Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Wie heeft hier ervarig mee? kauwen op kleren!

Ik heb een probleem met mijn zoon. Hij is 7 en een half jaar en kauwt op zijn kleren. De kraag van zijn jas, bordjes van blousjes, mouwen van een shirt....hele gaten maakt hij erin. Aan de lopende band zeg ik : Niet op je kleren bijten!! Maar hij lijkt het in een wat afwezige toestand te doen. Zegt ook dat het vanzelf gaat dat geloof ik ook wel maar hij sloopt zijn kleren! Hoe leer ik hem dit af? Of liever gezegd: is dit af te leren? Wie heeft hier ervarig mee? Groetjes Moener

Pippin

Pippin

10-01-2009 om 20:23

Ja hoor

Onze zoon kauwt heel veel op zijn kleding, de gaten vallen erin. Het ziet er niet uit. Gelukkig doet hij het niet meer op school.
Als er een remedie voor is, heb ik die nog niet gevonden. Het is niet zoiets als nagelbijten. Die kleding is bij de hand, hij vindt het lekker, dus als hij ontspannen is gaat hij erop kauwen.
Het enige wat wij doen, is zorgen dat hij veel kleren heeft, die niet duur zijn, zodat het minder 'zonde' is. We herinneren hem eraan om het niet te doen, maar dat helpt maar even. Hij denkt er niet bij na.
Pippin

Mari

Mari

10-01-2009 om 21:28

Kleren aanpassen

Zoon (bijna 8) is er zeer hardnekkig in. Het is ook een automatisme bij hem, hij merkt niet dat hij het doet, tot ik er wat van zeg. Het meest gehoorde uitspraak hier in huis is dan ook "... uit je mond". Is het niet zijn kleren dan wel zijn vingers en bij stress zijn hele hand!
Het heeft iets met zijn mondmotoriek te maken, zelfs met behulp van logopedie is hij er niet afgekomen. Toen was het maar een alternatief aanbieden, zoals een kauwslang. Maar zo'n ding was erg vies en storend (maak veel lawaai).
Nu let ik op met wat ik hem aan trek. Geen touwtjes aan de kleren, geen kragen maar ronde hals. In feite niets uitstekend wat in zijn mond kan. Toch sneuveld hier regelmatig een kleding stuk. Top punt was met een nieuwe winter jas, 3 keer gedragen en de rits helemaal kapot gebeten! Ik ben allang blij dat hij niet meer op zijn mouwen kauwt, dat was vies die natte dingen!

gr. Mari

Katoen smaakt het beste

Ja, ik heb er ervaring mee. Persoonlijk vond ik katoen altijd het lekkerste smaken. Spijkerstof wat minder.

Geen kleren, maar ...

wel op allerlei andere dingen. Je kan het zo gek niet bedenken of dochter (7, 5 jaar) kauwt erop. Ik heb ook geen oplossing, behalve het iedere keer weer opnoemen van "uit je mond"!
Ik lees dus graag mee, wie weet voor een oplossing!
groetjes, Sonja

Yvonne

Yvonne

11-01-2009 om 19:53

Kauwgom

Kun je hem geen kauwgom geven?? zodat hij daarop kan kauwen ipv op zijn kleding.

Pippie

Pippie

11-01-2009 om 19:59

Hier ook

een echte klerenkauwer. Ook andere dingen worden flink afgekauwd, behalve.... eten. ha ha.

Ik heb al wat shirts weg moeten gooien vanwege de afgekauwde mouwen enzo. Grrrr Wat je er tegen doet.... hij heeft hetzelf nauwelijks door lijkt wel. Nu de handschoenen trouwens, ook erg smakelijk.

Pippie

Nasha the first

Nasha the first

11-01-2009 om 21:54

Pffttt...

en ik dacht dat ik alleen maar van die kleding-eters had! Maar ook jullie hebben geen tips helaas.... hele jassen zijn er geneuveld hier....

