Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Asa Torell

Asa Torell

18-03-2009 om 20:48

Vast taakje gezocht

Zoon (net 5) moet inmiddels wel het een en ander in huis doen, maar dit bestaat eigenlijk alleen uit eigen rommel opruimen zoals s ochtends pyjama op zijn bed leggen, s avonds de schoolspullen bij de afwas, etc. Ook moet hij altijd zijn eigen bord opruimen terwijl papa of ik de rest van de tafel afruimt. En dat laatste vind ik eigenlijk iets geks hebben, zo remi-achtig. Vooral omdat hij dus de enige is die echt altijd zelf zijn bord moet doen. We probeerden ook een tijdje af te wisselen met de ene dag alle borden, de andere dag niets, maar dit gaf veel te veel aanleiding tot discussie.
Kortom ik ben op zoek naar een vast taakje voor zoon dat heel duidelijk is omdat hij degene is die het echt altijd moet doen. En het liefst een taakje voor het algemeen belang. Iemand suggesties? Ik vond in het archief vooral tafel dekken danwel afruimen, en dat is misschien al wel een goede, maar meer ideeen zijn welkom!

Itsme

Itsme

18-03-2009 om 21:09

Taken/meehelpen

Hoi Asa,

Op zich vind ik dat je zoon al aardig zijn taken doet als hij inderdaad ook dagelijks netjes zijn pyjama opruimt en zijn schoolspulletjes. Misschien is het een idee dat hij na het ontbijt zijn bordje en beker opruimt? En het avondeten gezellig samen afruimen.. of jij afruimen en hij de tafel afnemen (vind ie vast nog leuk ook). Zijn eigen kleren in de wasmand doen is ook een nuttige taak.

Bij ons zijn de vaste taken eigen troep opruimen, kleren in de wasmand, vaatwasser uitruimen en inruimen, vuilnisbakken ophalen en de belangrijkste.. koffie zetten! Maar.. onze kinders zijn al wat ouder en hebben in de loop der jaren een aantal taken erbij gekregen. Ze moeten helpen, krijgen nu ook een beetje zakgeld voor het helpen (onder het mom van wij werken ook voor ons geld het komt niet aanwaaien).

Weet niet of je er iets aan hebt maar in ieder geval succes!

Annet

Annet

18-03-2009 om 21:42

Je doet het al goed

Op de leeftijd van 5 is het vooral belangrijk dat kinderen leren dat ze IETS moeten doen. En dat leer je hem al.
Je zou nog kunnen beginnen dat iedereen zijn eigen bord opruimt zodra hij/zij opstaat van tafel. Dan is het duidelijk dat iedereen daar verantwoordelijk voor is, los van wie de rest afruimt.
En dan wat later hem laten helpen met het afruimen van de rest.
Hier is de jongste ruim 6. Hij helpt inderdaad ook met afruimen (oudste met tafeldekken), sjouwt de was naar de wasmachine, helpt wel eens met sokken uitzoeken van de gedroogde was, trekt in de zomer wat onkruid uit de tuin. Hij ziet wel dat zijn grote zus (11 jaar) meer taken krijgt die ook moeilijker zijn. Dus zo zal hij er wel aan wennen. Hij doet al meer dan zijn zus toen zij 6 was.

liora

liora

18-03-2009 om 22:44

Wc papier

Hoi,

Mijn zoon doet de wc-rollen op de wc-rol houder. Dus niet op de houder van de aangebroken rol, maar op zo'n ding waar vijf rollen oppassen.

Hoop dat het duidelijk is, lastig taakje om te omschrijven eigenlijk. Het is in ieder geval zeker ook voor het algemeen belang!

Liora

Flora1

Flora1

19-03-2009 om 10:23

Nog wat klusjes

Mijn dochter van 5 helpt standaard mee door haar gedragen ondergoed in de wasmand te gooien en haar schoolbeker uit haar tas te halen en bij de afwas te zetten.
Sommige klusjes vindt ze leuk, dus die vraag ik haar soms wel om te doen.
Bijvoorbeeld het voeren van het konijn of het afstoffen van het scherm van TV en computer. Iets opzuigen met de kruimeldief. Het watergeven van potten in de tuin vindt ze ook erg leuk. Voor het watergeven van de planten binnen maakt ze er nog teveel een waterballet van...

