Home » Forum » Wel of geen fietshelm voor je kind

Wel of geen fietshelm voor je kind?

WINNEN! 

We geven 3x het boek Eerste Hulp Bij Kinderen weg: zo doe je mee!

55 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Fietshelm is hoofdzaak
Wel of geen fietshelm voor je kind?

[Geplaatst met toestemming]

Beste ouders van Nederland,

Het verkeer in Nederland wordt steeds drukker en het wordt er dus niet veiliger op. Ook zeker voor onze kinderen. Wij van Stichting Fietshelm is hoofdzaak vroegen ons af op welke manier ouders daar mee bezig zijn.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw kind veilig op de fiets zit?
Draagt jouw kind bijvoorbeeld een fietshelm?
Of denk je daar heel anders over?

We zijn erg benieuwd naar jullie mening!

Jippox
niet

mijn kinderen zijn pubers, die gaan letterlijk nog liever dood dan dat ze met zo'n helm gezien worden :-)

AnneJ
Tja

Misschien alleen als ze electrisch gaan fietsen of racefietsen.
Wij hebben een autovrije buurt met geweldige fietspaden waar kinderen geen autoweg hoeven te kruisen.
Ook de weg naar de stad is geheel autovrij. In de stad is het altijd opletten maar daar is de snelheid niet al te hoog vanwege de drukte.
Een helm is zo onhandig, altijd meenemen, ergens laten, op en afzetten, dan wordt fietsen een gedoe in plaats van, zoals het nu is, een vanzelfsprekende voortzetting van lopen en je voortbewegen. Dan denk ik dat het aantal kilometers dat ze nu dagelijks fietsen drastisch gaat dalen.

vlinder72
Ook niet

Ik heb het ook nooit overwogen. Elke lobby groep vindt zijn eigen ding het allerbelangrijkste en het kan altijd heel veel ongelukken voorkomen.

Trampolines en skates zijn ook gevaarlijk.

Wij wonen niet in een heel druk deel van de stad. Als ik in het centrum van Amsterdam zou wonen zou mijn kind vast wel een helm op krijgen. Of tot zijn 12e vastgesnoerd zitten in een bakfiets maar nu konden al mijn kinderen vanaf een jaar of 5 wel zelf naar school fietsen. Mijn jongste is nu 9 jaar en kan zelf naar school, zelf naar zijn sportclub, vriendjes en BSO fietsen en hij heeft nog nooit een helm opgehad.

Ik zie ook nooit iemand met een fietshelm m.u.v. van mensen op van die supersonische elektrische fietsen en racefietsers.

AnneJ
kleintjes

Toen ze nog klein waren kregen ze wel volledige bepakking met skaten en rolschaatsen. Maar ook niet met fietsen.

Stickertje
Toen ze leerden fietsen

Dochter had een helm gekregen van haar tante en die helm heeft haar echt behoed voor ernstig hoofdletsel. Ze is een keer gevallen met fietsen en toen was de helm finaal doormidden.
Toen zoon ging leren fietsen dus ook helm voor hem gekocht
Sinds ze naar de middelbare gaan geen gelm meer op bij dagelijkse ritten
Echter als het peloton (2 pubers met hun vader) 60 km op de pedalen gaat dan gaan de helmen op.
Ook met andere risico sporten, skeeleren en longboarden dragen de kinderen hun helm.
Ik ben geen fanatiek lid van de lobbygroep maar onderstreep wel het belang, zeker voor jonge net beginnende fietsertjes of racers.

Dees
Ja hoor

Mijn zoon draagt in het verkeer een helm net zoals veel andere 6 jarigen in onze omgeving.

Forumbeheer Oud...
Beste forumlezers,

Als je je afvraagt of er toestemming is gegeven is de gang: mail naar het forumbeheer. Plaats niets in de discussie.

Er is dus toestemming voor het plaatsen van deze discussie in de rubriek 'Basisschoolleeftijd'.

Met vriendelijke groet,

Forumbeheer Ouders Online

Mams
Wel geprobeerd...

Vroeger bij de oudste een serieuze poging gedaan om hem met helm te laten fietsen. Maar uiteindelijk kwam daar redelijk snel de klad in. Want t was gewoon niet handig/prettig in het gebruik... Bij de tweede hebben we niets eens geprobeerd...

