Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Vic

Vic

23-07-2010 om 12:46

Twee kinderen en zakgeld

Ik loop regelmatig tegen 'problemen' aan die worden veroorzaakt door het feit dat jongste (5,5) nog geen zakgeld krijgt. Oudste geeft haar zakgeld graag direct uit, vooral aan allerlei leuke onzinnigheden. Op die momenten vind jongste dat heel oneerlijk. Zij krijgt van mij wel eens iets, maar dat vind oudste dan weer niet eerlijk omdat zij het van haar zakgeld moet kopen. Nu zou ik jongste wel zakgeld kunnen gaan geven, maar eigenlijk heb ik als regel dat ze dat vanaf groep 3 krijgen (en dat duurt nog een jaar). En dan krijgt ze natuurlijk ook minder dan haar zus, dus 'oneerlijk' blijft het.
Hoe doen jullie dat?

Vergelijkbaar

..ik ga de jongste wat eerder zakgeld geven. Ik ben het eerlijk gezegd goed zat, dat gedoe. Ze zijn hier net 5 en bijna 9.

Ik behandel ze in beginsel niet gelijk, wel over de grote linie maar niet per keer, dus ik ga niet alles per keer rechttrekken. Er wordt regelmatig gehuild omdat de ander iets nieuws heeft. Maar het niets kunnen kopen is gewoon ronduit onhandig. En voor het geld hoef je het ook niet te laten, op die eindkleutertijd zijn ze al blij met een rommeltje van een euro. Zelf Gekocht.

Gisteren nog, kreeg jongste 2 euro van onze hulp. Op naar de Wibra. "Nee mama, ik ga alleen naar de kassa, je hoeft niet mee".

Oudste en jongste hebben nou eenmaal een andere positie. Er zijn vast weer dingen waar de oudste voordeel heeft gehad. Jongste heeft dan maar wat eerder zakgeld.

Daarmee neem je niet weg dat het oneerlijk is trouwens, wat jij zegt, dat verschil in hoogte van het bedrag. Maar dan denk ik, dat is een gradueel verschil en minder zwartwit dan de een wel zakgeld en de ander niet.

Ga trouwens 50ct per week geven, hij is net 5, en de ander krijgt nu 1 euro pw maar dat ga ik optrekken naar 5 euro in de maand (toch weer 8 euro meer op jaarbasis).

Even off topic en misschien te privé.. Had ik je al verteld dat ik zo blij ben dat ik weer weet wie je bent? Ik heb je ouwe nick heel lang gemist - stom he. En die nieuwe, die Vic, dat vond ik wel een aanwinst maar ja, daar heb je dan weer geen geschiedenis mee. Suf he. Hoop dat ik niet te ver ga met dit te zeggen?

Sera

Sera

23-07-2010 om 14:23

Hier

Alle drie mijn oudste kinderen krijgen zakgeld (ze zijn 11,8 en 5). Alleen de jongste krijgt nog geen zakgeld want hij is nog geen 2 en vraagt er ook niet om verder. Ze krijgen ook alle drie evenveel. De 5 jarige kan al tellen en simpele rekensommetjes doen dus ze kan er goed mee omgaan. Ik vind het vrij raar om een 8 jarige minder te geven dan een 11 jarige. Speelgoed is even duur of je nu 6,8 of 10 bent. Als de oudste naar de middelbare school gaat dan krijgt ze wel meer maar dan moet ze er ook meer van betalen.
Op dit moment hoeven ze alle drie niks van hun zakgeld te betalen behalve cadeautjes voor elkaar als ze jarig zijn. Ik zou dus de jongste ook zakgeld geven en evenveel als de oudste. Dan kunnen ze ook hetzelfde kopen als ze willen of samen voor iets groots sparen.

