Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Hazelnoot

Hazelnoot

22-09-2008 om 11:15

Ja,daar is ie weer; sinterklaasvraag

Wanneer vertelden jullie dat ie niet bestond?
Ik dit weekend en ze haaaaaaat me nu!
Help!
Hazelnoot

Puck2

Puck2

22-09-2008 om 11:23

Als ze er zelf om vragen

Ik heb eigenlijk nooit echt in een gesprek ofzo gezegd: schat ik moet je wat vertellen, sinterklaas bestaat niet. Wanneer de kinderen twijfelden en vroegen of Sinterklaas bestond heb ik daar gewoon op geantwoord dat Sint idd niet bestond. Gaf bij oudste geen enkel probleem. Jongste (bijna 7) zal dit jaar wel met diezelfde vraag komen, die wankelde vorig jaar al af en toe en ook daar verwacht ik geen probleem.

Tja

wij hebben onze kinderen (oudste 2 zijn 6 en 4) nooit verteld dat sinterklaas wel bestond. Ze weten hier dat papa en mama de cadeautjes kopen, dat die leuke sint op tv niet echt een sint is maar een verklede man en de pieten verklede en geschminkte mannen en vrouwen. Toch volgen ze wel sinterklaasjournaal en dergelijke. Stiekem denk ik ook dat ze er rond de sinterklaastijd wel een beetje in geloven. Maar het is dus nooit een punt geweest omdat we ze nooit iets wijs gemaakt hebben wat dat aangaat.
Overigens weten ze ook dondersgoed dat andere kinderen er wel in kunnen geloven en dat ze dus niets tegen andere kinderen mogen zeggen. Heb ze er ook nog niet op kunnen betrappen dat ze dat wel doen.
Maar goed, je dochter trekt vast wel bij, ik kan me voorstellen dat het ook geen leuk nieuws is als je zelf nog volop wél in sinterklaas gelooft!

Guinevere

Guinevere

22-09-2008 om 12:22

Wát! bestaat ie niet dan?

Ik ga nooit iets dergelijks vertellen aan mijn zoon in elk geval. Het is een veel te mooi verhaal, het geloof is de helft van het plezier. Ik zie geen reden om dat af te nemen. Alleen bij kinderen die extreem angstig zijn voor de Sint en Pieten zou ik het vertellen.
Ooit komt mijn zoon er vanzelf wel achter...

mama van Linde

mama van Linde

22-09-2008 om 12:27

Ja, waarom vertellen?

Ik zou het nooit zomaar vertellen als mijn kind er nog in gelooft. Het moment komt vanzelf dat ze een beetje gaan twijfelen en als ze er dan naar vragen, dan zou ik het wel uitleggen natuurlijk.

Waarom heb je het nu al verteld dan? Vroeg je dochter er zelf naar? Het is toch nog lang geen Sinterklaastijd...

marie

marie

22-09-2008 om 13:15

Het grote geheim

Hallo
Heb je haar ook verteld dat ze nu "groot" is en dat ze er voor moet zorgen dan de "kleintjes" wel in Sinterklaas blijven geloven? Want dat vind ik zelf ook een groot deel van het grote "Sinterklaasgeheim".
Onze meiden vonden het geweldig dat ze nu deelgenoot waren van dat gebeuren. Ze vinden het spannend en leuk om dat geheim in stand te houden. Ze zijn dus ook nooit boos geweest omdat wij ze voor de gek hebben gehouden.
Wellicht iets om over na te denken?
succes

Fonneke

Fonneke

22-09-2008 om 13:46

Ga het binnenkort vertellen

Onze oudste dochter is nu 8. Ik ga haar heel binnenkort vertellen dat Sinterklaas niet bestaat. Ik zie er alleen wel tegenop. Ik weet nog hoe boos ik zelf was toen mijn ouders het mij vroeger vertelden. Boos dat ik zo lang voor de gek was gehouden. Hoewel iedereen bij mij in de klas vertelde dat de Sint niet bestond, bleef ik heel lang volhouden dat hij toch wel echt was. Toen ik er achter kwam dat dat niet zo was, voelde ik me wel erg voor de gek gehouden. Ik zal mijn kinderen dus ook nooit zo lang laten geloven, tot ze er vanzelf wel achter komen.
Vrijdag ben ik alleen met mijn dochter. Dan moet het er maar eens van komen.

