zover ik nu kan zien gelukkig niet.

Ik ben niet zweverig, maar het heeft me wel geholpen heel wat dingen over mezelf te begrijpen. Ik zie het als iets physieks, blijkbaar krijg ik meer data input dan de gemiddelde mens.

Dat heeft me geholpen mijn leven meer in balans te brengen. Elke dag een afspraak is bijvoorbeeld niet te doen. Het helpt om vaste patronen te hebben, zodat je daar niet teveel energie door kwijt raakt of overwelmt wordt.

Kijk gewoon naar de praktische tips die ermee gemoeid gaan, en laat de rest voor wat het is.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.