Vic

Vic

23-07-2010 om 15:19

Hmmm

Allereerst, Rodebeuk, dat vind ik leuk om te horen. Het voelt alsof het bijna niet kan missen dat ik het ben, maar er is niet veel door mijn (al weer anderhalf jaar oude) nieuwe nick geprikt.
Op Nibud.nl zag ik trouwens dat mijn oudste ook aan de lage kant zit met haar zakgeld. Ze krijgt 7 euro per maand. We hebben onlangs een begroting gemaakt om te bepalen wat ze zou moeten krijgen als ze ook cadeautjes van haar zakgeld moet kopen, en toen kwamen we rond de 12 euro uit (per maand). Zoveel gaat jongste dus niet krijgen, dat lijkt me duidelijk.
Misschien kan ik het tijdstip wat vervroegen en haar vanaf 6 jaar zakgeld geven? Ik vind het vervelend dat als ik nu ineens 'om' ga, het dan net lijkt of ik inconsequent ben. Net alsof ze haar zin krijgt als ze maar lang genoeg zeurt. Dat moet ik dus op een leuke manier inkleden. Ik denk dat ik dan maar begin met 1 euro per week, dat is ook het gemiddelde volgens het Nibud.

Maxime.M

Maxime.M

23-07-2010 om 15:28

En het uitleggen?

Ik ben even kwijt op welke leeftijd ik dit probleem met mijn kinderen had (ze schelen 3 jaar) maar het argument, toen je zus zo oud was als jij, kreeg ze ook geen zakgeld, werkte hier wel. En toen de oudste naar de middelbare school ging kreeg ze een verdubbeling van haar zakgeld, de jongste niet, maar hij weet dat hij in september (dan gaat hij ook naar de middelbare) ook die verdubbeling krijgt. Maar heeft dus ook een paar jaar het met de helft moeten doen, en dat ook bewust in de gaten gehad. Toen werkte het dus wel om te zeggen, zodra jij naar de middelbare gaat, krijg je ook meer.

Maxime

Niet evenveel

dochter kreeg vanaf haar 6 jaar zakgeld en ze krijgt 0.75 euro per week. Zoon krijgt ook pas van dit jaar (vanaf 8 jaar) en krijgt 1.25 euro/week.

Omdat het niet eerlijk was dat hij 2 jaar later krijgt, hebben we herberekend hoeveel hij zou gespaard hebben, dat afgerond naar boven en hem dat bedrag in 1 keer gegeven -wat meteen op was aan een nintendo ;-)

Ik vind het heel normaal dat je op een verschillende leeftijd een ander bedrag krijgt net als dat je bedtijd anders is.

Per 1 September (start schooljaar) gaat bij elk kind 0.25 euro zakgeld naar omhoog. En over een paar jaar zal zoon een extra verhoging krijgen (rond 12 denk ik).

Mijn kinderen moeten er helemaal niks mee kopen, ook geen kadootjes.

Trouwens Sera, als je een kind hebt wat veel feestjes heeft, en een ander kind dat nooit feestjes heeft (zoals hier bij ons), moeten die kinderen dan een ander bedrag krijgen?

Hier ook niet evenveel

Drie kinders hier, nu 6, 8 en 10 jaar. Ze hebben allemaal vanaf hun zesde verjaardag zakgeld gekregen en bij elke verjaardag krijgen ze verhoging. Dat heeft bij ons trouwens weinig gezeur opgeleverd. Als de oudste op zijn zesde verjaardag zakgeld kreeg, is het logisch dat ook de jongste het pas op zijn zesde verjaardag krijgt. En dat ze niet evenveel krijgen, vinden ze ook normaal. Overigens ga ik maar eens een inflatiecorrectie toepassen, want wij zitten wel wat aan de lage kant, zie ik bij het Nibud. Aan de andere kant mogen ze er ook van kopen wat ze willen, behalve huisdieren. En ik zie toch wel met genoegen dat ze in staat zijn heel stug door te sparen om iets te kopen dat ze heel graag willen hebben. Ik heb ze er nog nooit snoep van zien kopen, hoewel dat van ons dus wel mag.