steffie G

steffie G

22-09-2008 om 13:50

Op z'n verjaardag (augustus)

Onze zoon werd midden in de vakantie 9 jaar, (12 augustus) wij waren in Turkije, eigenlijk het land waar de sint vandaan kwam. Daardoor kwamen wij op het idee van Sinterklaas, de dag voor zijn verjaardag hadden wij het er over. Ik vond het een heel goed idee om het te bewaren voor zijn verjaardag... morgen gaan we je een heel groot geheim vertellen, je wordt morgen 9 dan ben je groot genoeg voor het grote geheim.Hij had er zo zin in, vond het zo spannend... Hij is de oudste, heeft nog 2 jongere zusjes onder zich. Goh, wat vond hij zich groot!!! We zaten midden in het zwembad, elke keer kwam hj weer terug zwemmen, met een andere vraag.. opa en oma waren er ook bij (natuurlijk op de hoogte) hij vond het geloof ik nog het leukste cadeau dat jaar! Hier worden er pas loodjes getrokken in groep 7 , veel kinderen geloven nog steenvast in groep 5!
Groeten en succes Steffie

Hier

zat de jongste net in groep 3 en was dus 6 toen hij ineens zei "dat van sinterklaas he geloof je dat nou?
niemand kan ooit alle kinderen kennen,niemand kan ooit zo oud worden en ik denk dat het onzin is. zijn broer groep 5 geloofde nog wel dus een rare situatie was het.

De jongste vond het wel heel spannend om het grote geheim te weten.Ik had hem verteld dat iedereen die tegen kindjes zou vertellen dat sinterklaas niet bestond geen kado's zou krijgen dat alle grote mensen dat hadden afgesproken. Hij heeft ook keurig zijn mond gehouden. Af en toe wel even gevraagd mam weet dat kindje "het grote"geheim al.

Mamasan

Mamasan

22-09-2008 om 14:13

Zelf achter komen

Het kwam hard aan toen ik net op mezelf woonde, dat er niets in mijn schoen zat. Ik belde huilend mijn moeder, die toen besefte dat ze me nog iets was vergeten te vertellen...
Om dat te voorkomen heb ik mijn dochter (9, groep 6) een paar weken geleden maar verteld hoe het echt zit. Ze nam het vrij laconiek op en zei dat ze al eens zoiets had gehoord op school.

Zoon van bijna 7

begon orige week te vragen... hoe oud is ie nou? En hoe oud wordt ie dan? en wanneer gaat ie dan dood? Omdat zoon nogal bezig is af en toe met dood/ erg ziek/ ongelukken etc kan ik het neit maken te liegen. Ik kan toch moeilijk beweren dat Sint 500 wordt/is en blijft leven terwijl ik tegelijkertijd regelmatig moet vertellen over de dood van dieren, mensen, opa's etc??
Dus ik heb hem het grote geheim verteld. Mijn man had zoiets van WAT????!!! Maar zoon nam het laconiek op. Hij heeft nu geschiedenis op school en dus heb ik daar een beetje op in gehaakt: vroeger heeft er een man geleefd die... en nu vieren we dat feest nog elk jaar met iemand die dan Sint speelt. En jr krijgt gewoon kadootjes ook als je dit grote geheim al weet. En natuurlijk wilde hij weten waar dan die kadootjes vandaan kwamen. Zijn gezicht toen ie door had dat hij al die mooie spullen dus toch van ONS had gekregen!!! terwijl wij hadden gezegd dat... Plezierige verbazing alom. Er zullen nog wel wat vragen komen hoor. Hij wil nou eenmaal altijd alles weten tot in het kleinste detail. Zo is onze zoon nu eenmaal. Hij blijft doorvragen tot je echt alles hebt verteld. Liegen is vrij onmogelijk tegen hem, want je l*lt je toch vast op een gegeven moment.