Guinevere

Guinevere

12-01-2009 om 12:14

Ja, dat deed onze zoon ook een tijdje, toen hij bij de kleuters zat. Er was vrij weinig tegen te beginnen. Van alles geprobeerd. Totdat ik zijn lievelingsjas in de container gooide, het hele manchet was eraf gevreten. Dat maakte indruk, en sindsdien is het over.
Je kunt hem wellicht iets anders geven om te kluiven? Een cool ding om zijn pols geven, bijvoorbeeld een leren armbandje? Of een stuk zoethout? Of een coole ketting van een touw met een mooie steen eraan?

Hier dochter ook

bij voorkeur op een pluk haar, touwtjes van capuchons zijn ook erg lekker. Verder sabbelt ze op haar hand, mouwen. Baal er ook wel eens van maar ach het is gelukkig nog niet zo erg dat ze kleding daadwerkelijk stuk kauwt.

Dochter van 7,5 jaar

deed het een half jaar geleden ook regelmatig. Niet echt bijten totdat het kapot was maar wel alles vies nat kledderig. Ook haarpunten waren favoriet. Het is nu gelukkig weer stukken minder (nu ik dit type realiseer ik me dat het over is geloof ik). Heb de koorden van haar favoriete shirt er afgeknipt in haar bijzijn en gezegd dat hetzelfde zou gebeuren met haar lange haren als ze niet zou proberen er zo snel mogelijk mee te stoppen. Klinkt erg hard maar ik vind het een vreselijk smerig gezicht al die natte kledders.

moener

moener

12-01-2009 om 19:51 Topicstarter

Dank,dank!

dank voor jullie reacties, ik had de vraag ook voorgelegd aan het professionele panel. Daar kreeg ik een reactie van waar ik eigenlijk nogal van schrok:

Uw huisarts kan uw zoon een verwijzing geven voor een hulpverlener,in dit geval een pedagoog of een kinderpsycholoog.Deze hulpverlener zal de situatie in kaart brengen, middels diagnostisch onderzoek van uw zoontje en gesprekken met u en eventueel met de leerkracht.

Als alle gegevens van dit onderzoek verwerkt zijn, volgt een adviesgesprek, met daarin ook het voorstel van een plan van aanpak.

Toen dacht ik even WAT?? dat kunnen ze niet menen. Het is vervelend en geen fijne gewoonte OK Maar om er nou mee naar een kinderpsychiater te gaan Nee toch zeker!
Op zoek naar herkenning dacht ik ik drop het op het forum, waar toch de echte ervaringsdeskundige te vinden zijn en zie herkenning alom. Allemaal kinderen die waar dan ook op kauwen! Heerlijk! Ik laat hem maar lekker kluiven geloof ik en af en toe roepen we nog eens: UIT JE MOND!! en het zal wel weer over gaan.....ooit.
Dus dank, dank, dank! groetjes moener

Guinevere

Guinevere

12-01-2009 om 20:20

De profs

Hmm, ja, daar reken je niet op als je gewoon met een kluifkwestie zit inderdaad. Maar ik begrijp de profs wel een beetje, dit gekluif komt namelijk relatief vaak voor bij kinderen waar "iets" mee is. Kluiven op dingen komt ook voor op bepaalde vragenlijsten en observatielijsten voor psychologen als ik het wel heb. Het was me ook al opgevallen dat er een aardige hoeveelheid reacties van "zorgenmoeders" was binnengekomen (moi inclus). Maar het is inderdaad absoluut niet gezegd dat je met een kluifkind gelijk een kind hebt met mogelijke bijkomende problematiek!

Zorgenmoeders

Ik kom ook regelmatig in de rubriek zorgenkinderen maar dan voor mijn oudste zoon en die kluift nu net niet. Dochterlief is ook door de molen gehaald en had wel wat kenmerken (wie niet zou ik zeggen) maar heeft geen diagnose. Vindt de reactie die je hebt gekregen dan ook wel heftig op basis van "alleen" kluiven. Hopelijk gaat het snel vanzelf over.

