Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

plaszoon

plaszoon

31-03-2012 om 20:16

Wildpassende zoon

Zoon van 6 plast de laatste tijd regelmatig buiten. Gewoon in de buurt even tegen een boom aan of een schutting. Heb dit al verschillende keren van buren gehoord. Heb gesprek gehad met zoon en ook straf gegeven maar dat lijkt niet te helpen. Hoop heel erg dat dit een fase is. Iemand opbeurende woorden en/of tips.

Straf helpt niet?

Buiten plassen= niet meer buiten mogen spelen.
Volgens mij is dit geen fase, je moet het zelf doorbreken, je zoon was blijkbaar niet onder de indruk van de straf?
Mijn zoon heeft 1x buiten geplast, gunde zich geen tijd om tijdens het spelen naar huis te gaan. Ik heb tegen hem gezegd dat als hij dat nog een keer zou doen hij een week niet meer buiten mocht spelen.
Hij begreep dat heel goed. Op school plas je toch ook niet op het schoolplein tijdens het spelen, of op het voetbalveld tijdens voetbaltraining?
Tijdens een boswandeling van enkele uren kan het wel eens lastig zijn als je het moet ophouden tot je een toilet ziet, maar dat verschil begrijpt een 6 jarige prima.

Tango

Tango

01-04-2012 om 11:08

Interessant

Sommige jongetjes vinden het gewoon erg interessant om buiten te gaan staan plassen. Dan is het dus toch wel een soort fase. Ik hoor het hier in de buurt ook regelmatig dat jongetjes het doen. Tangozoon zelf doet het niet, maar jongetjes met wie hij speelt wel.
Ik denk dat het vanzelf over gaat, maar intussen duidelijke afspraken maken. Inderdaad: buiten plassen is binnen blijven. Een week vind ik wel erg lang, maar in ieder geval de rest van de dag.

sinas

sinas

01-04-2012 om 12:04

Nou

precies! Hier had zoon (8) dus van de week ook ineens tegen een boom staan plassen, terwijl we nota bene op 3 meter van die boom wonen! Woest was ik! Dus zit hij inderdaad een paar dagen binnen, pech!

Anne Carin

Anne Carin

01-04-2012 om 12:41

Wildplassen

Nou, dat je een keer in het park of zo tegen een boom plast kan ik nog inkomen maar het moet geen gewoonte worden. En doe het netjes dus zorg dat je uit het zicht bent. Wij waren een keer op vakantie in een bugalowpark in NL toen buurjongetje (ook een jaar of 6) gewoon tegen ons huisje stond aan te plassen! Ja dag !! Opzouten !!!

Irene

Irene

01-04-2012 om 19:59

Ja maar

Wat mij dan altijd weer enigszins verbaasd, is dat sommige mensen het zo'n punt vinden als een kind ergens buiten plast, terwijl ze dat (en erger) van honden volkomen normaal vinden. Is het van een kind dan viezer ofzo?
Overigens leer ik mijn kinderen ook heus wel dat ze als dat enigszins kan van een wc gebruik moeten maken, maar als die niet in de buurt is zie ik er niet zo'n probleem in om ze het even tegen een boom of struik te laten doen.
Ik was laatst wel enigszins geschokt toen ik zoon en vriendje voor de sporttraining tegen een boom langs het veld zag plassen, want er zijn natuurlijk gewoon wc's op de club, maar begreep later van meer kinderen dat de trainer juist altijd zegt dat ze het maar langs het veld moeten doen. Tja...

Jesse_1

Jesse_1

01-04-2012 om 20:18

Mwoah

Om nu woest te worden om een wildplassende zoon? Ik wilde dat ik zo'n leuk slurfje had, zodat je makkelijk overal even kunt plassen ;).
Onze jongste heeft ook zo'n periode gehad toen hij 6 of net 7 was. We zijn nu een jaar verder en voor zover ik weet doet hij het niet meer. Hij moest dan op weg van school naar huis opeens verschrikkelijk nodig plassen, ja dag, als je moet ga je op school nog even en anders kun je wel even wachten tot we thuis zijn.

sinas

sinas

01-04-2012 om 22:18

Nou

als het gewoon luiigheid is ja, dan word ik woest! Want zoals ik al zei, drie meter verder had hij gewoon op de wc kunnen plassen!

