Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
Trotse moeder

Trotse moeder

27-10-2013 om 22:06

Is mijn kind hoogbegaafd??

Hallo allemaal,

Ik heb een probleem en ik weet niet wat en mee moet! Het gaat om mijn zoon van 9 jaar oud!

Hoe hij was en hoe hij is??
Hij begon heel vroeg met praten! (Jonger dan 2 jaar maakte hij in correcte Nederlands 4'a 5 zinnenwoorden).
Toen hij 3 jaar was kende hij al heel alfabet, alle kleuren en kon heel veel cijfers herkennen en kon ook goed tellen!
In groep 1 en 2 kreeg vaak te horen dat hij slim was en da hij alles wist en snap!

Maar vanaf groep 3 is minder positief, hij werd anders, verveelde zich op school! Hij luistert niet als de juf of meester dingen uitlegt!
Dan is hij in zijn eigen wereldje, zeiden de docenten! Maar toch haalt hij hoge punten en soms weer laag.
Ik heb pas geleden een gesprek met zijn meester gehad! Hij zei dat hij de gedrag van mijn zoon dat niet helemaal snapt,
Hij zei dat er iets met hem is, maar dat wist hij niet wat dat is en als mijn zo door gaat dat hij misschien een onderzoek moet doen!
Mijn Zoon maakt moeilijke vragen hij het goed En makkelijke vragen maakt hij fout.

Hij maakt heel veel grapjes en houdt van lachen!
Hij is erg zorgzaam;
Hij is erg gevoelig;
Hij heeft moeite met zwemen en met fietsen!
Hij is tweetalig op gevoedt en praat ernaast heel goed Engels( Engels vanzelf geleerd)
Hij kan uren alleen in zijn kamer spelen;
Hij is bang om alleen in zijn kamer te slapen!
Hij is erg creatief met zijn spelen;
Hij heeft heel veel fantasie, waardoor hij nu niet meer alleen in zijn kamer kan slapen!

Zijn gedrag is anders dan andere kinderen! Vaak zeggen de kinderen tegen hem" doe normaal"
Dat vind hij heel erg. Dat vervaart hij als pesten!

Zijn er misschien ouders die dat ervaren of het mee hebben gemaakt!
Alle advies en tips zijn welkom!

Sorry dat is een lange verhaal geworden en soryy voor taalfouten.
Alvast bedankt!

Trotse moeder,


Knurf

Knurf

28-10-2013 om 07:30

testen

Of je zoon hoogbegaafd is, kun je eenvoudig late testen. Gewoon doen dus, al is het maar om voor jezelf helder te hebben of dat speelt.

Fiorucci

Fiorucci

28-10-2013 om 08:36

Knurf

Eenvoudig is het als je geld hebt hiervoor, maar dat heeft niet iedereen....

Fransien

Fransien

28-10-2013 om 08:58

Zou kunnen

Je beschrijft in ieder geval een lekker slimme jongen, hoogbegaafd is mogelijk, maar nog niet zeker.
Je schrijft ook dat de meester op school zich zorgen maakt over je zoon, dat is in ieder geval iets om mee te beginnen. Je kunt voorstellen om eens te kijken of er een didactische voorsprong is, dat kan school bepalen met doortoetsen. Je kunt ook met de meester overleggen dat je zoon behandeld wordt als heel slim, en het echt moeilijke pluswerk krijgt (met goede instructie, want slim betekent niet helderziend).
Als je het geld ervoor hebt, kun je naar een vrijgevestigde psycholoog gespecialiseerd op hoogbegaafdheid om een iq-test te laten doen. Vraag er dan ook direct een sociaal-emotioneel onderzoek bij, want dat scheelt geweldig in de gesprekken met school. Vaak gaat de psycholoog ook met je mee naar school om de resultaten te bespreken.
Zo'n test met advies en alles kost al gauw 800 euro. Voordeel is dat je een deskundige achter je hebt staan, en die worden eerder geloofd dan moeders.
Mijn advies zou zijn om eerst via school en doortoetsen achter het niveau van je zoon te komen. Mocht er een schoolbegeleidingsdienst bij gevraagd worden, ga dan heel snel naar een vrijgevestigd psycholoog. De meeste schoolbegeleidingsdiensten hebben geen kennis in huis van slimme en/of hoogbegaafde kinderen die zich vreselijk vervelen.

