Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

jm

jm

28-08-2011 om 21:04

Mijn zoon eet nog steeds niet bij het overblijven

Sinds de kleutertijd is hij al moeilijk met het eten tussen de middag op school, vanaf de kleutertijd tot en met nu (hij is nu 12 jaar en moet nog 1 jaar naar het basisonderwijs) is het nog steeds een probleem dat hij tussen de middag op school niets eet en ook niet drinkt.
De ene keer wil hij brood met hagelslag (los er bij) de andere keer alleen maar crackers (maar dat mag niet van school) en de laatste tijd kreeg hij alleen maar broodjes uit de oven mee, deze pistoletjes/kaiserbroodjes maakte ik 's morgens warm in de oven en hij kreeg ze mee naar school. Hij wil er ook nooit wat op, zelfs geen boter. Het enigste wat hij lust is hagelslag en chocopasta, maar dit mag alleen maar op een cracker en niet op een broodje want dan vindt hij het niet meer lekker.

Heeft iemand een idee hoe ik hem wel tussen de middag op school kan laten eten en drinken.
Hij wil graag thuis eten, maar dan kan hij sauzijsebroodjes opwarmen in de oven of hij pakt knakworsten en doet dit op een kadetje. Hij pakt geen bruinbrood met hagelslag op zoiets.

Volgend jaar moet hij naar een andere school en moet daar dan ook eten op school.

Heeft iemand tips om hem tussen de middag op school te laten eten en drinken.

Angela67

Angela67

28-08-2011 om 21:23

Wiens probleem

hoi Jm,
ik vind het ook niet echt gezond, voor een puber/kind, maar de vraag is niet alleen wat je eraan kunt doen maar ook in hoeverre je er nog iets aan moet doen? Ik bedoel: je kunt 'm niet dwingen dus het zou vanuit overtuigen kunnen komen, misschien, als je 'm via een professional bijvoorbeeld, duidelijk kunt maken dat het voor je lijf en hoofd echt beter is. In overleg, als hij overtuigd is, kan hij dan een lijstje samenstellen wat binnen de grenzen valt van het gezonde en wat hij acceptabel vindt.

Een praktische vraag die bij me opkomt is: als hij thuis broodje met knakworst eet, kan dat dan niet mee naar school?

Overigens: wat denk je dat erachter zit? Is het psychisch (moeilijk eten in gezelschap?), is het kieskeurigheid (en dan bedoel ik niet 'verwend', maar is hij pietluttig over dingen omdat het bijv. een fout mondgevoel is etc)?

Ik denk persoonlijk: laat gaan voorlopig, maar zet in op begrip van jouw kant maar ook verwachting naar hem toe dat hij zich verdiept in waarom het beter zou zijn om wel wat te eten. Kijken of dat wat oplevert de komende maanden?

Groet,
Angela

Eerst thuis

Als ik zo lees wat je zoon thuis normaal eet dan vermoed ik dat je zoon op de overblijf niet normaal gaat eten omdat hij dat thuis ook niet doet.
Hij is qua eten een Pietje Precies, wispelturig en gewend om allerlei lekkernijen en verwennerijen te eten. Dat is nu eenmaal niet mogelijk op de overblijf.
Als hij thuis gewoon brood zou eten en gewoon zou eten wat de pot schaft zou hij dat op de overblijf ook wel doen.
Overweeg eens om het thuis wat soberder aan te pakken en hou de keuze beperkter. Hij moet wat meer leren te eten wat de pot schaft. Hij zal daar wel moeilijk over gaan doen, hij is nu gewend om als een soort van koning te eten. Maar dat is gewoonweg niet realistisch, erg gezond ook niet als je het mij vraagt.
Als je alles al geprobeerd hebt: geef hem het eten mee dat je mee wilt geven, eet hij het niet op, dan niet. Als hij echt honger zou hebben zou hij dat wel doen.