Mari

Mari

12-01-2009 om 20:51

De profs 2

Het was mij ook opgevallen dat de meeste die hier reageerde zorgkinderen hadden. Mijn zoon ook en laatst werd bevestigd dat dit kleuter gedrag is en niet gebruikelijk is bij een kind van 7. Dus ik snap wel waarom je die advies kreeg. Maar je kan het laagdrempelig aanpakken, vaak heeft het te maken met overgvoeligheid in en rondom de mondgebied. Logisch zou zijn om eerst ten rade te gaan bij een logopedist. Want problemen rondom het mondgebied kan ook bestaan zonder verdere problemen.

Gaat vanzelf over

Ik deed het op een gegeven moment volgens mij niet meer. Alhoewel, af en toe betrap ik mezelf nog wel eens met een katoenen touwtje in de mond...

Guinevere

Guinevere

12-01-2009 om 21:36

Dirksmama

Ach, maak je geen zorgen, ik ken een verder perfect normale volwassene die....duimt. Dus dat touwtje valt reuze mee!

Pippie

Pippie

13-01-2009 om 10:21

Je hebt ze ook ... ongelooflijk, die bijten nagels! ;-)

Het valt inderdaad op dat veel moeders reageren die je vaak in de zorgenkinderenrubriek treft.

Wat ga je nu doen Moener? Het lijkt me inderdaad wat verrassend en overweldigend.

Pippie

moener

moener

13-01-2009 om 12:41 Topicstarter

Hoi pippie

tsja weet je. Mijn zoon 'heeft'nog wel wat meer dingen die wat problemen geven in het dagelijkse leven. Hij heeft bijv moeite met op tijd naar de wc gaan. Plast en poept daardoor nog wel eens in zijn broek. Hi vindt naar de wc aan té veel tijd kosten!! Slaapt 's nachts ook nog met een luier. Heeft groep 2 2x gedaan omdat hij nog te jong was. Maar verder gaat hij als een speer, op school gaat het goed, hij heeft vrienden, speelt graag met anderen, is erg sociaal en empatisch. Luistert over het algemeen goed. Tsja het zal een grens geval zijn en hij valt hier en daar buiten de kaders, hij is ook vrij klein dus de groeicurve bij het CB....je voelt hem al. Tsja wat doe ik ermee ik weet het niet. Het wc probleem hebn ik aan de HA voorgelegd, zijn we mee naar de kinderarts geweest. Fysiek niets te vinden. Sta nu op een wachtlijst voor de poep en plas poli....maar ook daar weet ik niet zeker van wat ik ermee aan wil. gaan we het hospitaliseren of gaat ook dit vanzelf weer over? Ik twijfel erg tussen: Ieder kind heeft wel wat! en Dit is écht niet in de haak.....
En eigenlijk hangt het nog het meest over naar het gaat wel weer over...maar voor hoe lang nog!? groetjes Moener

Moener

Mijn advies is: Luister goed naar je eigen gevoel, je hebt het meestal goed!!!! Succes.

Judith van Marrewijjk

Judith van Marrewijjk

18-01-2009 om 19:10

Mijn zoon

Hier ook bij zoon, vooral als hij moe was. Hij kreeg dan inderdaad een heel afwezige blik in zijn ogen. Het heeft te maken met het stimuleren (tactiel) van het mondgebied.
Kind heeft het gedaan tot een jaar of 6, daarna hield het gelukkig op. Nu (12 jr) bijt hij nagels. Ook niet echt verheffend, maar ja. Iedereen heeft wel iets, toch?
Succes,
Judith

Moener

Mijn dochter van 10 had ook steeds de nare gewoonte om op touwtjes van een vest o.i.d. te kauwen. Ik zei toen tegen haar: Vind je dat lekker om steeds je eigen oude spuug daaruit op te sabbelen? Tis net zoiets als je tanden spoelt na het poetsen en dat weer opdrinkt! Ik heb het haar niet meer zien doen...

Ik zelf

Ha, ik was het vergeten maar nu ik dit lees..ik deed het als kind ook. Ik kauwde en at zelfs de touwtjes op (??) Ik denk dat het een soort van ontspanning is net als duimen ..wat ik overegens niet deed. Ik heb nu ook verder geen tics ontwikkeld op latere leeftijd. :) Ik zie er geen kwaad in, al gaat de boel natuurlijk wel kapot.

Gr Mamaloetje

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.