Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Voorlopig advies VMBO t/havo

lieve leden,

Mijn zoon heeft tijdens zijn peuter jaren op een Engelstalige school gezeten in het buitenland. Toen hij 6 werd zijn we weer in NL komen wonen. Na het inschrijven van hem op een basisschool wilden ze hem eerst een jaar naar een talencentrum sturen. Ik heb daar een stokje voor gestoken omdat we zelf Nederlands met hem spraken en hij de taal wel sprak en verstond, maar zijn voertaal was vaak Engels. We hebben de basisschool gevraagd of ze hem konden testen eerst. Ze hebben gelukkig geluisterd en uit de test bleek dat hij al zo ver was in rekenen (en misschien zelfs aan hoogbegaafdheid dachten) dat de IB’er advies gaf om hem groep 3 over te laten slaan. Ze zouden hem wel extra ondersteuning geven voor lezen. Dus, hij ging als 6 jarige naar groep 4. Goede keus want na een aantal maanden mocht hij alweer uit het lees groepje en was zijn AVI op niveau. Hij bleef hoog scoren op rekenen (tussen I+ en I) maar helaas bleef zijn begrijpend lezen cito uitslag hangen op een III in groep 4 en zakte zelfs naar een IV begin groep 5.

Toen hij eenmaal de taal beter onder de knie kreeg gingen zijn scores ook omhoog. Groep 6 cito uitslag begrijpend lezen III en II en rekenen I en II. De rest allemaal I. Wij kregen van de juf een voorlopig advies VMBO-t/Havo. Ik schrok er wel een beetje van en had het gevoel dat ze de groei in zijn lijnen niet had bekeken. Ze baseerde dit advies alleen op de cito uitslagen. Er stond verder wel bij dat hij altijd alles goed afmaakt, huiswerk altijd op tijd af heeft enzovoort. Juf zei zelfs dat het nu VMBO-t/Havo is maar hij zeker wel Havo of misschien zelfs VWO aankan. Dat stukje had ze alleen niet zwart/wit op papier staan. Na het voorlopige advies hadden we aangegeven dat we het niet eens waren bii de IB’er op school maar de nieuwe IB’er stond achter de juf.Begin groep 7 gaf zijn nieuwe meester aan dat hij hem meer als een Havo kind zag maar dat hij dat wel moest bewijzen met zijn cito scores. Nu, in groep 7 heeft hij zijn eerste rapport binnen. Weer een groei. Een I+ op begrijpend lezen en een I op rekenen. Rest allemaal I+ (alleen DMT IV - avi wel E7). We hebben op maandag een gesprek met de meester. 
Weegt het voorlopige advies zwaar (van eind groep 6)? Kunnen we nu misschien zelfs spreken van een voorlopig havo/vwo advies? Ik weet niet zo goed wat ik kan verwachten.


Hier pas eind groep 7 het eerste advies gehad en vorige maand (groep 8) 2e advies.  Als je vindt dat het advies te laag is, geld uiteindelijk de uitslag van de doorstroomtoets die in februari van groep 8 gemaakt wordt. Dus stel dat hij nu Havo/VWO advies heeft en de doorstroomtoets geeft aan VWO, dan kan hij gewoon naar het VWO.

De docent geeft het advies en ze varen wel op de citotoets. Maar daarin is alleen de laatste toets doorslaggevend als de uitslag van de toets een hoger advies geeft dan het advies van de docent.

 Zoals ik het lees laat hij groei zien, zegt docent nu HAVO-advies. En horen jullie nog wat er uit de citotoets komt.
En in groep 8 heeft hij weer toetsen. Het zijn momentopnames en je ziet een lijn. Maar als de scores nu hoger zijn en ook de docent denkt dar hij op havo-niveau  zit, gaan ze in groep 8 echt niet zeggen 'maar de toets van groep 6 zei dit en dit'...

Waar ben je bang voor? 

Serieus? 'Een beetje radeloos' over een advies in groep 6? Sjonge.
Hij laat toch groei zien, en zijn huidige meester ziet dat toch ook? En dan heeft hij ook nog 1,5 jaar voordat er een definitief advies komt. Adem in, adem uit en straal vooral uit naar je zoon dat alles prima is en dat hij hoe dan ook goed terecht zal komen.

Radeloos nog wel .
Waarom radeloos?  Havo niet goed genoeg????

Laat je kind naar een scholengemeenschap gaan vmbo-t/havo/vwo dan schuift hij door als het te makkelijk voor hem is in de brugklas.

NinaP

NinaP

09-02-2024 om 14:29 Topicstarter

Roos55 schreef op 09-02-2024 om 13:44:

Radeloos nog wel .
Waarom radeloos? Havo niet goed genoeg????

