Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

kind 6 jaar nog steeds broek plassen

Beste allen,

Wij hebben een jongetje van nu 6 jaar en die heeft al jaren dat hij in zijn broek plast..de nachten heeft hij ook nog een luier om en deze wisselen we als wij gaan slapen...soms heeft hij al geplast soms niet...maar de ochtend is hij wederom goed gevuld. 
Hij geeft zich overdag ook niet de tijd om te plassen en zegt het ook niet te voelen??? We zijn al bij een osteopaat geweest en bij een fysiotherapeute gericht op het plassen...deze hebben allebei 3 facturen geschreven en het moest klaar zijn....NIET dus..we zijn ten einde raad..

Wie heeft hier nog meer last van, is het puur jongentje zijn? 
We hebben al heel veel geprobeerd maar niets helpt:
Dry night broekjes met en zonder sensor?
Therapie
Homeophatisch
Osteopatie
Dokter
Meten wat erin gaat en eruit komt...dit is niet te doen (school etc)
Sticker methode - droog = kleinigheidje 

Einde van de dag hebben we dan ook een knul die het zelf ook al ruikt, maar zijn broek is een geurende oase van urine met een onzeker jongentje wat in de aanval gaat als we aangeven dat we urine ruiken???? We weten het gewoon niet...

HELP HELP alle adviezen zijn welkom.....ofwel de gouden tip!!!


ik heb dit als kind gehad, heel lang in bed geplast  en als ik ging logeren had ik als groot kind een luier om. Tot dat mijn moeder op een dag zei dat als ik nog in mijn bed zou plassen de dokter een wekker in mijn blaas zou plaatsen. (Zo heb ik het begrepen waarschijnlijk) Daarna heb ik nooit meer in bed geplast 🤔😜 achteraf zegt mijn moeder dat de dokter een plaswekker zou plaatsten bij ondergoed zodra je plast gaat dan je wekker af. Ik schrok er als kind zo erg van dat ik blijkbaar bewuster ging worden op het tegenhouden van blaas loslaten in de nacht. Daarna heb ik na zoveel jaar wél, nooit meer in bed geplast. Dus misschien een echte plaswekker vragen?

TamSanDyl

TamSanDyl

22-03-2024 om 12:27 Topicstarter

Super lief van je...hebben we helaas ook geprobeerd. 
De plaswekker heeft ook geen enkele zin...die begint te piepen maar dan zit zijn broekje al vol..piept als er een druppel in zit, ik kan mijn plas dan ook niet ophouden hoor...en hij word er niet wakker van - kunnen een luchthoorn plaatsen dan nog lastig wakker te krijgen???

Ik zou beginnen met zindelijkheid overdag, dus niet met een plaswekker. 
Gaat hij op vaste tijden naar de wc? Drinkt hij nog vlak voor het slapengaan?

Jongetjes zijn doorgaans minder snel dan meisjes met zindelijk worden, maar met zes jaar zou een gezond kind zindelijk moeten kunnen zijn. Ook jongetjes. 

Zou je een verwijzing naar de plas- en poeppoli kunnen vragen? Dan kan eerst uitgezocht worden of er medisch iets mis is. En ook verder kijken vanuit daar.

Je schrijft dat hij er zelf ook onzeker over is. Ik zou het niet groter maken dan het is, maar wel hem zelf verantwoordelijk maken voor bijvoorbeeld schone kleren aantrekken. Dat kan ook een korte opdracht zijn 'trek even een schone broek aan' ipv 'ik ruik dat je geplast hebt'. Ook op school; zorg dat er een setje reservekleding is en dat hij zichzelf omkleedt als hij nat is.

owja en vanaf 18:00 niet meer te drinken geven, even correcte tijd aan je huisarts vragen maar volgens mij is vanaf 18:00 niet meer drinken niet erg, en op vaste tijden naar de wc brengen en de volgende ochtend vroeg wakker maken om naar het toilet te gaan, ookal heeft hij geplast

Hij zegt het niet te voelen.Dat zou ik serieus nemen en dus naar de huisarts gaan
Eerst lichamelijk maar eens uitsluiten 

TamSanDyl

TamSanDyl

22-03-2024 om 13:23 Topicstarter



Zou je een verwijzing naar de plas- en poeppoli kunnen vragen? Dan kan eerst uitgezocht worden of er medisch iets mis is.

