Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Janeway

Janeway

17-10-2009 om 19:47

Schoolarts groep 7

Gisteren kreeg oudste een brief mee van de CJG over een onderzoek van de schoolarts, met daarbij 2 vragen lijsten die ingevuld moesten worden..
Nu vraag ik me het volgende af, wat wordt erbij zo'n onderzoek gedaan? Het is volgens mij zonder ouders erbij.. Ik wil eigenlijk niet dat die vragen lijst in een of ander dossier komt. Want ik kan de vragenlijst niet altijd positief invullen. Dus kan het ook zonder vragenlijst? Dochter moet vanwege adhd al ieder jaar naar een kinderarts en ieder jaar naar een nurse practitioner. Ze wordt dus 2x per jaar gemeten en gewogen en er wordt over haar en met haar gepraat hoe het nu gaat. Eigenlijk heb ik niet zo'n behoefte aan zo'n onderzoek..Waarbij de nadruk misschien weer komt te liggen op de adhd enz.
Kortom wat doet men bij zo'n ondezoek? En als ik evt wel haar naar die arts laat gaan kan dat dan ook zonder die vragenlijst, maar krijgt dochter daar dan geen kritische vragen over..

Sancy

Sancy

17-10-2009 om 20:14

Archief

Laatst was er in de rubriek "ouders en school" dezelfde vraag.
Op de brief bij het formulier dat ik voor mijn dochter kreeg, stond dat een van de ouders aanwezig moest zijn bij het onderzoek. Ik heb de lijsten niet ingevuld, dat is ook niet verplicht. De jeugdverpleegkundige heeft wel een paar vragen gesteld die ook in het formulier stonden, maar lang niet zo veel. En ik had dochter uitgelegd dat ze zélf mocht weten welke vragen ze wilde beantwoorden en welke niet :-) Verder is ze inderdaad gemeten en gewogen en verder kreeg ze wat voorlichtingsmateriaal mee (alcohol, pubertijd, gezonde voeding).
Niemand kan je verplichten om aan dat onderzoek mee te doen trouwens. Als mijn dochter regelmatig gecontroleerd werd door een arts,zou ik haar ook niet naar de "schoolarts" hebben laten gaan.

Annet

Annet

17-10-2009 om 21:15

Niet meegedaan

Je kunt gewoon weigeren. Ik wilde die vragenlijsten ook niet invullen, liever alleen het medische onderzoek. (die vragenlijsten vind ik veel te persoonlijk). Maar op school van oudste kon dat alleen zonder ouder. Dat was voor mij voldoende reden om helemaal niet mee te doen.
Gewoon geen toestemming geven dus.

Holiday

Holiday

17-10-2009 om 23:39

Zelf laten beslissen?

Dit onderzoek is mét ouder erbij, staat dat niet in de brief?

Je bent niks verplicht zoals hier boven al wordt gezegd. Ik was zelf ook totaal niet enthousiast gezien eerdere schooldokterervaringen. Ik heb mijn kinderen daar niks over gezegd en ze zelf laten beslissen. En ze wilden dus allebei juist wel het formulier invullen en naar het onderzoek, dus zijn we toch gegaan. Ik zei dat ze op persoonlijke vragen in het formulier geen antwoord hoefden te geven, maar ze zaten daar zelf totaal niet mee.

Annet

Annet

17-10-2009 om 23:56

Holiday

Misschien was jouw vragenlijst anders maar hier werd doorgevraagd over allerlei privésituaties thuis, dus ook tussen ouders onderling enzo. Lijkt me niet zo geschikt om door een kind te beantwoorden. De vragenlijst van kindzelf was inderdaad simpeler.
Daarnaast werd hier nadrukkelijk gesteld in de brief dat ouders er niet bij mochten zijn.

Bastet

Bastet

18-10-2009 om 08:29

Hier niet

Hier is het juist zonder ouders,dit onderzoek,en het vindt op school plaats.Ik moest zelf ook een vragenlijst invullen.Mijn zoon was destijds te zwaar,en daarmee waren we zelf al druk bezig,dus ik heb duidelijk vermeld dat ik niet wilde dat ze daar een gespreksonderwerp van zouden maken.
De jeugdverpleegkundige heeft dat gerespecteerd,hoorde ik later.
Groetjes,Bastet

Pippin

Pippin

18-10-2009 om 13:06

Geen artsenbezoek zonder ouder

Ik zou mijn minderjarige kinderen nooit alleen naar een arts of verpleegkundige laten gaan die ik niet ken. Wij zijn de wettelijk vertegenwoordigers als ouders en wij horen erbij aanwezig te zijn.
En over het invullen van de vragenlijsten: http://www.jeugdengezin.nl/kamerstukken/2009/antwoorden-op-kamervragen-van-het-kamerlid-van-der-vlies-over-het-bericht-code-rood-als-voorspeller-van-opvoedingsproblemen.asp
Vooral antwoord 5 is interessant in deze discussie. Volgens mij zijn maar weinig ouders hiervan op de hoogte.

Pippin

Kinderen vanaf 12 jaar kunnen gewoon zelf naar een dokter. De dokter mag ook officieel niets aan de ouders vertellen over dit bezoek, anders wordt het beroepsgeheim geschonden.
Natuurlijk geldt dit nog niet voor groep 7, maar als je praat over jouw minderjarige kinderen kan je dus nog voor verrassingen komen te staan.

Pippin

Pippin

18-10-2009 om 13:31

Mach

Daar had ik even niet aan gedacht, maar ik wist het wel hoor. Maar ik denk hier inderdaad aan kinderen van de basisschool leeftijd. En ik vind het wel een groot verschil of mijn kind het initiatief neemt, ze wil bijvoorbeeld aan de pil en gaat zonder mij naar de huisarts. Of dat het initiatief van een logge, bureaucratische organisatie komt die een EKD aan het invoeren is.
Heel veel mensen (en vooral minderjarigen!) denken namelijk dat de schoolarts verplicht is (kijk maar naar alle draadjes die hier over gaan), dat vind ik erg slecht. Ik vind dat kinderen opgevoed zouden moeten worden met het besef van zelfbeschikkingsrecht en onaantastbaarheid van het eigen lichaam. De ggd wil hier via omwegen aan morrelen, brrrrr.
Ik vind overigens ook dat de schoolarts compleet los van de school dient te staan. Ik ken veel voorbeelden van leerkrachten die zeer slecht met de privacy van kinderen omgaan, vandaar.

Janeway

Janeway

22-10-2009 om 21:52

Besloten

Om dochter niet te laten gaan..

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.