Asa

Jullie pakken het heel goed aan hoor! Mijne kleine meid wil altijd graag helpen en doet dit heel goed.

Bord en beker wegzetten
Haar vuile was in de wasmand
Tafeldekken
Vis eten geven
Was ophangen.. kleine dingetjes op haar eigen wasrekje
Met de was vouwen washandjes stapelen
Met schoonmaken en stoffen heeft ze haar eigen taak nl. het stoffen van de vensterbakken en nat afnemen.. mama
5 minuten stofzuigen... voelt ze zich heeeel groot

En zo zijn er nog wel meer kleine dingetjes

Groetjes

Asa Torell

Asa Torell

19-03-2009 om 20:22

Ha, valt best mee dus

Zoon is niet zo van de zelfstandige en van het vrijwillig meehelpen, dus ik probeer er bewust mee bezig te zijn, anders doet ie over 10 jaar nog niks, is mijn idee. Maar kennelijk hoeven we ook weer niet te hard van stapel te lopen ;-) als hij al wel zijn eigen dingen opruimt.
Vandaag zijn we in overleg op het taakje 'toetjesbakjes en lepels op tafel zetten' uitgekomen, en afruimen doen wij dan nu wel weer.
Voor de afwasmachine en was ophangen hebben we trouwens een (nog wel!) enthousiaste hulp-dreumes dus die taakjes zijn al gereserveerd ;-).

Asa Torell

Asa Torell

19-03-2009 om 20:23

Liora

Ik vind dat trouwens ook wel een leuke, komt het er op neer dat jij hem na de boodschappen het nieuwe pak geeft en hij de rollen dan in de wc netjes op die rollenhouder zet?

Asa Torell

Asa Torell

19-03-2009 om 20:25

Trouwens

...het was wel leuk om zoon zo'n algemeen taakje te laten doen, vergeleken met alleen zijn eigen dingen. Want nu moesten wij ons bijvoorbeeld neerleggen bij zijn bakjes- en lepel-keuze. Dus het is echt iets anders, toch wat meer 'verantwoordelijkheid', dan bijv. zijn eigen bord afruimen.

liora

liora

19-03-2009 om 20:51

Asa

Hoi Asa,

Ik koop meestal zo'n mega-verpakking met 24 rollen, en als de rollenhouder leeg is, vult hij het aan met rollen uit de mega-verpakking. Zo gaat het ongeveer.

Hij heeft er ook weleens een tijdje geen zin meer in, en dan maak ik er niet zo'n punt van hoor.

Groetjes,

Liora

Guinevere

Guinevere

19-03-2009 om 21:06

Lepelkeuze

Haha, wij krijgen hier ook af en toe het idiootste bestek naast ons bord. Weggemoffeld onder ons servet, dan is de verrassing nóg groter. De ene dag krijgen we een theelepeltje en de volgende keer een grote opscheplepel. De eetstokjes heeft zoonlief nog niet gevonden gelukkig. Grapjas.

Koffiepads in de bus

Een vast taakje van mijn dochter van 4 is het in de bus(sen) doen van de koffiepads.
Taakjes die ze ook regelmatig doet:
- eigen (speel)tafel met een doekje schoonmaken
- schone was uit machine halen, vuile er in
- helpen met de afwas
- besteklade re-organiseren
- kamer vegen (met een vliesdoekje op stok)

Nivea

Nivea

23-03-2009 om 22:15

Hier...

Hier zijn ze soms het hulpje van de dag:
- tafel dekken
- schaaltjes voor toetjes pakken
- zelf kiezen waar je in de auto zit

Standaard:
- was in wasmand gooien
- schooltas naar keuken brengen, trommels en bekers op aanrecht
- jas ophangen

Soms:
- helpen met wasmachine aan zetten (incl. was sorteren)
- wc papier aanvullen en handdoekje in was gooien

Oh ja, de jongste is dol op was wegbrengen (vind ik vreselijk). Ik vouw en hij brengt de kleine stapeltjes weg.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.