Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Ziza

Ziza

04-03-2012 om 16:24

Verplichten diploma c?

Mijn dochter is 7 jaar en haalt bijna haar zwemdiploma B. Ze wil er nu het liefst mee stoppen ( ze vindt het zo vermoeiend) Ik heb haar gezegd dat ze ook nog haar c moet halen. Voor de veiligheid, en juist ook voor haar conditie. Er is nog geen andere sport die haar aantrekt. Nu zegt ze dat alle andere kinderen na hun B mogen kiezen. Is dat zo? Ben ik te streng?
Ze vindt zwemles niet meer zo leuk maar het is ook zeker geen drama. Naar verwachting kan ze haar C in drie maanden halen en ik heb verteld dat ze dan een andere sport mag gaan kiezen.

sinas

sinas

04-03-2012 om 16:28

Alleen a en b

Nou moet ik zeggen dat zwemles hier niet zonder slag of stoot ging en in een aantal gevallen vrij lang heeft geduurd, dus ik was ook blij dat ik er vanaf was. Ik zie zelf ook niet veel meerwaarde in C eigenlijk. Maar ik kan die keuze niet voor jou maken.

Tango

Tango

04-03-2012 om 16:48

Hier ook

Tangozoon mag van mij na B ook stoppen. Hij gaat volgende week voor zijn A-diploma. W.s. zwemt hij na zijn B-diploma nog wel even door met schoolzwemmen, maar daarna nog meer zwemles daar heb ik geen zin meer in en hij w.s. ook niet na 3 jaar zwembad. De meerwaarde zie ik er ook niet echt van. Tangodochter heeft destijds nog 1 C-certificaat gehaald (C gaat bij ons in 3 delen), maar of ze zich daarmee nou veel beter redden kan dan kinderen die A en B hebben, dat kan ik niet zeggen.
Ik zou het dus niet verplichten, maar inderdaad kun je deze keuze het beste zelf maken. Maar met tegenzin naar het zwembad zou me niet aantrekken.

Jerita

Jerita

04-03-2012 om 16:49

Hier wel

Hier wel verplicht a b en c. Oudste is al lang klaar en jongste is nu met B bezig en gaat daarna door naar C. ALs ik haar laat kiezen dan wil ze ook het liefst stoppen maar dat doen we niet. Zwemmen gaat hier trouwens van een leidend dakje. Oudste heeft in 20 maanden haar diploma's gehaald en jongste had binnen 10 maanden haar a en ik ga er vanuit dat b en c ook niet zo heel lang meer duren. De reden hier was de zwemervaring die je op doet. Je zwemt toch nog wekelijks een uur in de week.

Wel

bij de zwemschool waar mijn kinderen les hadden duurde C gemiddeld 4-6 maanden na het halen van diploma B, met 2 keer per week les. Beide hebben het van mij moeten doen, ik zag/zie duidelijk meerwaarde ten opzichte van B.

B wordt meestal 6 weken na diploma A gehaald en ik vind niet dat ze dan al sterk kunnen zwemmen. Zeker niet voldoende om te kunnen zwemmen in bijvoorbeeld een subtropisch zwembad of golfslagbad!

na het halen van C heb ik dat wel. Ik zal ze nog niet op hun 7e daar alleen laten zwemmen, maar ik vind wel dat ze nu echt goed kunnen zwemmen.

Overigens

nog een toevoeging: ook bij deze zwemschool stopte ongeveer de helft tot tweederde van de kinderen na B.

sinas

sinas

04-03-2012 om 17:25

Onlangs

nog weekendje weggeweest naar een park met subtropisch zwemparadijs, wildwaterbaan enzo. Nou, gaat prima met A en B hoor. Zwemmen leer je pas na je diploma, net als autorijden pas echt geleerd wordt als je je rijbewijs hebt. Beetje vertrouwen in je kinderen.

