Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Tips voor liefelijke boekjes?

Kan iemand een paar tips geven van leesboeken met een liefelijk onderwerp -dus geen weerwolven, heksen, ontvoeringen ed? Het moet wel een boek zijn met een echt verhaal, en liefst nog rond AVI 6 niveau.

Krik?

Misschien "Krik", en "Domper, Krik en Melle"?
Als ik erop google, kom ik op Avi6. Ik ken ze (nog) niet, wel andere boeken van haar (over de boze heks) die ik erg goed vind. Als ik zo de beschrijving lees, zijn het vrij onschuldige verhalen.
http://www.bol.com/nl/p/boeken/krik/1001004002416611/index.html#product_description

cqcq

cqcq

12-10-2009 om 14:30

Zijn er toch genoeg?

De echte meisjes boeken (over paarden of dansen en zo), de boeken van Margriet de Graaf of Vrouwke Klapwijk (de Koosje boeken zijn volgens mij zo rond avi 5/6), de boeken over een drieling van Corien Oranje.

Hendrika64

Hendrika64

12-10-2009 om 16:15

Heksie

Hoi,

Mijn dochter heeft net 2 boekjes van Heksie (kluitman) uitgekozen, ze kende ze al van school, avi 6. Ook zij houdt niet van enge verhalen, maar dit vindt ze dus wel leuk.

Groetjes

Caillic

Caillic

12-10-2009 om 18:06

Jaap ter haar

Lotje of Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar. Ik weet alleen het AVI niveau er niet van (dat staat niet in de oude uitgaven).

Lou

Lou

12-10-2009 om 19:46

Jubelientje

Jubelientje is ook in de verste verte niet eng.

groet,

Lou

Maylise

Maylise

12-10-2009 om 20:09

Ideeën

Van avi niveaus heb ik niet veel verstand. Avi 6 is toch begin groep 5 gemiddeld? Dus jaar of 7/8?

Misschien zit ik er wat niveau betreft helemaal naast maar wat boeken die mijn dochter (ook dol op lieve boeken) erg leuk vond op die leeftijd:

Astrid Lindgren- Kinderen van Bolderburen
Kleine huis op de prairie serie van Laura Ingalls Wilder (vooral de eerste 4 of zo boeken als Laura zelf nog vrij jong is)
Jan Ligthart- Buurkinderen
AA Milne- Winnie de Poeh
Kenneth Grahame- Wind in de Wilgen
Beatrix Potter- Pieter Konijn
Tracey Beaker serie van Jacqueline Wilson (ook in een groot voorlees boek verschenen)
Floortje Bellefleur serie
Olijke tweeling serie....

Sasvangent

Sasvangent

13-10-2009 om 09:17 Topicstarter

Bedankt

Ik zie hier een paar bekende tussenstaan, zoals Saskia en Jeroen. Ik las dat al als kind, kan je dat nog kopen dan? Ik vind bij ons al nergens de boekjes van ellie en nellie die ik dus eigenlijk wou kopen maar niet vind.

En verder zie ik ook namen waar ik nog nooit van gehoord had, dat zoek ik dus even uit. Zoiets als Jubelientje vindt ze niet leuk.

Kinderen van bolderburen ben ik haar nu aan het voorlezen, da's wel leuk. Kleine huis lijkt mij inhoudelijk nog wat moeilijk - maar wel leuk.

Dochter is eigenlijk nog maar 6 (groep 3) maar moet van de juf eigen boekjes meebrengen. Omdat ze de laatste tijd veel nachtmerries heeft, probeer ik haar nu eens "lieve" boekjes te laten lezen.

Oh ja, al die paarden boeken lijken mij inhoudelijk toch meer voor oudere kinderen, maar misschien vergis ik mij?

marie

marie

13-10-2009 om 10:52

Regenboogelfjes

Hallo
Dit is ook een leuke serie: Regenboogelfjes, Feestelfjes, etc.
http://www.bol.com/nl/c/boeken/daisy-meadows/1681527/index.html
Kun je ook bij de speelgoedwinkel kopen. Mijn dochter van 11 vindt die boekjes nog steeds leuk.
Groetjes

*bella*

*bella*

13-10-2009 om 10:52

Lobel

Arnold lobel vond zoon toen hij 6 was nog erg leuk om zelf te lezen, en het is echt allerliefst, korte verhaaltjes. Of iets van Tellegen, veel is moeilijk maar volgens mij heeft hij ook voor jongere kinderen geschreven. Geweldig!

mamavogel

mamavogel

13-10-2009 om 11:02

Paardenboekjes

Je heb heel veel verschillende paardenboeken voor verschillende leeftijden.
Erg leuk en is de wampie serie van Annemarie Dragt deze zijn op avi 6 niveau.

