Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

poens

poens

19-09-2009 om 15:29

Snoep

Hallo allemaal

Moe word ik ervan: waar we ook komen, krijgen ze snoep aangeboden. Op school zijn er vaak traktaties (en nee, die zijn echt niet alleen maar gezond) en dan zijn er natuurlijk nog verjaarsfeestjes. De buren zijn scheutiger met snoep dan wij en oma en opa ook. In winkels mogen onze kinderen geen snoep aannemen van ons, maar krijgen ze t soms toch te pakken. Als ik eerlijk ben krijgen ze alle dagen zoetigheid binnen en dan heb ik nog niet meegerekend de zoetigheid die ze soms op brood mogen smeren.

Ik heb er zo de balen van Steeds nee zeggen is niet leuk - ik ben toch al bovengemiddeld veel vaker streng dan andere moeders. En ik vind dat je het van de kinderen zelf nog niet echt kunt verwachten dat ze steeds nee zeggen. Maar op deze manier snoepen ze wel meer dan goed voor ze is. En als ik eens nee zeg (in winkels dus) dan krijg ik de meest verbaasde reacties: mogen ze niet snoepen dan? Ja, dat mogen ze wel, " maar niet zo veel." En dan krijgen ik heel verwijtende blikken. Ook niet leuk voor de kinderen toch? En zeker niet goed voor mijn gezag.

Hoe doen jullie dit?

Poens

Rafelkap

Rafelkap

19-09-2009 om 16:53

Thuis opvoeden

Ik geef ook niet veel snoep. Opa's en oma's zien ze niet zo vaak dus dan zeur ik niet teveel. Ik zeg wel eens dat het genoeg is en dat ze anders niks eten, ik breng dan zelf de schaal naar de keuken :-) Opa's en oma's hebben trouwens vooral hartige hapjes, geen snoep. Bij vriendjes laat ik het ook maar, op school doe je er ook niets aan. Nee, ik probeer vooral thuis het niet te gek te maken, alleen 's middags een koekje bij de limonade (soms 2). Het is ook zo dat als er iets lekkers is, ze alleen maar meer gaan zeuren, dus heb ik niet veel in huis (en anders wil ik zelf ook alleen maar snaaien)
Ik leer ze ook (doe een poging) dat je beter niet elk uur een snoepje kan eten, beter een handvol (als je het toch niet kunt laten), dat is beter voor de tanden.
Je kan het snoepje in de winkel ook bewaren voor de snoeptijd, dan doe jij het in je tas, voor later. Opa's, oma's en buren kan je ook gerust aanspreken als ze het te dol maken, jij betaalt de tandarts tenslotte.

Vind het niet zo erg

Alle dagen snoep is toch helemaal niet zo erg? Het ligt eraan hoeveel snoepmomenten het zijn per dag, maar één keer per dag valt toch wel mee? Zelf pak je toch wel eens wat, een koekje, dropje of wat dan ook.

bertje1

bertje1

20-09-2009 om 08:32

Tja

het gaat om het hele voedingspatroon. Geef je ze wel blokjes kaas en worst? Nog slechter denk ik zo (vet). Let gewoon op de frequentie van snoep en zorg niet voor 'gewoontegedrag' en niet te veel/niet elke dag.

Dendy Pearson

Dendy Pearson

20-09-2009 om 13:18

Loslaten

Ik heb het snoepgebeuren buitenshuis min of meer losgelaten. Je ontkomt er niet aan. Hier in de buurt geldt nu wel dat er na 4 uur 's middags geen lekkers meer wordt uitgedeeld. En we schillen nu ook vaak fruit wat we dan in een grote schaal op straat zetten. Vinden ze hartstikke lekker!
In de winkels wordt hier eigenlijk helemaal geen snoep gegeven, alleen bij appie staat een schaal met worst en kaas. En ik zie er echt geen kwaad in als kinderen daar iets van pakken. Doe ik zelf ook. Alleen bij de kapper staat een bak met lollies en voor die paar keer per jaar vind ik dat ook wel best.
Dendy

Saartje

Saartje

20-09-2009 om 18:21

Snoep van anderen

Deze reactie heb ik al eens geschreven op een ander berichtje over eten van anderen. Tappertje als ze de hele dag van iedereen snoep etc krijgen, heb je dus heel veel eetmomenten dus slecht voor kindergebit. Ik erger me echt als anderen mijn kinderen vol stoppen met troep.

Hier dus mijn reactie op eerder berichtje:

Soms zeg ik, als kind het nog niet doorheeft. Zie bv de winkelmevrouw de pot met spekkies pakken en richting kind lopen. Nee, dank je, kind moet zo eten en hij/zij eet anders niets. Ooh zeggen ze dan meestal, dan zou ik het ook niet doen :-). Is het spekje al in haar handje beland en is kind in een meegaande bui. Hier heb je een plastic zakje bewaar maar voor als het tussendoortjs tijd is/of na de lunch ofzo. 3e mogelijkheid, spekje is al in mond verdwenen. Ik leg me er dan bij neer.

Overigens schijn ik wel meer een zeurmamma op dit gebied te zijn dan de gemiddelde. Opa en Oma heb ik al opgegeven. De hele dag krijgen ze limonade, snoep. Het is geen vaste oppas denk ik dan maar. Tanden worden niet gepoetst als ze daar logeren. Thuis poets ik ze meteen... Er iets van zeggen helpt niet, gaat de ene oor in en de andere oor uit. Dus denk ik maar ze zijn lief voor ze dat is het belangrijkste.

