Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Winterjas

Winterjas

14-10-2009 om 11:45

Leuke gedichten (groep 5-6)

Hallo,

Binnenkort heeft zoon weer een poeziekring. Hij zit nu in groep 6 en had dat ook vorig jaar. Leuk hoor, maar het is de bedoeling dat er nu andere gedichten(bundels) worden gebruik dan in groep 5.

Wie heeft er nog leuke suggesties? We hebben 2 boeken van Superguppie en "jij bent de liefste". Vooral Superguppie vind hij erg leuk om voor te dragen, het andere boek is meer voor zichzelf (zoals hij zegt :-)).

Ik hoor het graag,
groeten,
Winterjas

angel3

angel3

14-10-2009 om 11:50

Annie mg schmidt

heeft leuke gedichtjes voor alle leeftijden vind ik...

krin

krin

14-10-2009 om 12:01

Ted van lieshout

Bijvoorbeeld:

Boekje open

Hoe ga ik open als een boek?
Ik wil mezelf eens lezen,
bladeren en kijken
hoeveel pagina's ik tel.
Of ik een sprookje ben
of meer een studieboek.
Zou ik mij kopen?
Lenen bij de bieb?
Alleen stiekem lezen
hoe ik afloop en zachtjes
terugzetten in de kast?

mar

mar

14-10-2009 om 14:05

Als je ...

Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is.

Een verzamelbundel met heel veel gedichten over allerlei onderwerpen en in allerlei stijlen.
volgens mij heeft het ooit eens de gouden griffel o.i.d. gehad.

Van de schrijvers van 'jij bent de liefste'

En momenteel favoriet bij zoon van 6 en dochter van -morgen- 3 (zij kent sommige gedichtjes al uit haar hoofd): het heet 'Van jou en van mij'. Prachtige gedichtjes, leuke woordspelingen, soms ontroerend... elke avond heerlijk om voor te lezen!

Winterjas

Winterjas

19-10-2009 om 14:00

En het is geworden..

Hallo,

Bedankt voor al jullie ideeën! Ik ben na het werk alleen naar de bieb gegaan (niet erg pedagogisch maar wel praktisch...). En de afgelopen dagen met zoon erin gebladerd. Het zijn de boeken: In je hoofd kun je alles (Theo Olthuis),Koe en daarmee Koe (Erik van Os) en Het is een straf als je zo mooi moet zijn als ik (Ted van Lieshout). Zeker die laatste had ik zelf niet gekozen als hier niet iemand erover geschreven had... maar nu gaat het gedicht Marathonloper in duo (hij doet de poeziekring met een vriendje) voorgedragen worden.
Heel erg bedankt voor jullie ideeën en ik ben weer helemaal geïnspireerd om vaker zulke boeken te lenen!

groeten,
winterjas

krin

krin

19-10-2009 om 20:38

Leuk

dat je het nog even komt melden. Hoe gaat zo'n poëziekring eigenlijk? Voorlezen en er dan iets over vertellen?

Winterjas

Winterjas

23-10-2009 om 18:33

Krin..

Hoi Krin,

Tja, de poeziekring... De kinderen zitten op een Jenaplanschool; dus veel vieringen, weekopening en -sluitingen en kringe.
Hier in groep 5/6 zijn er de volgende: digi-kring, poeziekring, nieuwskring, spreekbeurt, en nog wat meer. Zoals ook één keer per week de "gevoelenskring" (heet anders, maar zo noemen wij hte :-)).
Bij de poeziekring zitten de kinderen in de kring (duhh) en één of twee kinderen hebben gedichten voorbereid. Per kind vier verschillende (of bij een duo: elk twee) gedichten voorlezen (intonatie, articulatie, groep inkijken), titel/schrijver ed. En erna vertellen waarom je dat gedicht hebt gekozen. Daarna komen er -opbouwende- tips van de andere kinderen en leerkracht (of niet, als iedereen het super vindt). Als er wel feedback is gegeven, kiest het kind een gedicht uit om nog een keer voor te dragen en probeert dan te letten op die feedback.
Ik merk wel dat de leerkracht niet altijd even consequent is en van de kinderen duidelijk verschillende verwachtingen heeft... maar goed ik ben momenteel niet zo blij met leerkracht :-) dat maakt veel uit.

Op zich vinden zowel zoon als ik het erg leuk, die kringen hoewel het motiveren en voorbereiden nog behoorlijk inspannend zijn.
Bij jullie op school geen kringen? Of heeft het anders?

groeten,
winterjas

krin

krin

23-10-2009 om 20:56

Wel kringen

want ook Jenaplan, maar zoon staat nog aan het begin van zijn schoolcarrière. Gedichten voorlezen is er nog niet bij in groep 1. Ik hoorde hem laatst wel over een fotokring, dus het begin is er ;-)
Dank je voor je uitleg, dan weet ik wat me te wachten staat over een tijdje. Het is wel leuk, dat soort dingen, niet-leuke leerkrachten daargelaten.

winterjas

winterjas

26-10-2009 om 14:10

Krin..

Hoi Krin,

Ooh, wat leuk een fotokring! Die kennen wij weer niet :-). Dochter in groep 1/2 heeft ook nog de "nieuwe kleren"-kring: alle kindjes met wat nieuws aan mogen dan een rondje lopen. En nieuw en kleren is relatief: als het voor het kind maar nieuw is (dus ook de 3-hands jas :-)) maar ook sokken worden vol trots geshowd, erg leuk.

Veel plezier op jullie school!
groeten,
winterjas

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.