Ely

Ely

01-04-2012 om 22:41

Irene- hond

Hahaha Irene, de hond loopt ook de hele dag in zijn blote kont en likt zijn achterste (en meer) in gezelschap. Mag je kind dat ook ;)?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ef

Ef

01-04-2012 om 22:54

Jeetje

Het gaat om een jongetje van 6! Om die meteen voor straf een week niet buiten te laten spelen! Wees blij dat ze buiten spelen, je kan ze ook de hele dag voor de computer zetten dat plassen ze zeker niet tegen een boom. (Ik (meisje) ging vroeger nooit naar huis om te plassen, ik pieste overal, in de bosjes, onder de glijbaan. Dat deden al mijn vriendinnetjes, je ging echt niet naar huis om te plassen, daar hadden we helemaal geen zin in.)

"Om die meteen voor straf een week niet buiten te laten spelen!"
Ja, het klinkt nogal dramatisch van mij.Maar het was puur een reactie op "plaszoon". Ze schrijft dat ze haar zoon straf had gegeven maar dat hielp niet. Ik probeerde uit te leggen dat de straf misschien geen verband had met het plassen en daardoor niet werkte.
Ik dreigde alleen met niet meer buiten mogen spelen en dat was hier voldoende. En ja, ze kunnen wel 6 jaar zijn maar ieder kind is anders. Misschien is jou kind sneller onder de indruk, de mijne was dat niet niet zo snel.
En jij vindt het geen probleem, overal plassen, maar ik wel. En nee, ik deed dat vroeger ook niet. We gingen wel eens plassen bij het vriendinnetje wat het dichtste bij woonde, kregen we gelijk drinken en wat lekkers.

Ef

Ef

01-04-2012 om 23:31

Ieder bepaald natuurlijk zelf wat hij belangrijk vind in de opvoeding, maar ik vind het echt een overtrokken reactie op normaal kinder gedrag, wat ws gewoon vanzelf overgaat, zeker als het kind nog maar 6 jaar is.

sinas

sinas

01-04-2012 om 23:46

Hm ef

tja, dat vind jij dan kennelijk. Ik erger me daaraan, zie heel veel van die apen uit de buurt dit doen, terwijl ze allemaal op loopafstand wonen. Dat vind ik niet nodig. Ben je ergens in de middle of nowhere en geen wc in de buurt ok, maar gewoon in de straat? No way!

Iedereen is anders. Nog een verschil. Jij zegt:"hij is nog maar 6". Ik zeg:"Hij is al 6".
Een kind van 6 kan prima zijn/haar plas een tijdje ophouden en even een toilet opzoeken, moeten ze toch op school, vereniging, sporten,pretpark, bioscoop,in de auto, winkelen enz, ook?

Ef

Ef

02-04-2012 om 09:18

Plassen

Het gaat mij er niet om dat een kind van 6 zijn plas op kan houden of niet, het gaat mij erom dat "wildplassen" voor veel kinderen, vooral jongetjes, gewoon iets is wat ze op een bepaalde leeftijd een tijdje doen, gaat vanzelf over, is gewoon een fase en normaal kindergedrag. Net als bijvoorbeeld fantasie verhalen vertellen, gevaarlijk hoog in bomen klimmen, belletje trekken. Niet altijd zo sociaal wenselijk, maar ja, wie is daar niet groot mee geworden? Kinderen mogen tegenwoordig al zo weinig, mogen alleen binnen de lijntjes spelen.
Natuurlijk moet je er wat van zeggen, dat is je rol als ouder, maar, tenzij hij in brievenbussen plast, er straf voor geven? het zou niet in mijn hoofd opkomen. En een week binnenhouden vindt ik absurd.

sinas

sinas

02-04-2012 om 09:46

Ja ef

en dat is precies wat al die ouders hier in de buurt denken en zo staan alle jongetjes lekker alle speelplekken te bewateren. Bah. Ik hou niet zo van dat laat-maar-waaien-het-gaat-wel-een-keer-over opvoeden. sorry.

Irene

Irene

02-04-2012 om 11:14

Ely

Haha, maar ik bedoel natuurlijk niet dat het oké is als een kind zich als een hond gedraagt. Ik heb het erover dat sommige mensen het vies vinden als een kind tegen een boom/muurtje plast, terwijl ze het wel normaal vinden dat een hond dat doet. Dat vind ik dus raar.
En in de zee plassen, mag dat wel?