Talia

Talia

22-09-2008 om 18:47

Mamasan

"Het kwam hard aan toen ik net op mezelf woonde"
Hoe oud was jij dan?

Groet, Talia

Mamasan

Mamasan

22-09-2008 om 19:01

Talia

19

trijntje71

trijntje71

22-09-2008 om 19:42

En toch

mijn neef geloofde ook echt niet meer (vorig jaar 8), alles was uitgelegd (niet aan meegedaan, ik ben een rasgelover). Maar hoe dichter 5 december, hoe meer het geloof in niet geloven begon te wankelen. Hij kreeg zelfs bijna ruzie met opa omdat: het echt wel zo is hoor opa, dat ie er is.......
Ben benieuwd hoe het hem dit jaar vergaat.

Polly Shearman

Polly Shearman

22-09-2008 om 20:06

Hier

zoon zit in groep 6, word na sinterklaas 10 jaar.. euh ik vond het gewoon tijd worden. Ik wilde niet dat hij het van klasgenoten hoorde. Hij zit in een 6-7 klas dus ik denk dat hij de laatste was die het nog niet wist.
Hij vond het geweldig! hij verheugd zich erop om mee te spelen. Hij was niet boos, maar hij had werkelijk nog geen ideeeee!
Bij alle vragen, zei ik steeds: wat denk je zelf.. maar hij heeft gewoon een rotsvast vertrouwen en fantasie dat hij er gewoon nog nooit op gekomen dat het wel eens een verhaaltje zou kunnen zijn.
Hij gelooft ook nog in kabouters enz, maar dat laat ik zo. dat vind ik wel mooi.
greot, polly

ps mamasan.... echt???? ik ben geschokt!!!

Dirkje

Dirkje

22-09-2008 om 20:21

Mamasan?

Dit is toch een grapje, hoop ik?

Groet,

Dirkje

Guinevere

Guinevere

22-09-2008 om 20:35

Mamasan is serieus natuurlijk

Mamasan is serieus, lijkt me logisch, en ik weet het ook pas sinds ik vandaag dit draadje heb gelezen. Weer een droom aan diggelen, dames, bedankt! ;-)

Dirkje

Dirkje

22-09-2008 om 20:37

Bij ons

was er lang geen vuiltje aan de lucht. Toen oudste in groep 3 zat dachten we dat het ineens gauw over zou zijn, want toen werd het ineens duidelijk dat sommige klazen net verkleedde mannen waren. Maar niets was minder waar, het jaar erna was het heilig geloof weer terug. Het jaar erna zat kind in groep 5 en daar werden lootjes getrokken. Omdat ik (net als Polly) niet wilde dat kind de laatste van de klas was die nog geloofde, heb ik eens bij de juf geïnformeerd hoe het zat. Bleek dat de helft nog geloofde en dat het verhaal verder zou zijn dat de kinderen sinterklaas mochten helpen. Vond iedereen heel gewoon. Geloof en ongeloof bestonden gewoon naast elkaar.
Nu is kind 9 en zit in groep 6. We hebben afgewacht tot de vragen zodanig werden dat we vroegen wat kind er zelf van dacht: de conclusie was duidelijk: Sinterklaas bestaat niet echt. Daar zijn we in meegegaan en we hebben kind nu bondgenoot gemaakt. Man, wat voelt dat groot. Kind glundert helemaal. Geen centje pijn dus.
De schok hoeft niet groot te zijn, maar ik zou ook niet gewacht hebben tot vlak voor 5 december. Ik had me al wel voorgenomen dat we het in ieder geval voor de herfstvakantie zouden vertellen.
Groet,
Dirkje

bertje1

bertje1

22-09-2008 om 21:18

Niet vertellen

ik zou het niet vertellen, laat ze er maar achterkomen. er komen steeds meer vragen en onduidelijkheden (goh, al die kadootjes..dat kan toch niet etc. etc). vlak voor sint vertellen vind ik alle lol wel wegnemen! en lootjes trekken..dat kan toch samen met 'geloven??