Kobalt

Kobalt

30-08-2011 om 10:42

Lunch

Ik ben het niet met Zorra eens, dat je zoon niet normaal of ongezond eet. Ik vind het heel gewoon om te eten wat je lekker vind en waar je zin in hebt, dat heeft in mijn ogen niets met 'verwend' te maken. Wat een 'normale' lunch is, is toch wel heel erg afhankelijk van het land waar je je toevallig in bevindt. In sommige landen eten kinderen chips bij de lunch, in andere landen pasta's. Wij in Nederland komen vaak niet verder dan die boterhammen met hagelslag of pindakaas, brr. En mijn kinderen willen ook nooit iets van beleg op zelf gebakken broodjes of stokbrood.
Zelf heb ik ook een verschrikkelijke hekel aan van te voren klaargemaakte boterhammen, bah, dat eet ik nooit. Als het echt niet anders kan, neem ik een stuk kaas mee en wat droog brood, maar dan moet ik wel lekkere kaas en echt lekker brood in huis hebben. Anders eet ik liever niets.
Is het te overwegen om hem naar de overblijf iets anders mee te laten nemen als lunch? Fruit, een salade of iets dergelijks. Croissants, of misschien pannenkoeken? Vroeger toen ik op school zat, vond ik boterhammen met een afgekoeld gebakken eitje nog wel lekker. Je zou ook knakworsten mee kunnen geven en die warm houden in een thermosgeval, zou dat werken? Je zou ook kunnen denken aan drinkontbijt, yoghurt met muesli (op school erbij gooien) of een andere ontbijtgraan. Misschien vindt hij het wel lekker om soep te eten uit een thermosbeker?

Ik vind het overigens heel raar dat hij geen crackers mag eten op de overblijf, wat is daar nu weer op tegen? Die overblijfregels zijn ondoorgrondelijk soms.

Wilma

Wilma

30-08-2011 om 11:20

Goh

Geen crackers mee naar school vind ik wel vreemd. Hier op school is ook een meisje dat echt heel moeilijk eet (understatement) en die eet nu droge rijstwafels. Moeder is al blij dat ze dat eet en ik als overblijfmoeder let er even op dat ze dat ook echt eet ('t liefst wil 't kind helemaal niks eten, vandaar).

Een boterham met niks is toch ook prima? WIllen mijn kinderen ook heel vaak.

Tirza G.

Tirza G.

30-08-2011 om 15:32

Dat gaat hem niet worden

dit schooljaar. Hij wil niet eten bij de overblijf, om welke reden dan ook. Straks op de VO-school is hij veel vrijer in de keuze van wát hij eet en dan komt het wellicht vanzelf goed.
Laat het los. Kinderen die aan de ramadan meedoen eten ook een hele dag niet.

Tirza

Kobald

"Wat een 'normale' lunch is, is toch wel heel erg afhankelijk van het land waar je je toevallig in bevindt."

>Zie het overblijfterrein dan eens als een bepaald land. In dat land zijn er geen opwarmbroodjes, knakwortstjes en moeders die al dan niet hageltjes los of erbij komen serveren e.d.. In overblijfland zijn er slechts trommeltjes en je eet op wat er in zit.
When in Rome, do as the Romans do.

Ik ben trouwens erg benieuwd in welk land het 'normaal' is om chips te eten als lunch.

Zorra...chips & lunch...

Da's Engeland. Echt waar.

Ingrid

Fiorucci

Fiorucci

30-08-2011 om 18:19

Kobald

Ja,in overblijfland eet je wat in je trommel zit. Maar daar stop je in wat je lust. Ik ga er vanuit dat jij naar je werk geen eten meeneemt wat je niet lekker vindt. Daarom is het wel apart dat de overblijf hier croissants, krentenbollen, en dat soort dingen niet goed vindt. Want dat zou zielig ijn voor kinderen die dat niet hebben. Kijk, ik snap dat een Mars in die trommel niet de opzet is maar een krentenbol??

Volgend jaar

Volgend jaar zijn alle problemen bij het lunchen voor je zoon opgelost. Een kantine met waarschijnlijk een ruime keuze aan warme broodjes en snacks.
Ik zou het ook loslaten voor dit laatste jaar. Als hij tussen alles wat je kan kiezen voor in je broodtrommel ( fruit, allerlei soorten brood en beleg, kaas/worst, ontbijtkoek,salade enz.)nog niets eet, dan houdt het op. Dan eet hij maar niet.
Volgend jaar iedere dag geld mee en hij kan warme snacks kopen, probleem opgelost.