Op verjaardagen wordt mijn 2 jarige taart, snoep en ships gevoerd. Kind wil niet meer taart. Kom nog een paar hapjes. Laat dat kind denk ik dan. Einde van feestje is kind echt onmogelijk. De hele nacht heeft kind dorst en krijg hem niet rustig. Veel te veel ships gehad van Oma. Als ik er wat van zei, krijg je te horen dat het maar 1 keer feest is en je dan alles mag. Als je niet oplet geeft oma ook baby rustig ships. Aah vind ze lekker. Zwaar irritant.

Mijn oudste ging vaak bij anderen vragen, zeg maar gerust bedelen. Dit heb ik haar zo snel mogelijk af geleerd. Je krijgt van mamma en pappa eten, niet van anderen. Altijd iets te eten en drinken (gewoon water) meenemen. Kun je ze snel iets toestoppen als het tussendoortjes tijd is. Zodat ze niet enorme trek krijgen en verleid worden om te gaan zeuren om ongezond eten. Succes, het wordt alleen maar erger, alleen word jij waarschijnlijk (gedwongen) ietje makkelijker hierin. (minder geirriteerd door wat ze krijgen). Blijf wel je eigen weg volgen. Geloof me het wordt steeds gekker hoeveel snoep ze van anderen/ ook later op school krijgen. Succes

angel3

angel3

21-09-2009 om 11:00

Vind het wel erg

het is niet zo zeer de snoep op zich die ik erg vind want daar komen we wel weer overheen door ergens anders misschien iets minder te doen, maar het gaat om het principe. Kinderen raken zo n beetje verslaafd aan snoep, krijgen het overal en worden bijna sjaggo als ze een keer niks krijgen.
Bij kaas en worst heb ik daar toch echt minder last van :)
Dus missch even ongezond maar wel beter voor het gedrag :)
Sommige perioden is het zo erg dat kinderen echt alleen maar ergens mee naar toe gaan als ze weten dat er snoep is. Dat gedrag wordt gevoed omdat het overal te pas en te onpas uitgedeeld wordt. Op school zie je kids al sjaggo worden als een traktatie geen snoep is. DAAR erger ik me aan. Dat ze af en toe wat meer snoepen dat op zich is niet het grootste probleem.
Suiker/snoep is gewoon verslavend en dat ergert me! Dus mensen hou toch es op met al dat uitgedeel...whaaaah!

Tijgeroog

Tijgeroog

21-09-2009 om 12:38

Niet leuk

Ik vind het ook niet leuk. Bij opa en oma's is het geen probleem, laat die er maar lekker van genieten dat ze hun kleinkinderen kunnen verwennen. Bovendien houden die het beschaafd en zien ze ze niet vaak.
Maar... Ik vind het zelf ook wel eens leuk om ze te kunnen verwennen, en als ze hun dagelijkse portie snoep als in de winkel gehad hebben wil ik ze thuis eigenlijk geen snoep meer geven. Ik heb wel eens bij de supermarkt gezegd dat hij nog te jong was voor snoep (9 maanden...) en toen kreeg ik te horen dat dat prima kon. En later toen hij ouder was zeiden ze tegen hem dat ie een vervelende mama had, omdat ie geen snoepje mocht. Zucht...

Snap het niet

Ik maak eigenlijk vrijwel nooit mee dat mijn kinderen snoep aangeboden krijgen. Echt nooit in winkels (maar ik kom meestal niet verder dan AH) of zomaar op straat van iemand. Ook niet van de buren (laatst toevallig wel een keertje, maar dat is uitzondering), alleen van mijn moeder als ze komt oppassen, maar dat is ook niet veel en vaak.
Ik snap die neiging niet zo van mensen dat als ze kinderen zien, ze meteen snoep willen geven...

angel3

angel3

21-09-2009 om 15:36

Sharon

wat mij betreft is de overvloed aan snoep breder dan op straat. Dat is echt niet dagelijks. Maar bij ons dus: kapper, schoenenwinkel, op markt, bij drogist dropjes.
Maar dit is niet heeeeeeeeeel vaak. Lastiger vind ik echt in de buurt bij het spelen, bij vriendjes (ach extra gezellig NOG een snoepje), traktaties op school en met name in de vakanties de vreemde opvattingen van de BSO over eten (2 keer in de week friet halen!)

Friet

2 keer in de week friet! Dat is vaak!
Ja dat probleem speelt hier (nog?) niet. Mijn kinderen gaan nog niet naar de BSO, staan nog op die fijne wachtlijst...
Ik ben wel blij dat het hier in de buurt dus erg meevalt met snoep en (buiten)spelen.
Ik vind wel dat buurtkinderen vaak als ze even binnen zijn om een snoepje of koekje zeuren (krijgen ze dan niet).

lukke

lukke

22-09-2009 om 21:31

Meer snoep dan goed voor ze is?

Hoi,

Eén keer per dag iets met een paar gram suiker is niet slecht voor kinderen. Ik bedoel, iedereen kan daar z'n eigen wensen in hebben, maar om te zeggen 'meer dan goed voor ze is, bij één suikermoment per dag', mwah, dat valt toch niet echt in de wetenschappelijke opvattingen van dit moment.

Verder noem je een aantal mensen waar ze regelmatig komen en die jullie regelmatig spreken. Kijk, een winkel daar doe je weinig aan (behalve naar een andere gaan, die van mij krijgt bij de AH bv echt nooit een snoepje aangeboden), maar opa en oma kan je toch gewoon vragen om het niet aan te bieden omdat jij daar moeite mee hebt? En de buren toch ook?

Ik ga echt geen buurkinderen snoep geven als ik weet dat de ouders dat liever niet hebben.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.