Ook Vivian den Hollander heeft een paarden serie die de Roskam heet maar die zijn avi 4.

Als het goed is zijn er ook speciale leesboekjes voor kinderen die heel goed kunnen lezen en toch een verhaal op hun eigen niveau willen lezen.

Sasvangent

Sasvangent

13-10-2009 om 13:10 Topicstarter

Oh en nachtmerries (beetje ot)

nogmaals, bedankt allemaal, ik heb al wat gezocht er staan heel wat goede boekjes tussen.

Een beetje afgeleid van mijn eigen vraag maar toch: dochter ligt wakker van feit dat er iets met ons (ouders) zou gebeuren, dat ze dan naar het weeshuis moet, dat er zombies zijn, dieven en moordenaars... .

Is dit een fase dat nog bij een 6-jarig kind hoort (ik dacht dat dit al lang achter de rug zou moeten zijn) en hoe kan ik dit afkappen? Bijvoorbeeld: vertellen dat er geen zombies bestaan helpt duidelijk niet. Er staat een hoofdstuk in haar "grote meisjesboek" over hoe je zombies kan afweren (en dus bestaan ze wel -zelf Jezus is nu tot zombie verworden :-(

Olivia

boeken over Olivia, van Elizabeth Mollema zijn ook leuk. De boeken van Jaap ter Haar heb ik vaak gekocht bij de kringloopwinkel. Ik heb een deel van Saskia en Jeroen dubbel, wil je die?
Verder kun je ook nog denken aan boekjes van Mark en Mieke, van Els Stam en Noddy, van Enid Blyton. Of wat moderner, boeken van Dagmar Stam.
Als je wat wilt lenen en/of Saskia en Jeroen wilt overnemen mag je me mailen, [email protected]

Geen

boekjes van Dagmar Stam, maar door haar geillustreerd. De boekjes die ik bedoel zijn van Carry Slee.

*bella*

*bella*

16-10-2009 om 12:31

Sasvangent

Ja, zo te horen goed om boekjes even goed te screenen van te voren, misschien wat teveel allemaal. (herken het probleem goed van zoon van toen 6) En ja, rond 6 was hij op z´n angstigst. Volgens mij komen ze dan net pas een beetje in de realiteit te staan hoor. Er komt een hoop op ze af maar hebben nog absoluut niet de levenservaring om te kunnen plaatsen laat staan relativeren. Hij is nu acht en bijna nooit meer bang. Maar gelooft nog in de sint dus helemaal over is de fase sowieso nog niet.
Dochter van nu 6 leest nog niet zoveel, en ik lees haar minder voor dan zoon. Probleem speelt bij haar dan ook niet, kan me heel goed voorstellen dat ze bepaalde thema´s echt niet aan zou kunnen.
Laatst gingen we naar euro disney en ik verbaasde me erover dat dochter nog veel twijfels had, dacht dat ze meer in de realiteit stond. Ze vroeg toch regelmatig of de personages echt waren enz. (groot verschil met zoon die het heerlijk vond haar te corrigeren natuurlijk)

Sasvangent

Sasvangent

16-10-2009 om 14:57 Topicstarter

Ha bella

Ja, een beetje screenen doe ik nu wel, het slapen loopt nog steeds niet vlot. Ze heeft een resem LEDlichtjes in en rond haar bed gelegd, zodat ze altijd kan kijken als ze wat hoort, of voor als ze naar toilet moet. Tja.

Het zal een combinatie zijn aan akelige dingen zien/horen en niet goed kunnen plaatsen door gebrek aan levenservaring. Zo huurde ik pas een ‘lieve’ film (dacht ik toch) over Morisson krijgt een zusje maar nee, ze kwam midden ergens naar de keuken gelopen dat het heel akelig was en ze wou niet meer verder kijken? Ronja de roversdochter dvd vindt ze dan weer geweldig.

En de sint: heel raar: 2 jaar geleden geloofde ze al niet meer in die goede man. Maar nu heeft ze al een hele lijst in haar hoofd wat ze kan vragen. Aan haar broer van 8 heb ik een paar maanden geleden het geheim toegegeven. Toen wel gezegd dat het ons geheim was, dat zus nog te klein was om het echt te weten. Dat als hij het verklapte, de sint geen reden meer zou hebben om toch nog te komen. En waarlijk: hij lijkt het vergeten te zijn. Hij gaat aan de sint dit-en-dat vragen, alsof hij het echt niet meer weet?? Rare denkkronkels soms die kinderen hé. Je zou inderdaad denken dat een kind van 6 toch ziet dat die disney-mickey’s vals zijn (maar waarom de sint dan eigenlijk niet?)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.