Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Layton

Layton

23-01-2009 om 09:41

Zoon 4,5 pest/plaagt op school

Mijn zoon van 4,5 blijkt te plagen op school sinds kort. Hij lacht ook anderen uit als ze straf krijgen. Dat laatste doet hij al een tijd en we proberen zo goed mogelijk dat af te leren.
Thuis luistert hij ook een stuk minder en is dwarser dan normaal. We dachten dat het aan de feestdagen lag, dat hij moe was.
Het zit mij toch dwars om dit te horen, denk dat niemand het leuk vindt om te horen dat je kind zo doet. Zelf denk ik dat hij het over heeft genomen vanuit zijn klas, hij komt met verhalen thuis of met woorden en zinnen die hij echt niet van ons hoort.
Maar ja, ik weet niet zo goed wat we hier thuis eraan kunnen doen. Op school willen ze het nog even aankijken of de normale straf die ze geven werkt, en anders gaan ze beloningssystemen invoeren en als dat niet werkt willen ze contact opnemen met het MD team, maar dat is nog niet aan de orde (niet dat het een ramp is hoor, hebben we eerder mee te maken gehad)
Misschien heeft iemand hier wat tips om mijn zoon van het pesten af te krijgen, iets wat ik thuis kan doen of een manier om duidelijker uit te leggen dat het niet goed is, of ervaringsverhalen?
Nou ja, alles is welkom, ik moest het ook eigenlijk even kwijt...

Mamvantwee

Mamvantwee

23-01-2009 om 09:57

Wat doe je nu al?

Lijkt me idd helemaal niet leuk om te horen over je eigen kind.

Ik vraag me af wat je nu al thuis doet met je zoon om hier iets aan te doen? Wat zeg je tegen hem en wat zegt hij zelf hierover?

Is het echt pesten, of probeert hij zich staande te houden door stoer en onaardig gedrag? Wat zit er achter zijn gedrag, ben je daar al achter?

Layton

Layton

23-01-2009 om 10:11

Wat ik nu doe

Het niet luisteren en dwars zijn "los" ik op met 2 keer waarschuwen, laatste keer op de gang, werkt altijd goed.
Kwa pesten probeer ik zo goed mogelijk uit te leggen dat pesten niet mag, dat je anderen kinderen pijn doet, weet niet zo goed wat ik nog meer thuis kan doen, want ik zie hem nooit andere kinderen plagen. Zelf zegt zoon erover dat anderen kinderen het ook doen.
Ik denk dus zelf ook dat hij zich afweert, zich staande probeert te houden. Of dat hij zelf denkt dat het grappig is om zo te doen, omdat andere kinderen dat ook doen, juist omdat het ineens is.
Maar de juf zegt zelf dat hij ook begint. Nu wil ik het ook even vragen aan de andere juf, die is er maandag pas weer, hoe zij het ziet.

Mamvantwee

Mamvantwee

23-01-2009 om 10:41

Vragen stellen

Hmmm....ik herken er wel een klein stukje gedrag van mijn kleuterdochter (4,8 jr) in. Meisjes doen het anders, maar ik zag laatst ook wat pestgedrag bovenkomen. Ik denk dat kinderen op deze leeftijd bezig zijn om de sociale omgangsvormen te ontdekken en er ontstaat ook al een beetje groepsvorming, tenminste bij de meiden bij mijn dochter in de klas dan.

Ik zou vooral proberen om vragen te stellen aan je zoontje, zodat hij misschien door na te denken zelf een antwoord kan geven. Bijvoorbeeld, mijn dochter zei laatst: "Meisje xxx is stom, ze is niet lief!" En ik vroeg waarom ze dat vindt "Omdat ze stomme kleren aan heeft". Ik zei toen: "en als ik nou een vuilniszak aantrek, ben ik dan ook niet meer lief?" Nee, dat was niet zo, zei ze. "En als jij nou alleen een muts op doet, ben jij dan ook niet meer lief?" Nee, dat was ook niet zo. Kortom: ze had zelf geconcludeerd dat kleding niets te maken heeft met lief zijn.

Met pesten en onaardig gedrag probeer ik het ook zo te doen, zeker als je hem er niet op kunt 'betrappen', maar je hoort het van de juf. Dan kun je zo'n gesprekje aangaan, als je een concreet voorbeeld hebt (bv je weet dat hij op het schoolplein spontaan iemand omver duwt). Ga daar dan op in: wat wilde je doen tegen die jongen/meisje? Was je boos? Had je ook iets kunnen zeggen in plaats van duwen? Vond je het zelf grappig om te doen? Wat zei dat andere kind toen je geduwd had? Enzovoort.

Uiteindelijk geef je als ouders het juiste voorbeeld en hopelijk pakt je kind dat vanzelf op.

Layton

Layton

23-01-2009 om 10:52

Hmm, goeie mamvantwee!

Ik ga die vragen eens stellen als hij zo lacht als een ander kind straf krijgt. Want daar ben ik vaak wel bij, maar stel eigenlijk nooit die vragen, geef wel straf ervoor.
En ik zal op school wat meer vragen naar voorbeelden.

Wat trouwens ook wel lastig is, is dat veel kinderen uit zijn klas van thuis mee krijgen dat ze terug mogen slaan.(juf zei dat vanmorgen) En op school mag dat dus niet, misschien heeft dat er ook wel mee te maken, dat hij uit frustratie terug pest.

Bedankt voor je hulp, ik ga ermee aan de slag!

Mamvantwee

Mamvantwee

23-01-2009 om 11:33

Succes

Opvoeden blijft een klus hè....!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.