Ely

Ely

02-04-2012 om 11:25

Waar ligt de grens?

Dat lijkt me dus de hamvraag. Een muurtje mag wel, zeggen sommigen. Elk muurtje? Het muurtje van het speelhuisje in de speeltuin ook? Ik hoorde laatst van een zesjarige die van de glijbaan stond af te plassen. Is dat ook leuk net buiten de lijntjes spelen? Omdat jongetjes nou eenmaal jongetjes zijn?
Mijn grens is; buiten plassen doe je alleen als het echt niet anders kan en dan op een plaats doe overduidelijk geen overlast voor anderen zal zijn. In de bosjes ofzo dus.
En dat kinderen nu al zoveel binnen de lijntjes moeten spelen: mwoh, kweenie hangt toch echt van jezelf af denk ik. Maar ik vind het een belangrijk verschil waarom je binnen de lijntjes moet blijven, in dit geval stel ik de regels 'streng' zoals bovenstaand omdat ik meen te weten dat ze er altijd een beetje overheen gaan maar hopelijk dan nog wel binnen het grijze gebied. Dus dan plas je een keer in de struiken terwijl het niet noodzakelijk was... Zoiets. Als altijd buiten plassen ok is en ze willen over de lijntjes heen staan ze dus op de glijbaan. Dat idee... Beetje marge inbouwen ;) Ook geen garantie hoor I know

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Maylise

Maylise

02-04-2012 om 12:01

Smerig

Wild plassen is een ontzettend smerige gewoonte en die zou ik er gelijk proberen uit te krijgen. Ik heb een keer een van mijn zoons hierop betrapt toen hij een jaar of 7 was en ja hij heeft toen een flinke straf gekregen en daarnaast hebben we uiteraard ook besproken waarom wild plassen vies is.
Een kind van 6 is heel goed in staat om zijn plas op te houden en naar huis te komen om te plassen. Ik zou hier ook heel streng op zijn.

Fiorucci

Fiorucci

02-04-2012 om 12:21

Maar....

Waarom gelijk altijd: flink straffen? Vaak is gewoon uitleggen waarom iets niet mag voldoende. Flinke straffen bewaar ik liever voor ernstiger zaken.

Hanne.

Hanne.

02-04-2012 om 12:23

Niet alle 6 jarigen

"Een kind van 6 is heel goed in staat om zijn plas op te houden en naar huis te komen om te plassen."

Helaas heb ik proefondervindelijk ervaren dat niet alle 6 jarigen daar al toe instaat zijn. Het stukje woonkamer-WC was bij oudste soms al te lang. Gewoon omdat hij (bewust danwel onbewust) het gevoel dat hij moest plassen te lang negeerde.

Zolang dat probleem nog niet was opgelost was tegen een boom plassen soms toch wel een handige optie. Optie 2 was nl dat het kind tussen de boom en huis in de broek plast. Ook niet heel fris zo'n plasje op de stoep.

Maar, alleen in nood. Zeker niet voor de leuk of uit gemakszucht.

Maylise

Maylise

02-04-2012 om 13:24

Fiorucci

Natuurlijk leg je eerst een keer uit waarom iets niet mag en ga je er een goed gesprek over aan. Helaas komt die uitleg niet altijd bij alle kinderen even goed aan of de uitleg komt wel aan maar op het moment dat ze de keuze kunnen maken tussen de regels opvolgen of voor hun eigen gemak kiezen dan kiezen ze voor dat laatste.
Straffen is zeker niet bij alle kinderen nodig maar ik heb er een paar bijzitten die altijd kijken hoe ver ze kunnen gaan. Niet ideaal want ik zou het liefst nooit straf hoeven geven en inderdaad alleen dingen uitleggen.

Maar uiteraard zou ik een wildplasser de eerste keer ook geen straf geven maar eerst een keer uitleggen waarom dit niet mag. De moeder uit het eerste bericht heeft dat echter neem ik aan al gedaan en dan zou ik dus wel straf geven.