Dit hebben we ook al geprobeerd had geen oplossing en de massages zouden effect moeten hebben?
Dat van het drinken gaan we even uitproberen

als het geen effect heeft gehad moet je dus juist terug naar de Plas en poeppoli, dan kunnen ze met meer specialismen verder kijken.

adhd, waardoor de seintjes niet goed doorkomen?

Iets anders neurologisch? Vragen om mri scan? 

Mijn middelste zoon heeft ook heel lang ongelukjes gehad. Hij is nu 10 en nog niet zindelijk in de nacht. Overdag gaat pas sinds 2 jaar echt goed.

Lichamelijk is er niks gevonden. We hebben een hele fijne kinderfysio die vooral begripvol is. Het is voor kinderen heel vervelend, ook als ze dit niet direct laten blijken.

Wat hier uiteindelijk hielp was denk ik vooral de tijd. Samen met tips voor overdag gericht op uitplassen en op vaste tijden plassen. 

Mijn zoon heeft overigens adhd. Schijnt dat kinderen met adhd vaker problemen hebben met zindelijkheid.

Als tip zou ik vooral zeggen: ga door bij een kinderfysiotherapeut vooral richten op praten, bekken oefeningen en structuur in de toiletgang overdag. Naar jullie zoon zou ik geen enkele druk meer leggen, irritatie of wanhoop laten blijken. Met hem afspraken maken over schoon blijven (dus schone broek/onderbroek) en verder geen emotie aan hangen. Lichamelijk kun je laten uitzoeken bij een poep/plaspolie. Wel een heel gedoe hoor! Is niet gewoon even een bezoekje.

Nacht kan nog lang duren. Mijn zoon is dus al 10 en nog steeds niet zindelijk in de nacht. Fysio zegt kan zeker tot 13 a 14 nog problemen geven. Wij starten in de zomer opnieuw met een plaswekker traject. Hopelijk slaat het dit keer wel aan. Onze fyzio zegt ook dat werken aan nachtzindelijkheid pas kan als het overdag 100% goed gaat. Eerder heeft geen enkele zin. Zou dit dus echt loslaten tot overdag langere tijd goed gaat.

Ik weet hoe vervelend dit is. Maar het komt echt wel goed! Het is gewoon een ander tijdpad dan je had verwacht.

Hier is een zoon die alleen 's nachts niet zindelijk was. Op twaalfjarige leeftijd lukte het eindelijk. De plaswekker werkte ook niet; hij hoorde het geluid niet, en de hele familie was wakker behalve hij. Voor de nacht hadden we medicatie (Minrin), en we kregen als tip dat hij, nadat hij geplast had, zelf alles in orde moest maken (niet als straf, maar toch als een kleine consequentie). Hij kon dat ook prima zelf (andere kleding aantrekken), en het bed was dubbel opgemaakt met een waterdicht onderlaken. Het gebeurde bijna nooit, want die medicatie werkte heel goed.

Maar goed, voor overdag heb je hier weinig aan. Ik zou met hem overleggen welke ideeën hij zelf goed vindt om uit te voeren (samen beslissen werkt denk ik beter dan hem regels opleggen), en dan proberen te zorgen dat hij op vaste tijden plast. Als het fout gaat, zou hij (uit zichzelf) of na melding zich moeten omkleden en zijn natte kleding over de wasmand hangen of iets dergelijks, afhankelijk van wat handig is bij jullie.

TamSanDyl

TamSanDyl

22-03-2024 om 14:57 Topicstarter

Het zou best kunnen zijn dat onze zoon ADHD of ADD heeft.
Echter willen we hem hiervoor geen medicatie geven omdat dit toch een soort drugs is.
Hebben jullie advies of eventueel andere middelen die de ADHD of ADD kan remmen en niet onder een drugs valt.

TamSanDyl schreef op 22-03-2024 om 14:57:

Het zou best kunnen zijn dat onze zoon ADHD of ADD heeft.
Echter willen we hem hiervoor geen medicatie geven omdat dit toch een soort drugs is.
Hebben jullie advies of eventueel andere middelen die de ADHD of ADD kan remmen en niet onder een drugs valt.

Laat je hiervoor alsjeblieft goed voorlichten door een arts of psychiater. Het is geen drugs (hoewel het Engelse woord voor medicatie drugs is... Dus in zekere zin heb je een punt). 

Als medicatie het leven van je zoon makkelijker maakt, waarom ben je er op tegen? Sowieso krijgt je zoon eerst een AD(H)D test, uitgebreide onderzoeken bij een arts of psychiater voordat er medicatie wordt voorgeschreven. 