Excuus, beetje verkeerd verwoord. Het advies was geen havo maar VMBO-t/Havo. Dus Havo is zeker wel genoeg. Staat nergens dat ik dat niet vind.

NinaP schreef op 09-02-2024 om 14:29:

[..]

Excuus, beetje verkeerd verwoord. Het advies was geen havo maar VMBO-t/Havo. Dus Havo is zeker wel genoeg. Staat nergens dat ik dat niet vind.

Nee ? Waarom dan zo radeloos?

Wat is er precies mis met dat voorlopige VMBO(t)/Havo advies? 
Mocht je kind inderdaad een stijgende lijn laten zien dan is er ongetwijfeld een reële kans op Havo. En zo niet, dan verandert de wereld niet totaal als je kind op het VMBO zit. 

NinaP

NinaP

09-02-2024 om 14:47 Topicstarter

Roos55 schreef op 09-02-2024 om 14:41:

[..]

Nee ? Waarom dan zo radeloos?

Ik zeg net dat “radeloos” verkeerd verwoord was. Ik ben gewoon benieuwd of iemand dezelfde ervaringen heeft gehad misschien en dit kan delen. 

alles 1+ is vwo

Ervaring met wat? Je letterlijke vraag is of het advies van groep 6 zwaarweegt? Daaruit interpreteer ik dat je wel ergens bang voor bent?

Je hebt volgende week gesprek, waarom dat niet afwachten. Het zegt niks over jouw kind als mijn kind van een lager advies naar een hoger advies is gegaan of andersom.

Oh en vraag volgende week de docent wat het proces is rondom de adviezen en het definitieve advies. Misschien geeft dat rust, hoef je je de komende gesprekken niet zo druk te maken.

Schommelstoel schreef op 09-02-2024 om 14:46:

Wat is er precies mis met dat voorlopige VMBO(t)/Havo advies?
Mocht je kind inderdaad een stijgende lijn laten zien dan is er ongetwijfeld een reële kans op Havo. En zo niet, dan verandert de wereld niet totaal als je kind op het VMBO zit.

Als het er bij de test die is afgenomen toen hij op school kwam, op leek dat hij een hele vlotte leerling is, en de juf van groep 6 ziet hem als een vmbo/havo kind, dan zit er in elk geval ergens een mismatch. Als zoiets bij mijn kind gebeurde, zou ik me daar toch ook wel druk om maken.  Niet eens zozeer om dat advies, want kind heeft nog even te gaan op de basisschool, maar ik zou wel willen weten waarom het beeld nu zo anders is dan een paar jaar terug, en wat voor materiaal mijn kind aangeboden krijgt. 


NinaP

NinaP

09-02-2024 om 16:48 Topicstarter

Agen schreef op 09-02-2024 om 16:31:

[..]

Als het er bij de test die is afgenomen toen hij op school kwam, op leek dat hij een hele vlotte leerling is, en de juf van groep 6 ziet hem als een vmbo/havo kind, dan zit er in elk geval ergens een mismatch. Als zoiets bij mijn kind gebeurde, zou ik me daar toch ook wel druk om maken. Niet eens zozeer om dat advies, want kind heeft nog even te gaan op de basisschool, maar ik zou wel willen weten waarom het beeld nu zo anders is dan een paar jaar terug, en wat voor materiaal mijn kind aangeboden krijgt.


Thanks voor je berichtje, dat was dus ook precies wat ik dacht. Hij heeft altijd plusaanbod rekenen gehad en nu ook een aantal maanden plusaanbod taal.

Bij ons op school geven ze echt pas een eerst prognose advies in groep 7 (midden 7). Onze oudste zit nu in groep 8 en vorige week hebben we pas een echt bijna definitief advies gekregen.
Oudste heeft ook altijd hele goede hoge scores gehad, wel in groep 6 een dipje in begrijpend lezen. Daar hangt zijn advies dan ook zeker niet vanaf. Ondanks dat hij een vwo advies krijgt, past misschien de havo / vwo beter bij hem als kind / persoon.

Onze jongste zit nu in groep 6, ook altijd hele hoge scores, pluswerk / uitdaging in werk. Maar zijn begrijpend lezen staat op dit moment ook niet zo hoog. Dit ook nagevraagd aan de juffen van dat ik het laag vind voor zijn doen. Juffen ook, dus we gaan nu proberen te achterhalen wat de rede kan zijn. Juf denkt aan te snel willen lezen, denken ik weet het toch wel. Omdat hij het altijd wel wist. 
Maar er wordt nog met geen woord gerept over een advies, juist omdat ze echt nog minimaal een jaar hebben voor de eerste prognose komt. 

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.