Sera

Sera

23-07-2010 om 20:38

Sasvangent

Ze hoeven er alleen cadeautjes voor elkaar van te kopen dus niet voor hun vriendjes. Dat is dus voor alle drie evenveel. Voor de verjaardagen van vriendjes betaal ik de cadeautjes want ze hebben inderdaad niet even veel verjaardagen.

Ik zie trouwens echt de logica er niet in om een 9 jarige meer te geven dan een 7 jarige tenzij de 9 jarige meer uitgaven heeft. Als ze echter precies hetzelfde van hun zakgeld moeten doen dan is er toch geen reden om de een meer te geven dan de ander? Speelgoed is niet toch opeens goedkoper als je 7 bent dan als je 9 bent? Een 9 jarige wil toch niet persé duurdere dingen dan een 7 jarige?

Bedtijden zijn anders omdat de slaapbehoefte vaak afneemt met ouder worden maar als kinderen van verschillende leeftijden evenveel slaap nodig hebben dan laat je ze toch ook gelijktijdig naar bed gaan neem ik aan.

Hier

bij ons twee meiden, oudste is 8 en jongste is net 6.

Oudste krijgt sinds groep 3 (5 jr) een euro per week. Jongste krijgt al sinds groep 1 50 cent per week. Ik ga nu jongste ook naar groep 3 gaat,ze allebei 1 euro geven.

ik vond het niet prettig om verschil te maken in hoeveelheid zakgeld. Wat je al zegt, voor de kinderen voelt het niet eerlijk want ze sparen even hard alleen jongste heeft altijd de helft minder.

ik vind 1 euro per week prima. dan kunnen ze echt iets bij elkaar sparen als ze willen. Mijn kinderen krijgen zo langzamerhand wel het idee van sparen door. Vorig jaar hebben ze zelfs geld bij elkaar gelegd om samen iets van playmobil te kunnen kopen.

Nu voor de zomervakantie hebben ze rapportgeld van opa en oma gekregen enzo, en tellen ze ook samen hoeveel ze zouden kunnen kopen. Ze willen niet eens meteen naar de winkel, maar eerst bedenken wat voor 'groots' ze zouden willen kopen. Al met al ben ik erg tevreden met hoe het gaat. ondanks dat hier ook wel eens pokemon plaatjes zijn gekocht, krijgen ze wel de waarde van geld door.

Voor het kopen van kadootjes voor anderen (papa, mama, zusje) krijgt ze van ons een paar weken van te voren een bedrag wat ze daar aan uit mag geven. dat wil ik scheiden van zakgeld, uiteraard mag ze haar zakgeld daar voor gebruiken als ze wil maar ik zie zakgeld echt als iets voor haarzelf.

overigens gaan mijn kinderen tegelijk naar bed: oudste heeft veel slaap nodig en jongste juist niet.

Gruffalo

Vic (o.t.)

Ik had er hulp voor nodig. Ik had het met een forumdeelnemer over wie we missen. Jij hebt vaak een andere invalshoek dan ik maar ik vind je bijdragen wel altijd lekker fris en ook altijd respectvol. Ik had je zelf niet herkend in je nieuwe nick.

Stom he.

Het kan er ook mee te maken hebben dat als je lang forumt, dat dan je bijdragen vanzelf wat milder worden. Heb ik tenminste. Als ik iets een beetje scherp neerzet krijg ik een discussie die al van te voren kan uitspellen, daar heb ik geen zin in. Dus ik ben nu milder. Ik vond jouw ouwe nick ook wel wat feller dan de nieuwe ;-)

liora

liora

24-07-2010 om 12:51

Nieuwsgierig

Oh nu ben ik wel benieuwd wie je bent Vic. Voor mij ben je hier betrekkelijk nieuw, maat niet dus. Kan je niet een tipje van de sluier oplichten?