Kendra

Kendra

28-10-2013 om 09:40

aanvulling op Fransien en Fiorucci

Als je bij de huisarts aannemelijk kan maken dat er een probleem is, kan die wel een verwijzing geven. Ook dan kan je nog naar een vrijgevestigde psych. Maar dan kan je wel vaak een groot deel of het hele bedrag vergoed krijgen van de verzekering.

alcedo atthis

alcedo atthis

28-10-2013 om 09:51

klopt

Wij hebben ook niet hoeven te betalen voor de IQ-test. Kind liep al bij een kinderpsycholoog, en die heeft dit als noodzakelijk onderdeel van de behandeling opgevoerd (wat het overigens niet was). Maar volgens mij vergoeden de zorgverzekeraars inmiddels steeds minder psychologische behandelingen, dus even goed nakijken. Een met de nieuwe Jeugdwet gaat dit sowieso helemaal uit de zorgverzekering.

Knurf

Knurf

28-10-2013 om 10:12

Fio

als je je zorgen maakt om je kind, zorg je toch gewoon dat er getest wordt? Maakt niet uit hoe (zelf betalen, doorverwijzen, school inschakelen), maar je laat je door 550 euro toch niet tegenhouden?
Desnoods wacht je tot je vakantiegeld er is en betaal je het daarvan.

amk

amk

28-10-2013 om 10:34

knurf

zelfs met vakantie geld moeten veel mensen gewone rekeningen betalen. € 500 is gewoon heel veel geld. Voor velen 1/3e van hun maandinkomen. Je kunt niet over andermans portomonee beslissinen of iets wel of niet kan.

alcedo atthis

alcedo atthis

28-10-2013 om 10:40

Knurf

Op zich ben ik het met je eens, maar… dan moet je wel het gevoel hebben dat een test je ook daadwerkelijk iets gaat opleveren. Trotse Moeder en de school weten al dat ze met een heel slim kind te maken hebben. Een test kan dat nog een keer bevestigen, maar zijn daarmee de zorgen verdwenen? Weet de school dan opeens wel hoe ze met het kind moeten omgaan? Wil de school pas extra werk geven als is aangetoond dat een kind een hoog IQ is? Iedereen die zich een beetje heeft verdiept in 'slimme kinderen' weet dat slimme kinderen niet alleen maar foutloos werken en weet dat onderpresteren en verveling op de loer ligt. Daar heb je geen test voor nodig. Ouders en leerkrachten mogen soms best wat meer op huin eigen waarneming vertrouwen.

Ik zou het net als Fransien aanpakken: eerst maar eens op school laten doortoetsen. En proberen afspraken te maken over compacten etc. Daar heb je geen IQ-test voor nodig.

Annet

Annet

28-10-2013 om 10:46

Koop een boek voor school

Een voorbeeld is: De 7 uitdagingen, door Tijl Koenderink

Als school en jij ervan uitgaan dat hij hb is, dan kun je van alles oppakken uit dit boek. En als hij niet hb is, kan het nog steeds goed werken.

Het kan zijn dat school een onderzoek wil om te kijken of er verder iets aan de hand is (iets richting Ass misschien). Doe dat niet!
Zorg eerst dat hij echt uitgedaagd wordt op school.

Ilva

Ilva

28-10-2013 om 13:50

testen en verzekering

Als je je zoon wilt laten testen moet je eens informeren bij de verzekering en melden dat je hem wil laten testen omdat hij problemen heeft op school waarvan jij denkt dat het kan komen door de hoogbegaafdheid. Dit was bij mijn zoon ook het geval en dan kan het vergoed worden vanuit de basisverzekering. Je moet dan wel een verwijzing van je huisarts hebben maar die van ons vond het geen probleem. Er waren ook echt problemen op school dus het was niet gelogen.

Trotse moeder

Trotse moeder

28-10-2013 om 14:21

Super bedankt lieve mensen!

Ik heb binnenkort weer een gesprek met de meester man mijn zoon! Ik zal vragen wat hij bedoelde van 'er is iets met met hem'.
Zoals Annet schreef: als het om Ass ga ik niet mee akkoord. Want in het begin dacht ik ook aan ADHD! Ik heb veel over gelezen en het met huisarts over gehad! Maar dat was het niet!
En ook geen ass! Daar heb ik ook veel over gelezen!