Maylise

Maylise

02-04-2012 om 13:25

Hanne

Natuurlijk als er een medische oorzaak is of als het kind gewoon de plas niet op kan houden is het een ander verhaal. De gemiddelde 6 jarige zal dit wel kunnen. De moeder van plaszoon zal zelf moeten zien of het een kwestie is van niet kunnen of niet willen. Het eerste geval is natuurlijk heel anders.

sinas

sinas

02-04-2012 om 13:32

Beginposting

het gebeurt regelmatig, poster vind het niet prettig, heeft al alles geprobeerd, maar het werkt niet. We hebben het niet over een incident, maar over structureel, dan lijkt een straf me wel passend.

In he geval van mijn zoon, die weet donders goed hoe ik er over denk. Punt!

Tijgeroog

Tijgeroog

02-04-2012 om 15:01

Deze 6-jarige

Mijn 6-bijna-7-jarige zoon kan ook heel slecht z'n plas ophouden. Vandaag zijn we boodschappen gaan doen. Hij heeft geplast voor we weggingen en ongeveer 20 minuten later weer, bij de Hema op de grond. Hij mocht niet bij de Hema plassen en we hebben het niet op tijd naar buiten gehaald.
Lastig, omdat hij meestal wel lang z'n plas op kan houden, maar soms helemaal niet. Als hij opeens moet, dan moet hij ook echt meteen. En voor zover we weten is er geen medische oorzaak (blaasontsteking ed is gecontroleerd) Het gaat het laatste jaar gelukkig wel veel beter.
Dus ja, ik laat hem wel tegen een boom plassen, als dat nodig is. Liefst een die zo afgelegen mogelijk is. En hij weet echt wel dat het niet de bedoeling is, ik heb hem er ook nooit op betrapt (of over gehoord) dat hij bij het buitenspelen buiten plast.

plaszoon

plaszoon

02-04-2012 om 20:57

Gisteren

is het goed gegaan en vandaag heeft mijn man hem nog even een keer extra gewaarschuwd. Hij roept namelijk gelijk dat hij vergeten was dat hij niet buiten mag plassen. Vandaag ook goed gegaan. De eerste keer dat ik het hoorde (en hij schijnt het toen al vaker te hebben gedaan) hebben we met hem gepraat en verteld dat we dat niet meer wilde hebben. De tweede keer direct naar binnen, de derde keer ook gelijk naar binnen en geen verhaal voor het slapen gaan. Dat laatste vond hij nog het ergst. Als het nu nog eens gebeurt dan moet hij een week binnen blijven, en het is een echte buitenspeler, de computer boeit hem niet zo.

Heb hem ook maar verteld dat het van de politie ook niet mag en dat het een hoge boete is, heel veel weken zakgeld ( hij wil heel graag een DS en spaart daar hard voor) ik vertelde dat het wel een jaar zakgeld was schrok en daar schrok hij wel van.

Hoop dat het allemaal indruk maakt en hierbij blijft, gelukkig hebben meer jongetjes het gedaan. Denk dat mijn zoon het vooral stoer vind en ook wel makkelijk om gauw even te plassen en dan weer verder spelen.

Op tijd

Misschien kun je hem helpen door hem op vaste tijden even naar de wc te sturen, voor hij naar buiten gaat bijvoorbeeld en als hij uit school komt, voor het eten en voor het naar bed gaan.

Fiorucci

Fiorucci

02-04-2012 om 21:31

Maylise

Tuurlijk, dat weet ik, been there, got the tshirt. Maar streng straffen bewaar ik voor andere zaken.

Roosje Katoen

Roosje Katoen

02-04-2012 om 22:08

Ja maar

heb je je zoon dan niet geleerd om alleen zittend te plassen? Die van mij kan niet eens wildplassen zonder zelf nat te worden, dus dat was een keer nooit weer ;-)

plaszoon

plaszoon

02-04-2012 om 22:15

Annej

Ja, dat doen we nu ook. Uit school eerst plassen. Dan naar buiten

plaszoon

plaszoon

02-04-2012 om 22:21

Roosje katoen

Hij plast thuis altijd zittend maar staand plassen heeft mijn man hem ook geleerd omdat wij graag lange wandelingen maken en dat dan wel practisch is als je dat dan tegen een boom kunt. En hij weet best dat dat dan een uitzondering is.De schutting van de buren of voor de buurhuizen in het plantsoen is niet toegestaan.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.