Enige?

Ben ik dan de enige die zijn kinderen nooit verteld heeft dat die man wel bestaat?

Linda99

Linda99

22-09-2008 om 21:58

Angstig kind

Hier een 6-jarige die weet hoe de vork in de steel zit sinds een half jaar. Bewust niet vlak voor of na de sint periode verteld. En wat een opluchting! Het was namelijk voor haar gewoon niet leuk die periode (ja, de cadeaus uiteindelijk wel) omdat ze al die spanning eromheen niet aan kon. Kindlief stond ook elk jaar te huilen op het schoolplein als sint kwam.

Ze vond het trouwens direct erg leuk dat wij de cadeaus kopen en is nu trots dat ze het weet!

Yta Chalne

Yta Chalne

23-09-2008 om 09:53

Esmée

Je bent in elk geval niet de enige, ik heb ooit nooit enige drang gevoeld in sinterklaasgeloofsrichting :-) En echt, het is een geweldig feest bij ons, met weken voorbereiding, en alle kinderen genieten er ontzettend van, dus het is níet zielig voor ze, in tegendeel. En het scheelt ons de vreselijke vertoning met achthonderd cadeautjes die in één avond opengescheurd moeten worden, dat hoort er voor mij níet bij.

Jesse_1

Jesse_1

23-09-2008 om 10:13

Yta

"En het scheelt ons de vreselijke vertoning met achthonderd cadeautjes die in één avond opengescheurd moeten worden, dat hoort er voor mij níet bij."
Waarom denk jij dat BERGEN cadeau's hoort bij de sinterklaasgeloofsrichting?
Jesse

Mamasan

Mamasan

23-09-2008 om 11:57

Pelle

Ik heb vorig jaar op school gevraagd hoeveel kinderen (groep 5) nog geloofden. Volgens juf was dat ongeveer de helft, terwijl er wel surprises werden gemaakt.

Maandje geleden, 9 jaar oud

onze oudste is 9, maar heeft een autisme stoornis en ADHD. Hij loopt emotioneel ongeveer een jaar of 2 achter. Hij zit nu in groep 5 en ik heb het hem een maandje geleden verteld. Ook over HET grote geheim en dat hij nu moet helpen om het geheim voor zijn zussen en broertje te bewaren.
Hij kan heel moeilijk dingen geheim houden, dus dat is af en toe nog ingrijpen. Wel heb ik verteld dat, aangezien wij de kado's regelen, wij er ook voor zorgen dat hij heel weinig krijgt als hij het 'verpest' voor de anderen. Hij heeft een paar keer iets geroepen tegen zijn zussen, maar ja, hij roept vaker vervelende dingen en daar trekken ze zich ook niets van aan ;-)

Al met al nam hij het gewoon voor waar aan en was er heel rustig over.

De meiden (beide ruim 5) hebben we wel verteld dat sinterklaas samen doet met de papa en mama, omdat het anders voor hem veel te duur wordt. Dat leek ze ook heel logisch. Ze zijn in januari jarig en hadden al bedacht dat ze de dure dingen wel aan sint zouden vragen, dan konden wij voor hun verjaardag wat minder dure dingen doen (ivm onze financiele situatie). Erg lief, maarre.... ;-)

Jons

mama van Linde

mama van Linde

23-09-2008 om 12:32

Hazelnoot

dan kan ik me ook wel voorstellen dat je het eerlijk verteld hebt. Ik dacht dat je het zomaar uit het niets verteld had, en dan vind ik het toch wat anders. Dat zou ik in ieder geval nooit doen.

Voor je dochter is het natuurlijk inderdaad ook leuk en spannend dat ze nu mee mag helpen voor broer en zus (die jonger zijn denk ik?) En dan blijft het natuurlijk een spannende geheimzinnige tijd.