Tijgeroog

Tijgeroog

04-03-2012 om 17:57

Maar ziza

Ik snap het niet helemaal. Je wilt oa dat ze C doet omdat ze dan extra conditie opdoet en er geen sport is die ze wil gaan doen. Maar zelf geeft ze blijkbaar aan dat ze wel wil gaan sporten. Dus dan is dat argument toch niet meer geldig?
Ik geloof wel dat veel kinderen na B mogen kiezen, maar vast niet alle.

Mamvantwee

Mamvantwee

04-03-2012 om 18:11

A en b zijn genoeg

Hier na langdurige zwemlessen is bij oudste a en b binnen en bij jongste binnenkort b. Ik vind het genoeg. Ik geloof dat je kind met 7 al veel sterker is dan met 6 en dat diploma c niet meer zoveel toevoegt naarmate je ouder bent als je b haalt. Dus c wordt steeds minder nodig.

Ik zou zeggen: laat haar stoppen na b en lekker die andere sport gaan doen.

Groet, Mamvantwee

Inge M

Inge M

04-03-2012 om 18:14

Je kunt ook als voorwaarde sporten stellen

Dus of kind gaat door voor C of kind gaat proeflessen volgen van verschillende sporten om daarna één van die sporten te kiezen. Mocht daar niets uitkomen, wordt weer teruggevallen op zwemles.

madelief

madelief

04-03-2012 om 18:34

Het heet:

Zwem a-b-c.... Tegenwoordig toch wel de bedoeling dat ze alles halen. A-b is prima als er darrna nog veel gezwommen wordt. Niet af en toe in de vakantie. Net als autorijden, juist veel doen! Als ze het geen drama is zou ik zeker doorgaan, het is gezond, leerzaam etc. Dus waarom niet?
Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

toja

toja

04-03-2012 om 19:38

Hier alleen a en b

Beide hebben alleen A en B en daarna nog een jaar schoolzwemmen. Dat vind ik genoeg, dan maar geen zwem abc en met schoolzwemmen komen ook alle onderdelen van c een keer voorbij en ze zwemmen iedere week.
Zwemles ging ook best moeizaam, dus na B vonden wij het wel goed ( we zwemmen wel regelmatig met de kinderen )

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

sinas

sinas

04-03-2012 om 19:48

Zwem abc

klinkt leuk, maar is alleen maar een verzinsel. Niemand die jou verplicht om ze alledrie te halen en nogmaals, ik heb naar mijn kinderen gekeken, die prima kunnen zwemmen, maar zich erg moeilijk kunnen conformeren naar het keurig baantjes zwemmen. Want dat is eigenlijk het enige dat je leert, netjes je banen zwemmen. Maar 1 van mijn kinderen was al vroeg heel sterk in de armen en kon ook prima boven water blijven. Alleen het baantjes zwemmen, dat trok kind ECHT niet!

hoi P
mijn kinderen gingen niet naar een doorsnee zwemschool maar een zwemvereniging die meer gericht waren op kwalitatief goed leren zwemmen dan op het 'zo snel mogelijk zo veel mogelijk kinderen het diploma laten halen'.
het gaat bij C om zo veel meer dan alleen baantjes trekken, maar dat zie je als je naar de eisen voor diploma C kijkt.

na A en B zijn veel ouders zelf het zwemmen vaak zat, vinden dat hun kinderen 'wel prima' kunnen zwemmen en kinderen zelf zijn er ook wel klaar mee. Maar ik blijf er bij: ik zag bij mijn kinderen een enorm verschil tussen b en c.

amk

amk

04-03-2012 om 20:32

Eens met gruffalo

ik zie heel veel verschil tussen dochterlief die vlak voor haar c zit en het eind van B.
Ze is zo veel zekerder in het water, kan zich veel beter redden.
Ik ben blij dat wij doorgezet hebben. Kan ze daarna wel kiezen wat ze wil.
(Voor als nog: figuurzwemmen, hoe ze daar nu weer aan komt, geen idee)

ijsvogeltje

ijsvogeltje

04-03-2012 om 20:35

Eigenlijk wel

Wij hebben het niet echt verplicht gesteld, maar wel steeds laten weten dat C er gewoon bij hoort. Beiden zijn dan ook door gegaan voor C, als een vanzelfsprekendheid. En C geen meerwaarde? Juist wel. C is echt een stuk pittiger dan A en B (vooral B voegt nauwelijks iets toe aan A), en mijn kinderen zijn tijdens het zwemmen voor C een stuk sterker geworden.