Met wintersport hebben onze kids wel altijd een helm op. En met skaten/steppen in het skatepark ook (hoewel onze helmplicht er wel voor heeft gezorgd dat ze dat niet vaak doen). Skaten en steppen op straat hoeft dan weer niet

Jippox
overigens

Wij wonen langs een mountainbike pad van ca. 22 km, en als ze dat 'even' een rondje gaan doen (wat regelmatig is) dan dragen ze wèl een helm.

Kaaskopje
Toevallig over gehad

Het is mijn man en mij opgevallen dat er steeds meer fietsers met helm op de weg rijden. Ik heb er op zich niks op tegen, ieder zijn meug, maar aan de andere kant vind ik er wel iets van. Ik heb er wat moeite mee. moet je zelfs bij een rondje fietsen al een helm op? Ja, je kunt door een harde val verschrikkelijk te pas komen. Het kan zelfs fataal zijn. Ook kan het hersenschade veroorzaken. Dus ik begrijp voorstanders wel, maar je kunt ook té angstig de weg op gaan. Het is misschien ook maar net waar je het meest fietst. Moet je standaard kriskras door een stad als Amsterdam of noem nog eens een stad waar het altijd druk is, dan is een ongeluk sneller gebeurd misschien. Woon je landelijk, dan valt dat ook wel weer mee. Vanuit mijn gevoel hierover hoop ik dat de overheid geen verplicht helmgebruik gaat opleggen. Tegelijkertijd vind ik ook dat ik er niets meer over te zeggen heb. Ik zit inmiddels aan de kant van de 'senioren', de generatie die zich soms een beetje verbaast over wat jongere generaties gevaarlijk vinden, maar het gaat er nu om wat jongeren en jonge ouders hiervan vinden.

Plens
Maar Kaaskopje

Wat is het verschil tussen landelijk en stedelijk asfalt als je daar met je schedel op klapt?

Ik kan me de afkeer goed voorstellen overigens, ik heb ook de p. aan plat statisch haar als je dag nog moet beginnen. En wanneer rijd je nu zo hard of is de situatie zo gevaarlijk dat.....
Maar mijn opa had slecht 1 val nodig om met zijn schedel op de stoeprand te vallen en nooit meer op te staan. Hij kreeg een hartaanval op de fiets. Ik neem aan dat hij daardoor stierf, maar je ziet dat snelheid niet eens een issue hoeft te zijn, want ook die klap met een slap lichaam had de doodsoorzaak kunnen zijn.

Nu ik niet meer kan fietsen ivm een lichamelijk probleem, is dat geen issue meer.

Maarrrrrr...
Maar mijn dochter is zwanger van mijn eerste kleinzoon en oma levert straks mooi het helmpje bij het eerste fietsje.

Triva
Plens

"Wat is het verschil tussen landelijk en stedelijk asfalt als je daar met je schedel op klapt?"

De kans dat je op stedelijk asfalt klapt is vele malen groter ;)

Dees
Zoon

Mijn zoon gaat echt niet extra angstig de weg op. Hij draagt een helm omdat hij door zijn lengte sowieso slecht zichtbaar is en slechter zicht heeft. Hij is overigens niet onzeker op zijn fiets.

Ikzelf draag geen helm omdat ik goed overzicht heb, zou ik een fiets met trapondersteuning hebben zou ik weer wel een helm op doen. En ik moet zeggen in het buitenland draag ik vaak ook een helm.

Plens
Triva 😁

Uiteraard vast toeval maar ik heb 9 jaar 32 km per dag gefietst, 5 dgn per week. De keren dat ik viel waren niet in stedelijk gebied. Hardrijdende auto's op te smalle landwegen, zachte berm waar je bij passeren langs moet of het ontbreken van fietspaden, overstekende dieren die je te laat ziet, het ontbreken van goede verlichting en zelfs een zielige appel deed me eens in de sloot belanden.

Ik bedoelde dat het asfalt even hard was. 😊

Triva
je moet het meten

per gereden km en ja ik weet heus wel wat je bedoelde en oja: gefeliciteerd oma!

Plens
Triva

Tuurlijk, klopt helemaal!

Dank je, nota bene de dochter voor wie ik hier ooit binnenkwam. ;-)

Knurf
Maar

Gaat de stichting nog iets doen met de meningen hier? Ik zie nergens een reactie van 'Fietshelm'.