Liora

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

24-07-2010 om 13:39

Liora

Meen je dat nou? Ik kan niet zoveel hints geven, volgens mij weet je wel hoe mijn gezinssamenstelling is. Goed nadenken dus ;-)

O ik had je wel herkend

Maar nu ga ik twijfelen omdat rodebeuk zegt dat jouw oude nick wat feller is dan de nieuwe. Ik zie daar niet zoveel verschil tussen, dus nu twijfel ik wie je bent. Hè verdorie, ik weet al niet waarom ik met sommigen mee op vakantie mag en nu moet ik ook nog gaan bedenken of jij bent wie ik denk dat je bent.

Bastet

Bastet

24-07-2010 om 18:49

Ohje

Daar ben ik zo slecht in,nicks herkennen,ik probeer het niet eens..:)
Bastet

liora

liora

24-07-2010 om 20:26

Vic

Je gezinssamenstelling weet ik heel goed maar er gaat absoluut geen belletje rinkelen.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

24-07-2010 om 20:35

Liora

Hmmmm tja. We hebben in het verleden wel eens een discussie gehad over alleenstaande ouders die weinig tot geen belasting betalen. Nu al een belletje? Het kan wel kloppen dat ik vroeger feller was. Verstand komt met de jaren ;-) en ik breng mijn mening tegenwoordig wat genuanceerder (althans, dat probeer ik).

liora

liora

24-07-2010 om 22:14

Ehh

Klopt het dat je nu niet meer alleenstaand bent?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Liora

Ik baalde al dat ik erover begonnen was maar gelukkig vindt Vic het niet erg zo te lezen.

Jij was trouwens ook feller vroeger.

Ach, misschien is het wel omgekeerd. Zijn we niet zozeer milder geworden in wat we schrijven maar vooral in hoe we lezen?

Wel grappig, het idee dat we vijf jaar geleden allemaal achter de comp zaten met het stoom uit de oren.

De voorgangnick van Vic was altijd een stuk rechtser dan ik, maar niet storend. Dus ik zag die naam, dan kon ik raden wat er stond, maar het ergerde me niet. Want hoe zij het opschreef kon ik het wel weer begrijpen ergens ook...

liora

liora

24-07-2010 om 23:15

Aha

Ja dan weet ik het denk ik. Jeetje Vic, je maakt inderdaad een totaal andere indruk nu. Als ik het goed heb hoor, want misschien zit ik ernaast.

Ik vind mezelf ook wat genuanceerder, vooral waar het opvoeding betreft. Want ik wist alles zo goed, tot ik een tweede kind kreeg die weer totaal andere behoeftes heeft, waardoor ik nu een andere opvoeder ben.

Had jij eerst ook een andere nick Rodebeuk?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Vic

Vic

24-07-2010 om 23:43

Haha

Juist over opvoeden heb ik nog steeds niet de wijsheid in pacht. Vooral met zo'n bijna-puber is het af en toe echt zoeken naar de juiste manier.

Liora

Ik was vroeger Theodora, maar dat is niet echt een geheim. Ik had toen zoveel over mijn zieleroerselen over bevallen geschreven dat ik een frisse start wilde.

Eerlijk gezegd ben ik soms wel een beetje onvoorzichtig wat betreft anonimiteit, omdat ik het fijn vind als mensen het goed kunnen plaatsen wat ik schrijf. Blijft een afweging.

Nu probeer ik het gewoon zo te doen dat ik genoeg details weglaat dat ik niet al te makkelijk herkenbaar ben zodat ik lang mijn nick kan houden. Lukt niet altijd. Mijn woonplaats en mijn afkomst had ik wschl beter onder de klep kunnen houden. Nou ja, zoals jullie allemaal weten heb ik zes kinderen, een eenling, een tweeling en een drieling dus dat komt toch al niet zoveel voor ;-) Oh ja en mijn man is Olympisch kampioen judo. En mijn hobby is klimop kweken...