Vic

Vic

04-03-2012 om 21:45

Ik ben er klaar mee!

Dochter heeft sinds gisteren haar B-diploma, en heeft zelf mogen kiezen of ze door wilde voor C. Daar had ze geen zin in, dus we zijn er klaar mee. Ik ben daar niet rouwig over want de lessen voor C zijn precies op dagen dat het het slechtst uit komt.

Een stuk sterker geworden...

Hier nog geen ervaring met het zwemabc, maar beste mensen, als die kinderen groeien worden ze toch vanzelf sterker? Dus kinderen die zoveel sterker zijn geworden tijdens de lessen voor C... tja, ik ben niet direct overtuigd, eerlijk gezegd.

Ik ben qua diploma's nooit verder gekomen dan A oude stijl en kan zeggen dat ik nadien ook een heel stuk sterker ben geworden...

Groeten,

Temet

Eens met temet

Toen oudste ooit op zwemles begon werd net het 'nieuwe abc' ingevoerd (is nu 18 en begon met 4 jaar). Oudste had op dat moment al het (oude) A. Na de invoering moest ze wat toen A was opnieuw doen......Want nieuw A was oud A+B. Gelukkig haalde ze dat.......maar het grootste gedeelte van de groep haalde het niet en moest nog bijlessen voor het diploma dat ze eigenlijk in 'oude stijl' al hadden...Oudste heeft ook B gedaan razendsnel in 6 weken die er officiëel voor staan...Toen is ze gestopt. Omdat wij het onzin vonden....Tenslotte had ze nu de 'oude variant ABC' en dat leek me meer dan genoeg, het was al meer dan toen gebruikelijk.
Toen jongste op zwemles ging, ging het moeizamer, jongste is ook gewoon klein, mager, had het koud etc.etc.
Maar A ging nog best...(de nieuwe dan hé) Toen wilde oudste opeens graag C. Ook goed dus togen wij met 2 dames naar zwemles, oudste voor het nieuwe C en jongste voor d'r B. Over die C heeft oudste stukken langer gedaan dan over die B. C is ook een kwestie van de techniek enorm goed beheersen en in de loop der tijd was haar techniek natuurlijk wel wat slordiger geworden. Oudste haalde C en jongste B na best lange tijd. Daarna wilde jongste écht niet meer.
In de wetenschap dat de 'eisen' van nu enorm veel hoger liggen voor de zwemdiploma's en ikzelf die toch bekend stond als een van de beste zwemmers van mijn klas en ik heb ook alleen het oude ABC (is nu dus B) denk ik dat ze al stukken beter zwemmen dan wij 'vroeger'.
In die wetenschap moet je eens rondom je kijken als je zwemt in de zomer b.v. en je ziet 20jarigen....Is er 1 bij die zo zal verdrinken in een stroomversnelling? En toch hebben de meesten niet meer gehaald dan wat nu A is, namelijk het oude A+B.
En dat komt echt niet door training ofzo, maar gewoon omdat ze groter en sterker groeien.
groeten albana

