Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zoon heeft geen speelafpraakjes

Mijn zoon (10) heeft zelden speelafspraakjes. En als hij ze heeft, zoals vandaag, worden ze afgezegd (tot 5 keer toe gebeurd afgelopen weken door 3 verschillende vriendjes). Klassiek gevalletje van buitensluiting dus. Maar hoe ga ik ermee om? Hij lijkt me wat te oud om speelafspraakjes voor hem te regelen met een andere moeder. Maar het gaat me erg aan mijn hart dat hij elke middag en elk weekend alleen zit (gelukkig heeft hij nog een zus van 8).
Hij heeft één goede vriend, maar die is nog van zijn oude school en ziet hij dus niet zo vaak. Op deze school zit hij overigens al al vier jaar, maar heeft dus nooit echt zijn draai kunnen vinden. Wat te doen?

Pippin

Pippin

06-10-2009 om 10:08

Misschien is het een idee om je zoon af en toe, met een kind uit de klas dat hij aardig vindt (kan ook een meisje zijn) iets bijzonders te laten doen. Onder het mom van: Ik mag van mijn ouders naar de film, de domtoren beklimmen, naar nemo, een strandwandeling maken, bowlen, en ik mag iemand meenemen, ga jij met me mee?
Dan krijgt dat kind de kans om jouw zoon te leren kennen zonder dat er anderen bij zijn. De twee kinderen krijgen een speciale ervaring en dat kan dan weer een band scheppen.
Bij mijn dochter in de klas heeft een meisje dit gedaan, het heeft toen goed geholpen.

Fleurtje

Fleurtje

06-10-2009 om 20:55

Dochter van 7 ook niet....

Mijn dochter heeft ook bijna nooit speelafspraakjes. Als ik haar vraag of ze wil dat iemand uit haar klas komt spelen zegt ze "mmmm, nee hoeft niet". Ik zie dat er bij haar in de klas al echt groepjes gevormd zijn. Vriendinnen die al sinds groep 2 samen spelen. De ouders zijn vaak ook al kennissen. Zelf ben ik aardig verlegen en heb het gevoel dat dit ook geen goede invloed heeft op haar. Zij ziet mij meestal alleen en denkt dat dit misschien wel normaal is. Zorgen maak ik me er wel om. Mijn zoontje van 5 heeft wel veel speelafspraakjes en past zich wat beter aan. Daar bedoel ik mee dat hij aandacht besteed aan de andere kinderen en moeite doet om zo te zijn als anderen. Mijn dochter is altijd een beetje anders. bv als het carnaval is komen alle meisjes als prinses. Zij komt als dinosaurus. Dus als iedereen dit doet doet zij het anders. Dit is niet erg maar ik geloof dat het wel invloed heeft op hoe de andere meisjes haar zien. Ik weet ook geen oplossing. Ik vind de tip om samen iets speciaals te doen en klasgenoot meevragen wel een goeie tip! Dan is er een kans dat er een vriendschap opbloeit. Ik lees verder met je mee...

Als ze ouder zijn werkt het anders

Ik heb toch gemerkt dat bij zowel oudste alsook jongste de frequentie van de ´speelafspraken´ erg afnam naarmate ze ouder werden. En dat er erg wisselend behoefte was aan spelen met andere kinderen. Soms weer even een tijdje wel, maar ook weer weken dat er helemaal niet gespreeld wordt op afspraak. En ik zie bij de buurkinderen hetzelfde....Hun ´speelbehoefte´ wordt gewoon anders. Meer van de hap-snap. Waar ze op dat moment zin in hebben en dan, maar minder op afspraak.Want voor hetzelfde geld hebben ze daar vanmiddag geen zin meer in of na een uurtje en dan zit je daar met je speelafspraak verplicht te spelen tot zo en zo laat. Hoogstens á la minuut (thuis komen en meteen bellen en ernaar toe) of op ingeving (even kijken of die of die thuis is) of in de buurt met wie maar voorhanden is. En met oudste herinner ik me dat ik daar ook zorgen om had, dat ik dacht dat dat niet normaal was. Maar jongste heeft het ook....en die is erg geliefd in de klas. Er kan zo weken voorbij gaan zonder dat ze met iemand wat afspreekt en alleen met buurkinderen speelt.En dat is niet omdat ze niet willen spelen met haar...welnee, daar heeft ze zelf gewoon niet zo´n zin in.
En als ik lees van 10 jaar....dan is dat gewoon al de periode dat ze dat minder doen. Hoogstens dat ´beste vrienden-vriendinnen´ elke dag met elkaar meegaan. Je weet wel zo´n twee/eenheid die altijd samen is. Maar verder....als ik eens bij school ben zeggen ze vrolijk tot morgen en niemand die er gaat spelen. Dus vraag jezelf af of je wil dat ze spelen met iemand op afspraak omdat ze daar zelf behoefte aan hebben of dat je dat wil omdat jij denkt dat het zo ´hoort´. Hier is jongste 11 en buiten 2 verjaardagen van klasgenootjes en buiten 1 keer elke middag trainen voor een school-sporttoernooi heeft ze misschien 2 keer een ´afspraak´gehad om te spelen. Tot nu toe vanaf de zomervakantie.Wat ze wel regelmatig doet is naar het schoolplein gaan en kijken of daar kinderen zijn om mee te spelen (uit haar klas dus) en dan spelen ze dus daar tot etenstijd met wie er maar is.Of ze komt eerder thuis als ze er genoeg van heeft.Dat schoolpleinspelen is zonder afspraak. gewoon wie er zin in heeft die komt en dan zie je wel wie er is(of niet). Het werkt gewoon anders als wanneer ze klein zijn. En gezien het aantal klasgenoten waarvan ik hoor dat ze op dat schoolplein zijn heeft het grootste gedeelte geen speelafspraken meer.
groeten albana

bibi63

bibi63

07-10-2009 om 11:48

Klopt albana

Dat merk ik hier ook. En het komt natuurlijk ook omdat ouders zich er niet echt meer mee hoeven te bemoeien. Toen ze jonger waren moest je dat met ouders regelen (zo en zo laat ophalen). Nu kunnen ze meestal zelfstandig van en naar ander kind, dus is de noodzaak om direct vanuit school af te spreken nauwelijks meer aanwezig.
Groetjes, Bibi

sandra

sandra

14-10-2009 om 08:59

Groepjes

Vaak is het wel zo dat er een groep ouders is die al vanaf groep 2 de kinderen bij elkaar laten komen. Later gaan ze naar dezelfde manege, sport e.d Dit heeft als resultaat dat op latere leeftijd er groepjes zijn. Als jij daar niet aan mee hebt gedaan(zoals ik) merk je dat je kind buitengesloten wordt van de feestjes e.d terwijl gewoon buiten spelen dus zonder afspraak er geen probleem is.
Dit tot groot verdriet van mijn dochter.

Ik heb mij dit helaas niet gerealiseerd toen ze 4 was. Als ik het wel had geweten dan had ik ook niet meegedaan, maar dan was de teleurstelling misschien wat minder

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.