Verschil tussen oudere broer en jongere zus

Mijn zoon van 10 krijgt 5euro in de week zakgeld. 1 Euro gaat in de spaarpot dat gaat op aan snoep en onzinnige dingen. 4 Euro rechtstreeks naar zijn spaarrekening gaat. Dat moet hij besteden aan vakanties en verjaardagscadeautjes van gezinsleden en oma/opa en aan dingen waarvoor hij wil sparen computerspelletjes etc. Voor al zijn computerapparatuur heeft hij zelf gespaard. WI, nintentdo, playstation....

Mijn dochter is 6 en krijgt 1 Euro in de week. Zij weet wat haar broer krijgt. Dat vindt zij okee. Haar broer mag nu eenmaal bepaalde dingen meer dan dan zij. Omdat hij ouder is. Zij heeft daar geen moeite mee. Tegen de tijd dat zij zo oud is, krijgt zij dezelfde privileges.

Aan de andere kant mag haar broer bepaalde dingen niet (meer) omdat wij vinden dat hij dat is ontgroeid.

Groeten Mary

Vraag aan degenen die gelijktrekken

Mijn oudste (met een enórm rechtvaardigheidsgevoel...) zou beslist heel boos worden als wij de andere twee hetzelfde zakgeld zouden geven als hij heeft. Toen híj zes was, kreeg hij ook niet wat hij nu krijgt, dus waarom zou jongere broer die nu zes is, wél dit bedrag krijgen? Alleen maar omdat hij toevallig de jongste is? Ik vind dat hij daar gelijk in heeft. Protesteren jullie oudsten niet? Of denken ze daar helemaal niet over na en heb ik gewoon een diepgravertje? ;-)

Sera

Sera

25-07-2010 om 15:15

Genista

Mijn dochter kreeg toen ze 7 was 1 euro zakgeld. Ze wilde zelf graag zakgeld. De twee anderen kregen toen nog niks. Toen zij 9 was en haar broertje 6 heb ik besloten ze allebei 1,50 te geven. Mijn dochter was alleen maar blij dat zij meer zou krijgen nu. Dat haar broertje en meer zou krijgen en een jaar eerder vond ze niet erg. Als ze dat wel erg had gevonden dan had ik haar uitgelegd dat broertje ziet dat zij zakgeld krijgt en er daarom eerder om vraagt. Dat zij het misschien een jaar later heeft gekregen maar dat ze voor die tijd vaker tussendoor iets kreeg van ons. Ik kan ook allerlei voorbeelden bedenken waarin zij weer meer heeft gekregen dan haar jongere broertjes en zusje puur omdat zij de oudste is en dus bepaalde dingen heeft gekregen die de anderen later van haar overnamen.

De derde is nu 5,5 jaar en sinds mei krijgen ze alle drie 1,50 euro in de week. Vanaf september gaan ze alle drie 2 euro krijgen. Dat is vrij veel voor een 5 jarige maar ik hou het uiteraard wel in de gaten. Ze mogen zelf weten wat ze doen er mee maar ik moedig sparen aan en ze mogen er ook geen snoep van kopen.

Sera en pelle

Dank voor het antwoord. Maar ik heb niet het gevoel dat ik "te laat" ben :-) Ik heb zelf ook het gevoel dat dit eerlijker is. Ze kregen hier allemaal vanaf hun zesde verjaardag zakgeld, dus ze vinden het logisch dat ze niet hetzelfde krijgen. Ik vind het eigenlijk ook logischer.

Sera

Sera

25-07-2010 om 22:55

Ouder

Ik vind het sowieso niet logisch dat een ouder kind iets mag omdat hij nu eenmaal ouder is. Hier mogen ze allemaal hetzelfde behalve als om bepaalde redenen iets niet kan of geen goed idee is. Bijvoorbeeld mijn dochter van 5 gaat niet eerder naar bed omdat ze 5 is maar omdat ze meer slaap nodig heeft dan de twee oudsten. Als ze evenveel slaap nodig had mocht ze ook later. Als we naar het pretpark gaan mag ze niet in de achtbaan. Niet omdat ze jonger is en maar 5 is maar omdat ze nog niet de lengte heeft die het veilig maakt voor haar om in de achtbaan te gaan. Het is niet zo dat ze iets niet mag omdat ze jonger is. Natuurlijk mag en kan ze minder maar daar zit dan een grotere reden achter dan alleen dat ze jonger is.