Puck

Puck

05-03-2012 om 08:54

Hier eentje alleen a

Ik ben het eens met Temet, de kinderen worden als ze ouder worden vanzelf sterker dus om die reden vind ik C nu niet direct noodzakelijk. Wat ze wel bij C leren is het zichzelf redden met kleding aan in het water.
Hier heeft oudste met veel hangen en wurgen A en B gehaald. Vond het helemaal niet leuk, dus na B was ie allang blij dat hij mocht stoppen. Jongste ging met plezier naar zwemles en had in no-time haar A diploma en ging door voor B. Toen de rest van haar groepje mocht afzwemmen en zij niet bleek de enige reden te zijn dat ze de borstcrawl niet goed beheerste. De motoriek en het samenspel tussen armen en benen was niet goed genoeg. Nog gevraagd of ze verder alles goed beheerste en of ook de afstanden goed gezwommen konden worden en dat was volgens haar juf allemaal dik in orde. Ze was ook nog vrij jong en dan blijkt wel vaker dat die borstcrawl moeilijk is. Wij hebben toen besloten haar te laten stoppen met zwemmen. Ik had geen zin om voor enkel en alleen die borstrcrawl nog eens 100 euro in dat zwembad te gooien. En in het zwembad met stroomversnellingen en glijbanen, black holes en wat voor enge dingen er nog niet meer zijn redt mevrouw zich uitstekend.
Iemaqnd maakte de opmerking dat het fijn voor je hele leven zou zijn als je goed kunt crawlen en duiken. Vind ik persoonlijk zwaar overdreven, volgens mij mis je er niets aan als je het niet kan.

A-b-c

Onze oudste hebben hun zwem abc en ik ga er vanuit dat dochter dat ook gaat doen. Ze weet niet beter dan dat het erbij hoort. Ik vind het wel een uitdaging om als je (een beetje) redelijk kunt zwemmen toch door te zetten en voor je C diploma te gaan.Je kunt het dus zien als overbodig of als doorzetten.

toja

toja

05-03-2012 om 10:13

Sterker worden

Ik ben het eens met voorgaande schrijvers. Kinderen worden sterker naarmate ze ouder worden. Dochter hoeft van ons geen c te halen, maar zwemt wel elke week met school. Dat vind ik belangrijker dan precies aan de eisen voor c te voldoen. Het gat is bijvoorbeeld haar grote " probleem". Een zwemmeester heeft haar geleerd dingen op te duiken en dat kan ze nu goed en ze vindt het leuk. Daar leert ze volgens mij meer van dan verplicht door dat gat ( trauma ). En over dat goed kunnen duiken handig is? Ik kan het wel maar heb het nooit meer gedaan. Ik heb een hekel aan onder water zwemmen:-) dus of het echt nodig is?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

A en b met 5, ruim jaar later c

Hier moesten ze van ons A en B halen, C mocht.

Oudtse heeft A en B, en later op school zwemvaardigheden(groep 5). Jongste heeft ook met 5,5 A en B gehaald. Wilde toen geen C. Was en is ook klein. Later toen hij bijna 7 was wilde hij graag C nog doen en heeft toen nog 10 weken gezwommen voor C. Vond hij hartstikke leuk. Heeft ook in groep 5 zwemvaardigheden gedaan.

Jongste zwemt en duikt wel beter dan oudste.

Jean

Wel verschil

Oudste zoon heeft C vorige week gehaald na een snelcursus. Hij kon prima zwemmen na B, maar ik zie toch dat hij na C technisch beter en krachtiger zwemt en beter duikt. Ik ben dus blij dat hij C heeft.

Of je je dochter moet verplichten vind ik een lastige. Een kind vindt het al snel best en zou het misschien na A ook al prima gevonden hebben om te stoppen. Als jullie het wel belangrijk vindt dat ze C haalt, zou ik proberen haar toch over te halen (maar niet kwaadschiks).

Chris

Relativering

We hebben hier afgesproken dat we proberen in ieder geval 1x in de maand te gaan zwemmen (oh gruwel). Als je het niet bijhoudt kun je misschien wel A, B en C hebben maar dan heb je uiteindelijk niet zoveel aan die diploma's :-(

