Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

calien

calien

03-02-2009 om 09:42

Kinderen zitten elkaar zo dwars, wat kan ik doen?

Pff.....even van me afschrijven hoor. Ik ben het hier thuis even een beetje zat allemaal. Wij hebben 3 kinderen van 6 1/2 jaar bijna 9 jaar en 10 1/2 jaar. En ze zitten elkaar zo dwars. Dat begint al in de badkamer bij het opstaan. Er wordt onaardig gedaan, geduwd etc. Dan bij het ontbijt: kijk niet zo naar me, hou je benen bij je, smak niet zo etc. Dan naar school: schoenen aan, jassen aan. Duwen, trekken elkaar niet erdoor laten etc. Ik word er echt getikt van. Wat we ook doen, niks lijkt te helpen. Allemaal om de beurt naar de badkamer kan, om de beurt schoenen aan doen kan ook. Maar zelfs als we ze constant uit elkaar houden dan hebben ze toch wel een andere manier om elkaar dwars te zitten. Hoe kunnen we dit doorbreken, want het is nu even niet zo gezellig in huis? Ze gunnen elkaar ook niks lijkt wel. En het gaat de hele dag door! We sturen ze vaak bij het eerste onaardige gedoe al naar hun kamer onder het mom van: beneden willen we alleen maar gezellige kinderen, ga boven maar verder met elkaar dwars zitten dan hebben wij er geen last van. Maar ja soms kun je ze even niet wegsturen bijv. als je in de auto onderweg bent, of op het punt staat naar school te gaan.
Wie heeft tips?

Linda99

Linda99

03-02-2009 om 09:45

Calien

Heb je al eens met ze om de tafel gezeten en besproken wat er niet goed loopt? Ze hebben er volgens mij best de leeftijd voor. Laat ze zelf eens met ideeën komen, wie weet komt er iets goeds uit.

MaximeM

MaximeM

03-02-2009 om 11:47

Inderdaad serieus om de tafel

Hoi,

Wat hier inderdaad indruk maakt, net als Linda schrijft is serieus om de tafel zitten en het probleem bespreken. Vaak maakt dat al indruk, want op het moment dat ze al aan het klieren zijn, horen ze je meestal niet eens meer. Verder zou ik zelf nooit zeggen dat ze dan elkaar boven maar dwars moeten gaan zitten omdat jij er dan geen last van hebt. Boodschap is dan; elkaar plagen mag, als mama het maar niet merkt. NEE! Plagen en pesten mag niet, ook boven niet, óók als mama er niet is. Een rollenspel werkt trouwens ook heel goed. Geef de kinderen allemaal een rol, de een speel mama en jij speelt het vervelende kind en de andere spelen gewoon een broer of zus (dus allemaal iemand anders, dan betrek je ze erbij) vervolgens ga jij eens voordoen wat de anderen allemaal doen... vaak erg hilarisch als de kinderen jou zo vervelend zien doen. Hopelijk helpt dit een beetje.
Dus bespreken, beetje humor erin houden en hopen dat het in de toekomst beter gaat. Misschien zelfs iedere avond bij het avondeten even doornemen wat er goed ging die dag (ook erg belangrijk) en wat beter kon.

Succes,
Maxime

liedewij

liedewij

03-02-2009 om 14:42

Doodmoe

Doodmoe word je daar van hè?
Bij ons is het met vlagen zo. Vaak reageer ik zelf dan ook kort door de bocht en komen we in een neerwaartse spiraal. De gouden tip heb ik helaas niet voor je. Bij ons werkt het soms om ze zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Dus de een uit spelen , de ander op haar kamer met een vriendinnetje en de ander buiten met vriendje. Ik stuur ze bij gedoe naar boven of naar buiten omdat ik alleen maar gezellige kinderen in de huiskamer wil. Met humor(als je dat nog op kunt brengen) bereik ik het meest. Een grapje of een gek liedje als er weer uitgedaagd wordt om af te leiden. En helaas soms een donderpreek. Wat ook soms helpt is iets in het vooruitzicht stellen; zonder ruzie douchen en pyama aan(is werkelijk soms al een hele klus) dan kunnen we ...gaan kijken.

Nou ja , je zal het ongetwijfeld allemaal al wel uit de kast getrokken hebben. Zelf uitgerust zijn en ontspannen(dus even weg uit de spanning) scheelt ook alweer.

Liedewij
Oh ja; wat ik ook nog weleens doe als ultieme straf ; Als er ruzie is dan moeten ze de volgende middag na schooltijd een uur samen spelen zonder ruzie. Lukt het niet de volgende dag opnieuw. En dat is erg! Niets af kunnen preken omdat je met je kleine broertje MOET spelen! Om er vervolgens achter te komen dat het ook heel leuk kan zijn.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.