Home » Forum » Kind met odd

Kind met ODD

5 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
LilaLenie
Kind met ODD

Ik zou graag tips en ervaringen willen uitwisselen met ouders die een kind met ODD hebben.
Mijn 7 jarige zoon heeft ODD en op school loopt het helemaal niet lekker. Hij doet nooit wat er van hem gevraagd word en hij krijgt dan vaak straf, resultaat is een boos kind, een boze juf, weer straf, nog bozer kind enz.

Thuis is ook alles constante strijd. Tegen de tijd dat ik hem naar school breng hebben wij al om minstens 3 dingen ruzie gemaakt omdat het niet gaat zoals hij dat wil hebben.
Een vriendin van mij zei eens: doe alles gewoon zoals hij dat wil dan ben jij ook minder gespannen in de ochtend, dat klinkt heel goed maar er hoeft maar iets anders te gaan en mn zoon gaat meteen de strijd aan. Hij vind vanzelf wel
Iets om ruzie over te maken.

Hoe doen andere ouders dit?
Hoe gaat het op school met jouw kind? Kan het kind naar regulier onderwijs of naar speciaal onderwijs?
Hoe zijn kinderen met ODD op oudere leeftijd? Is het erger geworsen of juist milder?
Is medicatie een optie?
Wat zijn de regels in de klas?

Hoor graag er ervaringen omdat het even niet lekker
Loopt allemaal

even zo om ande...
ik ken er 2..nu pubers

een nu 17 jarige die eigenlijk na heel wat strubbelingen nu prima meedraait. Makkelijk zal hij niet worden en strijden doet hij nog graag,maar t is beheersbaar.
Vroeger was t zaak om belangrijke dingen duidelijk vast te leggen in afspraken en en veel te negeren qua uitlokken.
De andere heeft nog veel meer sturing nodig en beland dus ook in vechtpartij etc, Die moeder zit er meer bovenop. De eerste moeder liet m ook meer zelf uitzoeken en ging verder met waar ze mee bezig was.

AnneJ
Symptoom

https://balansdigitaal.nl/kennis/wat-is-odd-cd/
Het komt vrij vaak voor dat het een bijproduct is van andere ontwikkelingsstoornissen. Het kan zin hebben om daarop door te zoeken.
Dat een kind met weerstand reageert kan komen omdat er dingen gevraagd worden, over langere tijd, die voor het kind te hoog gegrepen zijn en waar hij/zij jou samenwerking/uitleg/emotioneel management bij nodig heeft ook al denk je dat het nu oud en wijs genoeg is.

https://www.livesinthebalance.org/

AnneJ
Benadering

http://www.thekidswelose.com/

Vooral het rechtse filmpje waar Ross Green, van Livesinthebalance, uitlegt hoe je kinderen beter kunt benaderen door samen te werken en je te interesseren wat kinderen weerhoudt om het goed te doen. Wat zijn er voor problemen.

Samen met je kind problemen oplossen.

bicyclette
ga niet mee in de strijd

Wat mij vooral in jouw bericht triggert, is dat je schrijft over strijd, boosheid en dat hij straf krijgt.

En daarmee ga je zijn problemen niet oplossen.

Het is belangrijk om niet mee te gaan in de strijd, en zelf de negatieve spiraal te doorbreken. Zie zijn gedrag als een teken van onmacht, niet van onwil. En als je ergens niet goed in bent, helpt het niet als de omgeving boos gaat worden of straf gaat geven.

AnneJ noemde al Ross Green. Ik kan je echt aanraden om zijn boek Het Explosieve Kind te lezen. Misschien is jouw kind niet explosief, maar dat maakt niet uit. Je leert door het boek anders naar je kind te kijken, en vooral naar jouw eigen rol. Het geeft handvatten om te bepalen op welk gedrag je wel en welk gedrag je niet gaat reageren. En vooral: hoe je dat gaat doen. Niet meer tegenover je kind, maar naast je kind.

Als ik het hier zo typ, klinkt het misschien wat zweverig, maar dat is het allerminst. Het is een heel praktische en pragmatische 'methode'. Ik vond het destijds echt een eye-opener.

Sterkte!

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.