Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Zwaarmoedige 5 jarige

ik weet niet zo goed wat ik ermee aan moet.
Mijn zoon is 5 jaar en zit in groep 2. Hij is een vroege leerling (september jarig)
Toen hij voor het eerst naar school ging was hij de vrolijkheid zelve. Veel fantasie en zong er vrolijk op los.
tegenwoordig heb ik te maken met een jongetje wat vaak down is. Roep dat niemand van hem houd, dat hij alles fout doet en ga zo maar door.
ook zijn taal gebruik is bijzonder. Hij gebruikt veel "volwassen" woorden.
Geen dief -> crimineel enz
Hij geeft aan dat hij liever nog een keer groep 2 wil gaan doen, want hij kan het allemaal nog niet zo goed.
Dit terwijl wij er nog niet over hebben gesproken.

Hij onthoud heel veel, hoort waarschijnlijk nog meer.

Hij kan niet zo goed tegen kritiek en als hij iets niet mag laat hij letterlijk zijn koppie erbij hangen.
Zijn zelf vertrouwen is er ook bijna niet. Van alles wat hij kan zegt hij vervolgens dat hij dat niet kan (fietsen schaatsen etc)

Verteld ons om de 5 minuten dat hij veel van ons houd en wil dan ook geknuffeld worden.

We blijven hem positief benaderen, door te zeggen dat hij het wel kan, dat wij ook van hem houden ( maar om dat 50x per dag te doen wordt me wat te veel)

Ziet er ook grauw uit met wallen ( en hij slaapt geweldig goed en lang), maar dat kan ook de winter zijn.

Weet iemand wat ik er mee aan moet.

Kijk uit met bevestigen

..natuurlijk zeg je dat je van hem houdt. Maar verder zou ik vooral gedrag benoemen en prijzen en minder prestaties, anders zou je de indruk kunnen versterken dat hij goed moet zijn om mee te kunnen tellen. Terwijl hij juist de boodschap moet krijgen dat hij meetelt precies zoals hij is.

Ik kan me voorstellen dat je moe wordt. Ik vind het moeilijk om van hier te zeggen dat je je geen zorgen moet maken. Wel denk ik dat kleuters heel grillig zijn en door de regels heen lees ik dat je eigenlijk verwacht dat hij prima tegen kritiek kan en dat hij zichzelf een hele bink vindt. Terwijl het op deze leeftijd helemaal niet zo gek is dat ze moeite hebben met kritiek. Over zelfvertrouwen kan ik niet zo veel algemeens zeggen.

Naar aanleiding van het afkraken van zichzelf zou ik weleens gaan polsen in hoeverre kinderen in zijn klas zich met elkaar vergelijken en in hoeverre de kleuterjuf prestatiedrang aanwakkert. Daar zou ik wel benieuwd naar zijn.

Veel sterkte ermee, en bedenk dat er bij kleuters nog van alles kan veranderen!

Mayte*

Mayte*

11-01-2009 om 07:56

Duidelijk niet goed in zijn vel

Als deze situatie al lang duurt zou ik twee dingen zeker doen: met de juf praten om te zien hoe hij sociaal gezien in de groep meedraait (en ook jouw observaties naast de hare leggen) en naar de huisarts gaan om zijn bloed te laten onderzoeken.

Speelt hij nog wel? Heeft hij vriendjes? Eet hij goed?

Ik vind Rodebeuks opmerking om vooral zijn 'wezen' voortdurend positief te bevestigen ook een hele belangrijke. Dat emmertje zelfvertrouwen moet nu een tijd lang, op het overdrevene af, door jullie gevuld worden, zodat hij het straks zelf weer kan.

Ik hoop dat jullie zoontje snel de zon weer een beetje ziet schijnen!

Sjocola

Sjocola

11-01-2009 om 08:47

Kan het niet zijn...

dat je zoontje juist wat slimmer is dan gemiddeld en onderpresteerd?!?
Ik herken wel een paar dingen en inmiddels weten wij dat het bij onze zoon (zelfde leeftijd) wel het geval was.
Succes!

Herkenning

mijn zoon (nu 7) is ook zo, nu weten we dat hij hoogbegaafd is.
Kijk eens op hiq.nl, je zult op dat forum ook erg veel herkenning vinden,en ook googlen op hoogbegaafdheid, de kenmerken zullen je zeker zeer aanspreken!
succes met je zoektocht (ik weet wat het is, en echt geen luxeprobleem!)
gr Nora

Heel herkenbaar

Vooral wat je vertelt van het lage zelfbeeld. Onze zoon van 5.6jr heeft dat precies zo. Hij bedenkt dat hij iets niet kan (fietsen leren, fietsen op een grotere fiets, schaatsen) en vertikt het vervolgens om het te leren. Hij zegt ook vaak dat wij ALTIJD boos op hem zijn en hem NOOIT lief vinden en dat soort dingen. Hij krijgt ruim voldoende complimentjes en vist er zelf ook naar ('vind je dat ik mooi kan tekenen?'). Hij heeft buien waarin hij ontzettend dwars is, niet luistert en zich hysterisch kan gedragen. Het lijkt wel of die buien hem overvallen en hij er zelf geen controle over heeft.
Hij is ook bovengemiddeld intelligent. Er zijn sterke vermoedens van hoogbegaafdheid, maar dat moet nog blijken. Hij stelt wel erg ingewikkelde vragen die niet bij zijn leeftijd passen. Hij slaapt (te) weinig en is altijd een vroege vogel geweest.

Hier geen tips helaas, alleen herkenning, ik lees met interesse mee!

hesi

hesi

14-01-2009 om 21:56

Ik ook

ik ook! hier een dochter die een dromer is, een hekel heeft aan de werkjes omdat die moeten, niet omdat ze het niet kan. Er onzeker in is als ze iets niet meer weet. Stelt vaak vragen waarvan je denkt, goh, sta jij daarbij stil. Nu al een tijdje niet meer trouwens. hmm.

gr.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.