Raar zorra

Waarom zou je niet gewoon tussen de middag eten wat je lekker vindt?
Hou jij van kledderige boterhammen uit een plastic zakje dan?
Mijn kinderen eten elke dag op school. De ene dag gaat er brood mee, zelden van te voren gesmeerd, want brood waar beleg al een aantal uur op zit, wie lust dat nou eigenlijk? En andere dagen iets anders, er bestaat meer eten dan alleen maar brood.

Gewoon goeie brooddoos of bentobox met meerdere vakken, brood en beleg los. Zoonlief heeft vaak klein flesje olijfolie bij zich om op het brood te druppelen.

Maar 't hoeft geen brood te zijn, er gaat ook wel rijst met vlees en groente mee, of sushi, of pasta, of pasteitje of wat ze maar lekker vinden. Of ze nemen een beker instant noedels mee en doen er op school heet water bij.

Wat het kind van jm betreft: als hij geen honger of dorst heeft op school, en hij eet thuis wel voldoende, dan lijkt het me geen ramp hoor.

Fiorucci

Fiorucci

31-08-2011 om 07:00

Oooh

En mijn posting is gericht aan Zorra, niet aan kobald.

Kobalt

Kobalt

31-08-2011 om 08:43

Fiorucci

Dat dacht ik al ;)

jm

jm

31-08-2011 om 16:39

Aan iedereen, bedankt voor de tips

Volgende week gaan ze weer naar school en dan laat ik ze hun eigen trommel vullen, dit is wel een goed idee.
En misschien moet ik me ook niet zo druk maken, als hij thuis maar goed eet. Maar mijn andere zoon eet alles wat ik hem mee geef, maar die lust ook veel meer op zijn brood.

Fianna

Fianna

01-09-2011 om 13:53

Chips

Het lijkt nu net alsof ze in Engeland als lunch alleen chips eten. Het ligt wat genuanceerder. Het is normaal om in Engeland om chips BIJ een sandwich te eten. Dus niet een maaltijd dat alleen uit chips bestaat.
Ik hield vroeger ook niet van boterhammen en at op school ook niks.
Ik snap werkelijk niet waarom crackers niet mogen. Bij mijn kinderen op school kun je tijdens de overblijf van je boterham met kaas en ham een tosti laten bakken.
Overigens Tirza hield ik er wel knallende koppijn aan over, de hele dag niet eten.

Fiorucci

Fiorucci

01-09-2011 om 18:06

Fianna

Hier op de overblijf reageert men zeer overspannen op alles wat anders is dan brood. Dus ook op crackers, broodjes, krentenbollen, noem maar op. ik snap dat men grenzen kent, maar ik vind het nogal bizar op deze manier.

Fianna

Fianna

01-09-2011 om 21:09

Fio

Ik vind het belachelijk. Wat is er erg aan broodjes, crackers en krentenbollen? Ik heb het hier gelukkig nog niet meegemaakt. Ik stop soms een snoepje in de broodtrommel en daar wens ik werkelijk geen commentaar op te horen.

Chips

Kinderen hebben nogal wat Australische klasgenootjes, dus er wordt echt niet raar gekeken als er chips bij de lunch zitten. Overigens, meestal OP de sandwich. Heerlijk, chicken chips sandwich!

Fiorucci

Fiorucci

02-09-2011 om 07:08

Fianna

Want dat is zielig voor de anderen...ik haalde het ooit in mijn hoofd er een meergranenpannekoek bij te doen..mocht ook niet.

Fianna

Fianna

02-09-2011 om 09:51

Fio

Be-la-che-lijk! Ik vind het zielig als kinderen niet leren dat er nou eenmaal verschil is en het in andere huishoudens er anders aan toe gaat. Zo kun je toch bezig blijven? Dan moet je zeker ook kinderen verbieden te vertellen dat ze een DS hebben, want dat is zo zielig voor de kinderen die er geen een hebben.
Oja, stop ze ook meteen in een schooluniform, schijnt weer helemaal hip te worden ;)

Fiorucci

Fiorucci

02-09-2011 om 11:23

Fianna

Ja idioot he! Dan wil ik ook een verbod op reisjes naar Egypte in de herfstvakantie, want wij gaan hooguit een keer naar de bios.....:)

Fianna

Fianna

02-09-2011 om 12:29

Haha

Ja daar wil ik dan ook een verbod op ;-)

Fiorucci

Fiorucci

02-09-2011 om 15:12

Fianna

Mooi, dan heb ik al een medestander..:)
Hier gaan we op school ook weer Schoolgruiten, hoor ik net. Gezellig met de hele klas gifgroene appels krijgen die nauwelijks te eten zijn. Of melige net niet rotte mandarijntjes nuttigen.