We kunnen gelukkig het bedrag wel missen! Dat hebbben we niet klaar liggen, maar toch! Want het gaat ons mijn kind!

Of, zal ik het eerst via huisarts proberen! Want zij weet al van gedrag van mijn zoon!
Zij vind hem ook altijd bezonder kind, die ook een andere gedrag heeft!
Ik denkt dat het geen probleem zou zijn!

Maar eerst het met zijn meeste over hebben en dan kijk ik een stapje verder.

Nou, ik heb ook een man hoor!!! Hahah! Maar die dacht " ik heb een super slimme kind". Hij maakte zich geen zorgen over! Mijn man zegt dat hij ook prescies zo was' dus dat zit een beetje in de famillie denk ik!

Dank jullie wel voor de tips en adviezen!

Groetjes Trotse moeder!

crouc

crouc

28-10-2013 om 15:19

budget op school

Ten eerste zou ik zo'n test ook niet zelf kunnen betalen dus daar moet je maar niet altijd van uitgaan.

School vond twee jaar geleden ook dat er iets aparts was aan zoon. Op deze school is er voor 1 kind per jaar (per klas?) budget. Mijn zoon mocht daar gebruik van maken. Zijn drie dagdelen geweest. Ook observatie in de klas. Misschien kun je daar eens naar vragen?

Ander geluid

Ik zou mijn geld (voorlopig) in mijn zak houden als ik jou was. Het is voor de problemen waar jouw zoon tegen aanloopt vooralsnog niet van belang of hij boven of onder de 130 scoort op een IQ test.

Als hij zich verveelt op school, hij het werk cognitief makkelijk aankan, dan moet er gezorgd worden voor aanpassing van het werk. Compacten, verdiepen, verrijken. Daar heb je geen testuitslag voor nodig. Ook moet je zoon een goede strategie voor het maken van toetsen geleerd worden. Als hij de moeilijke vragen goed maakt en de makkelijke fout, dan moet er eens (door de leerkracht of jullie) gekeken worden hoe hij die toetsvragen maakt. Leest hij de opdrachten niet goed, is hij slordig, denkt hij te ingewikkeld?

Als hij vanwege een ongebreidelde fantasie moeite heeft met slapen, kan je kijken of je die fantasie kan kanaliseren en ombuigen. Laat hem bijvoorbeeld een fantasieverhaal schrijven of typen en laat hem er tekeningen bij maken of plaatjes bij zoeken. Dan kan hij alles verwerken en misschien wat minder eng maken, zodat zijn hoofd leeg en rustig is als het bedtijd is.

Mocht hij echt significant achterlopen op motorische vaardigheden en helpt vaker samen fietsen of een paar keer extra zwemmen niet, dan kan je contact zoeken met de huisarts om te kijken of je zoon lichamelijk iets mankeert waarbij fysio- of ergotherapie behulpzaam bij kan zijn.

Ik zou gewoon nu meteen aan de slag gaan met de zaken waar je zoon tegen aanloopt. Als je een testtraject in gaat ben je zo weer weken of maanden verder, ondertussen zit iedereen maar te wachten op de uitslag zonder iets te doen. Bovendien zal beter leren zwemmen of fietsen niet staan of vallen met een IQ-testuitslag, het moeilijk slapen ook niet. En ik mag hopen dat je school kijkt naar wat je kind nodig heeft en daarop passende maatregelen neemt en niet met de armen over elkaar blijft zitten als er geen IQ van 130 of hoger op tafel ligt.

skik

Fiorucci

Fiorucci

28-10-2013 om 15:42

Knurf

En als je in de bijstand zit? Ik zou het op de een of andere manier wel bij elkaar kunnen schrapen, maar dat geldt niet voor iedereen.

Jessica O

Jessica O

28-10-2013 om 15:49

school

Hebben ze op school niet een programma voor kinderen die wat meer kunnen?
Hier hebben ze levelwerk. Moeilijke sommen, Spaans, topo van Azië bv. Dit hebben ze terwijl de rest taakbrief moet doen. Groepje uit de eigen klas, zelfstandig werken. Mijn zoon herken ik nml in je verhaal. We hebben hem nooit laten testen, maar school let wel op dit soort dingen.