Chris

Mama 5

Mama 5

05-03-2012 om 11:39

En hier

Nou, hier dan. Twee kinderen met A en B en eentje met alleen A. Ik zie geen enkel verschil in vaardigheid en uithoudingsvermogen. En wij gaan het liefst zo min mogelijk naar een zwembad. Dus dat bijhouden van de zwemvaardigheid na het diploma, dat hebben wij nooit gedaan.
Toch kunnen de oudste drie prima zwemmen. Ze hebben een heel goed uithoudingsvermogen, springen zo in de hoge golven van het donkerste natuurwater en zwemmen weer naar het bootje terug. Voor de lol.
En daar gaat het mij uiteindelijk om. Het boeit mij helemaal niet of ze de slag helemaal goed doen, of dat ze kunnen duiken of een borstcrawl. Als ze die franje willen leren, gaan ze maar lekker op een zwemcursus als ze wat ouder zijn en zelfstandig kunnen gaan. In hun eigen tijd dus.
Het gaat mij er om, dat ze niet gelijk verdrinken als ze in de plomp vallen. En dat effect heb je ook met een A diploma al.
Ik vind het zo'n verspilling van tijd en geld, dat zwemles. En ik voel me afschuwelijk niet op mijn gemak in een zwembad.
Nu zitten de jongste twee op zwemles, al dik een jaar. Het schiet voor geen meter op. En dus, als die hun A hebben (over een jaar of wat), gaat de vlag uit, wordt er taart gehaald en hoeft deze moeder gelukkig noooooooit meer mee naar zwemles.

Wat me opvalt

Is dat de beslissing om wel of niet door te gaan voor B of C vooral afhangt van de bereidwilligheid van pap en/of mama om elke week in dat snikhete zwembad te gaan zitten. Als je dat niks vindt ben je eerder geneigd om te denken dat niet verdrinken goed genoeg is.

Als je vijf kinderen hebt, kan ik me trouwens voorstellen dat je er op een gegeven moment wel klaar mee bent. Waarom laten we kinderen niet gewoon weer leren zwemmen op school? Ouders hebben zich dit eigenlijk zelf op de hals gehaald. De norm is nu dat je kinderen op zwemles doet, maar dat is echt niet altijd zo geweest.

Chris

fryskdumke

fryskdumke

05-03-2012 om 18:17

Ziza,

wat heb jij met wat andere kinderen te maken?
Wat wil jij, los van wat dochter wil?

Dochter moet hier overigens ook A, B en C. En nee daar is geen discussie over mogelijk.

Wel gedaan

Hier drie kinderen, hebben alledrie hun zwem abc. Ze vonden zwemles leuk. Heb ze eigenlijk geen keuze gegeven, heb gewoon gedaan of het er bij hoorde, het heet niet voor niets zwem abc. Ik had het zeker niet gedaan als mijn kind heel bang was geweest voor zwemles. Kreeg altijd een knoop in mijn buik als ik hele bange kinderen bij zwemles zag en hoorde. Zo zielig.
En ze mochten van mij vanaf hun A al ook een andere sport doen.

P info

Als je nu goed leest en bedenkt dat oudste opnieuw voor dat "nieuwe A" moest afzwemmen, m.a.w.haar behaalde A diploma was niet genoeg om het nieuwe B te doen en dus moest A opnieuw en nog wel met nieuwe (hogere) eisen.....
En dan niet alleen zij, maar haar hele groep en nog andere groepen ook....een heleboel kinderen dus. Met een heleboel ouders, die daar niet bepaald blij van werden op dat moment (nog langer heen en weer slepen en geld). Is het dan zo moeilijk om je voor te stellen dat die ouders daar natuurlijk over praatten met de zwembaddirectie, met de badmeesters en juffen en zelfs met de zwembadbond (die keurig een voorlichtingsavond belegde voor alle ouders) en dat die ouders probeerden om dat op allerlei manier te voorkomen? (Wat overigens niet gelukt is.) En daar geen enkel nut behalve in zagen behalve veel werk en geld en heen en weer gesleep.
Nou ja, ze is wel een van de weinigen in ned. die 2 A diploma's heeft....dat dan weer wel :) Een oude (ondermaats dus) en een nieuwe...
In de oude A versie hoefde je niet door een gat onder water en al helemaal niet met zwemkleding aan. Je moest alleen een afstandje onder water, gewoon in je badkleding. Heb het nog op dvd staan...dat oude A.
groeten albana
groeten albana

Vera*

Vera*

06-03-2012 om 09:24

Albana ot

Ik heb 3 A diploma's, wel alledrie van het oude soort.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.