Ik ben de jongste thuis en na mij was het dus ook echt afgelopen met het geheimzinnige. Héél erg jammer vond ik dat.

Sjillie

Sjillie

23-09-2008 om 12:43

Door dit draadje

besef ik ineens dat dit wel eens de laatste sintviering kan zijn zoals wij dat gewent zijn: met 2 gelovige.
Oudste is nu 6, wie weet gelooft hij volgend jaar wel niet meer....hoewel hij erg goedgelovig is...

mopke

mopke

23-09-2008 om 13:38

Ook een paar weken geleden verteld

Hoi Hazelnoot,
Ik heb mijn zoon een paar weken geleden verteld wat het 'geheim van Sinterklaas' is - hij wordt in november 10 jaar en ondanks dat hij allerlei geluiden hoorde van klasgenoten wilde hij nooit weten hoe het echt zat.
Volgens mij wist hij het wel al grotendeels, alleen houdt hij heel graag vast aan vertrouwde dingen (en daar hoorde Sint ook bij). Na mijn onthulling is hij er overigens ook niet meer op teruggekomen. Alleen keek hij me laatst met een grijns aan toen ik het had over de intocht van de Sint (n.a.v. een rivier bij aardrijkskunde...). Dus ik verwacht verder geen verdrietige momenten meer.
Groetjes, Mopke

juno

juno

23-09-2008 om 13:48

Zielig

Wat heb je nu toch gedaan???!!!
Ik vind het zo zielig voor je kind, hoe kun je dat nou doen?
Kinderen komen er van zelf op een gegeven moment achter, dus laat ze.

Guinevere

Guinevere

23-09-2008 om 14:03

Ja maar juno

Deze jongedame had er echt last van, van alle spanningen. In zo´n geval zou zelfs ik ook gekozen hebben voor het onthullen van `het grote geheim`. Ik hoop wel oprecht dat het nog heel lang duurt voordat mijn zoon het doorkrijgt. Het is veel te leuk! `Waarom mag ik niet in de regenpijp klimmen en zwarte piet wel`, `Hoe klimt dat paard op het dak`, dat werk. Ik moet wel even bij mezelf nagaan welke antwoorden ik vorig jaar heb gegeven, voor de consequentheid.

Bellefleur

Bellefleur

23-09-2008 om 14:56

Heel toevallig

heb ik het mijn dochter (9) een dag of 10 geleden verteld. Mijn dikke tranen in haar ogen vertelde ze me toen dat ze al niet meer geloofde. Ook vorig jaar al niet meer. Mijn mond zakte me open. En toen realiseerde ik me ineens dat zij voor haar grote broer en voor haar ouders kadootjes onder de kerstboom had gelegd. Met een gedichtje erbij... Wat bijzonder dat die meid het al een jaar lang stil had gehouden! Ik heb haar op schoot getrokken, en ook zij vertelde dat ze het niet leuk vond om zo groot te zijn. Ik heb haar toen uitgelegd dat grote mensen zo enthousiast doen over Sinterklaas omdat ze diep in hun hart ook nog geloven in Sinterklaas. En dat ik bij de intocht het liefst net zo hard zou willen schreeuwen naar Sint als zij dat doet. En ik heb haar beloofd dat alles blijft zoals het is: de schoen zetten, liedjes zingen enz. enz. Ik mag het papa en grote broer niet vertellen. Ik ben heel erg blij dat we dit gesprekje hebben gehad. Het deed haar zichtbaar goed.
En Juno, ik heb een ervaringsdeskundige thuis gevraagd. Ik heb mijn zoon gevraagd of we het goed hebben gedaan door het hem te vertellen, en de manier waarop. Een klanttevredenheidsonderzoek zeg maar. Hij was blij dat we het hadden gezegd. Dat is beter dan te worden uitgelachen door klasgenoten omdat je nog gelooft. Alleen het tijdstip, een prachtige vakantiedag, was niet goed gekozen. Dat had de dag toch verpest. Het is volgens deze klant dus beter om het op een regenachtige dag te vertellen.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.