Succes ermee!

Knurf

Knurf

28-10-2013 om 15:50

Fio

dat zou ik hemel en aarde bewegen om subsidie te krijgen (via school of de huisarts dus).

crouc

crouc

28-10-2013 om 15:57

nee

Vergeet dat geld ophoesten nu maar. Ik heb geen bijstand maar kan zoveel geld echt niet missen in dit gezin. Pubers, studerende kinderen, geen cent houd ik over.

Trotse moeder

Trotse moeder

01-11-2013 om 22:34

Bedankt allemaal

We hebben ook geen bijstand. We hebben eigen bedrijf, ja het is moeilijk tijd. Ik zal de test via de school of huisarts proberen te krijgen. Ik hoop dat het wel gaat lukken.
Als het niet lukt, dan moeten we heel goed nadenken wat we gaan doen.

Verder houd ik mijn zoon goed in de gaten en geef hem meer aandacht en duidelijkheid.
Dat gaat steeds beter.
18 november hebben we een afspraak met meester van mijn zoon.
Ik ben benieuwd hoe het zal gaan.

Groetjes,
Trotse moeder,

Laten testen

Wij hebben laten testen en zijn daar heel blij mee. Je krijgt niet alleen een cijfer maar ook een uitgebreid rapport en een toelichtend gesprek. Dat geeft je handvaten om jouw specifieke kind (en dus niet iq 130 of 140) te begeleiden, ook voor school.
Kijk ook eens op het HB forum, daar vind je veel informatie.
Loes

Fiorucci

Fiorucci

02-11-2013 om 10:39

knurf

Mij werd op school off the record toegefluisterd dat zij niet in aanmerking kwam, om de doodeenvoudige reden dat haar gedrag geen problemen gaf. Een kind wat diepongelukkig wordt, of probleemgedrag vertoond komt eerder in aanmerking.

Fiorucci

Lijkt me een legitieme reden, om niet te testen als er geen problemen zijn. Want wat zou een test dan voor toegevoegde waarde hebben?

skik

Suze

Suze

02-11-2013 om 14:50

Herkenbaar + tip

Trotse moeder, goed dat je gaat praten. Of je gaat testen of niet (duurt vaak een tijdje begrijp ik van anderen): zorg dat school zo snel mogelijk meer uitdaging gaat geven.
Mijn kind had hetzelfde gedrag: moeilijke dingen goed, veel fouten in makkelijke dingen (of hele simpele dingen: gewoon overslaan!).

Met compacten en pluswerk, oftewel voldoende uitdaging (dat is denk ik het allerbelangrijkste) is het de laatste tijd veel beter gegaan.

Oja, nog een tip: niet trots op hem zijn als hij een hoog cijfer haalt (dus het resultaat), maar stimuleer hem vooral om door te zetten, dingen te doen die hij moeilijk vindt en complimenteer/beloon hem voor zijn inspanning.

Als hij slim is, komt het resultaat vanzelf als hij voldoende inspanning pleegt (ook bij makkelijke/saaie dingen - dan niet te slordig worden dus). Enige nadeel was, dat als ik na een goed cijfer weer zei: goed hoor, dan heb je vast goed je best gedaan (of iets in die trant) dat kind alweer begon te zuchten .

Ik denk trouwens dat de middelbare school wel meer uitdaging zal gaan bieden (sowieso meer leer/maakwerk) dus dan moeten ze meer aan de bak en zitten ze (als het goed gaat en op het VWO komen) tussen meer slimmere kinderen.

Knurf

Knurf

02-11-2013 om 19:13

eens met Skik

'om de doodeenvoudige reden dat haar gedrag geen problemen gaf'

Als er geen problemen zijn, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je kind niet hoog- of meervoudig begaafd kan zijn. Maar waarom zou je testen als je kind, met haar eventuele hoge intelligentie, zich blijkbaar nog prima vermaakt op school? Niet ieder hoogbegaafd kind wil perse op haar 10e naar het gymnasium, er zijn er genoeg die de uitdaging zoeken buiten de school, en die op school voldoende ruimte krijgen om bijvoorbeeld minder slimme/snelle kinderen te helpen als ze zelf snel klaar zijn met hun vakken.

Knurf

Knurf

02-11-2013 om 19:15

en crouc

'Vergeet dat geld ophoesten nu maar. Pubers, studerende kinderen, geen cent houd ik over.'