Maar je vraag ging hier niet over. Sorry dat ik uitwijkte. 

TamSanDyl schreef op 22-03-2024 om 14:57:

Het zou best kunnen zijn dat onze zoon ADHD of ADD heeft.
Echter willen we hem hiervoor geen medicatie geven omdat dit toch een soort drugs is.
Hebben jullie advies of eventueel andere middelen die de ADHD of ADD kan remmen en niet onder een drugs valt.

Ik snap jullie tegenstand. Maar dat heeft een kind met adhd niet voor niks natuurlijk. Met medicatie meer concentratie, meer rust in het hoofd, minder chaos en betere motoriek. En dus ook komen seintjes beter binnen dat hij op tijd naar de wc gaat.

Ik zou naar de huisarts gaan en dit bespreken. Want dan kan er meegedacht worden en de oorzaak aangepakt worden.

Er wordt niet behandeld zonder medicatie, omdat het dan onvoldoende beklijft.


Mijn tip zou zijn: RELAX. Hij is pas 6. Natuurlijk zou het fijner zijn als hij wel zindelijk zou zijn, maar het is ook weer geen enorme ramp. Hoe drukker jullie je erover maken, hoe langer het gaat duren.

Ik zou wel teruggaan naar de poli, omdat ik zeker zou willen weten dat hij niet fysiek iets mankeert. Als dat niet zo is: laat het los. Zorg dat hij er overdag zo min mogelijk last van heeft, dus luierbroekje aan. En geef hem er een mee naar school zodat hij zichzelf kan verschonen als het nodig is.
Maak het bespreekbaar in de klas. Als hij er zelf niet mee zit en iedereen het weet is er geen reden om hem ermee te pesten.

Mijn dochter was tot haar 14e ‘s nachts niet zindelijk. We hebben een fysieke oorzaak uit laten sluiten. Wel een keer de plaswekker geprobeerd (die wordt voor zover ik weet pas ingezet bij een kind ouder dan 7, eerder heeft geen zin). Dat had geen effect. De bekkenbodemfysio waar ze geweest is gaf aan dat ze verwachtte dat het in de puberteit vanzelf over zou gaan. En inderdaad, ineens was ze droog.

Voor overdag zou ik, zonder er een punt van te maken, hem op vaste momenten op de wc zetten. ‘S Ochtends na het opstaan en voor het naar school gaan, tussen de middag, na school, voor het eten en voor het slapen gaan. Inderdaad na een bepaalde tijd geen drinken meer. Overdag juist veel drinken. Als hij goed wakker wordt kun je hem als jullie gaan slapen nog op de wc zetten, als hij niet goed wakker wordt niet doen.

Voor logeerpartijtjes of zo kun je de huisarts om minrin vragen, dat is een middel dat de urineproductie tijdelijk remt.

En als je het vermoeden hebt dat hij AD(H)D heeft, zou ik hem daar zeker op laten testen. Als dat zo is, zou ik hem zeker geen medicatie onthouden. En als je daar wel toe besluit, doe dat dan om de juiste redenen. Vinden ‘dat het een soort drugs zijn’ is dat niet. Die mening laat alleen maar zien dat je je er niet echt in verdiept hebt.

TamSanDyl schreef op 22-03-2024 om 14:57:

Het zou best kunnen zijn dat onze zoon ADHD of ADD heeft.
Echter willen we hem hiervoor geen medicatie geven omdat dit toch een soort drugs is.
Hebben jullie advies of eventueel andere middelen die de ADHD of ADD kan remmen en niet onder een drugs valt.

Je hebt blijkbaar nog niet eens een diagnose, maar je hebt blijkbaar als besloten dat ADHD medicatie drugs zijn. Als er echt een reden is om aan ADHD te denken zou ik dat eerst maar eens laten onderzoeken, en je dan eens goed te laten voorlichten over wat er mogelijk is aan medicatie.

Zelf had ik graag gewild dat er in mijn jeugd medicatie beschikbaar geweest was. Dat had me een hele hoop faalervaringen waar ik nog steeds last van heb bespaard.

Verder is overdag nog niet zindelijk op deze leeftijd wel iets waar je gewoon medische hulp voor moet zoeken, dat zou ik dan ook doen, dus naar de huisarts en een nieuwe doorverwijzing vragen.

Plaswekkers hebben volgens mij weinig zin voor een kind dat ook overdag nog niet zindelijk is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.