Tirza G.

Tirza G.

02-09-2011 om 15:24

Ik ben het helemaal met jullie eens, ik vind het ook belachelijk. En toch hoor je het van heel veel overblijfconstructies op scholen: een vrij strikt beleid in wat er wel of niet genuttigd mag worden.
Als overblijfkracht zou ik wel heel graag een verbod zien op hagelslag (zit meer op tafel/grond dan in het kind) en op bladerdeeg-snacks. Machtig, wat levert dat een zooi op.

Tirza

Fiorucci

Fiorucci

02-09-2011 om 17:26

Tirza

Ik snap enig beleid absoluut. Ik begrijp best dat het niet de bedoeling is dat een kind twee marsen meekrijgt of een zak ham kaas chips. Of dat het niet de opzet is dat er na het brood nog een roze koek opgesmikkeld wordt. Maar dat een krentenbol, volkoren pannekoek, broodjes etc niet mag onder het mom van: Het is zielig, dan sla je gewoon door...:)

Fianna

Fianna

02-09-2011 om 17:34

Tirza

Volkomen eens met een hagelslag verbod. Die hanteer ik thuis ook wel eens. Wat een afgrijselijk spul is dat zeg! Ik blijf vegen ;-)

Tirza G.

Tirza G.

02-09-2011 om 20:13

Fiorucci

Het kan mij echt niet schelen wat kinderen meenemen. Ook hier heb ik chips gezien. Een broodjes hamburger (koud, brrrrr). Het is wel zo, dat wij een soort opeet-beleid hanteren: eerst brood, dan fruit, dan koek+snoep. En ik vind dat kleuterouders vaak enthousiast veel meegeven; ik kan me niet voorstellen dat ze dat thuis wél allemaal opeten. Twee bruine boterhammen, een mandarijntje, een cake-je, een snoepje en dan ook nog een heel pakje Fristi ofzoiets. Pffffffff.

Tirza

Fianna

Fianna

02-09-2011 om 20:59

Tirza

Dat geef ik mijn kinderen zeker niet mee naar school, maar ik weet zeker dat mijn kleuter 2 boterhammen, een mandarijntje, een cake-je, een snoepje en een fristi op kan.
Maar daar gaat het wat mij betreft niet om, wat een kind wel of niet op kan. Het gaat er om dat anderen bepalen wat je kind wel of niet op mag!

Emmawee

Emmawee

05-09-2011 om 21:45

Hagelslag

Zeker weten gaat dat mee op brood! En als dat voor zooi zorgt, dan mag de juf Stoffer en / of Blik verwijzen naar het stoffer en blik. Die kinderen kunnen toch zelf hun zooi opruimen?
Groetjes! Maw.

Knakworst, saucijzen en chocoladepasta?

Van mij mogen andere kinderen eten wat ze willen, het is nou eenmaal zo dat anderen regelmatig iets mogen wat mijn kind niet mag en omgekeerd. Dat lijkt me aan de ouders en niet aan de overblijf.

Zelf zou ik dat soort dingen niet standaard geven. De voedingswaarde van dat soort eten is heel laag en er zitten wel veel calorien in. Voor mij valt dat allemaal onder 'soms' eten en niet onder dagelijks eten.

Kijk eens op de verpakking wat er in zit en vergelijk dat met wat ze nodig hebben, dan sluit het niet aan.
Loes

Tirza G.

Tirza G.

07-09-2011 om 16:57

Zelf opruimen

Nee, dat doen (de +100) kinderen niet bij de 'mijn' overblijf. Tenzij ze moedwillig lopen te zooien, maar dan moet je denken aan jongens uit de bovenbouw. Niet aan kleutermeisjes :-)
Normaal, fatsoenlijk eten en dan je spullen inpakken en gaan spelen. Wij doen de tafels, de prullebakjes en het stofzuigen.

Tirza

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.