Als je kinderen al studeren, heeft het toch ook helemaal geen zin om nog een IQ-test voor basisschoolkinderen te doen?

crouc

crouc

02-11-2013 om 19:36

knurf

Wie zegt dat het geteste kind bij ons in het gezin de puber of studerende is/was? Ik schrijf alleen dat ik geen cent overhoud met pubers en studerende kinderen. Omdat jij denkt dat iedereen buiten de bijstand zo'n test zelf zou kunnen betalen. Ik niet dus, dat was mijn punt.

Ik was daarom heel blij dat er wat budget op school was om zoon via school te testen. Wij hoefden daarvoor niets te betalen. De

Fiorucci

Fiorucci

02-11-2013 om 19:49

knurf en skik

Ze verveelde zich dood, viel soms zelfs in slaap van verveling. Maar sommige kinderen gaan dan klieren ofzo. Maar mijn dametje legde zich erbij neer. De leerkracht had geen last van haar. Ze haalde goede cijfers met hooguit wat onderpresteren her en der. Dus waarom zou je testen, niemand had last van haar. Dat zij er zelf last van had, doet er kennelijk niet toe?

Fio

Dat is natuurlijk jammer, dat je dochter zich zo verveeld heeft. Maar als ze goede cijfers haalde en verder geen problemen had (neerslachtig, teruggetrokken, opstandig) dan is er toch geen sprake van een probleem waar een psycholoog met hoge kosten aan te pas moet komen toch? Bovendien, wat had een testuitslag toegevoegd? Als je kind zich verveelt en het haalt goede cijfers dan is het duidelijk toe aan uitdagender werk. Daar hoef je niet eerst een papiertje met een IQ van > 130 op te hebben.

skik

Jillian

Jillian

03-11-2013 om 00:07

IQ test niet nodig

Een hoge uitslag op een IQ test zou geen voorwaarde moeten zijn om extra werk aan te bieden. De waarde van een IQ test is sowieso vrij beperkt en te weten of de uitslag nou boven of beneden die 130 uitkomt is eigenlijk van geen belang. Mijn twee zoons hebben een IQ test gehad. Beiden als onderdeel van onderzoek naar andere problematiek. Bij die ene zoon kwam er een gemiddelde score uit (wat we ook verwacht hadden) naast een ADHD diagnose (wat we ook verwacht hadden). De andere zoon heeft een score gehaald waarmee hij officieel hoogbegaafd was. Dus dat weten we nu. Maar zonder die test wist ik ook wel dat hij slim was. En meer hoef je eigenlijk niet te weten.

Wel zou ik in gesprek gaan met de school. Stel de school voor dat ze hem doortoetsen. Dat is een snelle en goedkope manier om vast te stellen in hoeverre hij voorloopt. Daarna kan hem werk op maat worden geboden. Daarvoor is echt geen IQ test nodig. Alleen als er flinke bijkomende problematiek is of de school echt compleet weigert mee te werken zou ik een IQ test laten afleggen om wat extra duidelijkheid te krijgen. Sommige scholen komen pas in actie als ze het zwart op wit hebben. Aan de andere kant als een school dan pas in actie komt zou ik weinig vertrouwen hebben in de flexibiliteit van de school om sowieso passend werk te bieden. Want die IQ uitslag zegt natuurlijk verder niks over wat passend werk is. Dat zal toch heel erg van het specifieke kind afhangen.

Kendra

Kendra

03-11-2013 om 01:37

Helemaal eens, Jillian

School hoeft geen IQ-test in handen te hebben om uitdagender werk aan te bieden. En ook een overweging is, dat dat getal van 130 nog weleens te hard wordt gezien als scheidslijn. Wat mag een kind met een uitslag van 128 dan verwachten? Ook bij Fiorucci's dochter is de school naar mijn inzicht in gebreke gebleven.

Goed dat je in gesprek gaat met school. Ze kunnen echt al heel wat actie ondernemen zonder IQ-test. Er is ook heel wat materiaal beschikbaar. School moet natuurlijk wel willen...

Fiorucci

Fiorucci

03-11-2013 om 09:42

skik en anderen

Nee, dat hoeft niet, maar de school waar zij zat dacht daar anders over.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.