Kaaskopje
Plens

Vind je niet dat een helmpje een beslissing van de ouders is? Ik zou het niet waarderen, echt niet.

Kaaskopje
Stoere praat van mijn generatie

Is misschien niet altijd terecht. Vroeger deden we van alles zonder na te denken over de risico's. Door gebeurtenissen bleek dan toch dat er risico wás. Vandaar nieuwe regels en wetten. Maar soms heb ik het gevoel dat we (ook) op dit gebied "veramerikaniseren". Angst voor bacteriën, een onveilig gevoel over fietsers. Dat werk. Die gedachte speelt ook mee, als ik een compleet gezin met helm zie. Ik vind dat een beetje sneu gezicht. Maar het ziet er ook on-Nederlands uit.

Triva
ach Kaaskopje

Ik denk daar helemaal niks van ook al is de enige die hier ooit op de fiets een helm heeft gedragen mijn mountainbikende oudste. Wat ik wel denk is dat er vroeger ook mensen waren die hun baby gewoon op de arm in de auto meenamen en daarvoor mensen die zonder gordel in de auto zaten. Die zullen hetzelfde gedacht hebben als jij.

Ad Hombre
E-bike

De kinderen dragen een helm op de e-bike, maar niet op hun eigen fietsen. Ook nooit gedaan. Ik net niemand die ooit hoofdletsel heeft opgelopen bij een fietsval, anders zou ik er misschien anders over denken.

Plens
Kaaskopje

"Vind je niet dat een helmpje een beslissing van de ouders is? Ik zou het niet waarderen, echt niet."

Voor jouw gemoedsrust: als de ouders kiezen voor een helmpje krijgen ze het betaald. En willen ze geen helmpje, dan lekker niet. Ik ga heel ontspannen met ze om. Iedereen geeft of ontvangt daarnaast wel eens een minder geslaagd kado toch? Daar zou ik niet echt om steigeren. Zij ook niet gelukkig.

Dees
Triest kaaskopje

Datzelfde gezin minus 1 om een graf heen vind ik een nog triester gezicht.

Pennestreek
Nu niet meer

Ze zijn 16 en 19, dat krijg ik nu echt niet meer voor elkaar. Maar op de basisschool hadden ze allebei een helm op, ook al was de fietstocht naar school max 5 minuten. Dat kwam doordat ik met beide kinderen op de fiets (dus met 1 voor- en een achterop mjin fiets) gevallen ben. Jongste landde met haar hoofd op de straat. Gelukkig alleen maar een bult aan overgehouden, die nu nog zichtbaar is, maar de schrik zat er wel goed in.

Ik ben van plan een elektrische fiets aan te schaffen, ik twijfel nog over wel of niet een helm. Ik vind eigenlijk dat het verplicht zou moeten zijn, maar nu het dat niet is vind ik mijn kapsel toch wel een belangrijk argument. Hoe hypocriet kan een mens zijn... 😛.

AnneJ
Veiligheid

Ik heb mijn kinderen wel social stories meegegeven over fietsveiligheid. Zoon had een periode de neiging om zonder handen te fietsen. Dan mocht hij mooi achter mij fietsen want ik kon er niet tegen en waarschuwde met : zonder handen, zonder tanden.
Een collega was met zijn racefiets zonder handen van een duin afgereden en door een kleinkiezeltje gevallen en zijn halve gebit kwijtgeraakt. Dat was een mooie aanleiding om zoon aan hem voor te stellen en zijn verhaal te laten doen.
Gelukkig was collega daar zeer voor in, hij vond het achteraf ook onhandig van zichzelf.

Ik ken een meisje dat zich met haar fiets had laten voorttrekken door haar broer op de brommer. Die was gevallen en met haar hoofd op een paaltje terecht gekomen. Met een permanente dwarslaesie als gevolg.
Dus dat heb ik ze ook afgeraden.

En uiteraard het vrachtwagenverhaal. Sta niet stil naast een vrachtwagen bij het stoplicht. Zij kunnen jou niet goed zien. Ga op de stoep staan of blijf er achter. Laat in elk geval de vrachtwagen voorgaan. Je leven is je meer waard.

Ik ga niet ebiken. Juist met oudere mensen gebeuren daar veel ongelukken mee. Het gaat mij ook te snel. Zelfs met helm.