Ik behandel mijn kinderen niet anders naar gelang leeftijd maar meer naar welke behoeftes ze hebben.

Ze krijgen overigens geen cadeautje van mij als de ander jarig is. Mijn zus doet dat wel voor onze kinderen altijd en dat is natuurlijk super lief van haar maar ik zeg altijd dat het echt te duur voor haar is en dat ze dat niet moet doen. De kinderen vinden het super leuk natuurlijk maar ze verwachten dat verder niet van mij. Dat vind ik ook een ander verhaal dan dezelfde hoeveelheid zakgeld.

De twee oudsten sparen nu bijvoorbeeld voor hetzelfde en ik zou het wel sneu vinden voor de tweede als hij pas een half jaar later dan zijn zus dat zou kunnen kopen. Ik vind dat verder ook niet logisch.

Bastet

Bastet

26-07-2010 om 08:09

Genista

Hier zijn de bedragen nooit hetzelfde geweest,de oudste krijgt meer,en de anderen weten niet beter.De jongste mokt weleens,dat de middelste,drie jaar ouder,meer krijgt,maar als ik haar vertel dat hij op zijn tiende minder kreeg dan zij nu krijgt als tienjarige,vindt ze het weer prima.Inflatiecorrectie enzo.
Bastet

Genista

mijn kinderen krijgen ook niet evenveel en ze zouden met dezelfde redenen afkomen als jouw kinderen (niet eerlijk etc.). Maar bon, wat dat betreft zijn mijn kinderen inderdaad 'diepgravertjes'.

Ik ben zelf de oudste thuis en zou het zeer oneerlijk hebben gevonden als iedereen evenveel kreeg. zolang elk kind op dezelfde leeftijd evenveel krijgt, is alles toch 'eerlijk'.

Sera, vind ik raar

"Ik vind het sowieso niet logisch dat een ouder kind iets mag omdat hij nu eenmaal ouder is."

Van een ouder kind wordt ook meer verwacht, zowel thuis (meestal toch) als op school.
En, bepaalde dingen mogen toch ook niet meer 'omdat je daar al te oud voor bent'?

Ik vind het dus heel logisch dat enerzijds bepaalde gedragingen en eisen, maar anderzijds ook 'toegevingen' groeien met de leeftijd.

Ik kan er niet bij dat jij vindt dat een kind van 5 en 10 in principe hetzelfde moeten behandeld worden en alles hetzelfde moeten mogen. Ofwel houdt je die van 10 te klein, ofwel mag die van 5 teveel.

Misverstandje

Het was gewoon een vraag uit nieuwsgierigheid. Ik vind het helemaal niet lastig dat ze niet hetzelfde bedrag krijgen. De vergelijking met slapen vind ik wat eigenaardig, want ik kan een kind moeilijk dwingen meer te slapen dan het nodig heeft :-) Ik vroeg me gewoon af of oudsten dan niet protesteren, maar kennelijk doen vooral de "diepgravertjes" dat.

Sera

Sera

26-07-2010 om 11:00

Sasvangent

Natuurlijk mag de oudste meer maar dat is niet omdat ze ouder is maar gewoon omdat ze meer kan dan de jongste kinderen. Zij mag bijvoorbeeld alleen naar de winkel en dat mag de 5 jarige niet. De oudste kan namelijk verkeerssituaties beter inschatten. Ik vind de dat de reden 'omdat jij ouder of jonger bent mag dit niet' gewoon niet genoeg. Er zit altijd een andere reden achter. Als ze hetzelfde kunnen dan mogen ze het ook allebei.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.