Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Stoppen met speen - duim?

Hallo,
mijn dochter is net 4 jaar geworden. We willen stoppen met de speen die ze zeer liefheeft. Sowieso mag ze hem niet meer meenemen als we de deur uitgaan.
Maar..als ik even niet oplet pakt ze haar duim. Ik zeg er wat van,maar als ik het niet zie gaat ze toch weer duimen.
Wat nu? Ik ben bang dat als ik het doorzet en ook snachts geen speen meer geef, zij haar duim pakt.

Toch doorzetten of heeft iemand een ander idee?

Rustig en alert.

Onze tandarts had als tip om het uit te zitten omdat 'slechts' 50% van de kinderen nog sabbelt (duim, speen) en 85% daarvan voor hun 6de jaar vanzelf ophoudt. Mijn zoon duimt en ik had liever gehad dat hij een speen n gebruikte; die kan je op een gegeven moment wegleggen. Zeker nu ze dr duim ook wel wil proberen, is de behoefte te groot. Zuigen op iets zorgt ervoor dat er iets met je ademhaling gebeurt waar je hartslag lager van wordt. Maw op deze manier zorgt ze zelf dat ze rust en alert wordt. Misschien zijn er manieren hoe ze hetzelfde kan bereiken (met jouw hulp en later alleen) die ze eerst naast het duimen leert en daarna een keuze kan maken dat ze die ipv het duimen doet.

Tandarts

Onze tandarts vond deze leeftijd totaal gen probleem om te duimen. Oudste hebben we het met 6 afgeleerd (met bite-x) en de jongste van 4 laten we lekker nog duimen. Ze doet het alleen om in slaap te vallen en als ze uitrust op de bank.

annemir

annemir

22-08-2010 om 21:34 Topicstarter

Oke maar

hoi,
oke dus de tandarts vindt duimen geen probleem,maar speen wel?
judith, zo denk ik er ook over. ik denk dat we er dus maar geen punt van gaan maken.
niet meer meenemen ergens naartoe en alleen op de bank en in bed.

Vraag aan tandarts?

Waarom bel je niet voor de zekerheid je eigen tandarts op? Mijn eerste reactie was het ouder-kind centrum maar eerlijk gezegd heb ik daar nog nooit een goed advies van gekregen, lol. Ik weet niet of je makkelijk toegang hebt tot een logopediste (vriendenkring of familie). Kies iemand uit waarvan jij denkt dat die goed kan inschatten wat er speelt en waar jij je prettig bij voelt. Bij mij was dat onze tandarts.

annemir

annemir

23-08-2010 om 18:35 Topicstarter

Tandarts zegt

hoi,
tandarts zegt dat het niet zo ernstig is,maar wel beter om te stoppen.
maar daar zit dus het probleem. stoppen met speen betekent dat ze de duim pakt.
wie heeft ervaring hiermee? toch afpakken, of langzaam afbouwen

Opvatten

Ik zou dat opvatten als: liever nu stoppen dan later maar alleen als het kan en lukt. Anders heb je een set-up for failure. Dat is niet prettig voor je dochter (als iets niet lukt) en wordt er veel spanning gecreëerd om iets dat je liever niet hebt (het duimen) maar kan die boodschap verward worden met spanning rondom het rustig worden. Het is niet prettig voor jezelf en al helemaal niet voor het vertrouwen tussen jouw dochter en jouzelf.

Zo, zou ik het persoonlijk opvatten. Voorts hielp en helpt het mij enorm om in dit soort tijden te denken; als ze 18 zijn, kruipen ze echt niet meer bij me in bed, kan ik eindelijk uitslapen, zijn de nachtvoedingen over, uit de luiers, pakken ze zelf hun lunch in, koken ze 1x in de week voor me etc.. ! Haalt wat druk van de ketel. Dat is echt nodig in dit soort dingen.. duimen afleren gaat niet goed onder spanning; er zit een vrijwillige factor bij.

annemir

annemir

25-08-2010 om 10:11 Topicstarter

Judith

hoi judith,
fijn dat je reageert, zo denk ik er dus ook over.
vanmorgen zegt ze: we zouden de spenen toch doorknippen? ja, zeg ik,maar alleen als jij het wil.
nee zegt ze. maar niet vaak meer pakken he, alleen bij slapen en tv kijken.
en dat doet ze, ze vraagt er overdag nauwelijks om.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.