Kaaskopje
Dees en Triva

Denk jij bij het zien van een helmloos gezin direct aan dodelijke ongelukken? Ik niet, ik zie een gezin wat fietst. Bij het zien van een behelmd gezin denk ik dat ook, maar ik pieker dan soms toch door over die helmen.

Ik ken uiteraard de risico's, maar die heb je ook als voetganger. Ik ben in eigen tuin een keer gigantisch tegen het huis aan geknald met mijn hoofd. Ik moet een hard hoofd hebben, want gek genoeg had ik nergens last van. Maar het had vreselijk af kunnen lopen. Zou je een kind daarom standaard een helm op doen? Denk ook aan sporten en mogelijke hoofdrisico's. Helm? Dus bij voetbal, turnen, schaatsen...

Ik ben vaker gevallen. Met de fiets, lopend. En ik heb gemerkt dat er een soort instinct boven komt waardoor ik mijn hoofd bescherm. Oefening baart kunst kennelijk. Leert een kind dat instinct aan als de helm hem toch wel beschermt? Ik vraag me dat nu spontaan af.

Bij het auto ongeluk met mijn moeder, had ik snijwonden in mijn gezicht door het glas van de deur en ben ik op straat gesmeten. Ik had vervolgens overreden kunnen worden, maar gelukkig was het zondag en bijna etenstijd. Het had in de auto erger kunnen aflopen. Mijn kant was verfrommeld. Dat heeft lang voor twijfel over autogordels bij mij veroorzaakt. Maar ik weet nu echt wel dat het nut van gordels veel groter is dan dat het juist een nadeel kan zijn. Dus nee Triva, je opmerking daarover slaat nergens op.

AnneJ
Onderzoek

https://www.fietsersbond.nl/nieuws/fietshelmen-en-veiligheid/

Het is al een ouder onderzoek waar ondermeer de gevolgen van het invoeren van de helmplicht in andere landen wordt besproken.

"De grootste studie naar de effecten van de invoering van de fietshelmplicht betreft Australië2. Daar bleek dat er inderdaad minder fietsers met hoofdletsel in het ziekenhuis kwamen. Dit kon evenwel geheel verklaard worden uit andere maatregelen (alcohol) en het sterk gedaalde fietsgebruik: maar liefst 30% tot 40% minder fietsers. De fietshelm zelf leverde dus geen bijdrage aan de veiligheidswinst, sterker, het risico voor de fietser op een letselongeval bleek gestegen3. Ook in andere studies die op de praktijk gebaseerd zijn, bijvoorbeeld voor Nieuw-Zeeland4, Ontario in Canada5 en Noorwegen6, vinden wetenschappers geen positief effect van de fietshelm."

De fietsersbond is dan tegen invoering van verplicht dragen van een helm bij ongemotoriseerd fietsen.

rode krullenbol
Hoe zit het met de kwaliteit?

Hier zijn diverse fietshelmpjes de revue gepasseerd; hetgeen uiteraard mede betekent dat ik ze regelmatig aan een grondige inspectie heb onderworpen. En ik zal het maar eerlijk toegeven: elke keer kreeg ik vooral twijfels of zo'n lichtgewicht helmpje wel afdoende zou beschermen. Ook zonder ongevallen raakte de plastic buitenkant nog wel eens ernstig beschadigd. Dan zat daar opeens een flinke barst in. Of er ontbrak plotseling een onderdeel, zoals een stootkussentje.

Wat mij betreft mogen er wel wat solider exemplaren op de markt komen! Maar misschien overdrijf ik en zijn die dingen wel degelijk toegerust op wat zij moeten doen?

Rode krullenbol

Mijntje
kwetsbaar

Ik ben kinderen gezien op een mytylschool die in het verkeer met hun fietsje waren gevallen. Ik heb de posters zien hangen bij de afdeling neurologie over helmpjes... Mijn kind dus absoluut een helmpje, maar na de basisschool weigerde hij helaas. Van mij mag het verplicht worden, net als in Duitsland dat het normaal wordt om te dragen, voor alle leeftijden. Je bent zo kwetsbaar in het verkeer.
Zo'n helm kan net het verschil betekenen tussen licht of zwaar letsel, dood of leven.

Triva
Mijntje

We mogen niet vergelijken met andere landen waar het veel minder normaal is om als kind te fietsen, er veel minder aparte fietspaden zijn etc en men veel meer bewust is van fietsers.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.