Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Mari

Mari

24-09-2009 om 10:19

Kind altijd spullen kwijt, zelf vervanging betalen?

Stel dat je kind slordig is met zijn spullen. Vaak dingen kwijt raakt en er nonchalent over doet. Met uitspraken zoals "maar dan koop je toch nieuwe". Zou je je kind van zijn zakgeld zelf vervanging laten kopen om hem een les te leren? Gaat om een kind van acht die in 1 week nieuwe spijkerjas en gymschoenen kwijt is.

gr. Mari

marie

marie

24-09-2009 om 10:47

Merkjes erin?

Hallo
Misschien kun je beginnen met overal merkjes met zijn naam en telefoonnummer in zijn spullen te plakken/naaien? Misschien dat een vinder van de spullen dan contact opneemt?
En anders geregeld door de "gevonden voorwerpen" bij school etc. gaan?
succes
PS ik ben erg tevreden over de merkjes van www.goed-gemerkt.com

ijsvogeltje

ijsvogeltje

24-09-2009 om 10:58

Kunnen of willen?

Wat ik mij afvraag: is het een kwestie van 'geen zin' of overkomt het hem gewoon? Niet alle kinderen (zeker van 8) zijn in staat om het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat keurig alle spullen weer mee terug gaan.
Misschien heeft hij gewoon nog een beetje hulp nodig? Dus iemand die hem geregeld vraagt: heb je alles bij je, denk eens na, waar ligt je jas, dat soort dingen.

jippa

jippa

24-09-2009 om 11:28

Les leren

Een les leren kan op vele manieren en hoeft niet gelijk via de portemonnee lijkt mij. Ik zou een ernstig gesprek voeren en voorlopig elke dag monitoren welke spullen meegaan waarheen en welke terugkomen. Zodra er iets mist zou het kind dan gelijk zelf op zoek moeten van mij.

Guinevere

Guinevere

24-09-2009 om 12:49

Nooit gebeurd

Even afkloppen, maar onze zoon (7) is nog nooit iets kwijtgeraakt. Eén keer had hij zijn gymtas bij de gymzaal laten liggen, toen heb ik hem teruggestuurd om die te gaan halen. Verder is ie echt super met zijn spullen.
Ik denk wel dat als het hier zou gebeuren, en dan met enige regelmaat en het gaat om een noodzakelijk item gaat, dat zoon dan zelf voor goedkope vervanging mag zorgen. Bijvoorbeeld een broodtrommel van de kringloop.

Lou

Lou

24-09-2009 om 14:03

Veel te duur

Los van het feit dat een kind moet leren zuinig te zijn op zijn spullen, je kunt iemand van acht toch niet een spijkerjack en gympen laten kopen? Dat zou ik echt veel te duur vinden. Hoe lang "zonder zakgeld" is dat wel niet.

Ik ken het niet uit ervaring, maar wat ik zou doen: ik zou dit een goed moment vinden voor een preek en tegelijkertijd een goed moment om meer energie te steken in de begeleiding van het zuinig zijn op spullen. Vervolgens zou ik gewoon met mijn eigen portemonnee nieuwe goede spullen gaan kopen.

groet,

Lou

Mari

Mari

24-09-2009 om 14:36

Preken

die heeft hij al vaker gehad, maar het besef dringt niet door. Het maakt hem geen zier uit of zijn spullen kwijt zijn, ondanks dat er vaker wordt op gehamerd dat ik nieuwe niet kan betalen.
Het gaat altijd mis op school en bij zijn vader. Ik ken mijn zoon inmiddels goed genoeg om te controleren.
Ijsvogeltje heeft gelijk dat er ook een stuk onmacht zit, maar het is meer die nonchalente houding die irriteert. Hij gaat met busje naar school, dus ik kan persoonlijk die controle niet meer uitoefenen. Zijn juf is met hem op maandag de hele school door gelopen om te zoeken. Jas was waarschijnlijk buiten blijven liggen toen hij op de chauffeur zat te wachten.
Waar het mij nu om gaat is dat zoon nu tijdelijk bij pleegouders woont en die hebben het bedrag voor nieuwe jas en schoenen van zijn rekening afgetrokken. Ik was het wel mee eens om hem financieel te laten voelen, want daar is hij wel vatbaar voor. Zijn geld is hem heilig!! Maar ik vind het bedrag te hoog. Het zijn bedragen die ik zelf nooit zou betalen voor zoon, hij krijgt van mij goedkoper. Daarom eigenlijk mijn vraag hoe anderen er tegen aan kijken. Ik vind het nu erg moeilijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken met de pleegouders. Wij proberen samen één lijn te trekken naar kind toe, maar mi. schieten ze er in door. Toch maar voorzichtig aankaarten, denk ik.
Bedankt voor de reacties, bevestigd mijn gevoel.

gr. Mari

Vera*

Vera*

24-09-2009 om 16:03

Mari

Uit jouw verhalen weet ik dat je zoon niet de makkelijkste is dus het blijft moeilijk. Een nieuwe jas is wel erg duur maar op een gegeven moment móet je wat. Hier was zoon ruim 10 jaar toen hij geen zin had om zijn boeken terug te brengen naar de bieb. Hij kon ze steeds zien staan op zijn plank dus zou je zeggen dat hij naast ons commentaar er zelf wel aan zou denken. Op een gegeven moment kwamen de kaartjes met boetebedragen. De totale boete bedroeg op dat moment € 19.30. Wij hebben hem wel zélf dat bedrag laten betalen (met pijn in ons hart, hij had net weer 25 euro bij elkaar gespaard) omdat wij hem verantwoordelijk wilden maken voor zijn eigen daden en in de hoop dat het een goede les voor hem zou zijn. Hij is het nu, twee jaar later, nog steeds niet vergeten. Als wij dat toen voor hem betaald hadden had ie het zelf niet 'gevoeld' en vraag ik mij af of er iets zou blijven hangen.
De actie van de pleegouders vind ik op zich niet verkeerd aangezien het vooral de bedoeling is dat de boodschap bij jouw zoon een keer aankomt.
Eventueel kun je het compenseren door een keer iets voor hem te betalen wat hij anders van zijn eigen geld gekocht zou hebben.

Niet compenseren...

wat mij betreft. Een hele goede les van de pleegouders vind ik. Als alles maar geregeld wordt door volwassenen dan is het ook niet zo belangrijk om op je spullen te letten. Het komt toch altijd weer goed. Maar als hij er nu via z´n geld ineens wel verantwoordelijk voor wordt gehouden dan verandert de zaak waarschijnlijk wel voor hem.

Dus ik zou hem niet vertroetelen omdat hij verantwoordelijk werd gehouden voor zijn daden en daar een beetje pijn voor heeft moeten lijden. Dan wordt alles weer teniet gedaan.

Heerlijk dat hij het nu al mag leren ipv op volwassen leeftijd. Ik zie het al helemaal voor me dat hij zonder deze les laptops, telefoons, brommers etc kwijt gaat raken met het idee dat het toch weer door anderen wordt opgelost.

Zo ben ik nu al bezig mijn zoon te leren omgaan met geld. Sparen is iets wat hem nu erg zinloos lijkt.....:-(

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.